Covid-19 Zakaj se ne cepiti?

Matey

AlterZavarovalničar
6. sep 2007
33.753
15.809
113
Tako da, najbolje da preslišiš takšne stvari, ker si ne širiš obzorja. Prej neumnost.
Tole s širjenjem obzorja ni bilo mišjeno za debate okoli covida ampak na splošno v zvezi z dejavnostjo, ki jo opravlja posameznik ali podjetje, kjer se pa vmes najdejo tudi debate okoli covida. Sploh kadar se pogovarjam s kakšnimi zdravniki ali drugim zdravstvenim osebjem ali pa podjetniki, ki imajo na tak ali drugačen način kaj neposredno opraviti z virusi/om.

lanos

Majstr
4. feb 2011
6.653
450
83
Tole s širjenjem obzorja ni bilo mišjeno za debate okoli covida ampak na splošno v zvezi z dejavnostjo, ki jo opravlja posameznik ali podjetje, kjer se pa vmes najdejo tudi debate okoli covida. Sploh kadar se pogovarjam s kakšnimi zdravniki ali drugim zdravstvenim osebjem ali pa podjetniki, ki imajo na tak ali drugačen način kaj neposredno opraviti z virusi/om.
Če danes beseda ne nanese na covid, je prav tako, kot da nisi pozdravil. JBG.
Kar se tiče zdravstvenega osebja: Vsi mi se pogovarjamo z njimi in so tudi ONI fanatično za cepljenje in fanatično proti cepljenju. Tako da...
prav tako z "podjetniki" (danes je že vsak neki podjetnik. Uspešen, manj uspešen, neuspešen, (pre)pameten)...itd, tako da slednji niso nič bolj kompatibilni.
Ne vem, kaj bi več vedel in bil bolj stokovno podkovan, podjetnik, ki ideluje vrata o covid. Vse to so mišljenja, ki je nekdo bolj nekdo manj prepričan v njih.
Sicer pa mal sma zašla. Bolj sem se obregnil na izjavo, ki si jo napisal o nekem "psihiču", ki je izustil neumnost, drugi jo pa ponavljajo (o MR)

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.933
6.977
113
To je tisto ne...cepljen lahko širi kovid, a je (predpostavimo), le 5% možnosti da bo nekoga resenej okužil. In ta procent vam je tako majhen, da je OK.

Ko pa gledamo možnost hospitalizacije pa je še celo 2% (sem predpostavimo) preveč in je zaradi tega treba cepit vse do najstnikov, kjer je % hospitalizacij manj kot 0.1%

zanimivo :)

damirj

Guru
9. maj 2012
5.267
2.386
113
če štejemo samo efekt ali učinkuje ali ne, potem ja, učinkuje. To si namreč tudi sam že večkrat potrdil. Dalje pa lahko razglabljaš kot želiš in cepiš na prafaktorje.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.104
4.073
113
Verjetnosti so tako nizke, da je večja verjetnost da dobiš sedmico v istem časovnem intervalu. Sedaj naj pa vsak sam presoja ali se splača ali ne. Sej tudi lota ne vplačuje vsak, eni ga pa vsakič. Tako da se ljudje že od nekdaj ločimo po tem kako dojemamo relativnost neke verjetnosti. Vseeno pa nek državni sistem nebi smel temeljit na logiki zaščite ki manipulira z "loterijskim" nivojem verjetnosti. Dejansko ker imamo tako malo prebivalcev so številke na teh nivojih že anomalija, ker je verjetnost stvari o katerih se pogovarjamo manjša kot pa ena proti dva miljona.

• Všeč mi je
Reactions: Gonzo in darjan

damirj

Guru
9. maj 2012
5.267
2.386
113
Tako je. Verjetnost je majhna, ni pa ravno primerljiva z loto, le ta je še vedno 1 proti nekaj deset miljonov, v SLO je pa že smrtnih žrtev 1:50000 zaradi in s covidom, da ne bomo dlakocepili še s to razliko.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.933
6.977
113
Izhodiščna verjetnost je zelo nizka, ne majha.

Recimo primerjava z lotom bi bila takšna: zelo malo možnosti imaš da zadaneš loto. Če pa obstaja "nekaj", s čimer bi se ti povečala ta možnost za 50%, bi se odločil za igranje lota (predvidevam da ga zdaj ne)?

