vinjete

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.478
5.015
113
O tem seveda nisem imel pojma...
Pri nas pa je cena mesečne karte 40 voženj...

CLIO15

Guru
1. nov 2007
13.275
4.098
113
Pri nas se ti edino splača mesečna vozovnica na relaciji Maribor - Celje oziroma do vranskega, le Dars je treba nategnit in malo časa zabit na cestninskih ( kupiš karto do Slovenskih Konjic) pol pa greš ven obrneš in nazaj noter proti Celju nazaj pa obratno. Nekaj se pa le prišpara!!!

Matko

pohodnik
18. jul 2007
5.609
710
113
Citat:
Uporabnik CLIO15 pravi:
Pri nas se ti edino splača mesečna vozovnica na relaciji Maribor - Celje oziroma do vranskega, le Dars je treba nategnit in malo časa zabit na cestninskih ( kupiš karto do Slovenskih Konjic) pol pa greš ven obrneš in nazaj noter proti Celju nazaj pa obratno. Nekaj se pa le prišpara!!!

A zato takšna
evil.gif
gužva.

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.478
5.015
113
Saj to dobro vem... Sem sodelavcem sam svetoval, ko se je to začelo in mi je en delavec s cestninske povedal, kako varianto je potrebo vzeti.
Ko sem še jaz vozil po avtocesti, ker sem drugje delal, je bila mesečna 30 voženj. To je že bilo malo bolj logično, čeprav pri sedanjih razmerjih cen ne ravno zastonj. Takrat je bilo proti stroškom bencina takorekoč nič. Res pa je, da si se občasno moral peljati skoraj po jarku, da si preživel
bonk.gif
(stara slovenika).

jetamp

Fizikalc
5. sep 2007
3.532
68
48
Kranj
Mene samo zanima če ABC ostane. Jaz grem letno 10x na avtocesto in mi ABC ustreza ne čakam in plačam kolikor porabim. Pri vinjeti pa mislim, da ne bo računice.

matt

yeeeehaaaaw
20. jul 2007
866
0
16
Zdravo!

Vidim, da se je tema napolnila že za 7 strani. Se mi ne da brati vsega. Sorry.

Imam pa par kosti, ki jih mečem.

1. Kam z vsemi ABC karticami. Hitro iskat stare račune in zadeve nosit nazaj. BTW: odkupujem ABC kartice
grims-1.gif
.
2. Kaj bo z vinjeto za uporabo AC, kjer ni ustrezne alternativne cestne povezave? V mislih imam Iv. Gorico.
3. Kaj bo s cestnino na potnih nalogih?

Letna pavšalna vinjeta, pa basta. Če je vojna, nej bo vojna za vse:)
LPM;

brgo

Fizikalc
14. avg 2007
5.783
0
36
Milky way
Jaz se imam namen vozit brez. Prvič se vozim po ac, kjer ni alternativne povezave (iz Ivančne gorice do Lj), drugič nikakor niso sposobni resnega nadzora. V zadnjem letu in pol sem opazil moža postave samo enkrat, ko je montiral radar v škatlo in enkrat ko je provida ustavila barabina. Naredil sem pa 60000km...

NigelM

Pingvin
19. avg 2007
17.286
4
36
ena vas naprej od Jest-a
Nisem vsega prebral, vidim pa da nekateri ne vedo točno o čem govorijo:

1. V Avstriji se poleg vinjete plačujejo tudi tuneli na avtocestah Beljak-Salzburg, Graz-Linz, St-Anton, Karavanke itd. Tako, da tistim, ki dosti potujemo v smeri sever-jug samo vinjeta ne pomaga kaj dosti

2. Satelitski sistem za tovornjake bo na pritisk avtoprevoznikov uveden s 1.1.2008. Avtoprevoznikom dam prav, saj ogromno časa izgubijo na cestninskih postajah - še posebej v Sl. Konjicah.

3. Ker bodo tovornjaki vozili brez ustavljanja, bomo vozili brez ustavljanja tudi vsi ostali - torej je za netovornjake zaenkrat edina možnost vinjeta.

4. Evropska direktiva zahteva cestninjenje po prevoženi poti, mislim, da do leta 2011 = satelitsko cestninjenje.

5. Pri nas bo satelitsko cestninjenje za vsa vozila predvidoma uvedeno s 1.1.2010 = vinjete so vmesna, dvoletna rešitev

6. Tisti, ki nabija, da satelitsko cestinjenje ne deluje nas si ogleda Nemčijo. Tam je po velikih začetnih težavah satelitsko cestninjenje kamionov že v veljavi.

7. Demagogija o ubogih delavcih, ki bodo dali pol plače za letno vinjeto odpade. Ti delavci si tudi danes ne morejo privoščiti vsakodnevnega plačevanja cestnine.

8. Prav tako odpade primerjava z nalepkami za registracijo, LDS banda v povezavi s (propadlim) podjetjem Mirage tokrat nima prstov vmes. Poleg tega si sedanja vlada ne bo upala privoščiti čudnega razpisa, volitve so preblizu.

9. To ni predvolilna poteza: a) volitve so še predaleč, da učinek nebi zvodenel; b) glejte točko 3.

EDIT: glede na naše "poceni" avtoceste, lahko pričakujemo tudi temu ustrezno ceno. Če smo bili že do sedaj najdražji v EU, bomo tudi poslej, brez skrbi.

Nazadnje urejeno:

Tono

Zelenc'
16. sep 2007
21
0
1
Samo srat te lahko pritisne, ko poslušaš naše oblastnike.

