baje dražje vinjete

slvn

Fizikalc
19. dec 2007
1.570
2
38
Citat:
Uporabnik Diablo pravi:
jaz sem mogo vinjeto kupit v CH pa se sploh na AC nisem zapeljal (ženeva), prasci.

Jaz sem jo kupil. 2x sem sel na avtocesto. 2x sem stal vec kot uro.

Bolje ti je bilo na lokalnih cestah.

wacko

Fizikalc
18. jul 2007
5.450
0
36
Citat:
Uporabnik forgot pravi:
Citat:
Uporabnik wacko pravi:
Citat:
Uporabnik forgot pravi:
" Bi bilo pa pametno, da bi podobno kot pri cestnini, tudi na AC računalni več za velike krave z 2,5+ mašinami "

Ne bodi nestrpen do tistih, ki vozijo prave avtomobile, ne pa mlinčkov za kavo in šivalnih strojev ! Po možnosti na prehitevalnem pasu !

LP

PS : Sorry za OT, moral sem ...

Če si privoščiš pravi avto s pravo, veliko, mašino, potem tudi prav plačaj. Pravi avtomobili so večinoma težji in bolj smrdljivi kot "mlinčki" podobnega letnika, tako da je smiselno, da se za prave avtomobile primerno več plača tudi pri avtocestah.

Če bomo hoteli na dolgi rok zmanjšat onesnaževanje (tudi pri vinjetah so bili glede manjšega onesnaževanja precej glasni) bo treba tudi v to smer razmišljat, da se velike krave in ostale ekološko bolj smrdljive avte dodatno obdavči... sicer pa pri pravih avtih predvidevam, da ni problem plačat tistih par 100€ več, če so lastniki že tolk sposobni, da se jim ni treba v mlinčkih vozit po prehitevalnih pasovih.
smirk-1.gif

Seveda bom plačal, kolikor bo pač že potrebno. Glede na to, da sem 2007 plačal za cestnino osebnega avtomobila cca 100E pri registraciji in nekaj čez 570E za uporabo avtocest, bo katera koli cena letne vinjete - več kot ugodna.

Težko pa bi primerjal onesnaževanje osebnih vozil (pa četudi 8000ccm 400kW+) s tistim, kar v ozračje spuščajo kamioni. Predvsem tisti iz vzhoda in juga, ki jih je na AC veliko, po moji oceni celo več kot tistih, ki jih registrirajo v EU, pod ostrejšimi okoljskimi zakoni. Zato se mi zdi neumno in neprimerno, da nekateri razmišljajo (-te) še o cestninskih razredih znotraj razreda osebnih vozil. Bi morda v tem primeru morali vozniki mlinčkov in šivalnih strojev dobiti za vožnjo po AC celo plačano, in ne plačati ?

LP

O ekološkem problemu tovornega prometa se že nekaj časa govori in tudi išče rešitve, pri osebnih avtomobilih pa se (podobno kot tebi) večini folka jebe. Pa se niti ne gre toliko za to, da bi država kakšne hude denarje z ekološkimi taksami potegnila ampak bolj za to, da se bo folk počas začel zavedat da v končni fazi sami sebi serjejo. To pa je žal mogoče samo tako, da folk po žepu vsekaš...

forgot

v penziji
23. jul 2007
293
0
16
Citat:
Uporabnik wacko pravi:
Citat:
Uporabnik forgot pravi:
Citat:
Uporabnik wacko pravi:
Citat:
Uporabnik forgot pravi:
" Bi bilo pa pametno, da bi podobno kot pri cestnini, tudi na AC računalni več za velike krave z 2,5+ mašinami "

Ne bodi nestrpen do tistih, ki vozijo prave avtomobile, ne pa mlinčkov za kavo in šivalnih strojev ! Po možnosti na prehitevalnem pasu !

LP

PS : Sorry za OT, moral sem ...

