bedaki na cesti

Matey

AlterZavarovalničar
6. sep 2007
33.716
15.768
113
Ti rondojčki so taki majhni in glupi, da moraš dejansko izredno pazit kaj delaš in moram priznat, da grem kdaj tudi sam po zunanjem pasu na drugi ali tretji (manj verjetno), kdaj pa tudi stisnem ven iz notranjega dorektno preko zunanjega pasu ampak ne tik pred vozilom tako kot v Generikovem primeru.
Dejansko je tu toliko pacientov, ki na različne načine debilizirajo skozi rondoje, da je vsaka vožnja tu čez svojevrsten spektakel :aplauz:

Matey

AlterZavarovalničar
6. sep 2007
33.716
15.768
113
Klasika, taki kot tale so vsi prepričani, da delajo prav ko zavijejo iz levega pasa direktno preko desnega pasa na izvoz :(

Glede na to kako majhni so ti rondoji in imaš zelo zelo malo časa oz. prostora za pravočasen premik na zunanji pas, da nato zapustiš rondo, je to IMHO povsem OK manever ampak seveda pod pogojem, da je "malce" več prostora med vozili oz. si sam. Kadar je gneča pa da si na notranjem lahko samo izsiliš in upaš, da ne poči ali pa greš še en krog pa lepo pred izvozom na desni pas. Ravno zaradi tega grem kdaj tudi sam že v štartu po zunanjem pa čeprav grem ven na drugem izvozu. Odvisno kako dinamične volje sem :D

Generik

Guru
14. maj 2011
3.889
1.272
113
Lahko da mu je prekipelo, ker si celo krožišče prevozil po zunanjem, tako, da slika ni ravno merodajna;)
Sem šel po zunanjem pasu, na 2. izvoz ven, ker sem ga v ogledalu videl, da je precej hiter in usmerjen na notranji pas. Bi mu pa lahko zaprl pas, če bi se jaz pomaknil na notranjega.
Malo razmišljam zakaj sem sploh bremzal pred njim ... aja, otroka sem imel v avtu pa ženo. V kolikor bi bil sam bi se verjetno odločil za ukrep, da ga bočno nasadim.

Saj imam tudi posnetek.. pa se mi ga ne da retuširat zaradi registrske. Preveč časa mi vzame, ki ga je pa za takega pacienta res škoda.

jello

Guru
22. sep 2008
10.136
3.880
113
Eh če je kdo pacient je to tisti, ki slog vožnje prilagaja potnikom v vozilu. Kot bi bilo enega škoda, drugega pa ne. "Še dobro da sem šel počasi ker je bila žena zraven". A če je ni, delaš pa pyzdarije po cesti? Srečal si pacienta, odreagiral tako kot je treba, da nisi razbil avta, super, bravo, gremo dalje. Ne moreš zdaj jokat da nisi bil še večja opica od onega majmuna in raje naredil pyzdarije.

Isto kot jamranje ko drugi udeleženci ne vejo da maš posebni prevoz. Da ima andy nosečnico v avtu, pa danielt fotra, pa nekdo tretji prezgodaj rojene petorčke...in si drznejo vozit tako kot bi bil ti sam v avtu, ne pa na posebni vožnji.

• Všeč mi je
Reactions: Hondi

jekleni

Guru
1. avg 2007
2.516
843
113
Glede na to kako majhni so ti rondoji in imaš zelo zelo malo časa oz. prostora za pravočasen premik na zunanji pas, da nato zapustiš rondo, je to IMHO povsem OK manever ampak seveda pod pogojem, da je "malce" več prostora med vozili oz. si sam. Kadar je gneča pa da si na notranjem lahko samo izsiliš in upaš, da ne poči ali pa greš še en krog pa lepo pred izvozom na desni pas. Ravno zaradi tega grem kdaj tudi sam že v štartu po zunanjem pa čeprav grem ven na drugem izvozu. Odvisno kako dinamične volje sem :D
A to ti daješ nasvete, da širiš svoj business? Vožnja po zunanjem pasu je zoprna; ampak iz notranjega iti ven (in "upati, da ne poči") je pa morilsko, samomorilsko in kretensko.

• Všeč mi je
Reactions: Cash in luciano

Generik

Guru
14. maj 2011
3.889
1.272
113
Eh če je kdo pacient je to tisti, ki slog vožnje prilagaja potnikom v vozilu. Kot bi bilo enega škoda, drugega pa ne. "Še dobro da sem šel počasi ker je bila žena zraven". A če je ni, delaš pa pyzdarije po cesti? Srečal si pacienta, odreagiral tako kot je treba, da nisi razbil avta, super, bravo, gremo dalje. Ne moreš zdaj jokat da nisi bil še večja opica od onega majmuna in raje naredil pyzdarije.

