Sem ugotovil v čem je problem. Prvič sem uporabljal refraktometer. Ko tekočina vsebuje alkohol, refraktometer daje nepačne rezultate. Obstajajo kalkulatorji za korekcijo meritve. Hidrometer pokaže FG kot predvideno po receptu. Pri merjenju OG refraktometer kaže pravilno.Pri izdelavi blontnega ale-a sem prvič uporabil kvas M36 liberty bell. Do sedaj sem navadno uporabil US-05. OG je bil 1.041, pričakovani FG pa je 1.011. Fermentacija se je začela po cca 8 urah. Vse lepo normalno. Temparatura v fermentorju je 22-23 stopinj. Danes, 12 dni od kuhanja še vretje vedno ni končano. Približno na vsake 3-4 minute na vrelni vehi naredi blup. Izmeril sem SG = 1.019. Je potrebno kaj storiti? Ali ta kvas enostavno rabi dlje časa? Drugače sem delal z BIAB. Drozganje na 66-67 stopinj eno uro. Prvič sem delal mash out, in sicer 10 min na 76 stopinj, če je slučajno s tem kaj povezano?
Pr men dobiš za 1500 EUR vse komplet, prideš, odkartaš, odpelješ. Imam vse za flaširanje, imam vso opremo za kege, tud kaka točilna pipa se najde, nekih 10 19 litrskih sodčkov, co2 jeklenko regulator, 4 fermentorje in seveda srce pivovarne Braumeister 50l s stojalom in škripcem, dodatno spiralo za hlajenje, ni da ni.Čisto preveč strani za predelat za nekaj mojih vprašanj. Saj se jih lotim ampak postopoma.
Malo so me prsti zasrbeli, da bi se lotil varjenja domačega piva, ko sem videl tale Allin1 izdelek od Vevorja. Kakor sem na hitro gledal so potrebne za fermentiranje posebne posode oz. lahko nalijem direkt v flaše in se tam sfrementira? A prav razumem?
Nazadnje sem varil lani takle čas braggot za OL IN. Tko da ja, sem nehal. Če me pa še kdaj prime, pa lohk na vrečo.