Začetnik-varjenja pive

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
404
83
auroro in dano.
Aurora je kul za vse stopnje, dana zna bit pa po 30 minutah že naporna, tako da sem za grenčico
 

HafnerMa

Fizikalc
17. okt 2016
825
44
28
zmaga.gif
 

cynicaal

Pripravnik
2. apr 2016
109
2
18
Pred dvema tednoma sem prvič pretočil pivo iz primarnega v sekundarni fermentor, saj sem želel res čisto pivo (sem kuhal en tak fake lager). Kar se čistoče piva tiče je bila odločitev prava, se mi je pa na vrhu pivine naredila tanka svetla plast, ki mi ni bila pav nič všeč (izgledala je recimo kot zelo tanka plast ledu, ali nekakšna mrena). Na raznih forumih sem prebral, da bi lahko šlo za okužbo zaradi kisika/zraka v fermentorju - ob pretoku je bila fermentacija seveda že zaključena in tako ni bilo več "proizvodnje" CO2, ki bi iz fermentorja izpodrilnil zrak. Pivo ima sicer zelo dober okus, nič nisem vohal "vinskega", kot bi naj bilo za to okužbo značilno. Bi se pa rad tovrstnim pripetljajem v bodoče izognil - kaj sem torej naredil narobe (če seveda sploh gre za okužbo) oz. kakšen preventivni ukrep? Dezinfekcija opreme je zagotovo 100% in v tem ne vidim razlogov za kakšne infekcije, tudi sam pretok je potekal v nulo (torej brez zračnih mehurčkov ali razburkane pivine).
 

HafnerMa

Fizikalc
17. okt 2016
825
44
28
Jaz redno pretakam, fermentor pa vsakič na sveže pospričam s Star sanom...pustim par minut, da se odteče, potem pretakam. In ko pretočim, se tudi pri meni po vrhu vidi tak bel sloj. Ni sicer čez vse pivo, pač ostane malo te "milnice". Morda kaj takega?
 

stricek18

Pripravnik
3. nov 2015
317
4
18
Glede pretakanja je zadeva jasna. Obvezno pretakati preden se zaključi primarna fermentacija!! Ker pivina v stik s kisikom ne sme priti.

Najboljša varianta pa je ta ki jo uporabljam jaz. Imam srečo da sem od znanca dobil co2 jeklenko, ki jo enkrat na tri leta rabim napolnit, plin pa pride cca. 10€.

Sam delam tako: Pustim da se primarna fermentacija zaključi, dry hopam, počakam 4 dni, sekundarni fermentor napolnim s co2 (toliko da je sod čisto meglen od plina), pretočim s cevjo (pipa-pipa), tako da se fermentor polni odspodaj in do sedaj še ni bilo nobenega primera oksidacije.

Ko flaširam pustim zamaške na flašah nestisnjene ene pol urce da se prostor nad pivom lepo zapolni s co2 potem pa zapiram zamaške.

Upam da sem komu pomagal
 

HafnerMa

Fizikalc
17. okt 2016
825
44
28
Jaz tudi tako flaširam. Včasih se že sliši, kako co2 butne ven, ko privzdigne kronski zamašek.

Sicer sam pogosto zamudim tisti trenutek, ko fermentacija še poteka (ali nimam časa ali pa sem len). Vseeno pretočim, pazljivo z autosifonom, nič se ne pretresa, nič ne pljuska ali peni. Pri takem načinu, mislim, da je bojazen z oksidacijo odveč, saj kisik ne bo šel kar tako sam v pivo. Če bi bilo tako, potem bi bil problem tudi pri pretakanju v polnilno posodo pred flaširanjem. Jaz z oksidacijo še nikoli nisem imel težav.
 
