Začetnik-varjenja pive

HafnerMa

Fizikalc
17. okt 2016
825
44
28
Odvisno od vrste piva. Sicer je tole kar normalna izguba. Kvas, hmelj, druge nečistoče... Se nabere. Če delam npr. IPO, zlijem v fermentor 25L, ven dobim cca 22L piva (+ -). 3L je torej kvasa, hmelja in drugega, kar je šlo v fermentor iz boila.
 

jaka1980

Pripravnik
8. jun 2016
231
6
18
Zivjo,
ali dodajate psenicni slad se za druge vrste piva.. Ce se ga dodaja je za obstoj pene? In ce ga dodajate koliko je to?

Lp
 

HafnerMa

Fizikalc
17. okt 2016
825
44
28
Zivjo,
ali dodajate psenicni slad se za druge vrste piva.. Ce se ga dodaja je za obstoj pene? In ce ga dodajate koliko je to?

Lp

Jaz jo dodajam za obstoj pene. Največ jo imam v enem receptu 7%. Sicer ugotavljam, da nekega bistvenega vpliva, če sploh, nima. Je veliko drugih dejavnikov, ki so pomembnejši, da pena obstoji. Predvsem je pa to tudi odvisno od piva. Obstojna pena se niti ne pričakuje oz. se ne zahteva pri vseh pivih.
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.991
401
83
Sem, lušen kvas...konec koncev gre za "klon" siera nevada Chicho kvasa.

Je pa to tako, pri ipah itd....sam ne vidim potenciala v zajebanju s temi kvasom, ker ti bo tudi US05 dala zadovoljiv rezultat, sploh pri dry hoppu.

Druga pesem je seveda pri raznih angežih, belgijcih ali pšeničnih pivih
 
  • Všeč mi je
Reactions: HafnerMa

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.991
401
83
Sem, lušen kvas...konec koncev gre za "klon" siera nevada Chicho kvasa.

Je pa to tako, pri ipah itd....sam ne vidim potenciala v zajebanju s temi kvasom, ker ti bo tudi US05 dala zadovoljiv rezultat, sploh pri dry hoppu.

Druga pesem je seveda pri raznih angežih, belgijcih ali pšeničnih pivih
 

HafnerMa

Fizikalc
17. okt 2016
825
44
28
Zivjo, mene pa zanima ce je kdo ze uporabljal tale kvas ki ga ima Vsezapivo

https://www.vsezapivo.si/shop/sesta...yeast-tekoci-kvas-american-ale-ii-1272-125ml/

Zanima me predvsem razlika med tem in 1056 ter Safale us 05?
Lepo videt da Imajo trgovine tekoci kvas na zalogi.

Hvala za odgovor.lp
Za IPE, APE itd. predlagam Fermentis US-05, MJ M44 US West Coast, Lallemand BRY-97 in morda še Lallemand Nottingham ali Fermentis S-04, ki sta sicer angleška seva. Vse to so suhi kvasi.

Sam sicer nisem še delal s tekočim kvasom, a vsi bojo povedali, da se za te vrste piva ni vredno z njimi zajebavati. Sam trenutno navijam za Lallemand BRY-97.
 

HafnerMa

Fizikalc
17. okt 2016
825
44
28
Zivjo,uporablja kdo slad simpson.Je kaksna razlika od slada Md.?

Jaz sem uporabljal oba našteta + Bestmalz. Ne, kot domači pivovar, kjer konsistenca ni na prvem mestu in jo je tudi praktično nemogoče držati, poleg tega vsakič spremenim vsaj enega od elementov v recepturi ali postopku, razlik nisem opazil. Verjetno bi se našle razlike, če bi primerjal enaka piva, npr. dva 100% pilsner lagerja. Čim dodajaš karamele in druge specialne slade ali pa več hmelja (kake IPE, APE), se po mojem te razlike prekrijejo. Lahko se ti pa pokažejo npr. razlike v učinkovitosti drozganja. Zrna različnih proizvajalcev so različno velika, posledično ga na enakih nastavitvah različno zdrobiš.
 

jaka1980

Pripravnik
8. jun 2016
231
6
18
Zdravo,
ima kdo recept podoben pivu red ale od unijona? Zele bi bil hvalezen samo ker slad in hmelj naj uporbim...potem pa bom ze sam sestavil kolicine za 40 l.Hvala za odg.
 

