Zanima me, kaj vse vpliva na učinkovitost drozganja, oziroma kako bi pri sebi lahko dvignil učinkovitost. Trenutno jo dosegam nekje med 65% in 70%. Kakšno učinkovitost se da dosegati v domačem pivovarstvu?
Slad (ki ga mešam z vodo v razmerju 1:3) drozgam eno uro do ure po pol na konstantni temperaturi 68°C. Po koncu drozganja sladico odtočim, ter slad zalijem z vodo ogreto na cca. 70-75°C. Vodo enakomerno po sladu polivam cca. 15min, hkrati pa imam spodaj odprto pipo (tako da sprana sladica sproti odteka). PH med drozganjem je med 5.4 in 5.5.
Kje bi se dalo stvar izpeljati bolje/drugače, da bi na koncu prišel do boljše učinkovitosti?
Vem da efektivnost drozganja ni najbolj pomembna, vendar če že izboljšujem svojo tehnologijo je dobro pri izboljšavah upoštevati čim več stvari.
Bom naslednjič poizkušal z daljšim izpiranjem (fly sparge), pa da vidim če se bodo rezultati izboljšali. Koliko naj bi bil potem čas izpiranja? Do 1h, več verjetno nima smisla? Potem bi bilo najbolje, da bi si naredil nekakšen "tuš" in drozgo čim bolj enakomerno in konstantno izpiral, ter seveda čim daljši čas.
Zaradi bolj čiste sladice (z manj usedlinami) sem želel naslednjič preizkusiti tudi to, da že iztočeno sladico ponovno prelijem v drozgalnik, ter jo še enkrat precedim preko sladu (na dnu drozgalnika imam lažno dno). Potem bi seveda pričel z izpiranjem z vodo. Zanima me, če bi s tem res dobil kaj bolj "čisto" sladico, ter kaj bi to pomenilo za efektivnost? Ali bi si s tem naredil dodatno delo brez posebnega učinka?
Poleg tega se mi poraja še eno vprašanje. Ali je smiselno temperaturo celotnega drozgalnika (po cca. 1h drozganja) med izpiranjem dvigniti iz 68°C na 75°C, ter ob tem izpirati z vodo prav tako 75°C? Ali ni potrebe, ter zadevo izpeljem kot sem jo do sedaj: slad ostane na temperaturi 68°C, voda za izpiranje pa ima 75°C?
Že v naprej se vam zahvaljujem za vse vaše odgovore
Glede hitrosti izpiranja je odvisno od opreme in količine sladu. 30min do 1h je čisto normalne čas za kvalitetno izpiranje, ponavadi ti itak drozgalnik pove kje je meja. Če gre tebi skozi v 15 min imaš očitno opremo ali pa slad tak da omogoča hitrejše izpiranje (glej * točko).
Forlauf (cirkulacija sladice z namenom zbistritve) se uporablja samo za bistrenje, na efektivnost nima vpliva. Meni ves čas sladico pretaka med drozganjem pumpa pa ne dosegam nič večje efktivnosti zaradi tega.
V teoriji je višja temperatua boljša za izpiranje sladkorjev (višja temperatura = manjša gostota sladice = večja absorbcija preostalega sladkorja) ampak 10C po izkušnjah ne naredi nobene opazne razlike.
Način izpiranja ima posledice na efektivnost. Najslabši je no-sparge (zmešaš vso vodo v sladico in odtočiš naenkrat), sledi batch sparge (odtočiš vso sladico od drozganja in doliješ novo vodo, ponoviš odtekanje [po potrebi 2x]), najbolj efektiven pa je PRAVILEN fly sparge (sproti škropiš vodo čez slad in istočasno izpiraš sladico). Razlika med no sparge in fly sparg je pri meni na trenutni opremi cca. 10% efektivnosti (70% vs 80% za povprečna piva) ... uporabljam no-sparge (ker lahko [dovolj velik drozgalnik za 50l batch] in ker je najhitrejša metoda z najmanj dela).
* osnova in bistveni parameter boljše efektivnost je ustrezno zmlet slad. Če ti izteče v 15 min prek posteljice brez da bi se kaj mašilo potem imaš "premalo" zmlet slad. Tako da poskusi ga bollj fino zmlet do točke ko boš pri do konca odprtem ventilu imel izpiranje upočasnjeno do nivoja da bo trajalo 30-60 min da se vsa sladica odteče.
Če prav razumem lahko potem pričnem s cirkulacijo sladice (in s tem njenim bistrenjem) že med 1 urnim drozganjem. Se pravi po npr. polovici drozganja (po pol ure ko se izloči že večina encimov) stočim del sladice iz drozgalnika, ter ga ponovno z vrha nalijem v drozgalnik preko sladu. To morda ponovim še enkrat ali večkrat, tako da pretočim še preostal del sladice. Pri tem pazim, da se medtem slad v drozgalniku ne ohladi preveč. Nato po skupaj 1h od pričetka drozganja stočim sladico v celoti in pričnem z izpiranjem?
Višja temperatura (75°C) v drozgalniku med spiranjem potem pripomore samo k hitrejšemu izpiranju?
Verjetno imam res premalo zmet slad, saj voda precej hitro pronica skozi slad. Kakšen naj bo razmak med valji pri mletju? V primeru, da se slad melje bolj "na drobno", je zagotovo priporočljivo izvesti cirkulacijo sladu med drozganjem?
Kako ( s katerimi sestavinami ) bi lahko dosegel, da na koncu ostane okus po medu?
Če med dodam v primarno fermentacijo ga kvasovke predelajo? Je kakšen hmelj ali slad ali kombinacija obojega?