Isto kot jamranje ko drugi udeleženci ne vejo da maš posebni prevoz. Da ima andy nosečnico v avtu, pa danielt fotra, pa nekdo tretji prezgodaj rojene petorčke...in si drznejo vozit tako kot bi bil ti sam v avtu, ne pa na posebni vožnji.

Seveda je enega škoda drugega pa ne. Žene in mojih otrok je škoda, jaz bom pa s tisti zlom ali dva že prežvečil, če pride do trka. Pa tistega pacienta, ki mi je načrtno prekrižal pot tudi ni škoda - saj je sam sprejel ta rizik, da obstaja možnost, da ga nasadim. Tako da... ja, avto imam ravno dovolj star, da komot kakšnega nasadim pa ne bom jokal za plehom.. ;D

Je pa res, da če je rondo prazen, tudi jaz vmes kaj "posekam". Samo ne pa ob prometu pa v takih situacijah.. đizs.

• Všeč mi je
Reactions: Matey

Matey

AlterZavarovalničar
6. sep 2007
33.716
15.768
113
A to ti daješ nasvete, da širiš svoj business? Vožnja po zunanjem pasu je zoprna; ampak iz notranjega iti ven (in "upati, da ne poči") je pa morilsko, samomorilsko in kretensko.

LoL :aplauz: To iz notranjega je sprejemljivo zgolj in samo pod določenimi pogoji, ki jih v Generikovem primeru seveda ni bilo, ni bil to nasvet za vse okoliščine :D

Thrivial

Majstr
19. avg 2007
3.746
255
83
Lahko da mu je prekipelo, ker si celo krožišče prevozil po zunanjem, tako, da slika ni ravno merodajna;)

Aja, potem je pa taka neumnost čisto ok. In ker recimo Generiku ne bo všeč, bo tudi popolnoma v redu, če mu na naslednjem križišču naluknja guma. Mu je pač prekipelo, ker je bil izsiljen.

Pyzda, še neverjetno malo road raga je po cestah glede na to kakšni veleumi se že samo na Alterju pofočkate...

I

Izbrisan uporabnik #15304

Kako je s tem, če ni v skladu s CPP je prekršek? Ker izvoz iz notranjega direkt na izvoz je proti pravilom.

I

LoL :aplauz: To iz notranjega je sprejemljivo zgolj in samo pod določenimi pogoji, ki jih v Generikovem primeru seveda ni bilo, ni bil to nasvet za vse okoliščine :D

Krožišče
Na krožnem križišču mora biti promet s prometno signalizacijo urejen tako, da ima voznik na vozišču krožnega križišča prednost pred voznikom, ki se vključuje na to vozišče.

Voznik, ki zapelje na krožno križišče, katerega vozišče ima dva ali več prometnih pasov, se razvrsti na notranji prometni pas in na ta način omogoči vključitev v promet na križišču tudi drugim voznikom, razen če zapušča križišče na najbližjem izvozu ali mu prometna ureditev ali prometna situacija tega ne dovoljuje.

Pri vključevanju na krožno križišče po smernem vozišču, ki ima dva prometna pasova, se vozilo na desnem prometnem pasu razvrsti na zunanji prometni pas, vozilo na levem prometnem pasu pa na notranji prometni pas, vozišča krožnega križišča.

Preden zapusti križišče iz prejšnjega odstavka, se mora voznik razvrstiti na zunanji prometni pas, razen na izvozu, na katerem je s predpisano prometno signalizacijo dovoljeno zavijanje desno tudi z notranjega prometnega pasu.

Na izvozu s krožnega križišča, na katerem je dovoljeno zavijanje desno tudi z notranjega prometnega pasu, mora biti zunanji prometni pas namenjen izključno zavijanju desno.

Vir: Zakon o varnosti cestnega prometa

Matey

AlterZavarovalničar
6. sep 2007
33.716
15.768
113
In tvoj point je? Glede na to, da si me citirala, si mi verjetno s tem pravilnikom želela nekaj povedati.

Matey

AlterZavarovalničar
6. sep 2007
33.716
15.768
113
Ti to meni?
Da izvoz iz krožišča iz notranjega ni po pravilih. Kaj bi pa zavarovalnica rekla v primeru nesreče?

