Začetnik-varjenja pive

cynicaal

Pripravnik
2. apr 2016
109
2
18
Imam eno težavo. Prvič odkar delam pivo se mi je zgodilo, da se je fermentacija "ustavila" prehitro. Vsaj po mojem. Po izračunu brewers frienda bi moralo iz 1.049 povreti do 1.013, sedaj sem (po 4 dneh) na 1.020, že drugi dan zapored. Delam Best Bitter s kvasom Lalbrew Windsor British style (1 pk na 21 l pivine) začetna temp 18°C - to sem držal sedaj 4 dni, sedaj gre na 19°C. Ali naj dam še eno vrečko ali naj še kak dan počakam?
 

furby

Pripravnik
20. jul 2008
113
0
16
Pozdravljeni,

zanima me, če ima kdo izkušnje glede enega od kotlov in katerega bi priporočal.
Klarstein Brauheld Pro
Mundschenk XXL
 

Mr_Globus

Fizikalc
1. dec 2011
236
26
28
Pa je tolko manj dela kot BIAB da se splaca ta avtomatika?

-Obicni BIAB brez ricirkulacije ima efektivnost 85%+
-Za dogrevanje pri mashu na vidim smisla ker pri 50l in tankim armafleksom okoli lonca se pri -5 temperatura ne pade niti za stopinjo na uro
-enako sam dodajas slad, ga dvigas ven, dodajas hmelj, sam zacnes s hlajenjem, vseeno mores pretakat fermentor
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.919
9.485
113
Pa je tolko manj dela kot BIAB da se splaca ta avtomatika?

-Obicni BIAB brez ricirkulacije ima efektivnost 85%+
-Za dogrevanje pri mashu na vidim smisla ker pri 50l in tankim armafleksom okoli lonca se pri -5 temperatura ne pade niti za stopinjo na uro
-enako sam dodajas slad, ga dvigas ven, dodajas hmelj, sam zacnes s hlajenjem, vseeno mores pretakat fermentor
Definitivno pri tako majhnih količinah efektivnost ne igra vloge, nobene, razen to je važno, da je konstanta.
Splača, se ne splača pa verjetno pri hobiju ni pomembno. Teli kitajčki pa tud niso tako zelo dragi. Men se splača tadrag Švaba. Ko se pa lotiš kettle sourerja, pa kontrola temperature velik pomen. Pa verjem, sem poslušal od soproge in še poslušam, kaj je blo z DIY sistemom narobe. Nič, poznal sem ga v nulo, sam zdej sem bolj komot.
 

jaka1980

Pripravnik
8. jun 2016
231
6
18
Zdravo, po mesec dni sem preveril tlak v kegu in izmeril 2 bara. Ali je pivo enako karbonizirano kot je tlak v kegu?
In druga zadeva v receptu sem zasledil da naj uporabim koruzne kosmice. Kaj lahko od njih pričakijem ?
 

enapi

Zelenc'
1. dec 2021
10
0
1
Najprej zdravo vsem skupaj. Do sedaj sem nekajkrat varil pivo. 2x iz DME in 3x z BIAB metodo. Rezultati so bili vedno presenetljivo dobri. So mi pa določene stvari nejasne.
1. Glede hmelja, ki se ga doda na 0 min. Kako dolgo ta ostane v pivini? Trenutno ves hmelj pustim v pivini, dokler se ta ne ohladi. Ne prenesem ga v fermentor. Je to ok? Pri kuhanju uporabljam vrečke za hmelj.
2. Če lahko kdo razloži kaj je Batch Size. Se to nanaša na količino, ki jo dobimo po kuhanju ali na količino, ki jo dobimo v fermentor? Usedline ne pretakam v fermentor. Tako da imam razliko v količini cca 2 litra.
 

zoki

Pripravnik
23. sep 2007
264
5
18
Najprej zdravo vsem skupaj. Do sedaj sem nekajkrat varil pivo. 2x iz DME in 3x z BIAB metodo. Rezultati so bili vedno presenetljivo dobri. So mi pa določene stvari nejasne.
1. Glede hmelja, ki se ga doda na 0 min. Kako dolgo ta ostane v pivini? Trenutno ves hmelj pustim v pivini, dokler se ta ne ohladi. Ne prenesem ga v fermentor. Je to ok? Pri kuhanju uporabljam vrečke za hmelj.
2. Če lahko kdo razloži kaj je Batch Size. Se to nanaša na količino, ki jo dobimo po kuhanju ali na količino, ki jo dobimo v fermentor? Usedline ne pretakam v fermentor. Tako da imam razliko v količini cca 2 litra.
1. Tako ja, ves hmelj ki ga dodaš, ostane v loncu do konca. Ne preneseš ga v fermentor, ker itak vse usedline filtriraš, ko pretakaš.

2. Batch size je cilj ki ga hočeš dosečt, npr. 25l. Potem se pa glede na željen recept (količina slada, se pravi izguba, ki jo vpije slad), opremo (koliko ostane v loncu po koncu) in ostale izgube (količina, ki se izgubi med vrenjem), doda količina vode pred začetkom ali pa vmes (sparging). Npr. pred vrenjem bi začel s kakimi 30l.
Dejstvo pa je, da so to pač približki, ki jih računaš in dejanski batch size zna bit 23l al pa 26 :) S tem se ti seveda pol spremeni tudi OG (količina sladkorja, ki jo meriš s areometrom, ali večkrat fraktometrom, ker manj količine izgubiš), glede na to kar si računal v receptu in posledično ABV (alkoholna stopnja na koncu).
 

enapi

Zelenc'
1. dec 2021
10
0
1
Hvala za pojasnilo. Do zdaj sem vedno delal serije po 10 litrov. To količino sem imel po končanem kuhanju. Tako v fermentor dobim okoli 8 litrov.
Se mi dozdeva kaj delam narobe. Recimo, da začnem drozgati z 10 litrov vode. Potem ko odstranim slad manjka cca 3 litre vode. Potem izpiram slad, tako da imam v loncu okoli 12 litrov pivine. Po končanem kuhanju pridem tako na 10 litrov. Bi moral upoštevati še usedlino in tako doliti 2 litra vode več (ker pač usedlina ni tekočina)? Tako bi dobil 10 litrov v fermentor. Verjetno imam zaradi tega tudi vedno višji OG.
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.919
9.485
113
V bistvu je zadaj čist enostavna matematika. Slad popije cca liter vode na kilo, v eni uri ti pa povre neka količina vode, odvisno od lonca . Batch size je pa to, kar dobiš v fermentor že ohlajeno.