Višji dvig gotovine

sad

Guru
24. avg 2007
21.046
9.689
113
Hm... Bomo upoštevali.
grin1.gif

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.412
2.425
113
Ima jurcek prav, dejansko se taksni primeri resnicno dogajajo v kolikor se kdo namenoma ali nenamenoma vpikne v vas. Kot je povedal, 20tko dvigneš, in potem ko zopet ta keš položiš na račun oni to smatrajo kot novo gotovino, ne kot "tisto" ki si jo dvignil zadnjič. Bilo je XYZ primerov, poznam primer ko je nekdo dvignil 70k€, šel s kešom v tujino po neko stvar, nakup se je izjalovil in potem je lepo keš položil nazaj na TRR. Hopsa, nova gotovina, dokazat se ni dalo da gre za enak denar pa je po starem zakonu bil obdavčen mislim da 40 ali 42%, nevem točno, po novem bi bil 70%... skratka ni hec, po pameti s temi pologi in dvigi. Razne slovenistične fore v smislu "naj mi dokažejo da ni to enak keš" pa pozabite, obrnjeno dokazno breme. Na tebi je po novem da dokažeš, ne na njih. Tako da ja, vsi poštenjaki in pametnjakoviči ki ste ploskali ob uvedbi teh zakonov je ravno v tem poanta da se tak zakon lahko dotakne kogarkoli od nas, sploh se ne zaveš prav in si "lahko" ob 70%
smile-1.gif
Tistim ki pa ima nekaj nelegalno pa se itak tega zaveda in je pretežno vse zaščiteno z drugimi instrumenti...

igi

Guru
13. okt 2007
5.604
1.206
113
Celje
In kje boš rekel da je meja za dvig/polog da si nezanimiv? koliko časa po takšni transakciji bi nekdo želel brskati po mojih podatkih?

Ker do bi drobiž v višini 20k€ šli pregledovati, je mal bolano.

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.858
392
83
Pa je razvidno iz tvojih dohodnin, da imaš lahko 20 jurjev keša?

Zakone nam vedno prodajo kao da bodo zjebali tajkune, na koncu pa jebejo sosedovega Francelja, ker je položil 500€ na račun, je pa nezaposlen.

satelite_mike

2 uri za cajtom
18. avg 2013
1.939
3
38
Vse € kar jih dvignem jih TRR nikoli več ne vidi
smile-1.gif

Pa čeprav naredim x2 ali x3 samo še štumf.

jurek1973

Guru
3. sep 2007
4.128
1.078
113
Citat:
Uporabnik igi pravi:
In kje boš rekel da je meja za dvig/polog da si nezanimiv? koliko časa po takšni transakciji bi nekdo želel brskati po mojih podatkih?
10 let.
Citat:
Uporabnik igi pravi:
Ker do bi drobiž v višini 20k€ šli pregledovati, je mal bolano.
Ja in ne. Če je upravičeno, potem je OK. Torej Safet iz Fužina hoče kupit BMWja, pa v trgovini nočejo denarja na roko ampak na TRR, zato gre položit na banko 55000€, a on v bistvu nezaposlen.

Bolano pa je, ko zaj**vajo tiste, pri katerih se direktno vidi, od kod denar. PA čeprav je med dvigom in pologom minilo 10 dni.

Sem bil na enem predavanju o teh novih predpisih, pa kakšne težave prinašajo:
* študent kupi garsonjero v Lj, mekaj iz štumfa, nekaj kredita, nekaj ata/mama, nekaj babica in ostalo sorodstvo, ...
A študent ni zaposlen. Ta ima lahko težave.
* Dvigneš denar, da boš zaaral stanovanje, avto,... posel gre po vodi, položiš denar nazaj --> težave
* babica umre, zapusti denarje pod pouštrom, jih neseš na banko --> težave
* dolga leta šparaš denar doma v trezorju, ker bankam ne zaupaš. Ko ga enkrat zaradi nekega razloga položiš --> težave

Seveda so hkrati dali tudi nasvete, kako se temu izogniti.
Razni notarsko overjeni "popisi premoženja", "inventure sefov",...
Torej v stilu: denar imam že več kot 10 let v sefu, in vas (DURSa) ne sme več zanimati, od kod ga imam, teh 10 let pa dokazuješ z dokumenti in pričami ob "inventuri".
To sicer po moje ne pije vode, ampak nikoli ne veš.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.771
6.760
113
pri taščici
Pred petnajstimi leti sem zadel sedmico in jo dal v sef v kevder.
Danes bi si kupil stanovanje. imam papir od sedmice, plačal davke pred 15 leti., vseh 15 let sem bil brezposeln.

Me bodo dali za 20 let v arest?

