Za fotografe, amaterske, profesionalce

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.

Diablo

Fizikalc
19. jul 2007
5.360
3
38
zgolj za slinit nad vsebino...

n1041234622_34264_9816.jpg

n1041234622_34260_8871.jpg

Gatto

Guru
19. jul 2007
18.747
896
113
tu in tam
Diablo..motne slike, brez SLR.itd...aja tole gajbico s zvezdo ti voziš ..no pohvalno- boljše kot F. Argenta..
grin1.gif

Diablo

Fizikalc
19. jul 2007
5.360
3
38
ne ne, testna kola obadvoje
grin1.gif
ampak nema veze itak so cudno osvetljene ker je sonce izginilo...

Diablo

Fizikalc
19. jul 2007
5.360
3
38
sej tako tudi bodo..a verjetno ta bolj spodaj...
smile-1.gif

sicer pa ko vidis testne avtomobile slikane kar s telefonom v direkt sonce in objavljene v tiskanih revijah, ti nic ni jasno.

Nazadnje urejeno:

DizzyReed

Shmoo
5. avg 2007
7.663
220
63
41
Ljubljana Moste
juretov.blog.siol.net
ksz...

včeraj mi je bilo malo dolgčas, pa sem šel malo ob Ljubljanici, malce slikat...
me zanima vaše mnenje, če je s tema fotkama vse okej...

EXIF:
ISO: 640
hitrost zaklopa: 1/400
zaslonka: f/4,5
focal length: 200 mm

EXIF:
ISO: 640
hitrost zaklopa: 1/250
zaslonka: f/4,5
focal length: 200 mm

malo me zanima vaše mnenje, ker mene precej stvari moti, ampak vam jih zaupam potem, ker me najprej zanimajo vaši komentarji.

slike so rahlo obdelane v PS3 (malo kropa, levelsi, saturacija, downsample sharpening).

EDIT:
dodan EXIF in podatek, da je slikano s Sigmo 70-200 mm f/2,8 na Canonu 40D

Nazadnje urejeno:

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
19.929
10.659
113
kod Džej-Zija
S katerim objektivom si to slikal? Spodnja ima prav lepo kromatično aberacijo, ampak zanimivo, da v rdeči barvi, česar še nisem videl (npr. predel trebuha ptiča).

Zanimivo bi bilo tudi, če bi blendo malo odprl, da bi bilo manj DOFa. Drugače je pri drugi ozadje precej moteče, pa tista prežganina tudi ne pomaga.

Sicer mi je pa prva kar všeč: diagonala nad ptičem, ki jo delajo trave, naredi sliko meni zanimivo. Manjka pa malo ostrine v predelu glave, predvsem oko.

Več pa kasneje.

Dolfe

Pripravnik
22. jul 2007
836
1
18
Moje mnene, torej stvar mojega okusa:

Oba ptiča bi morala biti v desni tretjini slike. Ampak to se da pogoljufati. Zrcalno obrneš pa je.
Mene motijo slike s pretiranim blurem. Imam raje malce več globinske ostrine, blura pa le toliko, da motiv rahlo izstopa.

Ja, tista kromatska aberacija na spodnji sliki pa je res nemarna. Kateri objektiv si uporabil?

lp
Dolfe

DizzyReed

Shmoo
5. avg 2007
7.663
220
63
41
Ljubljana Moste
juretov.blog.siol.net
e, točno to - rdeča kromatska. no, to sem sicer opazil šele po obdelavi, ampak mislim, da zaradi same obdelave ni morala nastati rdeča CA sama od sebe... slikano s Sigmo 70 - 200 f/2,8, exif bom pa zdajle dodal pod sliki...

prva slika je meni ravno zaradi tega všečna, ker pokaže naravno zmoznošt skrivanja.
smile-1.gif
je pa ostrena na manual način, pritisnil sem jo pa takrat, ko je aparat sam javil, da naj bi slika bila ostra... pa tudi sam opažam, da je slika na predelu repa malo bolj ostra... mogoče gre za backfokus aparata?

edit: aja, prežganino sem pa tudi sam šele doma opazil, če ne bi kaj drugače naredil...
tongue-1.gif

Nazadnje urejeno:

ziggy

Fizikalc
8. nov 2007
1.133
2
36
Zgornji ni oster (fokus ti je pobegnil za ptiča), perspektiva je za moj okus preveč ptičja. Rad imam, da so živali slikane z njihove višine.
Na drugi imaš preveč CA (a si uporabil kak slab TC?) pa tista svetla lisa v ozadju moti. Ptiča bi postavil nižje na fotki.

DizzyReed

Shmoo
5. avg 2007
7.663
220
63
41
Ljubljana Moste
juretov.blog.siol.net
druga, s kromatsko - gnil objektiv, očitno. a se to da kakorkoli porihtat? ker je še v garanciji, ker tole pa ni ravno normalno, no...

pri prvi sem slikal po pobrežju navzdol (Petkovškovo nabrežje), pri drugi bi pa lahko s kropanjem pri obdelavi mogoče kaj spremenil...

druga mi je drugače full všeč, sam kaj k je tolk aberirana...
uf-1.gif

ziggy

Fizikalc
8. nov 2007
1.133
2
36
Toliko CA nikakor ni normalno. Nisem še videl od blizu te kokretne Sigme, ampak na tvojem mestu bi ga reklamiral. Meni tista ultra low price plastična Sigma 70-300 ni delala toliko abracije, niti po robovih.
Drugo sliko lahko še rešiš v PS. CA zaseda ozko območje odtenkov tako, da se da naredti color selection in potem to desaturirat, da ne bode toliko v oči...

DizzyReed

Shmoo
5. avg 2007
7.663
220
63
41
Ljubljana Moste
juretov.blog.siol.net
okej, se bom s tem jutri zvečer poigral, bomo videli če se da. zanimvo je, da imam objektiv že... od Siddhartinega maratona, in do zdej sem bil full zadovoljen z njem, zdej pa kr naenkrat opažam to CA...
tongue-1.gif

skratka, bomo videli, zdele ga ne morem dat na popravilo oz. kamorkoli, ker ga rabim za koncerte ta mesec, potem ga pa definitvno nekam nesem...

@Beat - pa še backfocus ma, očitno... :p mater, mam js srečo s temi objektivi, fak it, ej

ziggy

Fizikalc
8. nov 2007
1.133
2
36
Back/frontfocus stestiraj sam. Sprintaj si chart, pofotkaj s stojala, pa boš takoj vedel pri čem si...
Tule imaš teorijo in na koncu še en chart.

Priponke

• 243042-focus21.pdf
    267,2 KB · Ogledi: 243

DizzyReed

Shmoo
5. avg 2007
7.663
220
63
41
Ljubljana Moste
juretov.blog.siol.net
sem že stestiral, zanimivo je, da enkrat ima, enkrat nima... zadnjič sem naredil test, je bilo precej front!fokusa, potem sem šel ven in vse okej.

včer pa spet takale jebica.

je pa problem, ker sem včeraj se neki zajebaval, pa sem kr v rawu fotkal in je edino par fotk v JPEG-u, rawa pa še nisem mel časa prečekirat...

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.837
666
113
Na prvi sliki je focus par cm za ptičem (desno od ptiča se vidi ostra trava v ozadju), pri drugi pa je res zelo dosti kromatske aberacije, sploh zelene je ful dosti.

stilo

Fizikalc
19. jul 2007
599
133
43
Očitno ima probleme z motivi z zelo svetlim ozadjem. Probaj še kakšno sliko z nebom za ozadje, mogoče rahlo presvetlejnim če se ti to stalno pojavlja.

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.