Življenje v Avstriji in morebitne omejitve?

Schumi

Fizikalc
2. avg 2007
4.129
12
38
Slovenci smo znani po jamranju in hlapčevstvu, da nihče nič ne naredi. Samo kako je hudo in ni nikjer bolje. Ampak ko berem tele kregarije sem dobil občutek, da Roberto samega sebe prepričuje, da drugje nima kaj iskat in da je isto ali slabše. Brez zamere, ampak pametni smo lahko, ko govorimo iz izkušenj. Meni se pa zdi tujina fajn (ne vsepovsod) pa mogoče tudi ni. A bom kdaj probal al ne je odvisno od mene in kako se bom znašel v tistem okolju. Kot pa je nekdo napisal par postov višje, saj ni vse v denarju, morda bo standard isti (samo slovenceljni se mi zdi, da gledamo koliko bomo neto več potegnili ven), ampak življenje kakovostnejše, bonusi, bolj "prijazna" država, več subvencij itd. Samo stavovanjsko problematiko pogledaš pa ti slabo rata. Ja eni živijo v šotorih, ni nam hudo, naša politika pa pravi, da pomoči ne bo. Marš jim kličem jaz. Pa še ogromno stvari se je nabralo in klima trenutno ni najboljša in jaz vsakomur pravim, če ima željo naj samo gre in ima več jajc kot ostali. Pa četudi bo prišel nekoč nazaj, ker mu ni uspelo, je pa vsaj probal.

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.462
2.453
113
Tujina je že ok, ampak mislim da se jih/nas največ boji integracije v njihovo okolje, v prvi fazi pa znanje jezika.. nekaterim se mogoče zdi smešno vendar je ogromno ljudi antitalentov za jezik in če že greš v neko takšno okolje je že fajn da popolnoma obvladaš jezik saj na tak način toliko ne izstopaš od množice.. Poznam celo človeka ki si je dal spremenit ime in priimek ter ga popihal v tujino in to ravno zaradi tega, jezik obvlada v nulo, priimek in ime ustrezata okolju tako da sploh nihče ne ve da je Slovener...

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.146
6.962
113
pri taščici
Kolega imel istocasno prometno kot jaz(9 let nazaj). On delal nekje pri gradzu(zivel v radgoni), jaz v slo. Ze takrat je bil na boistveno boljsem kot jaz, pa ceprav je bil on fizikalc, jaz pa niti ne. Po karambolu jo je on tudi bolje odnesel kot jaz (bolniska, ivnalidninan....)
ne vem pa tocno kako je sedaj po 9 letih, ker ze skoraj dve leti nisva cvekala na to temo.
Avtofun: probaj in porocaj.
V avstriji "fiktivno" najames flat ali pa se prijavis pri kolegu, sorodniku, zivis pa pri nas.
To bi lahko spilalo tudi s familijo.

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.462
2.453
113
Hanzi, zaenkrat ni potrebe, dolgorocno pa razmisljam o tej varianti, pa ne govorim eksplicitno za Avstrijo, pač Avstrija nam je najbližji in najlažji primer za razprave...

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Jaz bi se vedno namesto razprav raje videl konkretne stevilke, torej koliko v resnici ostane, ko enkrat vse davke placas. Se vedno ni nobenih stevilk, samo zgodbe o tem kako da je gor ugodnejse.

PIC

Fizikalc
17. avg 2007
2.466
2
38
Tole je izračun za Luksemburg
smile-1.gif
.

misc-foto_1058_4283931_zoom_18646256.jpg

LP,
PIC

Nazadnje urejeno:

Steve

Guru
13. avg 2007
10.012
1.911
113
mater ni mi jasno kaj je tu sploh treba komu pojasnjevat!?
stupid-1.gif
tisti ki ne ve da živi v TOP5 najbolj obdavčenih držav na svetu, naj se rajši sploh ne udeležuje takih debat.

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
Pa da počasi zaključimo tole pro et contra...

Koliko med vami junakov si upa (in dejansko bi to naredila), da enostavno spoka kufre v avto, gre npr. v Luxemburg, Belgijo, Avstrijo... najame stanovanje in naslednji dan najde službo ter živi normalno, kot da se ni nič zgodilo?
Ali ste vseeno toliko previdni (pa tega ne priznate), da bi si najprej zagotovili službo zase (če ste sami je to to), za ženo, poskrbeli za družino in potem naredili odločilni korak? Ali ste enostavno nekateri tule toliko egoistični in vase zagledani, da vam je skrb samo za vašo velecenjeno zadnjo plat, že za ljudi, s katerimi tvorite skupnost pa vam dol visi?

