Življenje v Avstriji in morebitne omejitve?

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.462
2.453
113
Citat:
Uporabnik gas pravi:
Citat:
Uporabnik AvtoFun pravi:
Drži ni vse tako slabo pri nas, sicer pa kaj ti že nudi država česar si ne plačuješ že sam?

za drugega otroka v vrtcu mi ni treba plačat
smile-1.gif

mah vsi se pritožujemo. Sodelavci ki so v AT al pa v Uk al pa V IT. Edino Švedov še nisem slišal
smile-1.gif

Določeni pari nimajo otrok, kaj šele dva.

gas

Fizikalc
23. jul 2007
2.238
54
48
:) se vdam :)

A ti delaš v tujini? in če ne kaj te zadržuje? če smem vprašat

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.462
2.453
113
Ma ne da se vdaš saj imaš po eni strani prav... ne, jaz ne delam v tujini, mi gre zaenkrat tukaj dovolj dobro, sicer pa resno razmišljam v tej smeri, pa ne zdaj točno Avstrija, se odpirajo določeni posli tudi drugod po svetu in so možnosti raznolike tako da če greš kam poslovno in ti je potem tam všeč pač poskusiš... Glede na to kam pa rine Slovenija in glede na to da sem doma praktično korak od Avstrijske meje je pa tudi Avstrija realna možnost, pa če ne drugega se vozim vsak dan preko meje na kavico v Slovenijo
wink-1.gif

gas

Fizikalc
23. jul 2007
2.238
54
48
Sam sem imel šanso iti delat na Dunaj,... pa se nekako nisem/nismo odločili zato. cela ponudba, ki jo pač imamo trenutno v SI mi je boljša kot bi bila na Dunaju (ki mi je noro všeč). Sploh bom rekel finančno se mi ni splačalo, Dunaj je le dražje mesto kot npr gorenjska.

Kot sem pa že napisal, ko se pogovarjam z kolegi, so pa razmere drugje po evropi skoraj iste, vsaj kar se finančno tiče. Plače prilagodijo stroškom življenja. Da bi te poslali kot "expatriota" (ugodnosti tudi za partnerja), tega pa ni več.
Če samo pomislim na UK z 20 dnevi dopusta, vremenom za en drek, dragim zavarovanjem itd,.. sem vesel da sem doma
smile-1.gif

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.381
1.244
113
www.adriamedia.si
Se pozna, ne pa ne vem koliko. Pri meni je 200€ razlike, ko vštejem še malico in potne, pa toliko manj. Tako da tako huda razlika spet ni.
13 in 14 plača sta itak neumnost - je pač osnovna plača toliko nižja, da je cifra na letnem nivoju za delodajalca sprejemljiva. A je ta cifra razdeljena na 12 ali 14 delov, meni ne bi bilo vseeno - naj mi dajo kar v 12 kosih, ne da jih brezobrestno kreditiram ...

vuk

Pripravnik
19. nov 2007
499
4
18
13. plača je Urlaubsgeld, torej slovenski regres za dopust, 14. plača pa Weinachstgeld torej slovenska božičnica...ti praviš torej da je itak brezveze v Sloveniji izplačevat regres in božičnico??

ozze

Majstr
24. jul 2009
2.141
316
83
Citat:
Uporabnik ceedevita pravi:
ne vem kak si ti računal. osnovni izračun brez olajšav in dodatkov :

slovenija :
bruto - neto
1000 - 696
1500 - 993
2000 - 1274
2500 - 1504
3500 - 1964

avstrija :
bruto - neto
1000 - 849
1500 - 1149
2000 - 1409
2500 - 1669
3500 - 2138

če se ne motim pride tu nekje med 10 in 20% večji neto v avstriji pri enakem brutu. tistih 12% je kot sem napisal je bilo tak na prvi pogled
Če vzamem 2500,00€ bruto
V avstriji je bruto 2500,00€ Neto 1667 €
V Sloveniji bruto 2500,00€ Neto 1483€ ampak bruto delodajalca pride 2960€

Torej če v Avstriji delodajalec da za delavca 2960€ (toliko kot v sloveniji za bruto plačo 2500) potem delavec v Avstriji dobi 1885€ (brez 13 in 14 te plače)

V prvem primeru je razlike za cca 200 € = 2400€ na leto.
V drugem primeru pa je razlike 400€ kar znese 4800 € na letni ravni.
V obeh primerih sem vzel plače brez kakršnih dodatkov.

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Točno tako. Pri nam je treba upoštevati bruto bruto (kar mislim, da v Avstriji ne poznajo), potem pa je razlika okoli 20%, kar je precej znatno.