Že izjave ministra, ki pravi, da bomo "imeli tovornjake na satelitih" so zelo strokovne, v narekovajih sveda. Finte s cestninjenjem glede na prevoženo pot služijo samo in izključno za nadzor gibanja ljudi in nič drugega.

Vinjeta: zaradi potreb imamo pri bajti skupaj 6 avtov (službeni in privat). A naj za vsakega kupim vinjeto? Nikoli se namreč ne zgodi (niti teoretično), da bi hkrati bila več kot dva avta na avtocesti.

Kombi: je največ v pogonu, na cestninskih postajah nenehno težim "listek prosim", četudi plačujem z DARS kartico. Zaradi davkarije seveda. Zaradi pobiranja po starem bodo tisti, ki povzročajo največ zastojev, slednje še naprej povzročali, vsekakor pa hkrati plačevali najvišjo cestnino.

Povzetek: narod bodo nasrali, da bo kupoval vinjete, vinjete pa bodo v povprečju koštale več, kot sedaj narod zavozi s cestninami. Kamioni bodo plačevali po starem, ker seveda to vrže več, kot bi koštala vinjeta. Vse skupaj pa je posledica predrage gradnje cest (zakaj že?) in naraščajočih stroškov vzdrževanja. V nobenem primeru pa ne gre za željo, da bi skrajšali vrste pred cestninskimi ali ljudem prišparali denar.

Žal moram ugotoviti, da je država Slovenija postala dobesedno sovražna in nevarna svojim državljanom. Kljub temu, da sem velik patriot, mi je moja domovina postala izredno tuja. In tega ne bodo rešile nobene volitve več. Pregloboko smo nareč zagazili.

Tono

Keki

Pripravnik
26. okt 2007
869
9
18
Kamnik
Ker sem malo manj razgledan oz. me to do pred kratkim ni zanimalo, me zanima, kako si lahko dars privošči prodajati ABC kartice čeprav vedo, da jih bodo v roku enega meseca ukinili?

Nateg ali.....?

Ali lahko ABC kartico proti vračilu plačila vrneš ali si ob denar?

Hondi

Majstr
18. avg 2007
3.543
432
83
meni se (ob predpostavki letne vinjete za 213 eur) povrne v malo več kot dveh mesecih, dvakrat dnevno čez Torovo

očitno imaš resne potrebe za 6 vozil, bo pač treba zmanjšat al kaj jaz vem kaj te potrebe - saj nimaš dnevno 6 na cesti, ali pač???)

novaa

Pubec
19. jul 2007
8.521
1.231
113
ksz
moti me edino to, da so zdaj navadne ceste označene na taki način, da te speljejo na AC
ko sem lutal po primorski strani sem si želel kruzat po stari cesti. nemoreš da verjameš kak je to težavno
smile-1.gif

Matko

pohodnik
18. jul 2007
5.609
710
113
213 EUR (nauradno) je preračunano (čez palec) na trenutne cene okoli 5500 km po avtocesti,
kar pride ~460 km na mesec,
oz. ~23 km na delovni dan.

Na slabšem so predvsem uporabniki, ki so bili do sedaj priviligirani (predvsem okolica LJ).
Za uporabnike, ki AC zelo redko uporabijo, bodo verjetno obstajala kratkotrajnejše vinjete.

PS: Je kje na internetu cenik za cestni sklad?

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Tvoje točke 2, 3, 4, 5, 8, in 9 so zmota ali laž. Zdaj se pa odloči.
evil.gif

Vprašanja, kaj bo z abc tablicami in podobna, pa počakajte. Dars nima pojma, kako, saj si je stvar izmislil minister (prej načelnik neke upravne enote
bonk.gif
- strokovnjak, da mu ni para). Sedaj bodo "pogruntali" v 14 dneh kompleten sistem cestninjenja na novo, kako bo to laufalo. Celo prometno ministrstvo trenutno nima pojma, kaj, kako, za koliko in kje. Dars je tukaj še najmanj kriv.

NigelM

Pingvin
19. avg 2007
17.286
4
36
ena vas naprej od Jest-a
2.: uvedeno bo s 1.9.2009 - pomota, sledi da je točka 3 OK

4. sem napisal, da za 2011 nisem siguren

5. tako se že nekaj časa govori, konkretnega vira sedajle ne najdem

8, 9 - aja? Zakaj že?

Drugače pa ja, se strinjam, vse na DARS-u, DDC-u in njimi povezanimi svetovalno projektantskimi podjetji, bi bilo treba obesiti za jajca.

predator

Fizikalc
20. jul 2007
5.141
0
36
Ausland
Citat:
Uporabnik NigelM pravi:
2.: uvedeno bo s 1.9.2009 - pomota, sledi da je točka 3 OK
Povsod kjer sem bral piše NAJ BI se do takrat uvedlo, če bo do 2012 bo ok....ne pa 1.9.2009
hysterical-1.gif

in ja to je samo zradi volitev in kriv je JJ in njegovi pajdaši
jezen.gif

jetamp

Fizikalc
5. sep 2007
3.532
68
48
Kranj
Jaz zelo malo uporabljam avtocesto tako da meni vinjete
ne-ne-1.gif

Isto je, če grem za vikend nekam. Peljal se bom gor in dol plačal bom pa za 10 dni.
Torej naj sedaj za tistih mojih deset voženj po avtocesti kupim letno za več kot 200€, saj niso normalni.
Naj pustijo ABC za tiste, ki jim to bolj odgovarja, saj ne delajo nobenih zastojev.