Življenje v Avstriji in morebitne omejitve?

Viper_XxL

Guru
20. avg 2007
9.600
1.128
113
Titograd
Poznam ljudi ki delajo/ so delali v avstriji, italiji, avstraliji in novi zelandiji..... vsem gre precej dobro. Kolega se je pred par meseci po skoraj 20 letih vrnil iz Avstralije, dela v neki drevesnici in ima neko srednjo šolo, vozi enega ogromnega Holdna, ima neko povprečno hišo z bazenom, 2 krat na leto v Evropo na smučanje in še 1 krat na obisk v rodno grudo. Rekel je da če si tam rojen in se malo znajdeš zna biti super... samo on je šel tja kot 10 let star, tukaj je imel prijatelje, sošolce, sorodnike in se mu je vedno kolcalo po Sloveniji, domotožje je njegova šibka točka. Zdaj se je vrnil in dela tukaj kot native speaker
smile-1.gif
vendar samo začasno, verjetno še letos se vrača down under. Vmes je bil v novi zelandiji in ima podobne izkušnje.

Sorodnik živi v okolici Portoroža, pravi da kar dosti mladih odhaja na delo v Italijo ker lažje dobijo delo in plače so tudi boljše. Baje pa makaroni tujcev ne marajo preveč.

Od moje precej sorodnikov je avstrijcev, nekoč so obupali nad jugo in šli takoj čez mejo. Noben ni imel neke posebej dobre službe, pa nobenemu nič ne manjka. Stric je kot gradbinec (fizikalc navaden) prišparal za dve precej veliki hiši, vsake toliko časa kupil mečko (drugega ni vozil)..... pri nas bi živel v bajti iz blata verjetno, Slovenske Gorice pa to.... Je pa samo prestopil mejo, se premaknil za mogoče 15 km in menjava okolja verjetno ni bila toliko izrazita.

Mene osebno ovira jezika, nemščine ne obvladam. Službo sem imel za qrac, jo zdaj menjal za veliko boljšo, ampak v A bi jutri dobil 1,7-2,5k € začetne plače z boljšimi delovnimi pogoji..... v zdravstvu so jodlari precej kratki
smile-1.gif

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
Zase več kot dovolj. V bistvu dovolj, da je žena na 4-urnem delavniku in skrbi za otroke. Ampak ker mi ni nihče podaril parcele in novejše hiše ali fleta bi bilo lahko kaj več, ker so krediti dragi, adaptacija strejše hiše pa zahteva denar takoj ne pa po obrokih ko lahko...
Kolega iz Avstrijskega offica v Gradcu je izjavil, da gre za tak denar in pogoje takoj delat raje v Slovenijo v office v Ljubljano kot pa se j. v Gradcu...

Ateis

Guru
13. sep 2007
2.306
821
113
AutoFun: kje pa si Španijo najdu model? Pa si bil ti res v Španiji al samo s prstom po zemljevidu? Ker jst sm bil v Madridu prešnje leto in ljudje so govorili. Pa ne o blaginji, ampak o totalni krizi, ni služb, slabe pllače ali je splo ni, znižanje sociale,.... Španija ima najvišjo stopnjo brezposelnosti v EU (20% in to je skoraj dvakrat več kot SLO), nepremičninsko krizo, kjer imajo na stotisoče praznih neprodanih stanovanj in še posebej čakajo enga Slovenca, ki je šel s trebuhom za kruhom in bo delal za 3kEUR mesečno. Španija pa blaginja HAHHAHAH!!!! Sm bil tud Portugalskem in tok lenih ljudi k so pa tam pa ne najdeš povsod, zato pa majo zdej bankrot, ker bi vsi samo študiral pa čiliral. Čudn, da nisi reku, da je tam še večja blaginja.
jao, dejte že enkrat stopit čez prag pa pol pametovat. Pa ne bit skoz na turističnem avtobusu, ampak stopte med ljudi in govori z njimi. Šele potem dobiš občutek kaj je realnost. Pa ne moreš primerjat Barcelono al pa Madrida z LJ, ki ima desetkrat manj ljudi.