Nazadnje urejeno:

Odisej

arhivar
Osebje foruma
Administrator
2. sep 2007
7.644
9
113
Alter.si
www.skodelica-s-sliko.com
Zadnjič sem imel ravno to debato sam s sabo... kako narediti co2 v sekundarju. Kje je napaka pri moji ideji, da bi dal v sekundar žlico cukra, ravno toliko, da kvasovke zalaufajo proizvodnjo zaščitnega plina, da izpodrine kisik?
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.139
4.118
113
Citat:
Uporabnik cynicaal pravi:
Pred dvema tednoma sem prvič pretočil pivo iz primarnega v sekundarni fermentor, saj sem želel res čisto pivo (sem kuhal en tak fake lager). Kar se čistoče piva tiče je bila odločitev prava, se mi je pa na vrhu pivine naredila tanka svetla plast, ki mi ni bila pav nič všeč (izgledala je recimo kot zelo tanka plast ledu, ali nekakšna mrena). Na raznih forumih sem prebral, da bi lahko šlo za okužbo zaradi kisika/zraka v fermentorju - ob pretoku je bila fermentacija seveda že zaključena in tako ni bilo več "proizvodnje" CO2, ki bi iz fermentorja izpodrilnil zrak. Pivo ima sicer zelo dober okus, nič nisem vohal "vinskega", kot bi naj bilo za to okužbo značilno. Bi se pa rad tovrstnim pripetljajem v bodoče izognil - kaj sem torej naredil narobe (če seveda sploh gre za okužbo) oz. kakšen preventivni ukrep? Dezinfekcija opreme je zagotovo 100% in v tem ne vidim razlogov za kakšne infekcije, tudi sam pretok je potekal v nulo (torej brez zračnih mehurčkov ali razburkane pivine).

To je normalno, zgleda kot "vodni" kamen na prekuhani vodi ki jo pustiš nekaj časa pri miru, ali pa kot mast na juhi ko jo daš v hladilnik. Pomojem gre za neke vrste površinsko napetost ki drži določene netopne delčke na površini. Meni se pojavi pri skorja vseh lagerji ko jih dam v sekundarca in včasih tudi ko delam cold crash pri ale-jih. Lahko malo povibriraš fermentor pa gre ponavadi na dno.

Druga opcja če je plast bolj "mrenasta" je to posledica kvasa oz. co2ja iz kvasa ki se ujame na "delce" na površju. V sekundarcu se naredi namreč precej bolj fina plast in včasih zgleda čudno, ampak ni skrbi.

Pri dry hoppaniih in ščiščenih IPAh sem dobil pa tudi že neke vrste "oljni" madež. Najbrž kakšna eterična olja iz hmelja ali pa kaj vem, v glavnem je zgledalo kot da bi nekdo dal kapljico olja noter.

Skratka pravilo je da ni pravila kako pivo zgleda med fermentacijo, važno je da okus/aroma in ostalo tako kot mora bit!
zmaga.gif
 

stricek18

Pripravnik
3. nov 2015
317
4
18
Citat:
Uporabnik Odisej pravi:
Zadnjič sem imel ravno to debato sam s sabo... kako narediti co2 v sekundarju. Kje je napaka pri moji ideji, da bi dal v sekundar žlico cukra, ravno toliko, da kvasovke zalaufajo proizvodnjo zaščitnega plina, da izpodrine kisik?

Mislim da ti ne bi kaj dosti pomagalo ker preden bi kvas "zalaufal" bi bila pivina že oksidirana, in čez nekaj časa bi ta oksidacija pustila priokuse. Mogoče se motim in imaš dobro idejo. Amapk jaz zagovarjam jeklenko. Vsi tukaj ki se gremo kao "pro" homebrew dajemo denar za marsikaj 20€ tam 20€ tu ta ta ev bi bla fajna, pa to bi mel pa vse kupimo, tako da jaz tudi če bombe ne bi dobil zastonj bi jo kupil. Pride pa okrog 90-100€ mislim da. Ponucaš pa plin mogoče v ene 40 batchih tko da za 2-3 leta je sigurno notri plina. Ko jeklenko enkrat imaš je pa plin samo še 10€ kar je pa zastonj
 

cynicaal

Pripravnik
2. apr 2016
109
2
18
Hvala za odgovore. Zgleda tako kot je napisal Utiševalec. Kot sem upal (glede na to, da je pivo super okusno), torej ni panike. Da bi se pa kaj razvilo kasneje me pa tudi ni strah, saj še nobena runda ni zdržala dlje kot 2-3 mesece. Pa še poletje je pred vrati
smile-1.gif
 

jaka1980

Pripravnik
8. jun 2016
231
6
18
Zivijo, mene pa zanima kako cistite steklenice in razkuzujete..Imam obcutek da naredim okuzbo pivine ravno z tem...hvala za odg..
 