Nikdar nisem rekel, da ne bi šel delat ven in se odselil ven. Vendar bi prekleto premislil in preračunal vse skupaj... In če ne bi imel pod črto vsaj toliko, da bi (če bi soliral) s tem vzdrževal celo familijo (da bi se žena potem polno posvečala vzgoji maldoletnih otrok zaradi manjke enega starša) in še nekaj za zraven (kar je, recimo vsaj 5000 EUR na mesec izplačanega) potem se te zgodbe raje ne grem, ker nima smisla. ČE gremo pa vsi, moramo pa čimpreje imeti vsi službe...

Zase službo dobiti mi ni problem, je pa vprašanje seštevka pod črto... A je kdo sploh, pošteno povejte, razmišljal o tem?

gas

Fizikalc
23. jul 2007
2.238
54
48
Mi smo,.... pa smo prišli do zaključka, da nam pre lepo v Sloveniji
smile-1.gif

Ko smo vrgli na papir vse skupaj (s tem da sem imel jest zagotovljeno službo),... smo se odločili da ostanemo v Sloveniji.

Edina možnost bi bla, če bi me firma poslala nekam, to pomeni da potem tudi parterju plačujejo del plače ki jo je imel v prejšni službi in pa stanovanje/hišo. tega pa v teh časih nekako ni več
smile-1.gif

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
Pošteno povedano... To zadnje, kar si omenil sem imel v mislih... Tega ni več. Razen če si res tak ključen kader, da postavljaš pogoje in se firme tepejo zame... Taki pa nimajo časa viseti in zapravljati čas na forumu da bi delili izkušnje z nami.
smirk-1.gif

ceedevita

Majstr
24. jul 2009
6.901
114
63
štajerska
Citat:
Uporabnik Roberto pravi:
Pa da počasi zaključimo tole pro et contra...

Koliko med vami junakov si upa (in dejansko bi to naredila), da enostavno spoka kufre v avto, gre npr. v Luxemburg, Belgijo, Avstrijo... najame stanovanje in naslednji dan najde službo ter živi normalno, kot da se ni nič zgodilo?
da greš kat tako nekam na suho potem imaš ali nek zelo deficitaren poklic in znanja, ki jih zunaj resnično primankuje in ni blema za službo. ali pa si hazarder.
bi pa kaj takega naredi, če bi bil tu brez službe in ne bi našel nič pametnega za nek soliden denar
Citat:

Ali ste vseeno toliko previdni (pa tega ne priznate), da bi si najprej zagotovili službo zase (če ste sami je to to), za ženo, poskrbeli za družino in potem naredili odločilni korak?
previdnost je mati porcelan kište so pravili včasih.
glede na to, da imava tukaj oba službo in še kaj, bi bilo čisto tako na suho iti nekam nemumo, ker kot prvo nikjer ne piše, da dobiš enako solidno službo tam kot jo imaš tukaj. ali pa jo ened dobi v enem mestu drugo pa 500 km stran. potem je bolje najprej poiskati solidno službo za enega, da je nek ekistenčni pogoj zagotoljen

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
aplauz.gif
Sem vedel, da so še pametni uporabniki Alterja...

Torej rezime: Tujina ja, vendar ne brezglavo, kot bi nekateri mlajši in neizkušeni uporabniki na tem forumu naredili za tren okoa.

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.462
2.453
113
Citat:
Uporabnik Roberto pravi:
aplauz.gif
Sem vedel, da so še pametni uporabniki Alterja...

Torej rezime: Tujina ja, vendar ne brezglavo, kot bi nekateri mlajši in neizkušeni uporabniki na tem forumu naredili za tren okoa.

Mater ti res ne dojemaš te debate kajne? Če me spomin ne muči nisem nikjer zasledil da kdo trdi da bo spakiral s prve, šel bilo kam, se tam vsidral in začel iskat delovno mesto? Kdo bi sploh šel to nardit? Mogoče nekdo od katerega poklic je krvavo iskan... Torej logično in normalno da te more delo čakat gori da se boš šel v kaj takšnega spuščat.... Tebe pa koliko opazujem tukaj se ženeš na vse kriplje in vsi so za tebe bedaki in nikomur se ne izplača ker se pač tebi matematika ne izide. Poskusi gledat malo širše, morda malo dlje od sebe naprej...

Lp

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.257
7.048
113
Predvidevam, AvtoFun, da nimaš familije?

Potem hitro spokaj tja, vsako leto, ko odlašaš, bo tri leta v realnosti.

Steve

Guru
13. avg 2007
10.012
1.911
113
poznam 4 člansko familijo, ki je spokala kufre in zapustila to gnilo deželico za vedno in se preselila v avstralijo. z besedo: štiri članska. kak pri pm jim je ratalo? v očeh klasičnega janeza mission imposible. Ko ga vprašam če razmišlja kdaj o povratku, se samo malo blesavo nasmeji. Zgleda da mora bit neki hudi čudak, mu moram dat kontakt od roberta da mu pove da mu matematika očitno šepa in da je on zračunal da je v slo boljše
hysterical-1.gif