Ja, jaz to tebi ja, ker, še enkrat, si mi replicirala pravilnik brez vsake obrazložitve kot da znam brati tvoje misli. Želela si torej povedati, da izvoz direktno ven ni po pravilih. No sh1t Sherlock, to ni nič novega.

luciano

Guru
3. okt 2011
1.855
876
113
MB
Aja, potem je pa taka neumnost čisto ok. In ker recimo Generiku ne bo všeč, bo tudi popolnoma v redu, če mu na naslednjem križišču naluknja guma. Mu je pač prekipelo, ker je bil izsiljen.

Pyzda, še neverjetno malo road raga je po cestah glede na to kakšni veleumi se že samo na Alterju pofočkate...

Ne prakticiram take vožnje in takšno vletavanje ni v redu....dopuščam pa možnost, da se je recimo naš Matey lepo vozil par krogov po zunanjem ( ko je_e ostalo rajo ) in je drugemu to malo prekipelo, da se mora vozit z njim po notranjem, ker ne more zapustiti rondoja:eek:

I

Ja, jaz to tebi ja, ker, še enkrat, si mi replicirala pravilnik brez vsake obrazložitve kot da znam brati tvoje misli. Želela si torej povedati, da izvoz direktno ven ni po pravilih. No sh1t Sherlock, to ni nič novega.

Želela sem pokazati, da tvojih nasvetov od maloprej ne gre upoštevati.

Ti rondojčki so taki majhni in glupi, da moraš dejansko izredno pazit kaj delaš in moram priznat, da grem kdaj tudi sam po zunanjem pasu na drugi ali tretji (manj verjetno), kdaj pa tudi stisnem ven iz notranjega dorektno preko zunanjega pasu ampak ne tik pred vozilom tako kot v Generikovem primeru.
Dejansko je tu toliko pacientov, ki na različne načine debilizirajo skozi rondoje, da je vsaka vožnja tu čez svojevrsten spektakel :aplauz:

Nazadnje uredil moderator:

krko

Guru
5. sep 2010
2.692
1.397
113
jagababa, Zvcp ni v uporabi že nekaj let, nadomestil ga je ZPrCP.
Na teh majhnih krožiščih vedno vozim po zunanjem pasu. To tudi ZPrCP dopušča, ko gre za krožišča z majhnim radiusom.

• Všeč mi je
Reactions: Matey
I

Na teh majhnih krožiščih vedno vozim po zunanjem pasu. To tudi ZPrCP dopušča, ko gre za krožišča z majhnim radiusom.
Ups, nisem vedela.
In kako tam zakon določa vožnjo v krožišču? Lahko nalepiš sem?

našla

60. člen
(vožnja na krožnem križišču)

(1) Voznik na krožnem križišču ima prednost pred voznikom, ki se vključuje na to križišče.
(2) Voznik, ki zapelje na krožno križišče, katerega vozišče ima dva ali več prometnih pasov, se razvrsti na notranji prometni pas in na ta način omogoči vključitev v promet na križišču tudi drugim voznikom, razen če zapušča križišče na najbližjem izvozu ali mu prometna ureditev ali prometna situacija tega ne dovoljuje ali mu je zaradi lastnosti križišča (npr. krožna križišča z majhnim premerom) ali lastnosti motornega vozila (npr. tovorno vozilo s priklopnikom) to oteženo.
(3) Pri vključevanju na krožno križišče po smernem vozišču, ki ima dva prometna pasova, se vozilo na desnem prometnem pasu razvrsti na zunanji prometni pas, vozilo na levem prometnem pasu pa na notranji prometni pas vozišča krožnega križišča.
(4) Preden zapusti krožno križišče iz prejšnjega odstavka, se mora voznik razvrstiti na zunanji prometni pas, razen na izvozu, na katerem je s predpisano prometno signalizacijo dovoljeno zavijanje desno tudi z notranjega prometnega pasu. V primerih, ko razvrščanje iz notranjega na zunanji pas zaradi gostote prometa ni mogoče, je voznik dolžan opraviti najmanj eno kroženje oziroma toliko kroženj, kolikor je potrebnih za razvrstitev.
(5) Na krožnem križišču je prepovedano ustavljanje, razen ustavljanja zaradi omogočanja prečkanja pešcev pri izvozu s križišča.
(6) Z globo 80 eurov se kaznuje za prekršek voznik, ki ravna v nasprotju z določbami tega člena.

luciano

Guru
3. okt 2011
1.855
876
113
MB

Kaj je za koga majhno ali veliko je stvar osebne presoje, če pa se radi vozite cel krog po zunanjem, potem pa je možno da se naleti na teleta, ki mu bo dopi_dla vaša ležernakojebeostale vožnja:)