Življenje v Avstriji in morebitne omejitve?

vuk

Pripravnik
19. nov 2007
499
4
18
Se strinjam da definitivno dobro ve kolko lahko porabi, je pa vseeno razlika med tem kolko slovenska drzava obdavci regres ali bozicnico in koliko avstrijska...pri avstrijski 13 & 14 placi se placa samo socialne prispevke, lohnsteuer oz. davek na placo pa ne.
V glavnem vsak si mora sam izracunat ce se mu splaca it delat v tujino. Na koncu koncev denar ni vse, je tudi marsikaj na odnosu, bonitetah, ugodnostidodatnem izobrazevanju itd ,ki jih kaksna firma nudi. Ali v Sloveniji ali pa kje v tujini.

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Meni se zdi zanimivo, da vsi govorite samo o neto placi, nihce pa ne o dohodnini (je visja, sploh za omembe vredne zneske, zaradi katerih bi sploh nekdo sel v tujino), DDV (ena stopnja je visja, druga enaka), itd. Kot da je neto placa tisto, kjer se vse neha, potem je pa vseeno kako te lupijo dalje. Ce ima kdo konkretne stevilke za primerjavo med Slovenijo in Avstrijo, naj jih predstavi recimo za povprecno slovensko neto placo ter za dvakratnik slovenske neto place (= "dobro placo").

namar

Pripravnik
23. feb 2011
49
0
6
@gas no za AT Koroško je to realno..za našo koroško bi bilo pa že preveč lepo =)

gas

Fizikalc
23. jul 2007
2.238
54
48
namar: za dva primera vem ko sta fanta imel cca 1,3 place,... v SG

edit: ne vem pa kaj sta imela v tej plači. mogoče olajšave za 3 otroke, mogoče je bla malca prevoz. mogoče celo letni prihodki deljeni z 12.. zato pa pravim da neto, od drugih mi ne pomeni nič, ker ne vem kaj je notri.

Nazadnje urejeno:

jtfc

Guru
Izključen uporabnik
24. jul 2007
19.994
2.720
113
Jaz sem prepiračan, da se povsod dobijo tudi s 1600€ plače v Sloveniji.

Povprečje je bolj zanimivo.

yamahafazer

Fizikalc
15. mar 2010
1.599
68
48
jaz verjamem da je dnar vredu, kaj pa človeška plat? Slovenci smo za avstrijce šiptarji in mi nobeden ne bo drgač govoril.

jtfc

Guru
Izključen uporabnik
24. jul 2007
19.994
2.720
113
Citat:
Uporabnik yamahafazer pravi:
jaz verjamem da je dnar vredu, kaj pa človeška plat? Slovenci smo za avstrijce šiptarji in mi nobeden ne bo drgač govoril.

kaj so pa slovenci slovencem..... ?

Dinotti

Fizikalc
27. sep 2010
1.226
0
36
Ljubljana
Kr pejte gor delat, boste končno na svoji koži občutl, kako je živeti v tuji državi! Potem boste pa videli, kako se je fajn počutiti, ko te ozmerjajo z raznimi nadimki in pošiljajo domov od koder si prišel!
wink-1.gif

ProDriver

Pripravnik
2. mar 2011
84
0
6
ksz

Moja največja napaka v lajfu je bila vrnitev v SLO
uf-1.gif

Leta 92 in 93 sm živel v AT, v tistih cajti je bila blokada na delovne vizume sm pa imel vse pošlihtano kar se tiče bivanja in službe...

Takole je v AT., na Dunaju se kofeti začnejo od cca. 2,5€
rolleyes-1.gif
je pa res da so v Ateneh tud po 3,5 in več tako da to ni niti neka primerjava...
Voznik busa v Celovcu ima plačo tm nek med 1500 in 1900€ i ma pa tudi manj fond ur kot LPP-jevci tko da tu tudi ni primerjave!

Kelner oz. vodja restavracije (dela skoraj da nič) na Dunaju ima plače od 2000€ dalje
wink-1.gif

Bratranc vozi kiperja v AT in dela po 5-6h /dan (vikendi frej) - dobi od 1600€ naprej
wink-1.gif

da zdravstva ne omenjam in sociale.. BV..

