Za fotografe, amaterske, profesionalce

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.

DizzyReed

Shmoo
5. avg 2007
7.663
220
63
41
Ljubljana Moste
juretov.blog.siol.net
ker flash malo zamrzne moment. je pa res, da s flešom razbiješ tisto pristno atmosfero, če pretiravaš. ampak meni se zdijo čisto kul slike.
smile-1.gif
)

@huggy bear: ne vem, mene malo motijo tele sence, samo drugega itak nimaš narediti pri tem, po moje... sorry, sam sem jih ravno v soboto zvečer poslušal, kako ne znam prav obrnit fleša, da ni senc za slikanim objektom...
redface-1.gif

Drago

gps navigator
20. jul 2007
2.833
10
38
Stara Bučka
Jao, bo treba res spremenit miselnost izpred dvajsetih let, ko so te vsi čudno gledali, če si slikal s flešom pri belem dnevu. Komaj čakam sobote, da grem probat še to varianto. Hvala vama za idejo, se vsaj ne bo nabiral prah na flešu.

Huggy_Bear

Nippon KogakuFOTOGRAF 08
26. jul 2007
848
0
16
www.renegomolj.com
danes sem dobil adapter m42 za nikona, ves srečen, da bom lahko uporabljal 50mm 1.8 objektiv (še na navoj) in potem ugotovim, da dlje kot 1 meter ni ostro, torej sem dobim makro objektiv. ok, pa bomo slikali makrote in tukaj je rezultat "prisiljenega" makrota
smile-1.gif
:

Huggy_Bear

Nippon KogakuFOTOGRAF 08
26. jul 2007
848
0
16
www.renegomolj.com
imam eno vprašanje. mam m42 adapter in en stari objektiv, ampak kot sem že je nastal makro objektiv...najdaljša dolžina ostrena je okoli pol metra, torej vse kaj je nad pol metra je neostro. nekaj sem gledal po tujih forumih in sem zasledil, da bi naj obstajal adapter, ki omogoča ostrenje tudi do neskončnosti. ve mogoče kdo kak se mu reče in kje se ga dobiti?

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.837
666
113
Citat:
Uporabnik DJ_Beat pravi:
Si pri tej fotki mogoce uporabil fles?

Sem ja, drugače cvetovi ne bi bili kaj preveč svetli, ker je pač nebo v ozadju. Pa tudi polarizator sem imel gor.

Osvetlitev je bila na -2/3 EV, fleš pa na +1EV.
Blo pa je slikano pri 85mm, ISO100, F10 in 1/100s

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
19.927
10.657
113
kod Džej-Zija
O problemu moraš malo več povedat. Ali ostriš po oznaki razdalje na objektivu ali ostriš tako, da gledaš skozi objektiv in poskušaš zadeti ostrino? Če to počneš po drugem postopku in ti ne uspe fokusirati do neskončnosti, potem ti z obstoječim adapterjem ni pomoči. Je namreč predebel, torej razdalja od zadnje leče do senzorja je prevelika, zato ti ne more ostriti do neskončnosti in ti s tem adapterjem tudi nikoli ne bo. Poiskati boš moral tanjši adapter, ki ti bo posledično to omogočal.

Če je pa težava samo v oznakah na objektivu, pa ni panike. Je treba kar skozi objektiv poiskat točko ostrine. Sam sem imel ta problem na Pelengu Fish-eye 8mm. Neskončnost je bila pri oznaki 0,4m na objektivu. Globinska ostrina pri tem objektivu je pa tako velika, da se skozi iskalo absolutno ni dalo določit ostrine. Zato sem imel raje kar nastavljenega na 0,4m (torej točka neskončno na mojem aparatu) in sem po potrebi blendo zapiral za večjo globinsko ostrino.

Huggy_Bear

Nippon KogakuFOTOGRAF 08
26. jul 2007
848
0
16
www.renegomolj.com
gledam skozi objektiv in poskušam zadeti ostrino, oznake na objektivu me sploh ne zanimajo ker vem da z adapterjem niso pravilne. to sem si mislo da je problem v debelini adapterja. sicer sem zaj dobil en zelo dober makro objektiv, ampak bi mi blo vseeno boljše če bi ga lahko imel za portrete ker ma zaslonko 1.8. bom malo pogledal za kakšnim tanjšim adapterjem. hvala za pomoč.