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.412
2.425
113
Nihče te ne bo dal v atrest, to ni kaznivo dejanje, pač pa bodo te obdavčili. Pa nihče ne pravi za tebe. Lej če imaš papirje, črno na belem od kod ni nobene težave, problem je če teh papirjev nimaš, oz. nikoli niso obstajali. Pa ni to zdaj neka normalna praksa da te bo šel nekdo preverjat, pogovarjamo se o opciji ČE te gre....

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
Čist off, ampak ko ste že omenjali nakup avta v tujini... Pa vi tja hodite z 20, 30k€ gotovine v žepu? A tam hendler sprejme toliko gotovine na blagajni ali te pošlje denar položit na račun v banko? Če ujameš pravi čas kliringov v sistemu medbančnih plačil je denar najkasneje naslednji dan tudi Nemcu na računu?

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.412
2.425
113
Mislim da gori vse delajo s kešem. Boš ti nakazoval gor keš ko boš hotel kupit avtomobil z mobile.de? Odgovor je verjetno NE. Poznaš koga ki je šel gor, si ogledal avto, napisal pogodbo, šel gor položit denar na banko in morebiti čakal do drugega dne da je bilo knjiženo? Verjetno NE. Od nekdaj vse ki jih poznam gredo gor s kešem, naštejejo, odeljejo. Morda se je v zadnjem letu, dveh kaj spremenilo... naj me kdo popravi...

jurek1973

Guru
3. sep 2007
4.128
1.078
113
Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:
Pred petnajstimi leti sem zadel sedmico in jo dal v sef v kevder.
Danes bi si kupil stanovanje. imam papir od sedmice, plačal davke pred 15 leti., vseh 15 let sem bil brezposeln.

Me bodo dali za 20 let v arest?
V zapor ne boš šel, bo pa DURS rekel:
"Že res, da si zadel sedmico, ampak tisti denar si že zdavnaj porabil. Ta denar od stanovanja pa so neki novi priohodki, neprijavljeni."

x5x

600.registrirani uporabnik
22. avg 2007
2.662
9
38
Ljubljana- okolica
da še jaz pristavim lonček.
Hipotetično imam sedaj na računu 90k€, katere želim dvigniti in spraviti v sef(recimo razlog: nezaupanje bankam)- je možno?
če ni je bolje da vsak dan grem na banko in dvignem 2k€ in tako 45 dni.

Ta denar spravim pod posteljo in vsak mesec j dodam ter recimo čez 10 let imam 150k€, katere vzamem in grem kupit stanovanje. Denarja dejansko nisem porabil.. iz izpiskov se da videti da sem dvigoval ter šparal. Me lahko kaj zje*be*?

BLABLABLA

Guru
28. sep 2007
2.546
967
113
Vedno te lahko pri nas kdo jahebe.

PS Jaz pa zarmišljam, da bi ves moj denar iz bank nakazal na CSD. Namreč nobena banka tako dobro ne obrestuije denarja kor CSD.

Nikjer niso 4% obresti praktično avista, samo na CSD ju imajo tako visoke.

jurek1973

Guru
3. sep 2007
4.128
1.078
113
Citat:
Uporabnik x5x pravi:
da še jaz pristavim lonček.
Hipotetično imam sedaj na računu 90k€, katere želim dvigniti in spraviti v sef(recimo razlog: nezaupanje bankam)- je možno?
če ni je bolje da vsak dan grem na banko in dvignem 2k€ in tako 45 dni.

Ta denar spravim pod posteljo in vsak mesec j dodam ter recimo čez 10 let imam 150k€, katere vzamem in grem kupit stanovanje. Denarja dejansko nisem porabil.. iz izpiskov se da videti da sem dvigoval ter šparal. Me lahko kaj zje*be*?
Zakaj bi po 2000€ dvigoval? Saj ni problem v dvigu, ampak v pologu nazaj na račun.

Gonzo

Guru
1. sep 2007
9.360
9.597
113
EU
Kaj pa pri dvigu na banki ti naj zabeležijo serijske številke bankovcev in poštempljajo. Bi veljalo za DURS čez pet let.
13.gif

geronimo

Fizikalc
9. sep 2007
2.442
73
48
Če nikoli ne gre za gotovino pol ne moreš imeti problemov? Da se denar samo nakazuje iz enega računa na drugega in nazaj?

Ok za primer, da greš v tujino plačat nekaj na roko še razumem, zakaj bi za karkoli drugega dvigoval gotovino?

BLABLABLA

Guru
28. sep 2007
2.546
967
113
Gotovinsko poslovanje ni prepovedano. (čeprav si je nekdo izmislil limit 5.000€)

DURS naj si raje najde pametnejše delo, kot pa iskati odstopanja par 10k€ pri ljudeh, ki letno legalno zaslužijo 20-30k€ in imajo dohodnino pravilno prijavljeno in plačano.

Vsak lahko prosto razpolaga s svojo lastnino za katero so bili plačani vsi davki. Tudi gotovina spada med lastnino.