Če si privoščiš pravi avto s pravo, veliko, mašino, potem tudi prav plačaj. Pravi avtomobili so večinoma težji in bolj smrdljivi kot "mlinčki" podobnega letnika, tako da je smiselno, da se za prave avtomobile primerno več plača tudi pri avtocestah.

Če bomo hoteli na dolgi rok zmanjšat onesnaževanje (tudi pri vinjetah so bili glede manjšega onesnaževanja precej glasni) bo treba tudi v to smer razmišljat, da se velike krave in ostale ekološko bolj smrdljive avte dodatno obdavči... sicer pa pri pravih avtih predvidevam, da ni problem plačat tistih par 100€ več, če so lastniki že tolk sposobni, da se jim ni treba v mlinčkih vozit po prehitevalnih pasovih.
smirk-1.gif

Seveda bom plačal, kolikor bo pač že potrebno. Glede na to, da sem 2007 plačal za cestnino osebnega avtomobila cca 100E pri registraciji in nekaj čez 570E za uporabo avtocest, bo katera koli cena letne vinjete - več kot ugodna.

Težko pa bi primerjal onesnaževanje osebnih vozil (pa četudi 8000ccm 400kW+) s tistim, kar v ozračje spuščajo kamioni. Predvsem tisti iz vzhoda in juga, ki jih je na AC veliko, po moji oceni celo več kot tistih, ki jih registrirajo v EU, pod ostrejšimi okoljskimi zakoni. Zato se mi zdi neumno in neprimerno, da nekateri razmišljajo (-te) še o cestninskih razredih znotraj razreda osebnih vozil. Bi morda v tem primeru morali vozniki mlinčkov in šivalnih strojev dobiti za vožnjo po AC celo plačano, in ne plačati ?

LP

O ekološkem problemu tovornega prometa se že nekaj časa govori in tudi išče rešitve, pri osebnih avtomobilih pa se (podobno kot tebi) večini folka jebe. Pa se niti ne gre toliko za to, da bi država kakšne hude denarje z ekološkimi taksami potegnila ampak bolj za to, da se bo folk počas začel zavedat da v končni fazi sami sebi serjejo. To pa je žal mogoče samo tako, da folk po žepu vsekaš...

Po eni strani imaš prav, po drugi pa ...
Morda si se samo nerodno izrazil. Namreč moje mnenje je, da tukaj niti ni bistvena prostornina ali moč, ampak bolj starost motorja. Verjetnost, da kateri od novih kamionov manj onesnažuje okolje, kot kakšen starejši mlinček, kaj šele kakšna sterejša krava, je, po moji skromni presoji, precejšnja. Torej bi bilo bolj logično ekologijo obračunati kot dajatev ob registraciji, nikakor pa pri uporabi avtocest. Namreč vsi jo moramo plačati, ne le tisti, ki se vozimo po avtocestah, oni, ki se jih izogibajo pa ne. Zato zagovarjam cestninske razrede pri uporabi avtocest, kot so sedaj.

Sicer pa ob najnovejši novici :
očitno so nas ponovno nategnili. Pač najprej polletna, pa potem še ena polletna, po kdo ve kakšni ceni !

Vsi so isti, kradli so nam prejšnji, kradejo nam ti, in verjemite - kradli bodo tudi vsi naslednji !

LP

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.117
6.944
113
pri taščici
Spet se bom "ponavljal"
Takoj sem zato, da se cena bencina spravi na cene v sosednjih državah (recimo nekoč so imeli celo 20% višjo ceno bencina) in z razliko krijemo cestnine.....Res da potem tujci ne bodo toliko tankali pri nas kot sedaj ampak se mi zdi nekako bolj pošteno do nas(stroškov s pobiranjem tega zneska praktično ni nobenih). Pa ne gledat zdaj samo ljubljančanov, ki smo brez obvoznice mrzli....

tisti ki ste zadovoljni z vinjetami in se ne strinjate z drugačno obliko palčevanja predlagam da se vse stvari v življenju plačujejo po pavšalu.

