Potem ce prav razumem zagrejem vodo 30l na 68st.....drozgam 60-90 min...Potem zagrejem na 100st. dodam hmelj in po eni uri vlijem se 15l hladne vode neprekuhane ....za ostalo razliko da pade tem.sladice na 20 pa shladim z hladilnikom...?
Prekalkulirat moraš količino vode. Če boš naknadno vlil 15L vode, jo moraš prej nekje odvzet, če želiš enako končno količino v fermentorju. Poleg tega je od količine vode oz. pivine je odvisno tudi, kako se bo hmelj "poznal" na pivu. Tako pri aromi kot tudi pri grenkobi. Malo se graj s kalkulatorjem. Načeloma je pa tako, kot si napisal, ja.
Sicer si tukaj izpostavil tudi temperaturo drozganja. oz. vode, v katero boš stresel slad. Če bo začetna temp. vode 68, bo po vmešanju slada padla za vsaj 2C (spet, odvisno od količine in temperature slada). Temp. drozganja je pomembna.
Če na hitro izračunam na svojem BIAB sistemu: Če bi dal v 30l drozgat 5kg sladu, bi po drozganju ven dobil 25L sladice. Pri 60min boilu bi meni povreli 4L, kar pomeni, da bi bila količina po končanem vrenju 21L. Če bi dodal 15L hladne (raje MRZLE) vode, bi v fermentor dobil 36L. + - kak liter ali dva, odvisno koliko hmelja uporabiš in koliko "svinjarije" pustiš v loncu.
Pa še eno opozorilo. S 15L hladne vode ne boš uspel 21L vrele vode spraviti na 20C.