Začetnik-varjenja pive

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.139
4.118
113
Citat:
Uporabnik Odisej pravi:
4€/meter se mi zdi normalno za silikonsko cev...? torej, če je verjetno dimenzija ~12-15mm

Čisto odvisno od cevi. Za silikonske debeloslojne 1/2" full flow cevi (12mm notranji premer in vsaj 20mm zunanji) bi bila to zelo ugodna cena. Za kakšno 9mm/13mm se da dobit pa tudi ceneje. Torej dokler se ne ve dimenzije je brezveze debatirat.
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.984
9.526
113
Citat:
Uporabnik jest5 pravi:
Zato pa začni kar lepo pri sebi in ne napadaj soforumašev za brez veze.
Če bi vsaj kaj omenil, da mu je tole predrago, pa še v tem primeru bi bil tvoj izbruh faljen. Tako pa kar nekaj na suho pizdiš.

O dober dan, ajlavjutu
grims-1.gif
 

HafnerMa

Fizikalc
17. okt 2016
825
44
28
Jap, Stenko... samo na internetni strani jih ne boš našel, jih imajo pa vedno na zalogi. Pa tudi zelo ugodne zamaške dobiš tam, 100kom/99centov, različnih barv
 

guliver

Pripravnik
18. feb 2016
573
0
16
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Citat:
Uporabnik Odisej pravi:
4€/meter se mi zdi normalno za silikonsko cev...? torej, če je verjetno dimenzija ~12-15mm

Čisto odvisno od cevi. Za silikonske debeloslojne 1/2" full flow cevi (12mm notranji premer in vsaj 20mm zunanji) bi bila to zelo ugodna cena. Za kakšno 9mm/13mm se da dobit pa tudi ceneje. Torej dokler se ne ve dimenzije je brezveze debatirat.

To je lanska informacija:

Cena za 9 x 1,5 mm, prosojna, FDA …….…………3,98 €/m
10 x 1,5 mm, prosojna, FDA………………..4,35 €/m

Ceni sta brez DDV.
Plačilo: predračun, po povzetju ali z gotovino na sedežu podjetja.
 

kadunnc

Pripravnik
1. avg 2007
868
15
18
Citat:
Uporabnik guliver pravi:
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Citat:
Uporabnik Odisej pravi:
4€/meter se mi zdi normalno za silikonsko cev...? torej, če je verjetno dimenzija ~12-15mm

Čisto odvisno od cevi. Za silikonske debeloslojne 1/2" full flow cevi (12mm notranji premer in vsaj 20mm zunanji) bi bila to zelo ugodna cena. Za kakšno 9mm/13mm se da dobit pa tudi ceneje. Torej dokler se ne ve dimenzije je brezveze debatirat.

To je lanska informacija:

Cena za 9 x 1,5 mm, prosojna, FDA …….…………3,98 €/m
10 x 1,5 mm, prosojna, FDA………………..4,35 €/m

Ceni sta brez DDV.
Plačilo: predračun, po povzetju ali z gotovino na sedežu podjetja.

Kakšne mate izkušnje s temi 1,5mm... Men se zdi da so čisto pretanke in se ti precej hitro "zapogne". 3mm so precej bolj trde, so pa skor še enkrat dražje...
 

guliver

Pripravnik
18. feb 2016
573
0
16
Eh... počak, da prideš do hitrih inox spojk za cevi na ventile priklapljat ... tam šele začne denarnica stokat....
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.139
4.118
113
Citat:
Uporabnik kadunnc pravi:
Citat:
Uporabnik guliver pravi:
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Citat:
Uporabnik Odisej pravi:
4€/meter se mi zdi normalno za silikonsko cev...? torej, če je verjetno dimenzija ~12-15mm

Čisto odvisno od cevi. Za silikonske debeloslojne 1/2" full flow cevi (12mm notranji premer in vsaj 20mm zunanji) bi bila to zelo ugodna cena. Za kakšno 9mm/13mm se da dobit pa tudi ceneje. Torej dokler se ne ve dimenzije je brezveze debatirat.

To je lanska informacija:

Cena za 9 x 1,5 mm, prosojna, FDA …….…………3,98 €/m
10 x 1,5 mm, prosojna, FDA………………..4,35 €/m

Ceni sta brez DDV.
Plačilo: predračun, po povzetju ali z gotovino na sedežu podjetja.

Kakšne mate izkušnje s temi 1,5mm... Men se zdi da so čisto pretanke in se ti precej hitro "zapogne". 3mm so precej bolj trde, so pa skor še enkrat dražje...

2mm je goli minimum, pa še to se na spojih povesi zaradi lastne teže in ovira pretok. Ok je za kakšna nezahtevna pretakanja, recimo za točit iz fermentorja so dobre.

