vinjete

mtl

Majstr
19. jul 2007
10.577
336
83
Kras
www.mtl.si
Citat:
Uporabnik jetamp pravi:
Na dopust grem ponavadi za 14 dni, torej bom moral kupiti 2x po desetnevno vinjeto. Peljal sem bom dvakrat plačal pa bom kot da se vozim 20 dni
bonk.gif
A v Avstriji tudi jokcaš tako?

Sicer pa: ja, sem za pravično plačilo cestnine, čeprav mi bodo te vinjete orenk pasale. Tako da, upam da bo trajalo čim dlje z vinjetami in komaj čakam, da se uvedejo.

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
Citat:
Uporabnik mtl pravi:
Citat:
Uporabnik jetamp pravi:
Na dopust grem ponavadi za 14 dni, torej bom moral kupiti 2x po desetnevno vinjeto. Peljal sem bom dvakrat plačal pa bom kot da se vozim 20 dni
bonk.gif

Sicer pa: ja, sem za pravično plačilo cestnine, čeprav mi bodo te vinjete orenk pasale. Tako da, upam da bo trajalo čim dlje z vinjetami in komaj čakam, da se uvedejo.

Po moje se še najbolj veseli vinjete tvoj traktoræe... Sedaj.mu.boš.privoščil.več.AC.press
evil.gif

Tono

Zelenc'
16. sep 2007
21
0
1
Ja Hondi,

dnevno je 5 vozil na cesti, 6 občasno. Nikoli pa ne vem, katero vozilo bo šlo na avtocesto, zaradi razporeda dela pa sta lahko na avtocesti le dve vozili hkrati. Nikoli pa na avtocesti niso ista vozila. A naj zaposlene k stranki pošljem z bicikli? Vse skupaj me močno spominja na par-nepar. Skratka: preuranjene, nedodelane, nestrokovne in predvsem neumne odločitve vladarjev. Danes je glavna dnevna politika in populizem in nič drugega. S sranjem, ki so ga nakuhali trenutni voždi pa se bo itak nekdo drugi ukvarjal.

Tono

mtl

Majstr
19. jul 2007
10.577
336
83
Kras
www.mtl.si
Citat:
Uporabnik jetamp pravi:Ne vozim po Avstriji, ker tam nimam nobenih opravkov
Torej si naredi, da tudi tukaj ne boš imel opravkov
cheer.gif
.

V bistvu z vinjetami priviligiraš osebe, ki se ogromno vozijo po AC. Hvala k... Recimo Ljubljančani in okoličani, ki imate sedaj brezplačne AC sedaj javkate (javkajo) v nebo, do sedaj, ko ste se brezplačno vozili po AC je bilo pa vse v redu in pošteno, a ne? No, kje je poštenje, da do Ivančne gorice ni treba plačati AC, do Vrhnike pa recimo ja? Toliko o tem.

creep

Fizikalc
19. jul 2007
1.306
50
48
42
www.lampret.net
Bomo videli, kok bojo veseli tega predloga prebivalci ob avtocestah, ki bodo prenasali guzvo, ker se vecini voznikov ne bo splacalo kupovati vinjete.

Za to, da bos sel npr od Logatca do Lj in nazaj 2x na mesec se sigurno ne bo splacalo dat 10€ vsakic za dnevno vinjeto. Letne pa sploh ne. No comment.

mtl

Majstr
19. jul 2007
10.577
336
83
Kras
www.mtl.si
Citat:
Uporabnik Roberto pravi:Po moje se še najbolj veseli vinjete tvoj traktoræe... Sedaj.mu.boš.privoščil.več.AC.press
evil.gif
Eh, isti shit. 100 km/h po regionalki ali po AC je isti shit.
evil.gif

Bi pa bila to idealna rešitev zame ja. Čeprav nepoštena do nekaterih, to se pa strinjam.

jetamp

Fizikalc
5. sep 2007
3.532
68
48
Kranj
Pri nas bo isto
evil.gif

Vir: Finance

Madžarske izkušnje so slabe

Če držijo napovedi, bo cena slovenskih vinjet le malo višja od madžarskih, kjer stanejo letne vinjete 143 evrov. Vendar pa so madžarske izkušnje z vinjetami slabe. Vinjete v povprečju uporablja le 6,5 odstotka Madžarov, po drugi strani pa dnevno izrečejo v povprečju 3.500 kazni zaradi vožnje po avtocestah brez vinjet. Prilivi iz kazni celo presegajo prilive od prodaje vinjet.