Nazadnje urejeno:

forgot

v penziji
23. jul 2007
293
0
16
Če leti to name :
saj ne, da nisem zadovoljen z drugačno obliko plačevanja, toda saj mi niso dali možnosti ostati na starem sistemu, čeprav so v mojem primeru na konkretni izgubi.
Če pa so mi ponudili finančno ugodnejšo opcijo - saj nisem bedak, da bi jo zavračal.
In, če je to sistem vinjet - menda pa ja, da bom navijal za čim cenejše.

LP

Marauder

Pripravnik
16. mar 2008
205
0
16
a nebi morale biti vinjete že prejšnji teden na razpolago?

Sem prebra prej malo višje, da naj bi ceno za prevoz po AC upalili kar pri registraciji in bi bila tako obvezna. Super... Kako boš ti enemu čičotu iz enih Rovt Bogu za ritjo ki AC videl še ni dopovedal, da mora za svojega Yugeca plačati 150€ na leto za nekaj kar v življenju ni in ne bo potreboval?

In en veleum (Vaginko se mi zdi) je izjavil, da zakaj si pri naši bajti ne izposojamo avtov in zakaj tako namesto treh vinjet ne kupimo samo ene... Moja babi ima 75 let, vozi 1.0 Peugeota 106 letnik 2003! Misliš da bi ji moj fotr zaupal Mazdo 3 1.6 staro dve leti, ki ima 1x več konjev kot pežo in je enkrat večji? Mislim da ji niti ti nebi, razen če se želiš odkrižati svojega avta... In če bi ji že, nek rek pravi da se dveh stvari ne posoja: avta in babe...

Drugače pa ste res napravili eno fronto iz vsega tega! Dejstvo je da pravičnega sistema še ni (najboljši približek smo imeli pa smo ga ukinili, čeprav bi ga z majhnimi stroški lahko do konca izkoristili) in ga tudi še dolgo ne bo (enotno satelitsko cestninjenje po celotni Evropi). Vinjete pa so v kakršni koli varjanti najmanj pravičen sistem!

Lp

vaginko

Fizikalc
2. sep 2007
10.870
36
48
a ti bi še kar v kolonah stal na avtocesti? Pa ti sploh veš kok je postankov bilo od mb do kp? Pa ti veš da je vedno več prometa in da bo vedno več kolon? Če se ni misliš da bi si menjali avto (pač sem vedel kako je stanje pri vas) pri nas je na vseh avtih bila polletna in če jo rabiš jo pač moraš imet! Je pa vinjetni sistem odličen za pretočnost. Bi pa rad videl kak bote potem težili ko bo satelitski sistem to bodo šele stroški!!!

Jest

iPhone Guru
26. jul 2007
15.510
780
113
Medvode / Slovenija
www.mobile.si
Drekate predvsem birokrati tam v Bruslju, ker nimate drugega dela
bonk.gif
... kot viset po raznoraznih forumih in pametovat...
NIKJER na avtrsijski ali nemski TV nisem zasledil, da bi slo to komurkoli v nos ... Pa gledam vecinoma prav nemsko govorece programe (kolikor pac gledam)...

vaginko

Fizikalc
2. sep 2007
10.870
36
48
nemški ADAC se je celo poletje ukvarjal z našimi vinjetami. Pred 14 dnevi pa so napisali da dobimo kratke vinjete ampak še ni jasno a 7 al 10 dnevne! No ta podatek smo danes menda dobili tut mi nemci pa pred 13 dnevi. Glede TV pa tut jaz nisem zasledil nobene reportaže glede tega, avtoklubi pa so se kar močno borili proti našim vinjetam in po moje so ravno avstrijski in nemški to uspela zlobirati! saj to je bistvo!

Nazadnje urejeno:

slvn

Fizikalc
19. dec 2007
1.570
2
38
Ko ze avstrijci vlecejo birokrate za nos s svojimi tuneli, so ti pac zeleli vsaj na nasem primeru nekaj pokazat. Avstrija je pac premocna in ima verjetno v bruslju tudi sposobne ljudi. Mi imamo pa bolj svoh predstavnike.