vgradnja lastnih rezervnih delov pri mehaniku

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.530
2.907
113
v lokalni ostariji
hanzi dobi mi zidarja za 5€ takega ki kaj zna
smile-1.gif

I

Izbrisan uporabnik 474

Za premontazo gum? 25-30€. Bruto.
za diagnostiko? Odvisno od diagnostike... Ce recimo pogledam, daje moja ura kot nadzornik pri gradnji tovarne na Tajskem 120€/h, pa iz tega je treba kriti stroske potovanja, namestitve v hotelu, dnevnice, zavarovanja, najem kontejnerja... Potem ne more bit mehanikova ura pol moje... Sicer pa ceno doloca trg in ce se stranke pritozujejo, da je cena previsoka glede na opravljeno delo, potem je pac previsoka - ne glede na to, koliko se velecenjeni mehanik ceni...

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.530
2.907
113
v lokalni ostariji
gargy sem pričakoval odgovor v tem stilu če je moja ura tolk ne more bit mehanikova tolk.

stranke se bodo vedno pritoževale da je ura predraga. sej se najdejo padalci ki delajo pod ceno ampak potem ali zaprejo ali dvignejo ceno. najbrž je ena matematika zadaj da pride ura 50€...

če ti ne zaslužiš dovolj s 120€/uro potem je najbrž tvoja ura prepoceni...

I

Izbrisan uporabnik 474

Ni moja ura prepoceni, to je standard ura, nihajo morda +/- 5%. Je enaka po celem svetu in med vsemi firmami, tudi globalnimi playerji. Edina matematika, da mi monter zaracuna uro premontaze gum 50€ je ta, da je pozeresen. Kot tudi, da mi zaracuna 5l olja 40€ (karikiram).

Da se razumema - govorima o uri dela. O uri premontaze gum. Ta ne more bit 50€, ker toliko ni vredna. Lahko pa je storitev premontaze 4. platisc vkljucno z materialom (utezi). Ce te utezi nanesejo 20-25€, potem pa se lahko pogovarjamo o storitvi za 50€. Nikakor pa ne o uri dela...

ginek

Fizikalc
21. sep 2007
545
54
28
Citat:
Uporabnik zino pravi:
Govorimo za mehanične delavnice, mojstre tehnike, ne za neke mehanike pod kozolcem, ki optiko dela na late in špago, namesto testerja pa lijak na uho prisloni.

Uho (stetoskop) in poslušat motor je pozabljena veščina, ki bi rešila mnogo težav.
Sedaj ti naredijo priklop na tester, potem pa ne znajo interpretirat kup napak pravilno in menjavajo vse po vrsti.

Late in špaga delujejo na dirkališču čist v redu. Spet kaj ti koristi laser, če ne veš kaj delaš in se zanašaš na neke vgrajene programe. K pa stranka zahteva točno določen kot stekanja koles, pa gleda kot tele v napravo, ker ni v programu in ne zna nastavit.

Da odgovorim avtorju; nimam težav, ponavadi nabavim v tujini originale bistveno ceneje kot v naših uradnih mrežah.

I

Izbrisan uporabnik 474

Pa se hitra matematika - ce ima mehanik uro 30€ bruto, je to pri 180 mesecnih urah 5400€ bruto. 400 - 600€ za prispevke, 200€ za malico, potnih ne rabi, ker ima verjetno delavnico ob hisi ali vsaj v neposredni blizini. Pa ne mi rect, da z 4000€ mesecnega tezko (pre)zivi, cetudi ima kredite za orodje in stroje?

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.530
2.907
113
v lokalni ostariji
dejva pol še tebe zračunat. ti dobiš na mesec v tajvanu 86.400€ ne mi rečt da je avion, hotel 80.000
smile-1.gif
)) da ti ostane sam tolk kokr mehaniku po tvoji matematiki...
dobro pa vemo, da vseh ur mehanik nima plačanih. kot tudi tebi ne plačujejo 120€/h/24/7 (ali pač
wink-1.gif
) zato tudi 30€ ura ali vulkanizer 50€ ura

premontaža pnevmatike na jekleni feltni (do 14 col) je s centriranjem je 8,5€ * 4 = 34€ pa ziher naredi 2 avta na uro... torej je urna postavka kar tam okoli 50€ ali več... zakaj? ker ni to posel da bo celo leto polno zasedeno ker stane oprema ker stane potrošni material ker stane zavarovanje ker stane računovodja ker stane itd itd itd itd in na koncu MORA ostati nekaj denarja za nadaljni razvoj in nekaj čistega plusa za tistega ki se s tem ukvarja...

gargy če se ti zdi da mehaniki itd vrhunsko služijo potem pa daj nehaj štrom omarice montirat pa kupu pocen dvigalo pa začni MAP ti bo pa pomagal gume premontirat. pa delajta za pošteno ceno recimo 15€/h

Konec

Guru
Izključen uporabnik
22. avg 2007
1.924
753
113
GO rica
Pozabil si dopisat stroske izobrazevanja,odvoza odpadkov,nabave novih orodij,licenc programov...problemov ko kak dan ni fakturirana niti ena ura ko se zajebava z diagnostiko in ne pride do napake..... Vse je enostavno ce6 pojma nimas kako en poklic deluje.
Samo za primer...dan mojega tecaja v milanu podjetje stane 240 € potem dodaj hotel 80€ na dan pa vecerja in gorivo in cestnina....tam sem priblizno 6 do 8 tednov letno.....skupen strosek je sitnica za nevedne.

