Beraški zdravniki

• Ustvarjalec teme Izbrisan uporabnik #488
  • Začetni datum

PHOBiA

Guru
11. jul 2013
4.250
1.395
113
In Avstrija ima 9000000 prebivalcev in 13000 DZ (ponekod piše celo 17000 DZ).
Slovenija ima 2000000 prebivalcev in 1300 (skupaj s pediatri)
Do the math.

Tocno tak odgovor sem pricakoval in to tocno od tebe. Pa nic slabega ne mislim. Ves, razlicnih sistemov ne mores primerjati samo tako, povrsinsko. Jaz recimo menim, da avstrijski osebni zdravnik dela vecji obseg del in hitreje, kot slovenski. Zato mi je malo cudno, ko omenjas, da jih je vec in do the math pa take fore.

Uradna statistika pravi, da je avstrijskih dohtarjev 5,2 in slovenskih 3,1. To je iz leta 2017.

Radi pa vsi pozabljajo, da avstrijski zdravnik v ambulanti za paciente dela ca 20 ur tedensko.

Mam dr pri nas in v Avstriji. Avstrijski ima ambulanto odprto 20ur/teden in njegovi kolegi isto, mogoce ma kak kaki 2uri vec. Slovenska zdravnica ma 35ur/teden odprto. Zdaj pa ti do the math.

jurek1973

Guru
3. sep 2007
4.164
1.139
113
Tocno tak odgovor sem pricakoval in to tocno od tebe. Pa nic slabega ne mislim. Ves, razlicnih sistemov ne mores primerjati samo tako, povrsinsko. Jaz recimo menim, da avstrijski osebni zdravnik dela vecji obseg del in hitreje, kot slovenski. Zato mi je malo cudno, ko omenjas, da jih je vec in do the math pa take fore.
Večji obseg del, ne ga lomit. Sem že pisal, moja je delala tudi manjše kirurške posege, dokler je imela do 1000 opredeljenih.
Uradna statistika pravi, da je avstrijskih dohtarjev 5,2 in slovenskih 3,1. To je iz leta 2017.
To sta številki VSEH zdravnikov na 1000 prebivalcev.
Koliko je družinskih, sem ti napisal.
Radi pa vsi pozabljajo, da avstrijski zdravnik v ambulanti za paciente dela ca 20 ur tedensko.
Drugih 20 ur pa dela kaj? Kvačka čipke al kaj?
A ja, za polovičen čas so zaposleni.
Mam dr pri nas in v Avstriji. Avstrijski ima ambulanto odprto 20ur/teden in njegovi kolegi isto, mogoce ma kak kaki 2uri vec. Slovenska zdravnica ma 35ur/teden odprto. Zdaj pa ti do the math.
Dobra ideja. Zapret ambulanto, ugasnit telefone in v miru birokracijo delat.
Samo še z ZZZS se zmeni, zahtevajo 6,5 ure ordinacijskega časa na dan.

PHOBiA

Guru
11. jul 2013
4.250
1.395
113
Popolnoma vse odgovore si falil in zgresil poanti. Kot ti je ze nekdo napisal par dni nazaj, si osebno vpet v zadevo (oz tvoja) in na stvar ne gledas objektivno. Ne pravim, da mam jaz vse 100% prav, vsekakor pa nimas tudi ti.

Nikjer nisem napisal, da naj slovenski dela 20ur. Ne polagaj besed v usta.

Nimam pojma, kaj delajo 20ur v ambulantah, res ne. Oz kaj delajo preostali delovni cas. Ker ne, niso zaposleni za polovicnega.

In ker je tvoja delala tudi manjse kirurske posege, potem to velja za vse in moja teza enostavno odpade? Vse vec zdravnikov pri nas ima tudi diplomirano ze zraven. Moja osebna recimo, tudi pediatrinja. Pa je ne rabi. Ampak sistem dovoli.

Lahko se prepiras z mano kot zelis, opravka sem v preteklosti imel z nasimi kot tudi avstrijskimi in vem, ocem govorim. Pa ne mislo, da jih kakorkoli hvalim. Nas sistem je v osnovi odlicno zastavljen. ZASTAVLJEN. J*be ga par stvari, prevec korit, prevec ovinkov.. In raje bi bil zdravnik pri nas kot v Avstriji.

