Začetnik-varjenja pive

rookie

Fizikalc
7. jul 2009
515
29
28
Bela krajina
Glede tega gretja vode za sparge...
Sem zasledil zdaj na grainfather fb strani nekaj o cold sparging!?
Kako je s to varianto?
Če je to ok, se privarčuje še pa još energije za gretje sparge vode!
 

rookie

Fizikalc
7. jul 2009
515
29
28
Bela krajina
Kasneje moras tako ali tako zavret pivino. Niti ni takega prihranka.

Ok, jaz gledam iz moje perspektive...
Glede na to, da imam doma odjemno moč varovalke 6 kw in moram, kadar kuham pir, ugasnit bojler (sploh zdaj pozimi, ker se ogrevamo s klimo).
Torej bi prišlo prav cold sparging, ker nebi obremenjeval varovalke.
Glede na to, da ima zadeva za gretje sparge vode vsaj 2 kw moči, grelec v biab loncu 3,5kw in ostale malenkosti po stanovanju, pa sem že prek pancarke (BTW eno sem že prekuril)!
 

Mr_Globus

Fizikalc
1. dec 2011
236
26
28
Ok, jaz gledam iz moje perspektive...
Glede na to, da imam doma odjemno moč varovalke 6 kw in moram, kadar kuham pir, ugasnit bojler (sploh zdaj pozimi, ker se ogrevamo s klimo).
Torej bi prišlo prav cold sparging, ker nebi obremenjeval varovalke.
Glede na to, da ima zadeva za gretje sparge vode vsaj 2 kw moči, grelec v biab loncu 3,5kw in ostale malenkosti po stanovanju, pa sem že prek pancarke (BTW eno sem že prekuril)!

Sam delam cold sparge z BIAB. Primerjave pa nimam, ker nisem nikoli delal s vročo vodo. Iz logicnega vidika ne bi smelo bit razlike, ker mi v vsakem primeru spere preostali cuker s slada.

(Zakaj sparge z BIAB? Ker samo too lahko delam 60l sarze v 70l loncu :p)
 
  • Všeč mi je
Reactions: rookie

rookie

Fizikalc
7. jul 2009
515
29
28
Bela krajina
Sparge z biab?
Jaz to že od začetka delam, a to ni ok?
Bi mi pa prav prišel nasvet, kako naj s pomočjo sparga naredim v 50 litrnem loncu 40 litrov pivine. :)
 

Mr_Globus

Fizikalc
1. dec 2011
236
26
28
Sparge z biab?
Jaz to že od začetka delam, a to ni ok?
Bi mi pa prav prišel nasvet, kako naj s pomočjo sparga naredim v 50 litrnem loncu 40 litrov pivine. :)

Nekateri so mnenja, da se tako zmanjsa enostavnost biab, da sparge ni vreden dodatnega casa. Raje vec slada in si na istem. Če pa hoces nardit vec v manjsem loncu pa nimas izbire

Sam dam 50l mash vode + 14kg slada, sparge z 23l vode. Kar mi da cca 65l preboil z gostoto cca 1,055
 

Mr_Globus

Fizikalc
1. dec 2011
236
26
28
enostavno povedano - tolko mash vode, da po dodatku slada ne stece preko roba. Pol pa racunas, da ti bo 1kg slada “spila” cca 0,5l vode - in spargas z:

(Zeljen koncni volumen pivine) - (volumen mash vode) + (kg slada x 0,5l)
 
  • Všeč mi je
Reactions: rookie

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.132
4.112
113
Ok, jaz gledam iz moje perspektive...
Glede na to, da imam doma odjemno moč varovalke 6 kw in moram, kadar kuham pir, ugasnit bojler (sploh zdaj pozimi, ker se ogrevamo s klimo).
Torej bi prišlo prav cold sparging, ker nebi obremenjeval varovalke.
Glede na to, da ima zadeva za gretje sparge vode vsaj 2 kw moči, grelec v biab loncu 3,5kw in ostale malenkosti po stanovanju, pa sem že prek pancarke (BTW eno sem že prekuril)!

Kar sem sam testiral je razlika med toplim in mrzlim izpiranjem minimalna, se pa pozna. Odvisno najbrž tudi s koliko vode in kako izpiraš. Dejstvo je namreč da se pri topli (toplejši) vodi gostota zniža kar pomeni da lažje prehaja preostali sladkor iz sladu v to vodo. Recimo če izpiraš z vodo ki ima 75C in imaš gostoto 1.04 boš uspel lažje/hitreje/boljše pobrat sladkor kot pa z vodo pri 20C, ker takrat je gostota pri istem potencialu že 1.06.

