Začetnik-varjenja pive

bluefossil

Pripravnik
22. mar 2016
315
20
18
Steklo je zelo v redu, sploh za čiščenje, vendar sem enkrat nekaj bral, mislim, da v tisti stari dolgi temi, da je nekomu počil v roki in se je zelo hudo porezal. Nisem 100 % vendar sam uporabljam plastiko, ki se dobro obnese. vsaj za zdaj.
 

zoki

Pripravnik
23. sep 2007
264
5
18
Jaz pa sem nehal delat s steklom, ko mi ga enkrat ni uspelo umit. Neke bele pike so se naredile (saj je slika nekje v eni temi) in mi je z ničemer ni šlo oprat. Potem sem šel po plastične plana sode, ki ga lepo zgoraj odpreš in je to to. Čeprav sem proti plastiki, tu steklo zgubi zaradi praktičnosti
smile-1.gif
Inox pa je drag.
 

komar89

Fizikalc
22. apr 2008
777
195
43
Imaš tudi flaškone z širokim vratom, katerega brez problema pomiješ z roko, samo nabavit je treba posebej pokrov kateri tesni.
 

skofk

Zelenc'
8. jul 2015
28
0
1
Jaz steklen balon prvo za kakšen dan napolnim z vodo da se fajn odmoči, potem pa z krtačo za čiščenje steklenic zdrgnem tisti kvas kateri ostane na gladini piva, potem pa za finiš še dve pesti finega peska, pa malo vode in to fino premešam, na koncu pa sperem z vodo in pride steklo čist čisto
smile-1.gif
 

Odisej

arhivar
Osebje foruma
Administrator
2. sep 2007
7.644
9
113
Alter.si
www.skodelica-s-sliko.com
Ksz.
Jaz sem se pred casom fokusiral in nabral plasticne flaskone za vodo (18,9l) in so mi perfektni. Pomivanje in instalacija pipice je zabava, ampak se da. Tezavo imam, da kuham v stanovanju (prvo nadstropje) in moram fermentorje spravit v klet, vsi namenski so prevec komplicirani za nosit okoli...
smile-1.gif
 

koloid

Pripravnik
24. sep 2015
226
0
16
Sem uporabljal 35l stekleni flaškon za fermentacijo in ga ne uporabljam več. Iz preprostega razloga - razbil se mi je. Steklo je poleg INOX-a najboljša izbira. Vendar iz vidika čiščenja in trasporta iz 1. etaže v klet ni ravno praktična izbira ( govorim zase).
Imam plastiko 35l in pa 50l tem enega 25l steklenega, ki je namenjen samo za staranje.
Če ne fermentiraš z Bretom ali pa kašnimi drugimi " divjaki" potem je plastika OK, ker se jo da zadovoljivo očistiti za naslednje kuhe.
Jaz svetujem plastiko!

In pa hvala za prejšnje poste o debelini cevi.
 

koloid

Pripravnik
24. sep 2015
226
0
16
Sem uporabljal 35l stekleni flaškon za fermentacijo in ga ne uporabljam več. Iz preprostega razloga - razbil se mi je. Steklo je poleg INOX-a najboljša izbira. Vendar iz vidika čiščenja in trasporta iz 1. etaže v klet ni ravno praktična izbira ( govorim zase).
Imam plastiko 35l in pa 50l tem enega 25l steklenega, ki je namenjen samo za staranje.
Če ne fermentiraš z Bretom ali pa kašnimi drugimi " divjaki" potem je plastika OK, ker se jo da zadovoljivo očistiti za naslednje kuhe.
Jaz svetujem plastiko!

In pa hvala za prejšnje poste o debelini cevi.
 

cynicaal

Pripravnik
2. apr 2016
109
2
18
Včeraj sem odprl par flaš iz zadnjega batcha, ki sem ga flaširal pred dvema tednoma (cream ale) in opažam, da ko natočim pivo ima ogromno mehurčkov, takih velikih (kot radenska), ki se z veliko hitrostjo zapodijo proti vrhu, po minuti pa ostane samo še "normalna" karbonizacija. Kaj bi bil vzrok tistemu prvotnemu neobičajnemu "napadu" mehurčkov?
 

