No saj sem vedel. Grema po korakih... Nalepil si številke umrlih/potrjene okužbe po starostnih skupinah. Ampak tam imaš med 45 in 65 letom relativne male procente. Drži?
Zdaj pa vprašanje proti čemu se mi borimo? A samo da ne bomo imeli umrle? Da, delno res.
Ampak cel čas se borimo proti prenatrpanim bolnicam. Če te nebi delale, tako kot delajo bi tudi tvoji grafi umrljivosti bili povsem drugačni, kar sem ti hotel pokazat z mojim grafom, kjer zelena barva obiskovalcev intenzive ni zanemarljiva. Torej moramo poskrbet tudi za njih. Pa tudi ni vse v tem če kdo umre, ampak veliko pomeni tudi, komu prerežejo vrat in mu noter vstavijo cev. Saj veš tisto gibljivo, polprozno ki gre v aparat za predihavanje.
Boš sedaj razumel?
Tako da število okužb si počasi nekam vtakni. Število okužb je samo delni pokazatelj, koliko bo čez 14 dni zasedena intenziva. Vsaj z sedanjim tipom corone. Kaj bo prinesel omicron, še ne vemo.
Poglej številke tudi širše v kontekstu. Prejšnji teden je bilo v bolnišnice sprejetih z enakimi simptomi kot covid (SARI - severe acute respiratory infection) 789 ljudi, od tega je bilo pozitivnih na covid 554, torej ostalih 235 ni imelo covida pa je imelo vseeno težko dihalno stisko in za njih je bil potreben enak tretma kot za covid bolnike (kisik, in če ne deluje sledi mehanska ventilacija). Torej 30% bolnikov ki so v bolnišnici in zažirajoo kisik/respiratorje sploh niso covid bolniki, zahtevajo pa povsem enako obravnavo in iste resourse. Ko pride gripa jih bo še več. Kje naredit mejo oz. a bomo sedaj obvezno cepljenje uvedli tudi za gripo, RSV, stari koronavirus, ...?