brgo

Fizikalc
14. avg 2007
5.783
0
36
Milky way
Citat:
Uporabnik mtl pravi:

Zakaj bi kdo jokcal? Saj se tistih 7€ in nekaj drobiža zelo dobro porabi, pri nas je že z zdajšnjim sistemom kvečjemu dražje. Meni pri nas vinjete nič ne pašejo, ker sem se do sedaj vozil zastonj, kar je tudi prav, ker vzporedne ceste ni. Pa tudi vinjete v obliki nalepk so čista bedarija, ker so vezane na avto in vseskupaj podraži, če imaš pri hiši dva avtomobila in bi kdaj pa kdaj skočil z drugim nekam po ac. Pa še na črpalkah se bodo gužve povečale
cheer.gif

brgo

Fizikalc
14. avg 2007
5.783
0
36
Milky way
Citat:
Uporabnik mtl pravi:
No, kje je poštenje, da do Ivančne gorice ni treba plačati AC, do Vrhnike pa recimo ja? Toliko o tem.

Zato ker Ivančna gorica nima vzporedne ceste, Vrhnika jo pa ima.

mtl

Majstr
19. jul 2007
10.577
336
83
Kras
www.mtl.si
Citat:
Uporabnik jetamp pravi: Vendar pa so madžarske izkušnje z vinjetami slabe. Vinjete v povprečju uporablja le 6,5 odstotka Madžarov, po drugi strani pa dnevno izrečejo v povprečju 3.500 kazni zaradi vožnje po avtocestah brez vinjet. Prilivi iz kazni celo presegajo prilive od prodaje vinjet.
Zakaj so slabe? Kazen za vožnjo po AC brez vinjete npr. 1500 EUR, kar nekaj kontrol in smo zmagali.
cheer.gif

Jaz tukaj ne vidim problema, če bo priliv iz kazni višji kot od vinjet. Sem prepričan, da bi ta priliv ob pravi količini kontrole in izterjanih kaznih, v roku enega meseca usahnil.

mtl

Majstr
19. jul 2007
10.577
336
83
Kras
www.mtl.si
Citat:
Uporabnik brgo pravi:
Citat:
Uporabnik mtl pravi:
No, kje je poštenje, da do Ivančne gorice ni treba plačati AC, do Vrhnike pa recimo ja? Toliko o tem.

Zato ker Ivančna gorica nima vzporedne ceste, Vrhnika jo pa ima.
No, dodam Lj - Domžale. Kaj pa tukaj?

PS: Z vidika varnosti, občutno manjše obremenitve vzporednih regionalk, sem absolutno za to, da se uvede vinjete. Pač tistih nekaj % uporabnikov, ki bodo dejansko plačali morda 20 EUR več letno, bi redel, da so sprejemljiva postranska škoda. In ja, tudi jaz bom z drugim avtom verjetno pušil kakšen EUR letno, ker ne bom imel na njem letne vinjete. So what? Nobenih gužv, občutno manjše onesnaževanje v naseljih ob vzporednih regionalkah, manj nesreč, itd...

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Citat:
Uporabnik mtl pravi:
Zakaj so slabe? Kazen za vožnjo po AC brez vinjete npr. 1500 EUR, kar nekaj kontrol in smo zmagali.
cheer.gif

Jaz tukaj ne vidim problema, če bo priliv iz kazni višji kot od vinjet. Sem prepričan, da bi ta priliv ob pravi količini kontrole in izterjanih kaznih, v roku enega meseca usahnil.

Bravo na ideji! Če si brez vinjete 1500 evrov, če pa voziš čez naselje 180 pa 1000 evrov. Krasni novi svet.
rolleyes-1.gif

Procent Slovencev, ki bi jim prehod na 200 evrov drage vinjete (toliko je baje bleknil oni na tv včeraj) zmanjšal stroške cestnine, je verjetno cca 5 %. Ostalim bo šlo slabše.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.260
1.894
113
ksz...