guliver

Pripravnik
18. feb 2016
573
0
16
Steklenice po uporabi opereš, če ostane po pranju usedlina, potem naj malo Arekina naredi svoje ...
Ko so flaše čiste in splaknjene, jih na glavo v gajbe zložiš, pred uporabo pa splakneš znotraj in zunaj s oxijem ali pa starsanom .... pokrovčke ravnotako.
Paziti moraš, da je tudi cev, s katero polniš, popolnoma čista in sterilna. Pomaga, če je silikonska, ker to lahko v ekonomu skuhaš 15 min, da se razkuži v celoti ....
 

jaka1980

Pripravnik
8. jun 2016
231
6
18
Na kaksen nacin pa razkuzujes steklenice?...jaz imam sedaj uno napravo ki stiskas obrnjeno steklenico navzdol in curek sprica v notranjost...nikoli pa nisem razkuzeval stek. zunaj...kje pa se dobi silikonska cev?
 

HafnerMa

Fizikalc
17. okt 2016
825
44
28
Po popitju vsebine steklenico takoj (preden se zasuši) dobro spereš z vodo (ene 3x, 4x, fino poklompaš itd.). Pred flaširanjem jaz steklenice operem v pomivalnem stroju (meni gre not cca 70 malih steklenic). Nastaviš na najvišjo možno temperaturo in pomivaš brez detergenta. Pred flaširanjem jih s to napravo, ki jo omenjaš, razkužiš s Star sanom (jaz dam 2ml na liter vode - po navodilih). V slabih 2 letih še nisem imel okužbe. Ne v fermentorju ne v steklenicah. Samo ne smeš biti površen in je to to
smile-1.gif


Ko flaširam, zamaške jemljen iz posodice, v kateri jih imam namočene v Star sanu.
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.984
9.526
113
Citat:
Uporabnik jaka1980 pravi:
Sem bil glih včeraj pri njih.5m cevi 20 EUR...

Ti bi verjetno za 15 centov na meter in bi se še cakal za popust? Mal se bo treba umirit in začet mislit z glavami, verjetno tud ti ne hodiš v službo za malco pa kofe.

Trgovec z materialom za domače pivovarstvo dela z minimalno maržo na kilo slada, ga za povrh še zmelje zastonj, dosegljiv je praktično 24/7 za raznorazna blesava vprašanja, ampak nekaterim še ni zadost in poklikajo osebni prevzem, pol pa trgovca zaje.bavajo po mailih in SMSjih, naj jim pošlje po pošti, poštnine seveda ne bi plačali.

Človek se ponudi, da pelje piva v Zagreb za đabe, lokal sredi Ljubljane se ponudi, da bo ta piva skladiščil za đabe, oba prosita, če se jih lahko spakira tako, da bo čim manj dela z njimi (beri primem paket in ga dam v skladišče, avto itd), sam ne, nekateri prinesejo šest flaš v roki in jih ruknejo na šank in je.bite se z njimi vi.....
stupid-1.gif


Pa še je takih zgodb, ki si mi jih sprožil zdajle, pa verjetno niti nisi ti kriv za njih....

Fantje, mal bo treba začet spoštovat ljudi okol sebe.
 

jest5

Guru
18. avg 2007
26.075
-8.772
113
Zato pa začni kar lepo pri sebi in ne napadaj soforumašev za brez veze.
Če bi vsaj kaj omenil, da mu je tole predrago, pa še v tem primeru bi bil tvoj izbruh faljen. Tako pa kar nekaj na suho pizdiš.