Citat:
Uporabnik koloid pravi:
Citat:
Uporabnik pocast pravi:
Odvisno, pozimi gre praktično enkrat hitreje. sicer pa tako:
Naj prej z potopnim ohladim do cc 80 st.C. in dam noter late hop (če ga delam). Nato naredim vrtinec in počakam da se umiri. Nato pa začnem pretakati. Načeloma ohladim pivino da kakih 25 st.C, kar za 90-100L traja dobre pol ure. Tole pretočim v hermentor preko venturijeve cevi in črpalke, nato pa še v fermentorju ohladim (noter imam ugrajeno inox spiralo) do željene temperature. Tako da celotna kolobocija traja kako uro
uf ja razumem, pri 100l litrih ni šale
).
Zadnji dve pivi sem delal z late hop metodo ( tako kot ti) in se mi zdi da hmelj res bolj prepoznavno aromo in grenčino. Naslednjič moram samo upoštevat, da hmelj vseeno odda nekaj grenčine četudi pivina ne vre. Dodal sem hmelj takoj po končanem vretju in ga namakal 20 minut T namakanja 90+-5°C.
Si že poskusil delati pivo samo z late hop tako za grenkobo kot aromo? Delaš večtemperaturni late hop?
Jaz sem delal z EKG hmeljem. Ni slabo.
Ali je kakšna znanost koli vrste oz. kateri hmelji so bolj primerni za late hop glede na vsebnost % AA, %BA, kohumoloni, eterična olja.