Vinjete 2010 ... ???

ynos

Vremenko
18. jul 2007
24.415
3.805
113
davorinm.wordpress.com
Kar naj uvedejo po prevoženih kilometrih. Edino pošteno. Več izkoriščaš cesto, več plačaš. Ne pa da enako plačata prvi, ki prevozi 500km na leto in drugi, ki prevozi 30.000km na leto.
bonk.gif

kazamurnik

Fizikalc
3. avg 2008
1.604
5
38
To bi veljalo za cestno takso ki jo moreš plačat......za vinjeto pa lahko izbiraš če jo hočeš ali pa ne.

matej_

Guru
25. okt 2007
2.123
655
113
a niso rekli da se bo, ko bo satelitsko cestninjenje colalo tudi državne ceste ne samo AC? nekje sem bral samo ne vem kje.... tak da bomo vsi fejst plačevali.

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.858
392
83
Citat:
Uporabnik ynos pravi:
Kar naj uvedejo po prevoženih kilometrih. Edino pošteno. Več izkoriščaš cesto, več plačaš. Ne pa da enako plačata prvi, ki prevozi 500km na leto in drugi, ki prevozi 30.000km na leto.
bonk.gif

Ravno obratno bi moralo biti, ljudje ki rabijo AC za 4x na leto do morja, bi morali imeti po dve vinjeti. Taki samo ustvarjajo gužvo, ker niti ne znajo dati v 5. prestavo niti ne vedo čemu je posamezen pas namenjen.

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Ma pacienti so vso leto...

To bi mogli imeti v ponedeljek na vseh TV kanalih pol ure CPP in vsak teden predstavit nekih 5 pravil ali situacij, v katerih se folk največ narobe obnaša. Pol pa do srede "vaja" (ostra kontrola "naučenega" z opozorili) , od četrtka do nedelje pa "izpit" (kontrola, tokrat s kaznimi). Par tednov oddaj, nekajkrat na leto (po potrebi).

Ker zdaj pol voznikov ne ve, kaj je žmigavec, krožišče pa je znanstvena fantastika...

synthman

Fizikalc
22. avg 2007
7.226
0
36
Citat:
Uporabnik kazamurnik pravi:
Ma jaz ne bom plačeval na kilometer...se bom pač vozil po drugih cestah....
Bodo že iznašli kak način, da bodo tud od tebe izcuzali denar, ne skrbi.
Če ne boš po AC vozil, boš pa na lokalnih cestah hitrost prekoračil.
Država bo svoje (tvoje!) vzela, tako ali drugače.

ynos

Vremenko
18. jul 2007
24.415
3.805
113
davorinm.wordpress.com
Citat:
Uporabnik Numy pravi:
Citat:
Uporabnik ynos pravi:
bonk.gif

Ravno obratno bi moralo biti, ljudje ki rabijo AC za 4x na leto do morja, bi morali imeti po dve vinjeti. Taki samo ustvarjajo gužvo, ker niti ne znajo dati v 5. prestavo niti ne vedo čemu je posamezen pas namenjen.

Take, ki delajo gužvo in ne vozijo varno bi morala policija kaznovati oz. odstraniti iz prometa. Povezave z dvojno vinjeto pa ne vidim...

synthman

Fizikalc
22. avg 2007
7.226
0
36
Citat:
Uporabnik matej_ pravi:
a niso rekli da se bo, ko bo satelitsko cestninjenje colalo tudi državne ceste ne samo AC? nekje sem bral samo ne vem kje.... tak da bomo vsi fejst plačevali.
To si slabo bral.
Tudi če bo to res (in slejkoprej tudi bo tako) ni noben od tistih, ki o tem odločajo tako neumen, da bi že sedaj razkrival takšne plane ki bi lahko zaradi negativnega mnenja javnosti ogrozili njihov projekt. Zaenkrat je govora samo o pravičnem cestninjenju. Beri pravičnem, besede "dražjim" ne bodo omenjali. Še manj pa ostalih dodatkov, ki jih tak sistem nudi.
Ko pa bo infrastruktura zgrajena, in sistem postavljen, šele tedaj bo na vrsto prišlo vprašanje, zakaj nebi izkoristili vseh lastnosti, ki jih satelitski sistem nudi.
torej sledenje, vohunjenje za državljani, zaračunavanje cestnin tudi izven AC, avtomatsko zaračunavanje prekoračitev hitrosti, prevoženih polnih črt, nepravilnih parkiranj, pa še kaj se bodo spomnili, da ti bodo izpululi €€€.. .

Nazadnje urejeno:

synthman

Fizikalc
22. avg 2007
7.226
0
36
Citat:
Uporabnik keber pravi:
Citat:
Uporabnik synthman pravi:
Saj še to ni. Na določenih delih ceste se ne moreš srečat s tovornjakom, ker cesta ni zadost široka.
A to govoriva o istih cestah?
sprasujem se.gif

Ker na tistih, ki sem se jaz peljal, se zlahka srečaš s tovornjakom. Je pa res, da srečanje ni tako razkošno in udobno kot na bivši hitri cesti, ampak gre brez težav.
Da ne bova zdej še merila ceste in širino avtov. pa računala al gresta dva vštric ali ne.