Mashout temperatura ki je po "protokolu" 75C (77C) je tudi željena ker ustavi encimsko pretvorbo. To je predvsem pomembno pri drozgah ki se izpirajo oz. potem vrejo počasi. Ker recimo če eno uro drozgaš potem pa izpiraš še pol ure z vodo, ki ima nižjo temperaturo se lahko efektivno spremeni razmerje sladkorjev med fermentabilnimi in nefermantabilnimi. Skratka temperatura 75C pri izpiranju je željena tudi zaradi tega.

En vidik je tudi minimalna temperatura drozge ki ne sme pasti pod 60C (62C). Takrat se namreč začnejo aktivirat mlečnokislinske bakterije. V idealnih pogojih (recimo okoli 40-45C) lahko že v par 10 minutah te bakterije povzročijo neželene priokuse.

Glede tehnične rešitve pa je predhodno segrevanje ponavadi bolj enostavno. Kot je bilo omenjeno moraš v vsakem primeru vso izprano sladico segret na 100C, če torej predhodno segreješ vodo za sparge imaš manj časa potem za segrevanje do vretja. Med drozganjem itak ne rabiš glavnega grelca, se pravi tiso uro ko se stvar drozga imaš čas da segreješ vodo za izpiranje. S tem precej prihraniš tudi čas pozneje za dosego vretja. Tako da s stališča optimizacije časa je segrevanje vode za izpiranje dejansko dobra stvar.
 
  • Všeč mi je
Reactions: joorn in HafnerMa

jaka1980

Pripravnik
8. jun 2016
231
6
18
Zivjo,
Ne najdem teme o priklopu keg soda kateri nastavek gre kam crni, sivi. In kateri natavek se privije pri keg sodu ker sta razlicna..
 

jaka1980

Pripravnik
8. jun 2016
231
6
18
Zivjo.mogoce kdo ve kje bi tole dobil najhitrej v Lj.To ke nastavek za co2 regulator.
 

Priponke

  • 20190115_145638.jpg
    20190115_145638.jpg
    14,9 KB · Ogledi: 200

varilec

Pripravnik
14. nov 2017
57
14
8
Zivjo.mogoce kdo ve kje bi tole dobil najhitrej v Lj.To ke nastavek za co2 regulator.

Pokliči 041/389 689 (mail info@rb-trading.si), to je RB Trading v Šiški, Cesta v Kleče 16 - ta prodaja vse kar se tiče točilne opreme, regulatorji, pipe, .... Jaz sem navadno dobil tam karkoli sem že rabil, sem pa navadno imel težavo "po domače" razložit kaj rabim, malo drugačno terminologijo uporabljajo kot mi amaterji ;) ampak če pošlješ sliko po mailu, boste že rešili...

Drugače, če bi rad samo CO2 razcepil na dva dela, sem jaz take reči enostavno uredil s T-členom, ki je sicer v osnovi mišljen za roštilje
https://www.gorenc.eu/gorenc-bbq-ostali-drobni-material/razdelilec-plina-t-clen
kupil sem ga pa za kake 3€ v Bauhausu v LJ, tam nekje pri opremi za varjenje jih imajo... se pravi regulator -> par cm cevi -> T-člen -> iz njega pa pač dve cevi, k imata potem gor priklope za keg.. Pa pač 6 objemk, da to vse skupaj tesni..
 
  • Všeč mi je
Reactions: HafnerMa

HafnerMa

Fizikalc
17. okt 2016
825
44
28
Pokliči 041/389 689 (mail info@rb-trading.si), to je RB Trading v Šiški, Cesta v Kleče 16 - ta prodaja vse kar se tiče točilne opreme, regulatorji, pipe, .... Jaz sem navadno dobil tam karkoli sem že rabil, sem pa navadno imel težavo "po domače" razložit kaj rabim, malo drugačno terminologijo uporabljajo kot mi amaterji ;) ampak če pošlješ sliko po mailu, boste že rešili...

Drugače, če bi rad samo CO2 razcepil na dva dela, sem jaz take reči enostavno uredil s T-členom, ki je sicer v osnovi mišljen za roštilje
https://www.gorenc.eu/gorenc-bbq-ostali-drobni-material/razdelilec-plina-t-clen
kupil sem ga pa za kake 3€ v Bauhausu v LJ, tam nekje pri opremi za varjenje jih imajo... se pravi regulator -> par cm cevi -> T-člen -> iz njega pa pač dve cevi, k imata potem gor priklope za keg.. Pa pač 6 objemk, da to vse skupaj tesni..
Tudi jaz sem tako rešil situacijo. Z enostavnim T-členom in en kup objemkami. Ampak špila že več kot eno leto BP. Saj, kaj pa nima za špilat :)
 
  • Všeč mi je
Reactions: varilec

jaka1980

Pripravnik
8. jun 2016
231
6
18
Ojla v enih receptih vidim da je dry hop po 0 day.Kako je to misljeno in koliko dni je najbolj...hvala