Življenje v Avstriji in morebitne omejitve?

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.257
7.048
113
Moj stric je delal v AT, od meje je oddaljen cca 40km in se je vsak dan vozil. Ko je bil star 25 let je že imel BMW in bil glavni na vasi.

Seveda, ko človek odraste, lažje določi kaj so prioritete in tudi voljo zgubi, da bi se vsak dan vozil toliko km. Kdo pa ima željo se v celoti preselili v AT pa mu manjka par kolesc, resno.

Sheriff

Fizikalc
26. jan 2009
1.953
0
36
Sm živel v (glej lokacijo) in mi je blo super, vrnil sm se zaradi služenja voj. roka
rolleyes-1.gif

še danes mi se kolca
crazy1.gif

Aja, pa avstrijci niso nito tretjino nestrpni do "ausLenderjev" kot slovenceljni kot je nekdo napisu v postu
ne-ne-1.gif

masevc

Guru
2. sep 2007
3.530
896
113
ksz...

dejansko tisti, ki razmišljajo o odhodu izven Slo razmišljajo napredno. Tudi ko poslušaš tiste, ki so se odločili za preselitev, jim ni nikoli žal. Je pa vprašanje za koliko večjo plačo se bi odločil za to dejanje?

PS: se pa vidi tukaj pri večini uporabnikov, da niso pripravljeni na spremembe, zato tudi zagovarjajo Slovenijo. Zapečkarji...
smile-1.gif

Steve

Guru
13. avg 2007
10.012
1.911
113
saj ni samo višina plače. še x drugih faktorjev je vmes, med drugim tudi občutek, kako mora bit ko država funkcionira za tebe, ne pa da ti obstajaš za to da futraš neskončno požrešen državni aparat, da veš da je nad tabo vedno nekdo ki samo gleda kje ti lahko še malo več vzame,...

nekdo

Pripravnik
22. jan 2008
949
2
16
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
Kdo pa ima željo se v celoti preselili v AT pa mu manjka par kolesc, resno.

Kdor misli, da je v Sloveniji (za večino ) kakšna perspektiva, mu manjkajo skoraj vsa kolesca.

Moj znanec dela gor že kakih 25 let. Sedaj je že skoraj leto dni na borzi. Zadnja njegova plača je bila 1750 evrov, sedaj dobiva kot brezposeln 1350 evrov in gre gor enkrat tedensko, da se javi uradniku in da plača neke položnice. Glede na to, da je starejši od 50 let, je še dodatno zaščiten in se mu bo nadomestilo za brezposelnost le ka kakih 100 evrov.

Pokojnine pa bo imel kakih 1000 ali 1100 evrov....

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.257
7.048
113
Nisem rekel tega zaradi perspektive, ampak zaradi same nacije, jodlarske, ki je totalno anti.

Sploh nisem proti selitvam, me zelo mikajo, ampak v jodlarijo pa res ne bi šel. Tako kot recimo ne bi šel na poljsko, madžarsko, italijo, češko, nemčijo, litvo...itd... bi pa šel recimo v UK, USA, JP, AU, etc..kot je že nekdo rekel, ni vse v denarju.

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
Ti iz prve roke povem, kako je v USA, potem ko si oddelal svoje. Da bi postal miljonar tam, nimaš pravih predispozicij. Če si pa srednji razred (recimo univerzitetni profesor, skladatelj) se ti pa ne godi prav dobro. Nobena zdravstvena zavarovalnica te po 65 letu niti ne povoha, pristaneš na nacionalnem zdravstvenem varstvu, ki je pa nekako tak šmoren kot pri nas... Ima pokojnino cca 5000 USD, tudi žena je zaposlena, pa 2 otroka ima mladoletna (pač večkrtaporočen) in živijo skromno... Recimo da imajo 8000 USD mesečnega dohodka... Kar je od oka 5500 EUR... Sliši se veliko.

Fantje, resno, vsi ki tukaj nabijate in sanjarite z odprtimi očmi o Indiji Koromandiji preko severne meje... A je sploh kdo vzel v roke papir in svinčnik (ter kalkulator) in vse skupaj dodobra preračunal? Pa resno razmišljal o tem, da če imaš ti zagotovljeno službo da ni nujno da jo bo partner kmalu našel? Boste preživeli samo z eno plačo?

Moje mnenje: če ni vse skupaj pozitivno (a gremo vsi precej na bolje) je brez veze; revščino res lahko tolčem doma med svojimi ne pa kot tujec nekje...

blazko

Majstr
21. sep 2007
7.476
449
83
Citat:
Uporabnik Roberto pravi:
Dvomim da je v korporacijah tipa EMC, Symantec... to sploh opcija. V IBMju si lahko contractor, ampak potem nimaš nobenih privilegijev (izobraževanje, služben avto...)

Pri večini je opcija, ampak to so ljudje z 10+ let izkušenj in kilometrine znotraj podjetja, ki gredo na svoje. Ni pa navada, da na novo štartaš kot freelancer. Seveda bonitete odpadejo, ampak hukers, svetovalna ura je trimestna cifra in če imaš dobro realizacijo ti ni hudega.

