Covid-19 Zakaj se ne cepiti?

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.933
6.977
113
Je res. Primerjava enega debelega in enega covid pozitivnega ter njun celoten vpliv na družbo. Vsaj tako sem razumel tvoje poste glede na to, da si pisal v ednini. Če pa se že gre v primerjave vseh debelih pa poglej tudi vse covidne bolnike oz. celotno situacijo zaradi covida. Na podlagi težav debelih ljudi še nikoli ni bilo takšnega sranja overall tako s stroški kot z vsem drugim in si z debeimi spet v boljši oz. lažje prebavljivi situaciji.
To je res, ampak "debata" se je začela na izjavi "potem pa vse ki kadijo in pijejo..."

Za slo ne vem, kje so podatki, če so, ampak recimo:

Estimates of the medical cost of adult obesity in the United States (U.S.) range from $147 billion to nearly $210 billion per year. The majority of the spending is generated from treating obesity-related diseases such as diabetes and cardiovascular disease, among others.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.108
4.075
113
Nič posebnega, ker je oseba naredila vse kar v dani situaciji lahko. Se je Cepila.
Če bi to naredili vsi, bi tega bilo veno manj. Oz, bi bolezen prej izvenela.
Če se je cepila z jonsonom naj plača, sej se je cepila samo zaradi PCT pogoja z zanič cepivom. ČE se je cepila z pfizerjem/moderno samo 2x naj plača, saj bi lahko šla že po 3ji šus. ČE se je cepila z AZ, naj plača, saj stroka priporoča še dodaten šus z pfizerjem v tem primeru ...

Skratka vedno se da narediti več/bolje, vprašanje kje postaviš letvico.

• Všeč mi je
Reactions: Gonzo

sad

Guru
24. avg 2007
21.042
9.684
113
Zanimiv in po mojem mnenju zelo realen intervju.
Morda nekaj izsekov.

Človekove pravice torej lahko izvršujemo samo, dokler ne posežemo v pravico drugega. V primeru trka več pravic je sodišče tisto, ki na koncu presodi o pravičnem ravnotežju. V času epidemije covid-19 sta na eni strani varovanje zdravja in pravica do življenja, na drugi strani pa druge pravice, od varstva osebnih podatkov, pravice zbiranja ipd. Če imamo pravico do varstva osebnih podatkov ali pravico do zbiranja, lahko to pravico izvršujemo le, dokler ne posežemo v pravico drugega, npr. do varovanja zdravja. Tako je Sodišče EU večkrat to izredno poudarilo, npr. glede zbiranja osebnih podatkov letalskih potnikov (zaradi varnosti) ipd. Sodišče EU je v zadevah C‑92/09 and C‑93/09 Volker und Markus Schecke odločilo glede absolutnosti pravice do varstva osebnih podatkov tako: "Vendar pa pravica do varstva osebnih podatkov ni absolutna, temveč jo je treba obravnavati glede na vlogo, ki jo ima v družbi."

Če je nekaj predlagano na Švedskem, v Avstriji in Sloveniji, je rezultat takšen: na Švedskem se ukrepi spoštujejo tudi, če so le predlagani (npr. nošenje mask). V Avstriji to praviloma ni dovolj. Ko so ukrepi v Avstriji pravno določeni, pa jih družba spoštuje. V Sloveniji samo predlagani ukrepi ne pomenijo nič. Ko so pravno sprejeti, pa iščemo razloge, kako jih ne bi spoštovali. To velja na vseh področjih. In zato je na Švedskem samo na podlagi priporočila cepljenih več ljudi, kot je povprečje v EU, v Slovenji pa skoraj najmanj, saj priporočil ljudje ne upoštevajo, ker ne zaupajo v institucije. To ni samo nezaupanje politiki, to je nezaupanje stroki in znanosti, torej zdravnikom, strokovnjakom z Instituta Jožef Stefan ipd., ki jih ceni ves svet.

Kljub temu je v zvezi s cepljenjem treba povedati, da je en del populacije dejansko v skrbeh. Tudi sama sem osebno skeptična do cepljenj, a zaupam znanosti, in na koncu sem presodila, kaj je koristneje zame in za skupnost. A skeptike je treba nagovoriti na njim razumljiv način. Tisti, ki cepljenju nasprotujejo le iz razloga, ker nasprotujejo vladi, ne glede na to, za katero državo gre, te bo težko prepričati z argumenti stroke. A tiste "anticepilce", ki so tudi proti drugim vrstam cepljenj, je treba nagovoriti. A prav tako ta skupina mora vedeti, da bodo lahko zaradi necepeljenja deležni omejitev po celem svetu, ne glede na to, kakšna vlada je v državi, in da na koncu ti ljudje ne bodo mogli niti na dopust v najljubšo državo, npr. Hrvaško, ali kot trenutno že velja za ZDA. Tudi če želiš v nekatere države, se moraš cepiti proti rumeni mrzlici. In v Avstriji s 1. oktobrom brez cepljenja ne bo mogoče več na športne in kulturne prireditve.