Steve

Guru
13. avg 2007
10.012
1.911
113
edino sranje ki ga jaz vidim pri delu v avstriji, je njihov delavnik, ki se konča ob 17:00 (razen petek). kar pomeni da od dneva nimaš čisto nič. Tukaj sem doma ob 15:30 najkasneje in še mam cajt za mariskaj

ceedevita

Majstr
24. jul 2009
6.901
114
63
štajerska
ja seveda. je pa razlika ali delaš za 500 € ali pa za 1500 €. vem za kar nekaj folka, ki tu ne bi imeli več kot minimalca tam pa imajo 1,5K €.
ča pa ima kdo pri nas solidno plačo pa tudi ni neke računice delait v avstriji.
jaz bi šel gor delat če bi dobil 100% več kot pa tu. bi pa se potem moral preseliti na dunaj in bi stroški spet večino požrli

Valhalla

Guru
17. dec 2007
4.691
1.322
113
Vsak od nas, ki je že kdaj bil pred selitvijo v tujino, omamljen seveda od velikih neto plač na severu, je tudi padel po tleh, ko je pričel računati stroške selitve. Seveda sam samcat. Ne z dekletom / ženo / celo družino.

Ostale vas pa še čaka.

Edina prednost dela v Avstriji je, če si Korošeč / Gorenc / Štajerc z relativno bližino službe domu v Sloveniji, pa še to samo, če se ti vožnja na delo izide z drugimi gasterbajterji, da se ti stroški znižajo. Ostale sosede avtomatsko odpadejo in je Slovenija za njih to, kar je za nas Avstrija.

V momentu, ko prideš do selitve, postane vse za faktor dražje in največkrat ostane prihranek od plače povsem isti, le da je neto plača veliko višja, kot tudi vsi pripadajoči stroški.

Podobno je v Sloveniji delo na deželi in delo v Ljubljani. V Ljubljani je možnost opravljanja istega dela za višjo neto plačo, prihranek od plače pa ostane nekje podoben, s predpostavko, da na deželi nimaš velikih stroškov, v Ljubljani pa najemaš stanovanje ali izgubljaš prihranke na vožnji.

Schumi

Fizikalc
2. avg 2007
4.129
12
38
Če delaš v Ljubljani je isto kot da delaš na Dunaju, samo plača je mal nižja. O stroških, malo si poglejte najemnine ipd. Za isti denar ali malce več dobiš zelo solidno zadevo. In pa tudi, zakaj bi se moral vozit nazaj v SLO? Za stalno se preseliš gor pa je.

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.462
2.453
113
Valhalla, verjamem da je npr. Dunaj drago mesto ampak dajva zadevo obdelat bolj detajlno, kot ti je rekel zgoraj kolega, kaj je tako strašansko dragega na Dunaju če primerjamo z Ljubljano? Glej če hočeš jest svinjarijo imaš poceni na vsakem koncu kot v LJ, če pa hočeš kvalitetno hrano po lokalih pa itak da je drago, ampak je treba tudi povedat da dobiš za ta denar določen nivo. Kadim ne, alkoholik nisem (zato ne morem sodit cen tega segmenta). Vse ostalo pa mislim da je tukaj tukaj če ne celo cenejše kot pri nas (nakupi v trgovinah, tudi oblačila se dajo dobiti ceneje, tudi tehnika je ugodnejša, tudi najemnine in nepremičnine niso dražje). Če se motim me prosim naj kdo popravi ter me sooči z realnimi dejstvi, mu bom hvaležen
wink-1.gif

Lp

namar

Pripravnik
23. feb 2011
49
0
6
Citat:
Uporabnik gas pravi:
Citat:
Uporabnik jtfc pravi:
Jst sem slišal, da inženirji gor začnejo s 1600€ neto x 14.

To je pri nas skoraj nemogoče, razen če še spiš v firmi.

Potem pa če gremo še malo računat, koliko se bo tule še poslabšalo preden se bo kaj poboljšalo. Kakšne bodo tule pokojnine, če se že sedaj ve, da jih ne bo. Zdravstvo je vsak dan slabše....

SIcer ne vem v kateri panogi, samo v strojništvu vem, da ima marsikateri ing na našem Koroškem tako plačo...
Sicer ostalega ne bom komentiral. V katerih firmah na Koroškem imajo ing mesečno 1,6 k€?

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.462
2.453
113
Saj pa ti je lepo napisal, marsikje. Ne bo pa zdaj o konkretnih imenih, poslovne skrivnosti pa to, saj veš
wink-1.gif

gas

Fizikalc
23. jul 2007
2.238
54
48
Mogoče sem AT Koroško mislil
smile-1.gif

Hm ko smo iskali kader, so bile to stevilke ki so nam jih kandidati dajali
smile-1.gif
ce so nas pa basali pa ne morem,...

edit: glede 1,6k vzamem nazaj,... sem preveč rekel...

Nazadnje urejeno:

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.381
1.244
113
www.adriamedia.si
Citat:
Uporabnik vuk pravi:
13. plača je Urlaubsgeld, torej slovenski regres za dopust, 14. plača pa Weinachstgeld torej slovenska božičnica...ti praviš torej da je itak brezveze v Sloveniji izplačevat regres in božičnico??

Pravim, da delodajalec dobro ve, koliko lahko za stroške dela porabi v svojem finančnem letu. In toliko jih bo porabil (ali manj, če delojemalec sprejme delo za manj). Če država zahteva 14 plač, jih bo razdelil na 14 delov, če je to 12 plač + regres, bo pač razdelil na 12,x dela ali 13 delov ... Če je pa samo plača, pa na 12 delov ... Ampak na koncu leta bo enako.