Lejte, luksuz je tm drag- samo življenje je pa
zmaga.gif
in (nekdo je napisu da je raje v SLO ker se tu počne kar se hoče)
Točno to me najbolj moti v naši lepi deželici
cry12bpy.gif

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
Komaj čakajo Avstrijci na Slovake, Čehe, Mađare, Romune, Bolgare in Slovence... Dejte no dejte... Gledajo te tako kot mi šiptarje oz. čefurje... Delaj zastonj in brez pravic. Pa najprej bodo poskrbeli za svoje, potem pa dali delo tujcem... Torej če nimate nekega res deficitarnega poklica nima nekega smisla... Ampak taki poklici tudi tu dobro zaslužijo, kajne?

Kafetek na Dunaju za 2,5€ je pa v kakšnem upokojenskem društvu...

Pa ko razmišljate o selitvi... A ste tudi ženi/punci/partnerki našli službo, ste našli prostor v vrtcu za vašo otročad oz. Veste kam boste vpisali šolajoče otroke? Plače pač niso toliko višje da omogočajo solidno preživetje (katerega ste vajeni tu) samo z eno plačo... Dvomim da dobiš dovoljenje za stalno bivanje če misliš biti brezposelen...

Schumi

Fizikalc
2. avg 2007
4.129
12
38
A nisi ti nekoč razmišljal o selitvi? S tako miselnostjo se ne boš nikoli odselil. Če ne bi imel firme bi resno razmišljal o pokanju kufrov, kam točno nimam pojma. Ampak mi poleg vseh stvari gre na organ tudi naš sistem pa vem, da nikjer ni idealno, ampak vseeno. Klima je v *****. Morda bo čez 4 generacije kaj boljše.

airj

Pripravnik
29. sep 2008
450
0
16
Najprej pojdite malo v svet, ker vas večina sploh še ni šla kaj dosti čez lastni prag. Pojdite ne pohajkovat po kakšnih eksotičničnih plažah, luksuznih hotelih in naseljih. Pojditev mesta, med navadne ljudi, če imate možnost službeno potovati, toliko boljše, boste iz prve roke dobili info, kakšno je finančno stanje, kakšno je družbeno-moralno stanje, kakšne so vrednote... In jaz sem prišel do spoznanja, da v Sloveniji sploh ni tako slabo. Povsod sem našel neki, kar bi me motilo in/ali bi potreboval res fuul privajanja. Spokat kufre pač ni tako enostavno kot se sliši in v večini primerov je dejansko "iz dežja pod kap" ...

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
Ti je že naslednji odgovoril. Kot druga pa, nisem sebičen in gledam samo na lastno rit. Če imaš družino, moraš gledati na selitev na način, da je čim manj stresna za vse...

Ampak nekateri tule tega niso sposobni dojeti in gledajo samo na svojo rit in interese...

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.462
2.453
113
Roberto, res je kar govoriš ti ampak jaz vseeno mislim da ni toliko ljudi s familijo torej z ženo in otroci ki bi se jim jutri sprdnilo in bi šli pakirat. Takšno dejanje je tudi stresno za otroke in predvsem neodgovorno. Predstavljajo si ti 10 let starega otroka ki nima pojma o tujem jeziku in ti ga hočeš jutri preselit gor v šolo, sploh brezveze govorit o tem... Torej pogovarjamo se o opciji da gre npr. par ali nekdo ki je samski delat gor ali pa v primeru kot je moj da imam 40min vožnje do Graza in se tudi morda lahko vsak dan vračam nazaj domov. Ljudje tukaj v Mariboru se vozijo vsak dan po uro in pol v Ljubljano, ne vidim ovire zakaj se ne bi 40min do Graza ali celo 15-20min če najde kdo kakšno "pametno" delo preko meje. Sem pa še vedno mnenja da če dobiš službo pomivalca posode s 6 urnim delovnikom za 1100€ da je boljše kot pa v obleki in kravati tukaj lezt v rit za 800€ in šibat nadure. Pač moje razmišljanje. Glej npr. moja izobrazba je smer finance in bančništvo, če bi iskal delo v tej smeri in če bi dobil tukaj prek meje v Rajfajznu službico mi popolnoma nič ne bi manjkalo pa še večina strank tukaj je "naših", pač jugovina. Pa imam npr. od tiste banke tam cca. 15-20min nazaj do doma... ne pravi pa nihče da ko bom jaz balkanezer šel tja iskat delo da me bodo čakali z odprtimi rokami, daleč od tega... govorimo pač o opcijah... Lp