HafnerMa

Fizikalc
17. okt 2016
825
44
28

Priponke

  • REDXAuroraCeleia.txt
    1,4 KB · Ogledi: 357

alešandrinka

Zelenc'
21. maj 2019
2
0
1
Pozdravljeni
Imam en problem...s prijatelji smo zvarili IPO, ustekleničena se je zorila 7 tednov na približno 16 stopinjah. Še dva tedna nazaj ko smo jih par testirali so bile okusne in je bilo fajn čutit hmelj, zdaj pa okusa po hmelju ni več. A se je zorila preveč časa?? ali kaj bi lahko šlo narobe?
 

bluefossil

Pripravnik
22. mar 2016
315
20
18
Najboljši odgovor je, da bi moral poizkusit prej in potem :)
Hmeljna aroma dokaj hitro izgine oziroma razpade. Kako hitro je odvisno tudi od količine hmelja, ki ste jo uporabili, drugače pa mislim, da je najbolje taka piva spit do starosti treh mesecev.
Najhitreje izgine aroma iz dh. Drugače pa je zaznavanje okusov in vonjev odvisno tudi od tega kaj ste pred to drugo pokušino piva jedli oziroma pili. Vsaj jaz pri sebi to opažam. Recimo, če pred močno hmeljeno ipo spijem en saden sok z intenzivnim okusom in aromo, potem v ipi bolj zaznavam alkohol kot kake sadne in hmeljne note, če pred tem spijem limonado ali pojem kakšne citruse, potem ne okušam citrusov ampak ven sekajo borovci, trave, oreščki.
 

HafnerMa

Fizikalc
17. okt 2016
825
44
28
Pozdravljeni
Imam en problem...s prijatelji smo zvarili IPO, ustekleničena se je zorila 7 tednov na približno 16 stopinjah. Še dva tedna nazaj ko smo jih par testirali so bile okusne in je bilo fajn čutit hmelj, zdaj pa okusa po hmelju ni več. A se je zorila preveč časa?? ali kaj bi lahko šlo narobe?

7 tednov zorenja za IPO je veliko. Hmeljno orientirana piva z zmerno alkoholno stopnjo se spijejo čim prej, vseeno pa velja nekaj zakonitosti. Fermentacija 2-3 tedne, DH + cold crash 1 teden, karbonacija v steklenicah/kegu do max 14 dni (odvisno od postopka). Potem pa sam piiiiiit! Nič čakat :)

Vseeno 7 tednov ni tako hudo staro in predvidevam, da se vam je zgodila oksidacija, ki hmelj dobesedno potolče.
 

HafnerMa

Fizikalc
17. okt 2016
825
44
28
Hvala za odgovore oz nasvete, bomo vidli naslednjo rundo kašna bo. Zdej ko "udare" toplota bojo prej zmankale :D

Res pazite na to, da po končani fermentaciji pri morebitnih pretakanjih in pri flaširanju pivo čim manj agitirate, da ne pride v stik z zrakom. Ne pretakajte oz. flaširajte mrzlega piva. To lahko zanemarite, če pred tem uporabite CO2 in z njim prepihate fermentorje, flaše...

Sicer pa, koliko hmelja pa je bilo v tej IPI? Predvsem koliko dry hopa/liter piva?
 

Staler929

Pripravnik
28. maj 2018
33
1
8
Res pazite na to, da po končani fermentaciji pri morebitnih pretakanjih in pri flaširanju pivo čim manj agitirate, da ne pride v stik z zrakom. Ne pretakajte oz. flaširajte mrzlega piva. To lahko zanemarite, če pred tem uporabite CO2 in z njim prepihate fermentorje, flaše...

Sicer pa, koliko hmelja pa je bilo v tej IPI? Predvsem koliko dry hopa/liter piva?
Se pravi po cold crashu je pivo treba ogreti nazaj na recimo 19 stopinj pred flasiranjem?
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.113
4.083
113
Če delaš kot je prav potem nizka temperatura ne škodi, vsaj ne direktno. Dela pa folk vse narobe in pri nižji temperaturi je absorbcija kisika večja/hitrejša, tako da lahko pride do večje oksidacije. Če delaš vse narobe je pa že cold crash lahko kritičen (premalo Co2ja v posodi in posledično stik s kisikom pri nizkih temperaturah). Če misliš da imaš težave z oksidacijo potem kompletno izpusti cold crash pa primerjaj.

Imaš pa na brewphilosophy en kup exbeerimentov z oksidacijo (tudi z mrzlim pivom) pa je tako ali drugače pri vseh kar se iz glave spomnem rezultat tak da poznavalci razlike ne občutijo. Tako da očitno res ni itako hudo ali pa so vso ocenjevalci nesposobni!;)
 

mojster_pivovar

Pripravnik
24. feb 2019
30
1
8
Zanima me, kaj vse vpliva na učinkovitost drozganja, oziroma kako bi pri sebi lahko dvignil učinkovitost. Trenutno jo dosegam nekje med 65% in 70%. Kakšno učinkovitost se da dosegati v domačem pivovarstvu?

Slad (ki ga mešam z vodo v razmerju 1:3) drozgam eno uro do ure po pol na konstantni temperaturi 68°C. Po koncu drozganja sladico odtočim, ter slad zalijem z vodo ogreto na cca. 70-75°C. Vodo enakomerno po sladu polivam cca. 15min, hkrati pa imam spodaj odprto pipo (tako da sprana sladica sproti odteka). PH med drozganjem je med 5.4 in 5.5.

Kje bi se dalo stvar izpeljati bolje/drugače, da bi na koncu prišel do boljše učinkovitosti?
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.718
9.493
113
Najbolj važno v domačem pivovarstvu je, da je učinkovitost konstanta. Za kilo sladu se pač ni za sekirat.