Je že dost slabo to, da se je zaradi izgradnje AC kvaliteta vožnje tistim, ki se vozijo po zastonj cestah poslabšala.
Sam priznavaš, da srečanje ni tako udobno kot prej.

noker

Pacijent leta 2016
19. sep 2007
4.499
0
36
Keber, Synthman ima prav glede ceste skozi Podbrezje, in sicer govori o delu, kjer cesta teče zlo tesno med dvema hišama, potem pa je na levi avtobusna al neki, na desni pa gasilski dom, malo naprej pa trgovina z gradbenim materialom. Gledano iz smeri Naklo.
Tam sem že parkrat moral počakat, ker se s kamionom oz. avtobusom res ne moreš (ali pač ne upaš) srečat.

kazamurnik

Fizikalc
3. avg 2008
1.604
5
38
Citat:
Uporabnik synthman pravi:
Citat:
Uporabnik kazamurnik pravi:
Ma jaz ne bom plačeval na kilometer...se bom pač vozil po drugih cestah....
Bodo že iznašli kak način, da bodo tud od tebe izcuzali denar, ne skrbi.
Če ne boš po AC vozil, boš pa na lokalnih cestah hitrost prekoračil.
Država bo svoje (tvoje!) vzela, tako ali drugače.

Ma izcuzali ga bodo tako ali drugače....pač malo bolj paziš pa je....sajj na AC ti ravno tako provida meri hitrost in pa razne policijske zasede...mimo bivših cestnin.

Je pa res da če bo vse plačljivo po kilometru potem tudi jaz ne bom več svoj izdelek vozil brezplačno strankam in jim bom lepo zaračunal prevoz....in ravno tako drugi...in bodo cene višje na splošno...plače po so pa itak en drek.To bo še štala.

Samo zavarovanje bi blo tudi fanj da se plača na kilometer ,pa cestno takso tudi.

pediater

UDBA
18. jul 2007
11.892
0
36
43
Citat:
Uporabnik stein pravi:
To bi mogli imeti v ponedeljek na vseh TV kanalih pol ure CPP in vsak teden predstavit nekih 5 pravil ali situacij, v katerih se folk največ narobe obnaša. Pol pa do srede "vaja" (ostra kontrola "naučenega" z opozorili) , od četrtka do nedelje pa "izpit" (kontrola, tokrat s kaznimi). Par tednov oddaj, nekajkrat na leto (po potrebi).

Ker zdaj pol voznikov ne ve, kaj je žmigavec, krožišče pa je znanstvena fantastika...
467716-post_slo.gif

Jado

SCANIA, na uro ziher 140
21. maj 2008
15.624
208
63
Kranj
Totalna bedarija.....95€ letna mi pride enkratno prav....saj se vozim vsak dan po gorenjski AC do Radovljice.....in to cca 24-25x mesečno.
Če bilo po starem načinu bi me prišlo nekje 4€ gor pa dol, torej v 1 mesecu dobim celoletno vinjeto.

Do leta 2014 se vlada še zamenja, upajmo, da ne uvedejo kako hudo drastično ceno na prevoženi km, kajti več kot 200€ ne mislim dajati na letni bazi, potem se absolutno ne splača več imeti avto. Povrnjeni potrni stroški dosegajo komaj realni strošek bencina, cestnina in vinjete ter amortizacija not included.

Pri že tako slabih plačah, naj se jebejo.

kazamurnik

Fizikalc
3. avg 2008
1.604
5
38
90 % ostalih se ravno tako vozi in jim je vinjeta plačana......tistih 10% pa gre 3x na letno na AC (predvidem procente)....pa še dosti cest so ocestninili ki prej niso ble plačljive (lj obvoznica npr.).

jaz jo nimam trenutno in se zato vozim po navadnih cestah in mi je prav malo mar za tiste na ac.....dejmo rečt da se komoditeto plača.

Isto kot zavarovanjje in cestna taksa...plačaš pa čeprav se ne voziš skoraj nič...zakaj zavarovanje če imaš avto večinoma v garaži ,pa tudi ceste ne nucaš vsak dan ,čeprav za to plačaš.

sass

Guru
1. sep 2007
5.212
851
113
Citat:
Uporabnik ynos pravi:
bonk.gif
točno tako. nima veze, da bo satelitsko cetninjenje generalno gledano dražje po prevoženem km (sistem bo potrebno še razviti, vzdrževati in izvajati nadzor), nima veze da se bo spet zmanjšala količina prometa po AC in povečala po vzporednih cestah, važno da bo pošteno!
največji hec bo pa v tem, da ljudje, ki bi recimo letno prevozili 500km pa AC in jim je 95€ preveč, se tudi po uvedbi satelitskega cestninjena ne bodo vozili po AC. zakaj? predvidevam, da satelitske sprejemnike/oddajnike ne bodo ravno brezplačno talali naokoli, ampak jih bodo v najboljšem primeru do neke mere subvencionirali (in preostanek pokrili z dražjo cestnino na prevožen km). kar pomeni, da še preden boš smel zapeljati na AC, boš imel strošek v višini (recimo) trenutne letne vinjete, šele potem bo prišla na vrsto cestnina.