Življenje v Avstriji in morebitne omejitve?

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Citat:
Uporabnik gas pravi:
Citat:
Uporabnik ceedevita pravi:
na tem naslovu je bruto.neto kalkulator ( omogočen mora biti pop up okno za ta naslov )
http://www.bmf.gv.at/service/Anwend/Steuerberech/BruttoNetto/_start.htm
na enak bruto dobiš v avstriji cca 12% večji neto. podobno je v nemčijo. naši največ požrejo
je pa v avstriji obvezna 13 in 14 plača

Jest sem dobil natanko 8 eur večjo neto, pri 2 otrokih in deželi Dunaj.

Če pa dodam še prevoz na delo, sem v velikem minusu
Jaz bi dobil skoraj 20 % več. Če pa primerjam še 13. plače in podobno, so pa pri njih še krepko manj obdavčene kot pri nam.

ceedevita

Majstr
24. jul 2009
6.901
114
63
štajerska
ne vem kak si ti računal. osnovni izračun brez olajšav in dodatkov :

slovenija :
bruto - neto
1000 - 696
1500 - 993
2000 - 1274
2500 - 1504
3500 - 1964

avstrija :
bruto - neto
1000 - 849
1500 - 1149
2000 - 1409
2500 - 1669
3500 - 2138

če se ne motim pride tu nekje med 10 in 20% večji neto v avstriji pri enakem brutu. tistih 12% je kot sem napisal je bilo tak na prvi pogled

vuk

Pripravnik
19. nov 2007
499
4
18
Manjsi davki na placo so gori in ne vecji. Leta 2008 so celo zmanjsali davke na placo. Pripada ti tudi velika ali mala pendlerpauschale, odvisno do firme pa dobis tudi dodatek za malico. Nasa firma nam da ta dodatek. Pa seveda 13 (kao nas regres) in 14 placo (bozicnico). Ta dva zneska sta visja od sonovne place...tam cca. 300-400 EUR.
Obcutka,da sem becki konjusar pa nimam...se dobro delo vseeno bolj ceni kot v Sloveniji in brez problema napredujes. Delam pa v IT sektorju.

gas

Fizikalc
23. jul 2007
2.238
54
48
Citat:
Uporabnik tjuren pravi:
Potem si nekaj zafrknil.

lp

Leta 2011
monatlich pa brutto plača

Kinder 2
Bundesland Wien

in to je to, nič drugega nisem vpisoval,..a bi še kaj mogel?

Primerjam z našimi oljašavami, kar mi verjetno tam tudi računa,. ker sem vpisal dva otroka

edit: vidim da ni razlike če vpišem otroka ali ne....
torej, kolk bi dobil če bi uveljavljal dva otroka v AT
smile-1.gif

Nazadnje urejeno:

jtfc

Guru
Izključen uporabnik
24. jul 2007
19.994
2.720
113
Citat:
Uporabnik gas pravi:
Citat:
Uporabnik ceedevita pravi:
na tem naslovu je bruto.neto kalkulator ( omogočen mora biti pop up okno za ta naslov )
http://www.bmf.gv.at/service/Anwend/Steuerberech/BruttoNetto/_start.htm

na enak bruto dobiš v avstriji cca 12% večji neto. podobno je v nemčijo. naši največ požrejo
je pa v avstriji obvezna 13 in 14 plača

Jest sem dobil natanko 8 eur večjo neto, pri 2 otrokih in deželi Dunaj.

Če pa dodam še prevoz na delo, sem v velikem minusu

Pa, da je plača pol večja pa nisi upošteval?

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.462
2.453
113
ksz

ene vas je tukaj gori res smešno brat ko si ne priznate da je Slovenija v dreku in ste še vedno patrioti, domoljubi. Dajte se že nekateri no sprijaznit da delate za miloščino če jo sploh dobite izplačano, potem pa vam država še lep del tiste miloščine pobere. To je par kruta realnost pa lepote Slovenije gor ali dol. Slabo je in še slabše bo. Ne dvomim da tudi veni ni slabo oz. slabše ampak tukaj je trenutno res slabo, kamor koli se obrneš je nula od nule. Še tisti ki so včasih imeli ter plačevali jim šteka. V celem krogu enostavno enkrat nekje zašteka, enako kot piramidni sistem, ko ni več delovnih mest, ni več denarja, ko ni več denarja, ni več kupcev ko ni več kupcev, potrošnikov si pač v riti. To je vsa umetnost. Da ne začnemo teme o cenah nepremičnin, gradbenih parcel...

gas

Fizikalc
23. jul 2007
2.238
54
48
Ne vem če ke to zgoraj letel na mene al,...sam sem v Sloveniji zadovoljen. Delam v mednarodnem podjetju in ko se pogovarjamo kakšna je naša socialna varnost oz "bonitete" proti drugim državam, sem velikokrat srečen da sem tle kjer sem. So države kjer se da dobiti več (Švedska) in pa veliko manj UK.

Pri plačah je pa vse relativno. Pri nas se moraš prodati in če si dober v tem in dober v svojem poslu to znajo tudi nagraditi.

Pa še to, povprečna letna bruto plača v naši AT firmi je 10% večja kot v SI.

jfc: svojo brutto plačo iz plačilnega lista sem vpisal v obrazec na strani.