ArcaneWater

Pripravnik
9. dec 2016
115
1
18
Ok imam en problem
wink-1.gif
Skoraj vsako pivo mi malce kipi do sedaj, torej dam flaše v hladilnik in seveda jih položim se kvas poleže, in potem ko odprem tist kvas naredi manjšo erupcijo ker se prav vidi v flaši, kako to rešujete? Študiram da bi 1 teden pred stekleničenjem pretočil v drug fermentor in tam dry hopal da se znebim večine kvasa.
 

kadunnc

Pripravnik
1. avg 2007
868
15
18
Citat:
Uporabnik ArcaneWater pravi:
Ok imam en problem
wink-1.gif
Skoraj vsako pivo mi malce kipi do sedaj, torej dam flaše v hladilnik in seveda jih položim se kvas poleže, in potem ko odprem tist kvas naredi manjšo erupcijo ker se prav vidi v flaši, kako to rešujete? Študiram da bi 1 teden pred stekleničenjem pretočil v drug fermentor in tam dry hopal da se znebim večine kvasa.

Erupcija? S tem misliš na vulkan? TO ponavadi pride od dryhopa, če ti je pri flaširanju ušel tudi hmelj v flaše?
Da bi se to zgodilo zaradi kvasa še nisem slišal...
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
404
83
Je možno tudi od kvasa. Določeni kvasi se namreč zelo radi povežejo v nekakšne kosmiče, in ko se ta kosmič odlomi pri povečani karbonizaciji povzroči nukleacijsko točko. Predlagam ali dodatno pretakanje v posodo (da se znebiš še določene usedline z raznoraznimi prijemi za zmanjašanje usedline (cold crash...) + malce nižjo karbonizacijo
 

HafnerMa

Fizikalc
17. okt 2016
825
44
28
Steklenici hrani navpično. Razen, če seveda ne gre drugače...

Meni se je vulkan delal samo v primeru previsoke karbonizacije. Opažam pa drugo...ko karboniziram pivo na želeno stopnjo, je OK. Potem mi pa ostanejo kake flaške nekaj mesecev (ker vmes pijem že drugo), pa se mi v kozarcu precej peni in tudi v ustih se naredi pena...težko za pit. Pivo po mojem ni okuženo, vse ostalo štima...le ta karbonizacija ni več taka čista, ampak postane penasta...

V čem je keč?
 
Nazadnje urejeno:

guliver

Pripravnik
18. feb 2016
573
0
16
Daj prvo prosim opiši celoten postopek, kako zvariš, koliko časa ti pivo na poseznih stopnjah počiva in kako karboniziraš. Tako na pamet ti težko svetujemo....
 

HafnerMa

Fizikalc
17. okt 2016
825
44
28
Citat:
Uporabnik guliver pravi:
Daj prvo prosim opiši celoten postopek, kako zvariš, koliko časa ti pivo na poseznih stopnjah počiva in kako karboniziraš. Tako na pamet ti težko svetujemo....

Zvarim, fermentiram na ustrezni temperaturi (zdaj imam tudi komoro), po nekih 4h dneh postavim v prostor z malenkost višjo temperaturo (cca. 20C) in pustim tam še 14 dni. Potem še dry hoppam, če, na koncu pa delam cold crash. Skupaj imam pivo v fermentorju torej cca 4 tedne (najmanj pa 3, če se mi mudi). Karboniziram z raztopljenim cukrom glede na na najvišjo temperaturo piva po končani fermentaciji. Zlijem jo v polnilno posodo, pivo čez, počakam pol ure in flaširam. Fermentacijo v steklenicah delam vedno vsaj 14 dni. Če sem res firbčen, kako steklenico probam že po dobrem tednu.

Saj pravim...to penjenje opažam šele zadnji čas... pa ne gre za vulkan...tudi ko odprem steklenico, se mi ne speni. Samo mehurčki so drugačni in kot, da jih je več. Lahko pa, da je bilo tudi pred tem tako, pa nisem opazil oz. me ni motilo, ker sem bil pozoren na druge stvari. Znanje se širi, s tem pa tudi pozornost usmerjam na vedno več elementov.
 

guliver

Pripravnik
18. feb 2016
573
0
16
Kako stare pa so steklenice, ko jih odpreš (koliko tednov od polnjenja)? Ali se to pojavlja pri vseh, ali samo pri nekaterih? Kako čisto cevko za pretakanje imaš - tu se splača silikonsko nabavit, katero v ekonom loncu pred vsakim pretakanjem steriliziraš s 15 min vrenjem ...? Če imaš PVC cev za pretakanje, je ne moreš nikoli popolnoma očistiti ... to sem žal sam okusil. Dobesedno okusil (flaše s kislo vsebino ...).
 