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
To kar si ti napisal (dnevni migrant, bližina) je čisto v redu. Ampak, koliko te pa potem še naša ljubljena država dodatno cepi na račun razlike v dohodnini?
Ker zadnja stvar pa je, da grem delati v Avstrijo, mogoče Madžarsko (meni je pa Celovec blizu), se zmenim za dobro plačo (globalna pozicija pri principalu, office imajo npr. v Budimpešti, uradno sem zaposlen na Madžarskem, sicer imam home-office; plače so tudi po 8k EUR in več, odvisno od pozicije), potem pa me SLO država cepi kot magarca. In delam za državo namesto zase. Če se dejansko vsi ne odselimo iz države in pridobimo dovoljenje za bivanje in delovne vize nimam osnovne šanse da me SLO dacarija pusti pri miru. Torej plačam dohodnino v državi zaposlitve in razliko našim ali pa celo dohodnino našim. Za kar pa vemo kolio si pobere pri boljših plačah...

To je tisto kar me bega. In če vse skupaj dam na tehnico... Kmalu ugotovim da nisem na boljšem, samo še bolj intenzivno podpiram razne gobe in podobe zajedalce.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.257
7.048
113
V tem primeru se najbolj splača delati preko s.p. in ne kot redno zaposlen v tujini.

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
Dvomim da je v korporacijah tipa EMC, Symantec... to sploh opcija. V IBMju si lahko contractor, ampak potem nimaš nobenih privilegijev (izobraževanje, služben avto...)

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.462
2.453
113
Dobro ti imaš najbrž družino in bi bilo težje z dokazovanjem tega, kje je center tvojega življenja. Ti naši arbajterji ki delajo v Puhu še vedno šibajo na isto finto, torej so prijavljeni v neki vukojebini, plačujejo za tisto sobico, se pa vsak dan vozijo domov k družini. Torej ali je res tako težko potem z DURS-om? Mislim da se vsaka stvar da urediti. Imaš pa prav, v kolikor si naš rezident in delaš gori in da te lupijo kot magarca ni neke finte. Če pa se jaz vsak dan vozim domov na kosilo in na kavico pa me lahko za kur*ac potegnejo. Mejo lahko prestopim kadar jaz želim in ne rabim za to nikomur računov polagat. Mislim da je bolj težava v tem da se večina rezidentov pri postopku odjave ne zna postavit za sebe in jih potem na DURS-u ti referenteki spalamudijo. Ne boš verjel kaj vse je mogoče doseči če si odločen in če ne odstopaš od svojih stališč.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.257
7.048
113
Vsekakor, idealne rešitve seveda ni, potem bi vsi to počeli
smile-1.gif
vse ima svoje pluse in minuse, odžirati cesarju pogačo pa ni najbolj enostavno...

Steve

Guru
13. avg 2007
10.012
1.911
113
no lahko vi zdaj tu odkrivate toplo vodo na sto in en način, ampak dejstvo je da gori dela ogromno naših, ki se vsak dan vozi v rodni kraj, torej neka jaka računica tu potemtakem mora bit.
Kar pa se tiče razmišljanja našega klasičnega janeza roberta; z voljo in vztrajnostjo se vse da, tudi celo familijo v avstralijo preselit. če se tebi zdi to tak hudo zajebano in nemogoče, ne pomeni da se tudi komu drugemu. In 10 letnemu frocu je mačji kašelj se tujega jezika naučit, pa tudi žena najde službo, če ni ravno ciganka po poklicu. mater eni ste res zategnjeni in ozko usmerjeni v svoj kraj. predvidevam da ljubljana, prebivaci te mlake itak mislite da je to center sveta, vse ostalo je obrobje