Evo moje teorije okoli cest in pobiranja denarja.

Cesta je cesta! Tu ni važno ali je to lokalna cesta ali AC, ali regionalna cesta - vse so najrene z namenom da se vozimo po njih, in vse je treba vzdrževati (ene bolj, druge manj, nekje je dražje vzdrževanje nekje ceneje...kot povsod drugod). Ampka suma sumarum ob koncu leta gre za gradnjo/vzrdževanje/popravilo/poplačilo pufov toliko in toliko denarja.

In ta denar naj država pobere (oz bo pobrala....samo vprašanje je kako pravično) od uporabnikov cest!

Torej..tisti ki ima avto, se bo tudi vozil po cesti...

In ker država že zdaj pobira davek obplačevanju registracije (povračilo za uporabo cest) naj tu zraven doda še znesek za uporabo AC (ampka ne celotni)...torej če zdaj plačaš 50 EUR boš potem 100 EUR.

Drugi del (razliko do polne pokritosti) pa naj (v fiksnem znesku) kasira pri bencinu (npr. 5 centov po litru)...torej bo tisti, ki se veliko vozi (torej uporablja veliko cest - bilo katerih) tudi več prispeval.

Tovarnjakarje na elekrtonsko cestninjenje.

Tujci naj kupijo vinjete.

Zgodba zaključena, stroški cest pa najbolj pravično razdeljeni!

JollyVTI

Pripravnik
3. sep 2007
141
0
16
forum.jdm.si
Ta "ideja" pri dodatnem zaracunavanju pri bencinu je absurd, ker ogromno strojev (vecjih gradbinci, do sosedovega janeza z svojo kosilnico) trosi bencin in seveda se kup enih drugih priprav na motorni pogon.

NigelM

Pingvin
19. avg 2007
17.286
4
36
ena vas naprej od Jest-a
Citat:
Uporabnik keber pravi:
Citat:
Uporabnik mtl pravi:
cheer.gif

Bravo na ideji! Če si brez vinjete 1500 evrov, če pa voziš čez naselje 180 pa 1000 evrov. Krasni novi svet.
rolleyes-1.gif

Procent Slovencev, ki bi jim prehod na 200 evrov drage vinjete (toliko je baje bleknil oni na tv včeraj) zmanjšal stroške cestnine, je verjetno cca 5 %. Ostalim bo šlo slabše.

In ti temu rečeš predvolilna poteza
hysterical-1.gif

mtl

Majstr
19. jul 2007
10.577
336
83
Kras
www.mtl.si
Citat:
Uporabnik keber pravi:

No, tole bi pa rad videl znanstveno utemeljeno. Ne na blef. Ne me hecat. Pa ne mi računat procent Slovencev (to se tako dobro slišI), temveč procent VOZNIKOV. Se mi zdi, da je le to realen pokazatelj. To, da vinjete ne bodo znižale stroške 18 in manj letnikom mi je kristalno jasno, saj ne (oz. naj ne bi) vozili po AC.
tongue-1.gif

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.478
5.015
113
Vinjeta je nov davek, ki ga bomo bolj ali manj plačali vsi, ki imamo avtomobil. Tako kot RTV naročnina, ki jo bolj ali manj plačamo vsi, ki imamo elektriko. Lahko se seveda legalno izognemo plačilu RTV naročnine in tudi vinjete se bomo lahko. Zakondajalec je za to poskrbel.
Sem proti pavšalom in zagovarjam plačilo po dejanski porabi. In če je to možno uvesti za kamione do datuma X, potem je z nekim malim zamikom in ne zamikom nekaj let možno uvesti tudi za osebna vozila. Zakaj ne? Verjetno zato, ker bosta dva razpisa (kot da se stvari kaj tehnično razlikujeta) in se bo denar lahko dvakrat zapravil. In prej še enkrat za vinjete. In še prej za študije na to temo. In še prej za cestninske. In še malo zatem za podiranje cestninskih.
Če so problem nove cestninske za prehodno obdobje, ali je problem za kako leto "šenkati" vožnjo po avtocesti prekmurcem, ko jo bodo enkrat imeli. Naj pa naredijo samo eno cestninsko na meji v Dolgi vasi in zaračunavajo cestnino do Tepanja.