Imaš pa tudi (ali predvsem?) pri nas multinacionalke, kjer že od štarta delaš kot s.p. - če nisi ravno običajna tajnica. Zaradi nečloveške obdavčitve plač, seveda.

Drugače pa čezmejni migrant po novem niti ni slaba izbira, ker si upravičen do dodatne dohodninske olajšava (cirka 7k). Kdor ima možnost lahko v mednarodnem podjetju to tudi lepo izkoristi in se uradno "prezaposli" v Zagreb, Celovec, Gradec.... kamorkoli čez mejo.

jtfc

Guru
Izključen uporabnik
24. jul 2007
19.994
2.720
113
Citat:
Uporabnik Roberto pravi:

Fantje, resno, vsi ki tukaj nabijate in sanjarite z odprtimi očmi o Indiji Koromandiji preko severne meje... A je sploh kdo vzel v roke papir in svinčnik (ter kalkulator) in vse skupaj dodobra preračunal? Pa resno razmišljal o tem, da če imaš ti zagotovljeno službo da ni nujno da jo bo partner kmalu našel? Boste preživeli samo z eno plačo?

Kaj misliš, da so vsi s kravo in teleti?

Tisti, ki je še en tolk normalen faks končal komot gre. Čez mejo, bo mogoče še pokojnino imel, plačo bo imel solidno, zdravstvo tut ko bo v letih, ko tukaj še šihta ne dobiš ali pa dobiš za 700&#8364 sred Ljubljane, če napišeš na prošnji, da nisi iz Ljubljane te pa še na razgovor ne pokličejo;, pa ne začetnik.

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.462
2.453
113
Stari dolgo sem te trpel, pametnjakovič, zdaj pa sem liter spil pa mi je dost tvojega pametovanja. Torej ti majmun trdiš da je v Sloveniji raj na zemlji in da je vsak ki ima namen živet/delat v tujini bedak? Prijatl, sam danes sem bil v gostilni s človekom ti dela že 25 let v Avstriji, je delavec, in je danes gospod. Dobesedno, nič mu ne manjka, ima 4 leta do opokojitve in ne sekira se za svoje delovno mesto, dobesedno je gospod. Koji kur*ac imaš ti argument da ni tako? Če boš dal neko argumentirano mnenje ga bom z veseljem sprejel in ti podal roko, v nasprotnem primeru da se prosim spelji, domuljub oz. patriot......

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
Stari, jaz izražam svoje pomisleke in svoje videnje zadeve. Pa ne poizkušaj mi vsiljevati svoj prav (kar si že), ker so moji odgovori samo replika in pomisleki trditvam posameznikov.
Zaradi mene se lahko tole sekundo odseliš magari na luno, če si prepričan, da je to zate dobro...

Pa Bon Vojage...

P.S.
Pa blagor enim, da imajo cajt posedat po gostilnah...

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.462
2.453
113
Veš da, nekateri imamo čas in denar, ampak pusti zdaj to.. to ni bistvo te teme... jaz ti dam popolnoma prav samo rad bi slišal fiksne argumente... prav tako se vsake tolko pojavljajo modeli ki so proti malemu delu ampak šment, nihče mi ne zna povedat proti argumentov, vsi navajajo argumente iz letakov ki so jih dobili v nabiralnik. Ko pa dam podvprašanje pa je dolgotrajen molk
smile-1.gif

Lp

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
Nimam argumentov, s katerimi bi drugim vsiljeval zakaj naj se odselijo. Lahko pa zagovarjam svoje mišlenje...

Pa
nahrung002.gif

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.462
2.453
113
Mišljenje? Kakšno pa je to mišljenje razen tega da je v Sloveniji raj na zemlji?
smile-1.gif

Sicer pa v vsakem primeru
nahrung002.gif

cappy

Guru
8. apr 2010
8.158
4.488
113
kar se tiče pokrajine res ne najdem lepšega placa. vse ostalo pa ni na mestu.
se počasi učim nemško (večino časa se tepem po glavi kaj nisem več v šoli spacal kar se nemščine tiče) ter upam da bom čez nekaj let lahko odšel. zbiram tudi firme ki so v takih panogah ki jih znam, ker brez šihta pa ne upam.
drugega ne vidim, samo jajca bo potrebno zbrat pa probat.

PIC

Fizikalc
17. avg 2007
2.466
2
38
Jaz se strinjam z Robertom. Ima prav.

Po drugi strani pa sam tudi tocno ve, da v tujino hodi samo dober kader, ki naceloma nima tezav s sluzbo. Torej, dogaja se beg mozganov.

Da pa se druzina, kjer je zena cistilka, moz pa vratar na Slovenskih zelenicah, imata dva otroka, seveda ne bo selila v ZDA.

Se je pa treba vprasat, izgubo koga Slovenija "tezje" preboli? Vrhunskega inzenirja, ki je migriral v ZDA ali cistilko, ki je sla v Nemcijo?

In to je problem ...

LP

Nazadnje urejeno: