Uporabljam suhi kvas (npr. Fermentus US-05), kjer je na vrečkah 11,5g navedeno, da količina ustreza za 20-30l piva. Če grem zadevo preračunavat na kalkulator od brewersfriend-a (https://www.brewersfriend.com/yeast-pitch-rate-and-starter-calculator/) dobim rezultate, da je kvasa za več kot polovico premalo oz. da bi moral količino kvasa za 30l piva najmanj podvojiti.
Zanima me, katerim podatkom naj sedaj zaupam. Ali je potrebno za 30l piva res uporabiti cca. 25g suhega kvasa? kakšne so lahko posledice na pivu če je kvasa preveč ali premalo? Do sedaj sem vedno za 30l uporabil 11,5g kvasa in je v pivu opravilo fermentacijo.
Zanima me, katerim podatkom naj sedaj zaupam. Ali je potrebno za 30l piva res uporabiti cca. 25g suhega kvasa? kakšne so lahko posledice na pivu če je kvasa preveč ali premalo? Do sedaj sem vedno za 30l uporabil 11,5g kvasa in je v pivu opravilo fermentacijo.