bedaki na cesti

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.528
5.072
113
Pred leti opazil starega atka. V naslednjem trenutku spusti nek krik, se opoteče in pade. Se ga imel za nekega pijančka. Pogledam tja in ga vidim ležati, iz rane na temenu škropi kri. Z glavo je treščil ob robnik. Skočim, pritisnem z dlanjo na rano in pozivam množico, ki je pasla zijala naj nekdo pokliče reševelce (mobitelov še nismo poznali) in mi poda kakšno gazo ali kaj podobnega, pa se iz množice osorno oglasi gospa, ki me obdela, da bom povzročil infekcijo, da ker ona to ve, ker je medicinska sestra. Pa ji lepo nazaj rečem: kaj je lažje hendlati infekcijo ali izkrvavitev. Glede "pijančka" sem se kasneje posipal s pepelom saj je takrat doživel epileptični napad.
Danes bi se verjetno zagovarjal zaradi ogrožanja poškodovančevega zdravja. Medicinka, ki ni nudila pomoči pa bi temu bila priča.
V prometu še k sreči nisem imel take situacije. Sem pa pred leti iz avta videl, da je starejša gospa padla po zunanjih stopnicah. Sem se ustavil, imela je zlom golenice, po njenih navodil šibal po njene svojce. Potem so jo želeli premakniti in peljati z osebnim vozilom v bolnico. Tu sem jim svetoval, da bo kakršnekoli prevoz brez resne imobilizacije prehudo trpljenje. Naj raje pokličejo rešilca, ki bo tam v 15-ih minutah, gospe pa ne premikajo. Ležanje v povsem istem položaju je stoično prenašala, vsak minimalni premik je bil očitno hudo boleč.
Nisem se ravno izkazal pri dajanju prve pomoči, sem pa bil kot "zunanji" in manj čustveno obremenjen vseeno bolj miren od svojcev. Družino sem sicer bežno poznal.

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.378
1.241
113
www.adriamedia.si
Kje to pise o ogrožanju sebe?
Bo pa treba malo biti razgledan. Z izjemo izrednih razmer (služenje v vojski v vojni, recimo), država (oz. nihče) nima od tebe pravice zahtevat, da ogrožaš svoje življenje / zdravje. Osnovna pravna norma.

Plus: pri nas v zakonu ni izrecno zapisano, da če z nudenjem PP narediš še več škode (npr človek ostane hrom, ker ga pač nerodno premakneš), ne moreš civilno odgovarjat (kazenska odgovornost je OK izključena). Da te pač ne morejo tožit za odškodnino ...

• Všeč mi je
Reactions: jendomen

zakajaltersuxu

Fizikalc
19. jul 2007
1.616
89
48
Zakon o zdravstvenem varstvu:
2. člen

Vsakdo ima pravico do najvišje možne stopnje zdravja in dolžnost skrbeti za svoje zdravje. Nihče ne sme ogrožati zdravja drugih.

Vsakdo ima pravico do zdravstvenega varstva in dolžnost, da prispeva k njegovemu uresničevanju v skladu s svojimi možnostmi.

Vsakdo je dolžan poškodovanemu ali bolnemu v nujnem primeru po svojih močeh in sposobnostih nuditi prvo pomoč in mu omogočiti dostop do nujne medicinske pomoči.

• Všeč mi je
Reactions: aljoman

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.528
5.072
113
Vseeno dajte podatke, koliko jih je kasiralo.
Jasno pa je, da v Sloveniji lahko tožiš za karkoli in da se lahko postopek vleče leta in leta.

AndrejD

Guru
20. jul 2007
7.237
1.396
113
Zakon o zdravstvenem varstvu:
2. člen

Vsakdo ima pravico do najvišje možne stopnje zdravja in dolžnost skrbeti za svoje zdravje. Nihče ne sme ogrožati zdravja drugih.

Vsakdo ima pravico do zdravstvenega varstva in dolžnost, da prispeva k njegovemu uresničevanju v skladu s svojimi možnostmi.

Vsakdo je dolžan poškodovanemu ali bolnemu v nujnem primeru po svojih močeh in sposobnostih nuditi prvo pomoč in mu omogočiti dostop do nujne medicinske pomoči.
V kolikor pa se tega ne drziš pa je kaj točno ?

jello

Guru
22. sep 2008
10.265
3.902
113
Obdelava na spletnem moralnem razsodišču po hitrem postopku.

Pozor, gledajo predvsem in tudi v gate.

kajn

Guru
5. okt 2007
2.842
1.685
113
Iskajoč brata
Na začetku leta sem naredil tečaj bolničarja.
Prva stvar pri prihodu na nesrečo je varnost. In to lastna varnost.
Prometne so vedno tvegane, avtoceste še toliko bolj.... Vendo rečejo, da so sekunde odvisne, vendar je pomembno zavarovanje lokacije reševanja...
Da ne rešujejo tudi tebe na koncu, zaradi naleta.
Zastopim pa ljudi, ki gredo mimo.... Če greš reševat, boš na koncu lahko krval, umazan, še kakšen kos oblačila boš uničil... Potem pa imaš še možnost okužbe.
Pa kot je nekdo zgoraj omenil: tri opcije: zmrzni, paničariš, ali adrenalin prevzame....

Matey

AlterZavarovalničar
6. sep 2007
34.092
16.262
113
Evo, da se pogleda še kakšno drugačno razbitino kot smo jih vajeni. Ob kakšnih me kar malo zmrazi.

• Všeč mi je
Reactions: brane_new

flip

Fizikalc
30. avg 2007
1.659
40
48
kolesar.png

• Haha
Reactions: Matey in gimi