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.462
2.453
113
Gas morda je letelo na tebe, morda na koga drugega, nevem ker se mi ne da brati za nazaj. Bi pa ti nekaj rekel, vsi niso nadpovprečno dobri da bi si sami določali ceno in zato se vsi niti nimajo možnosti prodat, vsi zopet ne delajo v mednarodnem podjetju kar bi naj pomenilo do neke mere določeno varnost torej vsi nimajo nadpovprečnih plač da bi bili tukaj zadovoljni. Poglej samo koliko je delovnih mest kjer ljudje plač niso videli že nekaj mesecev. Glede bruto plače v enaki firmi tukaj in gori pa je morda tako pri vas. Če primerjam prodajalca v Bauhausu v Mariboru ter Bauhausu v Grazu to sigurno ni 10% razlike v bruto plači. Po drugi strani pa bruto plača ni pomembna, a ti slučajno dobiš bruto plačo na račun? Kot smo že govorili, računaj bruto plačo zgoraj + da si njihov rezident, kdo pa te sili biti Slovenski rezident?

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.257
7.048
113
Ja kaj misliš, da v tujini, pa dobi fizični delavec več, kot pri nas? Saj so samo oni pri nas izpstavljni, tisti, s 500 plače. Kdor ima pri nas dobrega jurija pa že živi zelo solidno, razen seveda, če ni preveč razsipen, potem pa tudi švedska plača ne pomaga.

gas

Fizikalc
23. jul 2007
2.238
54
48
Citat:
Uporabnik AvtoFun pravi:
Glede bruto plače v enaki firmi tukaj in gori pa je morda tako pri vas. Če primerjam prodajalca v Bauhausu v Mariboru ter Bauhausu v Grazu to sigurno ni 10% razlike v bruto plači. Po drugi strani pa bruto plača ni pomembna, a ti slučajno dobiš bruto plačo na račun? Kot smo že govorili, računaj bruto plačo zgoraj + da si njihov rezident, kdo pa te sili biti Slovenski rezident?

Pri nas se pogovarjamo samo o bruto plači in za mene je prav tako. Pri netto, je hitr problem. Jest pri netto ne bi uveljavljlal olajšav za otroke, delodajalec bi jih pa hotel. In potem bi bla huda kri.

Kot sem ze rekel, ce računa bruto SI plačo in brutto AT plačo, je enaka netto, s tem da pri nas mam olajšave za otroke, na obrazcu jih pa ni.

Verjetno so v večini podjetij plače v SI res premajhna, pa država si več uzame, po drugi strani nam pa država tudi nekaj da. Samo za primer pri nas vrtec je povprečno cca 250 eur, na Dunaju je cca 380, za drugega otroka enako. pa še kaj takega se najde,..

Samo hotel sem povedati da ni vse tako slabo pri nas.

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.462
2.453
113
Drži ni vse tako slabo pri nas, sicer pa kaj ti že nudi država česar si ne plačuješ že sam?

jtfc

Guru
Izključen uporabnik
24. jul 2007
19.994
2.720
113
Jst sem slišal, da inženirji gor začnejo s 1600€ neto x 14.

To je pri nas skoraj nemogoče, razen če še spiš v firmi.

Potem pa če gremo še malo računat, koliko se bo tule še poslabšalo preden se bo kaj poboljšalo. Kakšne bodo tule pokojnine, če se že sedaj ve, da jih ne bo. Zdravstvo je vsak dan slabše....

Viper_XxL

Guru
20. avg 2007
9.600
1.128
113
Titograd
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
Ja kaj misliš, da v tujini, pa dobi fizični delavec več, kot pri nas?

V glavnem ja. Pomivanje posode v gostilni= mesečno okoli 1k €, 6 dni na teden, zvečer, manj kot 8 ur/dan. Govorim za primer ki poznam.

Zdaj pa pomislimo kdo pri nas dobi 1k €.

Jodlari nas tak šišajo da sploh nima smisla primerjati. Pri nas so fizičari lahko še srečni če sploh plača pride.

gas

Fizikalc
23. jul 2007
2.238
54
48
Citat:
Uporabnik AvtoFun pravi:
Drži ni vse tako slabo pri nas, sicer pa kaj ti že nudi država česar si ne plačuješ že sam?

za drugega otroka v vrtcu mi ni treba plačat
smile-1.gif

mah vsi se pritožujemo. Sodelavci ki so v AT al pa v Uk al pa V IT. Edino Švedov še nisem slišal
smile-1.gif

gas

Fizikalc
23. jul 2007
2.238
54
48
Citat:
Uporabnik jtfc pravi:
Jst sem slišal, da inženirji gor začnejo s 1600€ neto x 14.

To je pri nas skoraj nemogoče, razen če še spiš v firmi.

Potem pa če gremo še malo računat, koliko se bo tule še poslabšalo preden se bo kaj poboljšalo. Kakšne bodo tule pokojnine, če se že sedaj ve, da jih ne bo. Zdravstvo je vsak dan slabše....

SIcer ne vem v kateri panogi, samo v strojništvu vem, da ima marsikateri ing na našem Koroškem tako plačo...