Tako, da bojo osebnim zdravnikom dvigovali place, se stvar ne bo resila. Ker preostali kolegi ne bojo pustili, da bo ostalo pri tem. In smo potem pri enakem falusu. Mogoce se je potrebno ozret po preostalem svetu in pobrat dolocene stvari ven. Kaj je tam drugace, da je dovolj druzinskih?

jurek1973

Guru
3. sep 2007
4.164
1.139
113
Mogoce se je potrebno ozret po preostalem svetu in pobrat dolocene stvari ven. Kaj je tam drugace, da je dovolj druzinskih?
Pa hudiča, začel si z Avstrijo, ki ima menda boljšo primarno oskrbo.
Ostanimo pri Avstriji.
A resno misliš, da kvaliteta oskrbe nima veze s tem, da je pri avstrijcih 3x več družinskih zdravnikov na 1000 prebivalcev, kot pri nas?

Pa da ne veš, kaj počnejo preostalih 20 ur na teden. V miru se z birokracijo ukvarjajo, pa z izobraževanji. Kadar pač ne kvačkajo.

In pav imaš, sistem je bil pri nas dobro zastavljen, ampak skozi leta se ni "uravnavalo" parametrov in družinska medicina je postala nezanimiva in nezaželena.
In ker se ni upoštevalo opozoril zadnjih 10-15 let, je zdaj DM "pokvarjena" za naslednjih 10 let. Pa ni važno, kakšne ukrepe se sprejme. Ker pač ni zdravnikov, ne moreš delati čudežev.

Še vedno pa nisi razložil, zakaj bi ti bil raje zdravnik v SLO kot A. Kjer imajo manj pacientov, manj dela in več časa za ukvarjanje z medicino.

Tako, da bojo osebnim zdravnikom dvigovali place, se stvar ne bo resila.
Seveda ne. To bo šele začetek dolge (10 letne) poti do rešitve.
Ampak vodstvo drugega kot dvig plač trenutno ne more dati. Obljubljajo lahko za prihodnost ureditev normativov,...
Zdaj pa ne morejo dati čisto nič drugega kot denar.

Če pa niti denarja ne dajo, potem pa res ne vem, kdo pri zdravi pameti bi sploh še šel v DM.
"Veste, plača je slaba, razmere so neurejene, za prihodnost vam lahko samo obljube damo, pač odvisno od vlade ne oblasti." Jup, sanjska služba.

• Všeč mi je
Reactions: bertoncl

AndrejD

Guru
20. jul 2007
7.237
1.396
113
Popolnoma drug sistem, zdravnik dela bistveno vec, vec ga vidis, ko cakas v cakalnici. Nima medicinske sestre, ima pa asistentko, ki nima zdravstvene izobrazbe, skrbi za birokracijo, narocanje, potrdila in te stvari. V bistvu ima dve taki, vsaj moj zdravnik. Sta zunaj inne v ordinaciji. Zunaj pred vratami za pultom sedita, vsak ima dostop do njiju ves cas, ko cakas. Zdravnik je v ordinaciji sam. Ima pc, se pogovarja s tabo, porihta stvari na pcju (ni kartona), potrdila ti sprintata asistentki. Asistentki sta tudi veliko manj placani, kot tipicne medicinske sestre po bolnicah in domovih. Ker ne rabita znanj, bolj administracijo. Dobis pa odgovor na email isti res najkasneje na drug dan, na klic se oglasi takoj.

Pregledi potekajo gladko, prisel sem v cakalnico, skoraj polno. Spodaj v avtu moja in dojencek. Ji napisem sms peljita se nekam, trajalo bo. Za dobre pol ure sem bil spodaj.

Tudi po bolnicah imas vec stika z zdravnikom, recimo te tudi zdravnik zna pospremit v drugo ordinacijo pa take stvari.
Vse lepo in prav.
Dokler ne delaš v Avstriji za Avstrijsko podjetje in se poškoduješ pri delu.
Potem Avstrija razglasi epidemijo tebi poteče Avstrijsko zdravstveno zavarovanje ti pa se znajdi z poškodbo kako veš in znaš.