damirj

Guru
9. maj 2012
5.267
2.386
113
Verjetnost za sedmico je 1:15.000.000. Verjetnost za hudo komplikacijo pri prebolevanju covid pa 1:10000. Procentualno gledano je seveda 50% isti šmorn v obeh primerih. Ampak ker se ti vedno obešaš na absolutne številke, je pa potem razlika očitna. npr pri 50% večji možnosti za preživetje bi pomenilo, da bi bilo umrlih 2300, 2300 več pa bi jih živelo. Meni se to zdi odličen rezultat. Ker me za loto res bolj malo briga, lahko se spomnim moogče 1x na leto, da vplačam listek, mi je dejansko vseeno, ali imamo enega ali dva miljonarja na 5 let iz tega naslova.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.104
4.073
113
Sem govoril bolj za verjetnost v skupini najstnikov oz. do 25 leta kar sta se pogovarjala. Ampak tudi splošno smrtnost je treba gledat glede na okvirje dejanske ravni smrtnosti. Covid je samo nov "naravni razlog" smrti za večino umrlih, do sedaj so privilegij imeli drugi podobni nepomembni virusi. Čez zimo je čisto normalno da umre po par 10 ljudi na dan zaradi virusov, kakšen mesec tudi več. Če ne bo covida bodo pač umrli zaradi nekega drugega virusa. Dokler štejemo in kažemo v statistiki zgleda to grozno, ampak ni pa nič novega oz. če nebi tega objavljali bi življenje teklo normalno dalje.

javr

Guru
6. dec 2011
1.901
1.147
113
do včeraj v nobenih R-TV novicah niso pozabili omeniti da se število dnevno cepljenih kljub smrtnemu primeru ni zmanjšalo. Včeraj pa poklukar na novinarski konferenci ravno obratno. Kaj je zdaj prav ? Ti ljudje tako lažejo da sami sebe ne dohajajo. Ali pa jim je preprosto vseeno. Je narod že marsikaj požrl, bo pa še to.

damirj

Guru
9. maj 2012
5.267
2.386
113
Sem govoril bolj za verjetnost v skupini najstnikov oz. do 25 leta kar sta se pogovarjala. Ampak tudi splošno smrtnost je treba gledat glede na okvirje dejanske ravni smrtnosti. Covid je samo nov "naravni razlog" smrti za večino umrlih, do sedaj so privilegij imeli drugi podobni nepomembni virusi. Čez zimo je čisto normalno da umre po par 10 ljudi na dan zaradi virusov, kakšen mesec tudi več. Če ne bo covida bodo pač umrli zaradi nekega drugega virusa. Dokler štejemo in kažemo v statistiki zgleda to grozno, ampak ni pa nič novega oz. če nebi tega objavljali bi življenje teklo normalno dalje.
Ja če veš, koliko je žensk v SLO od 15-25, je recimo podatek enostavno izračunljiv. Ampak kot sem ti dal primer, 1:20000 je to 0,005%. To je zelo zelo majhen % in kot darjan trdi, je številka 20000 prenizka in bo torej ta % še manjši kot je.

Ampak vseeno, v SLO je en primer, recimo v DE ni nobenega. Pa tudi če bo kdaj en primer ali dva, pomeni to samo to, da ali imamo statistično premajhen vzorec, da bi bil relevanten, ali pa lahko rečemo tudi, da slovenke 15-25let stare niso tako "trdožive" kot sovrstnice nemke, torej naravna selekcija bo obdržala tiste "boljše", nemke torej.

LeQuack

Guru
26. avg 2007
7.045
3.563
113
41
Lj
Po novem stari ljudje več ne smejo umirati. Ča pa bodo še vedno bomo zaprli državo. In mlade maltretirali, ker so oni krivi seveda.

• Všeč mi je
Reactions: darjan

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.933
6.977
113
damir nisi odgovori na vprašanje.

Če je verjetnost lota ZELO nizka in se ti z "nečim" poveča verjetnost da zadanes za 50%, bi igral loto?

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.933
6.977
113
To je nevarnost za vse, če že jemljejo KT, za Katjo se """govori""", da je tudi bilo nekaj drugega poleg.

damirj

Guru
9. maj 2012
5.267
2.386
113
damir nisi odgovori na vprašanje.

Če je verjetnost lota ZELO nizka in se ti z "nečim" poveča verjetnost da zadanes za 50%, bi igral loto?

Se citiram: "npr pri 50% večji možnosti za preživetje bi pomenilo, da bi bilo umrlih 2300, 2300 več pa bi jih živelo. Meni se to zdi odličen rezultat. Ker me za loto res bolj malo briga, lahko se spomnim moogče 1x na leto, da vplačam listek, mi je dejansko vseeno, ali imamo enega ali dva miljonarja na 5 let iz tega naslova."

Upam, da sedaj lahko razbereš odgovor.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.933
6.977
113
To je spet malce prehitro napisano? Namreč koliko ljudi je umrlo do prvega cepiva pri nas?

Ne pozabit kar je napisat Utisevalec, govorimo splošno o zdravi populaciji, če te zanima kdo vse umira, pa malo poglej statistiko. To so rizični ki bi itak že morali biti cepljeni, zakaj niso pa sam bog ve.