Pakul

Fizikalc
18. sep 2007
3.306
46
48
Hm, ja kakšen pa ti zgleda ta adapter? Ker meni se poravna z bajonetom ni nič širši če tako rečem, tako da niti ne spreminja goriščnice posledično zaslonke.

No pa še nekaj mojih nekaj frišnih slik, ene prvih z igranjem nove mašince
cheer.gif

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
19.927
10.657
113
kod Džej-Zija
O čem ti tu sploh govoriš? Debelina adapterja ne vpliva ne na goriščno razdaljo ne na blendo. Vpliva pa na fokus. Razmišljaj v kontekstu obročkov ali meha za makro. Če je razdalja zadnje leče do senzorja večja kot predvideno, ostrenje do neskončnosti ni mogoče.

Pakul

Fizikalc
18. sep 2007
3.306
46
48
Citat:
Uporabnik mosseero pravi:
O čem ti tu sploh govoriš? Debelina adapterja ne vpliva ne na goriščno razdaljo ne na blendo. Vpliva pa na fokus. Razmišljaj v kontekstu obročkov ali meha za makro. Če je razdalja zadnje leče do senzorja večja kot predvideno, ostrenje do neskončnosti ni mogoče.

nisem mislil na asm fokus, to zakaj ti ne ostri v neskončnost se mi ne sanja.
Mislil pa sem v tej smeri kot si povedal v smislu oborčev, če se ti adapter ne poravna lepo z bajonetom če gledaš s strani (ker si navedel da so podatki drugačni če maš adapter - kar ne drži če se ti lepo namontira gor
smile-1.gif

Ne vem ravno kaj si mislil z "debelino" adapterja. Glede fokusa pa ne vem, je pa res da tudi moj Helios na neskončnost ne ostri dobro oz. slike niso tako ostre kot na malce bližjih objektih/subjektih.

Aja sem pa šaltal iz k100d na k10d
aplauz.gif
razlika je ogromna.

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
19.927
10.657
113
kod Džej-Zija
Ravno to je finta, da ti makro obročki ne vplivajo na goriščno razdaljo. Optika objektiva ostaja enaka, edina razlika je, da omogoča ostrenje od blizu. Vendar pa z obročki ne moreš ostriti na daleč. In ker je huggyjev adapter verjetno predebel, ne more ostriti na daleč. Kot bi imel še kakšen obroček vmes. Blenda se spremeni le vtoliko, ker se zaradi povečane razdalje izgubi mali del svetlobe. Vendar je to na majhnih razdaljah zanemarljivo.

Huggy_Bear

Nippon KogakuFOTOGRAF 08
26. jul 2007
848
0
16
www.renegomolj.com
imam ta adapter: klikni
šel pa sem malo po googlu iskat pa sem najdo takšnega pri katerem se v bistvu nič ne spremeni, je enako debel kot če bi imel bajonet: klikni
torej bom vprašal k mixi-ju če se da menjat za takšnega, ki je ta drugi na sliki

p.s. : zaj se spomnim, da ko sem bil pri mixi-ju v ljubljani, da sem takrat sprobal drugačni adapter kot je ta ki ga imam. ampak takrat sem mel fotaparat na auto in sem mislo da mi ne dela (jaz tele nisem pomislo, da ne zazna zaslonke in zato javi, da ni objektiva in mi ni kapnilo da morem dat na manual
smile-1.gif
)

Nazadnje urejeno:

Pakul

Fizikalc
18. sep 2007
3.306
46
48
Citat:
Uporabnik mosseero pravi:
Ravno to je finta, da ti makro obročki ne vplivajo na goriščno razdaljo. Optika objektiva ostaja enaka, edina razlika je, da omogoča ostrenje od blizu. Vendar pa z obročki ne moreš ostriti na daleč. In ker je huggyjev adapter verjetno predebel, ne more ostriti na daleč. Kot bi imel še kakšen obroček vmes. Blenda se spremeni le vtoliko, ker se zaradi povečane razdalje izgubi mali del svetlobe. Vendar je to na majhnih razdaljah zanemarljivo.

Se v vsem strinjam, zdele sem pa opazil, da ste vmes govorili že v makro adaopterjih oz. predlečah
crazy1.gif

ok, mal sem zašel
nahrung002.gif

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.