Rabiš odvetnika da prideš do bolnice kjer pride do kakšnega neprimernega dogodka.

Vsi vse delajo pravilno noben ničesar kriv. Varuh pacientovih pravic ima zelo zanimiv način opravljanja svojega dela.

In potem se zbudiš.

Vse lepo in prav dokler pacient ne snema vseh dogodkov in jih začne pošiljati na Socialno Ministrstvo in ostalim.

Stanje:
Septembra 2019 imel delovno nesrečo v LKH Graz.
Novembra 2021 me je 70 letna mama učila kuhati krompir.
Da ne omenjam vseh pomirjeval in zdravil.
In ja še vedno potrebujem bergle in sem na socialni.
Zelo rad bi delal pa enostavno ne gre. P.K.Imam ležanja.

Verjamem da jim dokumentacija štima v nulo. Žal pa se nekateri posnetki ne ujemajo z dokumentacijo.
Poleg tega še do danes ne vem kaj sploh imajo napisano not.

Nazadnje urejeno:

AndrejD

Guru
20. jul 2007
7.237
1.396
113
Sem pozabil omeniti: poškodoval sem si desno koleno. Diagnoza: odvisno koga vprašaš in v kateri državi.

Floki

Guru
6. sep 2007
10.128
3.185
113
Da ne boš razočaran, jaz sem od treh priznanih slovenskih ortopedov dobil za isto stvar tri različne diagnoze. UKC LJ, Artros, Valdoltra.

jurek1973

Guru
3. sep 2007
4.164
1.139
113
Moja napoved:
Ker ne smejo stavkat, zdravniki umaknejo soglasja za nadurno delo.
Sistem se ustavi v 2 tecnih.
Še pred volitvami se dogovorijo za izstop iz JS sistema plač.
Do podpisa nove kolektivne pogodbe delajo po starih PR.
Ker nova vlada ne bo hotela pogodbe podpisat, bodo mldai zdravniki počasi odhajali k novoustanovljenim zavarovalniškim ambulantam.
Pritisk na starejše zdravnike bo vedno večji, povečalo se bo število bolniških.
Počasi bodo tudi statejši šli v zasebne ordinacije full time.

jurek1973

Guru
3. sep 2007
4.164
1.139
113
Seveda. Efektivne ure se plačajo dodatno.
Zakaj bi človek svoj prosti čas, vikende in noči preživljal v bolnici za kaj manj denarja?

jurek1973

Guru
3. sep 2007
4.164
1.139
113
Zakaj bi sploh to delali? Najbolje, da jim kar za vsak vikend nakažejo 3 jurje, oni pa lepo v Zadru na čolnu pljuckajo ob sončnem zahodu. Pacienti bodo že potrpeli do ponedeljka ali raje torka, da ponedljki ne bodo preveč stresni za njih.
Predlagaj novemu ministru kot pogajalsko izhodišče.

Ampak mislim, da bojo zdravniki zadovoljni tudi brez 3000, če ne bo treba vikendov delat.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.074
6.922
113
pri taščici
Sorodniki so v zadnjih letih privat zobarjem znosili med 2 in 5 jurji po "gobcu". Pa imajo vsi javne zobarje in nihce od njih holivoodskega nasmeha.
Tega ima se najlepsega najbrz javni zobar ki mu je uspelo mogoce eno plombo letno obdelat.
Torej za malo dela lepo placo.

• Všeč mi je
Reactions: laser in jendomen

jurek1973

Guru
3. sep 2007
4.164
1.139
113
Sorodniki so v zadnjih letih privat zobarjem znosili med 2 in 5 jurji po "gobcu". Pa imajo vsi javne zobarje in nihce od njih holivoodskega nasmeha.
Tega ima se najlepsega najbrz javni zobar ki mu je uspelo mogoce eno plombo letno obdelat.
Torej za malo dela lepo placo.
Od kje si zdaj zobarje privlekel v debato. To je bilo že pred leti zafurano.
Zdaj se bo še preostanek zdravstva zafural.

• Všeč mi je
Reactions: bertoncl