In zato lahko države, kjer so se ljudje prostovoljno cepili v visokem odstotku, odpravljajo vse omejitve, tudi Švedska. Ta omejitev ne odpravlja zato, ker ni bilo ukrepov, ampak zato, ker so ljudje spoštovali priporočila stroke (zdravnikov) in tako dosegli 70-odstotno precepljenost. Države, ki so dosegle visoko precepljenost, so dokaz, da le s cepljenjem lahko premagamo krizo, če ne želimo imeti kolapsa države, predvsem zdravstva. Vloga medijev je, da to pravilno, objektivno in uravnoteženo predstavijo tudi slovenski javnosti.

Pri tem pa je treba poudariti odgovornost stroke in uradnih organov, ki potrjujejo zdravila in cepiva. Tu mora biti zagotovljena največja varnost, da se izognemo tragičnim dogodkom, celo s smrtjo, kot pred časom v Sloveniji in drugih državah. Tukaj ima pomembno vlogo tudi pristojna evropska agencija, ki mora delovati tako, da bomo imeli zaupanje v potrjena cepiva vsi, tudi skeptiki. Seveda je tudi tu razmerje med dvema vrstama nevarnosti: cepljenjem ali boleznijo. A zdravila morajo biti varna, le takrat so lahko na trgu. Upam in želim, da ne bi bilo ljudi, ki bi se podredili ukrepom le zaradi dopusta, ampak ker zaupajo znanosti, ker imajo osebno odgovornost tudi do zdravja svojega soseda, prodajalke, policista …

Pri nas smo pa dejansko povzeli vse najslabše možne rešitve oz. dejanja. Stroka, ki si ne upa izpostaviti oz. jo je politika zbrcala v kot, ego Janše in vlade, ki dela kar nekaj po svoje in grozi, namesto, da bi s konkretnimi in ustrezno vnaprej določenimi ukrepi (se spomnimo recimo, ko šole 1 dan prej začetkom pouka niso vedele še nič) zapeljal obvladovanje epidemije, tako se pa ukrepi skoraj na dnevni bazi spreminjajo, sporočila pa tudi. Enkrat je to oh in sploh veljavno, čez 1 dan je veljavno ravno nasprotno. S takim načinom so dejansko prilili bencin na ogenj anticepilcev/teoretikov zarot.
Ampak saj vemo: točno take politike imamo, kot si jih zaslužimo :).

Nazadnje urejeno:

Matey

AlterZavarovalničar
6. sep 2007
33.753
15.809
113
To je res, ampak "debata" se je začela na izjavi "potem pa vse ki kadijo in pijejo..."

Za slo ne vem, kje so podatki, če so, ampak recimo:

Estimates of the medical cost of adult obesity in the United States (U.S.) range from $147 billion to nearly $210 billion per year. The majority of the spending is generated from treating obesity-related diseases such as diabetes and cardiovascular disease, among others.
Ja, se strinjam ampak to "potem pa vsi ki kadijo in pijejo" so vnesli v debato tisti, ki primerjajo neprimerljivo, ki je takšno ravno zaradi tega ker prej omenjeni celoitni družbi manj škodujejo.

Kar se pa številk v ZDA tiče so pa zaradi njihove vsepslošne (pre)debelosti seveda res izjemno visoke a še vedno ne tako visoke, kot so visoki stroški za zdravljenje covida ter kot je visoka cena za gospodarstvo in normalno življenje nasploh.

Matey

AlterZavarovalničar
6. sep 2007
33.753
15.809
113
To mi je danes povedala ena moja stranka (psihoterapevtka), ki je to slišala od ene od svojih strank.
Jaz se pa drugače potikam marsikje, kot dodatek pa mi moj kar velik krog strank z raznoraznih področjih omogoča pridobitev veliko informacij :D

P.s. ta psihoterapevtka je drugače že druga moja stranka, ki je bila zaradi covida cca.leto dni popolnoma brez okusa in vonja, sedaj pa se ji oboje počasi vrača ampak v taki obliki, da ji praktično vse smrdi po crkovini. Prej se je pritoževala, da je vse enako ne glede na to kaj od hrane in pijače da vase, zdaj pa pravi, da bi raje ostala na prejšnji stopnji kot pa je to sedaj. Bedna scena.