Sam imam za drozganje ko so manjši pretoki 9mm/15mm (3mm stena), prej sem imel pa 9/13 pa me je že motilo. Za cirkulacijo preko hladilnika in pretakanja na full flow imam pa 12mm/21mm (4.5mm stena) in so super!
zmaga.gif
 

guliver

Pripravnik
18. feb 2016
573
0
16
Za tiste, ki razmišljate o silikonskih ceveh, bolje je vzeti debelejšo cev (debelejšo steno) ... Jaz sem že 2 poceni kupil, da me je potem tretja izučila!
 

guliver

Pripravnik
18. feb 2016
573
0
16
Za tiste, ki razmišljate o silikonskih ceveh, bolje je vzeti debelejšo cev (debelejšo steno) ... Jaz sem že 2 poceni kupil, da me je potem tretja izučila!
 

ArcaneWater

Pripravnik
9. dec 2016
115
1
18
Torej po parih ekstraktih in enem BIAB, sem ugotovil da je mogoče od vseh samo eden imel res "mehurčke" oziroma ok karbonacijo. Pa bom nakratko opisal svoj postopek da vidite če že kje prej zašuštram: vode ne prevrejem grem kar direktno, skuham 3 litre vode z DME, vlijem v fermentor in potem ekstrat noter (Mangrove Jack). Nalijem vodo do željene količine (23l ponavadi), dodam kvasovke iz vrečke direkt in potem cel fermentor malce tresem. Pustim da odvreje (zmeraj pustim 3 tedne), potem v isti fermentor dodam sladkor nekje cca 110g v povprečju za karbonacijo (zavrejem sadkor in vlijem) pustim par minut in pričnem flaširat. Potem pivo pustim še 2 tedna v temnem dokaj toplem prostoru (20'C).

Je da kaj narobe pri postopku delam? Drugače pa sedaj tako grem na BIAB in bomo videli če bo kaj bolje
wink-1.gif
Ker karbonacijo mojega piva v primerjavi z npr. Tektonik Pale Ale je 1 proti 10 :D
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.139
4.118
113
110g sladkorja (navadnega) ti bo dalo na 23l od oka tam 2.0 vol CO2 kar spada pod nizko karbonacijo. V rang pod 2.0 vol CO2 spadajo mogoče real ale piva in nekateri stouti, tako da najbrž je to tvoj problem. Seveda iz ekstrakta pride še efekt pomankanja pene (tudi če delaš s DMEjem namesto sladkorja) pa točiš ga najbrž tudi premrzlega in na koncu zgleda kot da pivo nima nič CO2ja.

Glede karbonacije naših craf piv pa sem videl že vse mogoče od tega da sem pivo lovil po kuhinji do tega da sem gledal ali mu manjka zamašek, tako da jih ravno za referenco ne moreš vzet. Dejstvo je pa tudi da če laičen folk nima tone mehurčkov že teži da je pivo zanič, pa večinoma se piva pijejo preveč mrzla in posledično so tudi piva na craft sceni preveč nabita s CO2jem.
 

HafnerMa

Fizikalc
17. okt 2016
825
44
28
Mislim, da ves ta postopek prej s karbonizacijo nima posebne veze. Edino kar bi spremenil je, da fermentor tresi (zrači pivino) preden vsuješ noter kvasovke. Priporočam tudi, da suhi kvas prej rehidriraš. Ampak, kot rečeno, če ti kljub temu, pivo lepo povre do želenega FG, to na karbonizacijo nima vpliva.

Zakaj se ti ne karbonizira, je težko rečt. Folk na zelo različne načine karbonizira, s cukrom direkt v flaše, s "sirupom", eni pote mto mešajo, drugi ne, eni pustijo v fermentorju nekaj časa, drugi flaširajo takoj itd. Ampak večina je govora o tem, da steklenice niso enakomerno karbonizirane, ne pa, da sploh niso. Po moje, delaš vse OK, in je napaka nekje drugje. A ti mogoče zamaški slabo tesnijo? Večkrat je bilo že rečeno, da tudi če bi še ne vem kako lagiral (česar itak ne delaš) ostane dovolj kvasa za karbonizacijo. To torej ne more biti pri tebi problem. Temperatura 20C je tudi po moje primerna, sam karboniziram na podobni temperaturi. Edino kar mi pade na pamet je, da ti temperatura po končani fermentaciji visoko naraste, zato se iz piva izloči veliko CO2 in je posledično 110g cukra premalo. Govorim na pamet, samo tudi to po moje ni razlog, ker se Vol delež CO2 ne spremeni bistveno. Bi opazil, ne bi pa bilo pivo flat.
 

HafnerMa

Fizikalc
17. okt 2016
825
44
28
Oboje. Jaz imam 5 plastičnih in 4 steklene (2x 5l in 2x 10l). Z večjimi mi je narodno operirat + nevarnost za zdrs in razbitje.

Moje mnenje. Bo sigurno kdo drugače napisal
smile-1.gif