LP

airj

Pripravnik
29. sep 2008
450
0
16
Heh, pusti ti njega, on še morja ni videl v živo, kaj šele kakšno drugo državo in življenje v njej. Latinosi so po večini zelo len narod, bodisi v Španiji ali Portugalski, je pa enako v Peruju, Argentini, Braziliji itd.. No saj mogoče je pa tudi on mislil, da mu tam ni treba delati in bo lepo živel. Pa še opoldanske sieste od 12h do 15h.. super res :D le kdo si ne bi želel med delovnim dnevom 3 urce počitka :D

Saj noben ne trdi, da je pri nas super, ni pa tudi tako zelo slabo oz. je tudi drugje podobno slabo. To pa da gre nekdo čez mejo in obogati ali pa vsaj zelo dobro živi, je bolj izjema kot pravilo in to kljub temu, da se za odhod odločajo ljudje večinoma z jasnimi idejami in cilji po nečem več in ne klošarji brez centa.

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.462
2.453
113
Ah vidva moja govedarčka, ko bi se naučila brat in razmišljat zraven
smile-1.gif

PS:. Kar se tiče Španije, seveda je kriza ampak ljudje ne jamrajo, živijo naprej. Imajo nekaj življenja v sebi...

airj

Pripravnik
29. sep 2008
450
0
16
Tam je večja kriza kot pri nas in ljudje ne jamrajo praviš? Pri nas pa, ker smo jo relativno dobro odnesli, pa jamramo za usaki qr.ac.. narobe svet, res :D

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.257
7.048
113
Pri nas pa res ni nič slabega. Imaš net, imaš vodo, imaš hrano, imaš šiht - če ga nimaš, imaš socialno.

poglej kitajsko, indijo, rusijo vzhodno evropo, južno ameriko in afriko.

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.462
2.453
113
Revež, primerjaš se s tretjim svetom, nevem kaj so tebe stari učili ampak v naturi normalnega človeka je da "raste". Če pa si ti zadovoln z elektriko pa vodo pa socialko pa svaka čast. Sicer pa nihče ne trdi da je slabo, govorimo o tem kako in kje bi lahko bilo boljše. Zdaj pa preden se razpočiš, še 1x, samo pogovarjamo se. Nihče že nima kufrof spakiranih in ne čaka tukaj na alter odgovore kam naj gre
smile-1.gif

Lp

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.462
2.453
113
Pa še nekaj, evo, ura je 7.03, a se ti zdi to normalno in raj na zemlji da mora človek ob taki uri ustat?
evil.gif

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Meni se zdi raj na zemlji da ze ob taki uri lahko visis na forumu, pri tem pa (kolikor sem do zdaj zasledil) niti ne delas sam zase, da bi si lahko razporejal svoj cas po svoje
smile-1.gif

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.462
2.453
113
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
Gori poglej..kdo je začel s revežom in kak se bo nekdo razpočil.

Ja če pa si revež v glavi kaj ti naj jaz, sicer pa ni tako kot praviš, malo bolj zapleteno je. 7.15 še vse gostilne niso odprte in potem brezveze it na neko turnejo če ni vse po vrsti odprto. Raje počakam do 8.00 pa gremo
wink-1.gif

PS:. Pa še enkrat, ne morem ti pomagat če si glup in če zgoraj ne razumeš sarkazma glede zgodnjega ustajanja in raja na zemlji....
tongue-1.gif

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.462
2.453
113
Citat:
Uporabnik sevlje pravi:
ksz

Prosim za konstruktivno debato še naprej in ne provocirajte eden drugega.

Hvala

lp

Sorry, to sem še moral napisat, morda pa bo spoznal kruto realnost
grin1.gif

masterr

Fizikalc
14. apr 2010
1.502
0
36
ok. Cerkno
Citat:
Uporabnik nekdo pravi:
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
Kdo pa ima željo se v celoti preselili v AT pa mu manjka par kolesc, resno.

Kdor misli, da je v Sloveniji (za večino ) kakšna perspektiva, mu manjkajo skoraj vsa kolesca.

Moj znanec dela gor že kakih 25 let. Sedaj je že skoraj leto dni na borzi. Zadnja njegova plača je bila 1750 evrov, sedaj dobiva kot brezposeln 1350 evrov in gre gor enkrat tedensko, da se javi uradniku in da plača neke položnice. Glede na to, da je starejši od 50 let, je še dodatno zaščiten in se mu bo nadomestilo za brezposelnost le ka kakih 100 evrov.

Pokojnine pa bo imel kakih 1000 ali 1100 evrov....

A si mogu k pomislim, s kakšno plačo dela slovenski narod z mano vred, pri tem pa 400 evrov najemnine al pa penzije 300-400-500 evrov, če si delal v zdravstvu pa 600.
in potem delajo statistiko, koliko mladih še živi doma
bonk.gif