• Wow
Reactions: darjan

lanos

Majstr
4. feb 2011
6.653
450
83
To mi je danes povedala ena moja stranka (psihoterapevtka), ki je to slišala od ene od svojih strank.
Jaz se pa drugače potikam marsikje, kot dodatek pa mi moj kar velik krog strank z raznoraznih področjih omogoča pridobitev veliko informacij :D

P.s. ta psihoterapevtka je drugače že druga moja stranka, ki je bila zaradi covida cca.leto dni popolnoma brez okusa in vonja, sedaj pa se ji oboje počasi vrača ampak v taki obliki, da ji praktično vse smrdi po crkovini. Prej se je pritoževala, da je vse enako ne glede na to kaj od hrane in pijače da vase, zdaj pa pravi, da bi raje ostala na prejšnji stopnji kot pa je to sedaj. Bedna scena.
Zakaj si pa poudaril, da je psihoterapevtka? Bi človek pričakoval, da takšnih neumnosti ne trosi dalje.
Informacije al mišljenja?
No.....covid pa vsak po svoje preboli. Nikol ni pa prav. Kaj čmo...

Matey

AlterZavarovalničar
6. sep 2007
33.753
15.809
113
Zakaj si pa poudaril, da je psihoterapevtka? Bi človek pričakoval, da takšnih neumnosti ne trosi dalje.
Informacije al mišljenja?
Poudaril sem zato, ker sem s tem namignil, da je to prišlo od osebe, ki ima zaradi svojevrstnega dojemanja realnosti že psihične težave pri katerih ji moja stranka pomaga. Kako pa terapevtka na splošno trosi naokoli te neumnosti ne bi vedel, meni je pa to povedala kot zanimivost po tistem, ko sva se malo zapletla v v debato na temo protestov, procepilcev in proticepilcev.

Na splošno pridobivam tako informacije kot mišljenja, odvisno od tematike pogovora seveda kar je pa običajno vezano na dejavnost, ki jo stranka opravlja. Na splošno sem zelo firbčen in je to potem neposredna posledica želje po širjenju obzorja.

Ja, vsak po svoje preboli in vsak ima svoje sorte posledice (ali pa tudi ne, kakšni so seveda tudi brez). To glede vonja sem pa navedel zgolj kot zanimivost, saj se o tem praktično nič ne govori, gre pa za zelo "zanimivo" stvar, definitivno nezaželjeno in prav tako defintivno neprimerljivo s prehladom ali gripo.

Nazadnje urejeno:

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.933
6.977
113
Poudaril sem zato, ker sem s tem namignil, da je to prišlo od osebe, ki ima zaradi svojevrstnega dojemanja realnosti že psihične težave pri katerih ji moja stranka pomaga. Kako pa terapevtka na splošno trosi naokoli te neumnosti ne bi vedel, meni je pa to povedala kot zanimivost po tistem, ko sva se malo zapletla v v debato na temo protestov, procepilcev in proticepilcev.

Na splošno pridobivam tako informacije kot mišljenja, odvisno od tematike pogovora seveda kar je pa običajno vezano na dejavnost, ki jo stranka opravlja. Na splošno sem zelo firbčen in je to potem neposredna posledica želje po širjenju obzorja.

Ja, vsak po svoje preboli in vsak ima svoje sorte posledice (ali pa tudi ne, kakšni so seveda tudi brez). To glede vonja sem pa navedel zgolj kot zanimivost, saj se o tem praktično nič ne govori, gre pa za zelo "zanimivo" stvar, definitivno nezaželjeno in prav tako defintivno neprimerljivo s prehladom ali gripo.
Kaksni so brez posledic? To je slisat kot da je malo takih? Afaik je se vedno velika vecina taksnih.

• Všeč mi je
Reactions: jendomen

Ytbnd

Guru
2. mar 2010
16.822
5.932
113
  • Všeč mi je
Reactions: AndY1

lanos

Majstr
4. feb 2011
6.653
450
83

hja noo.... sem te vprašal zato, ker če bi človek vse neumnosti, ki jih sliši od raznih "psihičev" trosil okoli, bi se pogovarjali samo še o neumnostih, ki nimajo veze z realnostjo. Pa ne samo v trenutno aktualni temi. Takšne "informacije" (kot jim praviš), mislim da sploh niso informacije, pa tud dezinformacije ne. Pač neumnosti.
Glede prebolevnosti. Danes je vse kriv covid. Človeka zaboli to in ono, pa je že kovid kriv. Če si cepljen pravjo, da je od cepiva, če nisi, pravjo da zato ker nisi in tako dalje do sporov, deljena na cepilce in anticepilce....itd. Tako da, najbolje da preslišiš takšne stvari, ker si ne širiš obzorja. Prej neumnost.

• Všeč mi je
Reactions: jendomen in darjan

sandra

Guru
10. dec 2007
5.780
2.243
113
Z vohom imam tudi jaz probleme. Odkar se je vrnil ima vsak vonj še nek dodaten vonj, ki ni prijeten. Morda se čudno sliši ampak ne znam bolje razložiti.

Ti ji razlož da ji 5g omrežje kur možgane. No brains no virus.