HafnerMa

Fizikalc
17. okt 2016
825
44
28
Huh, ta konkretno je star dobra 2 meseca. Zadnjih nekaj batchev, ki sem jih flaširal in te, ki so še v fermentorju, sem oz. bom načrtno karboniziral za kako piko nižje, prav zaradi tega. Vprašal sem morda malo prehitro, preden sem sam poskusil ugotoviti kaj vse je lahko šlo narobe, ampak je bila ravno priložnost
smile-1.gif


Flaširam s PVC cevko, ja. Steklenice operem neposredno pred flaširanjem v stroju in potem razkužim še s star sanom, nato flaširam. Zamaški tudi plavajo v star sanu, ko jih jemljem ven. V tej fazi do okužbe ne bi smelo priti, tudi sicer je še nisem imel, vsaj ne take očitne. PVC cevko pa takoj po koncu flaširanja dobro sperem z vodo, očistim z detergentom (kjer pač gre) in izdatno namočim s star sanom (to je prva stvar, ki jo naredim po flaširanju). Ne pustim, da se kaj zasuši. morda je vseeno vzrok tu, če to ni sicer karbonizacija sama.

Kako pa zgleda to s silikonsko cevko? Imaš tudi tisti feder spodaj?

Aja, sori, ZA PRETAKANJE... Ja, tudi za pretakanje imam običajno food grade PVC cev, oz cev, ki je prišla skupaj z autosifonom
smile-1.gif
 
Nazadnje urejeno:

guliver

Pripravnik
18. feb 2016
573
0
16
PVC cevke in autosifon sta tudi potrebna izdatnega čiščenja. Jaz sem PVC zamenjal z 10x14 silikonsko cevko, ki jo lahko razkužim, autosifon je pa isti ...in tega moram v kristalno sodo namočit, da mi vse biološke stvari na njem potamani....
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
404
83
Citat:
Uporabnik HafnerMa pravi:
Steklenici hrani navpično. Razen, če seveda ne gre drugače...

Meni se je vulkan delal samo v primeru previsoke karbonizacije. Opažam pa drugo...ko karboniziram pivo na želeno stopnjo, je OK. Potem mi pa ostanejo kake flaške nekaj mesecev (ker vmes pijem že drugo), pa se mi v kozarcu precej peni in tudi v ustih se naredi pena...težko za pit. Pivo po mojem ni okuženo, vse ostalo štima...le ta karbonizacija ni več taka čista, ampak postane penasta...

V čem je keč?

Refermentacija v flaši. Čeprav si delal vse prav, z staranjem začnejo kvasovke res počasi jesti ostalo kar niso uspele v primarni. To lahko traja tudi kako leto....tako pač pritisk narašča, je pa veliko odvisno tudi od seva samega....
AMpak moja visoko lakoholna piva ki jih starma, so proti koncu vedno bolj karbonizirana
 

Wofk

Pripravnik
18. jan 2014
182
0
16
Citat:
Uporabnik HafnerMa pravi:
Steklenici hrani navpično. Razen, če seveda ne gre drugače...

Meni se je vulkan delal samo v primeru previsoke karbonizacije. Opažam pa drugo...ko karboniziram pivo na želeno stopnjo, je OK. Potem mi pa ostanejo kake flaške nekaj mesecev (ker vmes pijem že drugo), pa se mi v kozarcu precej peni in tudi v ustih se naredi pena...težko za pit. Pivo po mojem ni okuženo, vse ostalo štima...le ta karbonizacija ni več taka čista, ampak postane penasta...

V čem je keč?

Jaz imam podobno izkušnjo. Po cca 2 mesecih začnejo vse flaše delat takole, ko se jih odpre. Pivo moraš hitro točit v flaše in je zelo karbonirano. Pred tem je 2 meseca "normalno"