Nazadnje urejeno:
I

Izbrisan uporabnik 474

Ni 86.000, 36.000 pa res... Sigurno mi ostane vec kot mehaniku, zato pa delam, kar delam in nisem avtomehanik... Razlika je v tem, da meni ne hodijo narocniki jamrat, da mam predrago uro. In ne skusam zaracunat nekaj, kar stranka ne rabi ali kake druge podle igre.

Ne vem ce sam se razumela - jaz govorim o uri dela, ne storitvi. Storitev sestoji iz normiranega casa in materiala. Ce uspe narediti prej, kot ima vkalkuliran cas v storitvi, fajn za njega. Jaz mu ne bom cene zbijal. kot mu ne bom placeval dodatnega casa, ce je prepocasen ali pa ima guzvo itd.

Moje mnenje je, da ne more imet avtomehanik za preprosta(!) dela cene 50€/h. Za zahtevna ela, diagnostike in podobno pa je zaradi mene lahko 2x visja.
In poznam nekaj mehanikov, nobeden ne poka od bogatije, je pa res, da si nobeden ne trga od ust.

Pa dejsnako ni o tem govora - govora je o tem, da so si ljudje zaceli sami nosit material zraven, ko so uvidli, kako jih mehaniki prenasajo okrog...

I

Izbrisan uporabnik 474

Vec ali manj vse servisne storitve potekajo enako. zato mi ni treba razlagat, kaksni so stroski, kaj je treba racunat, kaj pomenija izobrazevanja, diagnostike, licence, orodja, izobrazevnaja... Ko isces napako in jo ne najdes. vcasih tudi dneve... Prevec tega sem ze dal skozi.
Se vedno je cigansko, da 5l olja racunajo 40€ ali vec, ce ga kupi za 10€. Ali filter proda 3x drazje...

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.667
6.708
113
pri taščici
En tak za boljso voljo
Zob ste mi izpulili v petih minutah pa za to hočete 50 Evrov!"
"Če bi želeli, bi vam ga lahko pulil tudi dve uri!"

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.530
2.907
113
v lokalni ostariji
gargy profil strank pri tebi je drugačen. tudi moje stranke jamrajo kako je lahko to tooooolk drago. sej pol najamejo kakšnega poceni (za pazi PREPROSTO delo) in so nezadovoljni. enako je pri mehanikih. če je predrag glede na storitev potem bo zagotovo moral ceno spusti... drugače ne bo posla.

Konec

Guru
Izključen uporabnik
22. avg 2007
1.924
753
113
GO rica
Jaz pljucno pecenko in krompir dobim tudi 50% ceneje kot restavracija kamor zahajam ,bom poskusil uprasat ce lahko prinesem naslednjic z seboj da mi jo oni samo pripravijo in pivo iz meca samo ohladijo. Zagotovo bom veliko prisparal in bom zato srecnejsi.

Nazadnje urejeno:

sass

Guru
1. sep 2007
5.211
851
113
confused-1.gif

nisem še videl restavracije, kjer bi pisalo:
- nabava pljučne pečenke XXX EUR
- pečenje pečenke YYY EUR

Hondi

Majstr
18. avg 2007
3.543
432
83
no lepo ste se razpisali, ampak po alterjevsko malo skrenili s teme: bo treba še eno odpret v stilu "je mehanikova ura vredna več kot 30€?"

za MTL: si že kdaj poizkusil servisirati v mrežah, ki ponujajo servisiranje po uredbi o skupinskih izjemah, npr Euroservis in BHS?
v temi se samo pjavlja "moj mehanik" in pa "pooblaščenec", nikjer pa poimensko nihče ne napiše, kdo zamenja s seboj prinešene dele?

Ralliart

Fizikalc
26. sep 2007
4.765
3
38
Jest imam mehanika ki mu prinesem dele. Ko sem ga vprasal kaksne dele mi lahko zrihta on je rekel da jih zrihta po ceni adela,ist, euroton itd, vsi vemo da imajo mehaniki do 40% rabata pri taistih firmah pri nabavi. Torej narocim svoje pri autodoc ki so 40% cenejsi.
Nevem kaj je tukaj hudega ce ima potem mehanik uro placano 30eur a to ni dost? Normalen delavec dobi cca 35eur v celem dnevu.

Pri autodoc je pa treba mal vec znanja kot samo klikanje po izdelkih ker kot ze napisano ti posljejo cenejse, ce kupujes za avte ki niso clio 1.2 imas ze za amortizerje 3 podvrste in moras sam raziskati kaj in kako, zelo veliko delov imas podobnih gor in je kar problem. Ko sem autodoc enkrat potreboval za pomoc dal vin za splosen avto so samo rekli da nemorejo pomagat, takrat sem samo gledal kaj jim ni jasno?

Aja ze pri dveh mehanikih sem gledal autodoc skatle po delavnici tko da. Sicer mehanik ne profitira ce nabavlja tam ker gre za iste procente pa pri nas ima robo v enem dnevu.

Garancija glede vgrajenih delov v moji praksi za febi lezaj propadla cela scena, ce ni to vgrajeval nevem kaksen pooblascenec mi pooblasceni diler za hrvaski trg febi ki naj bi bil glavni tudi za slo ni mogu pomagat.
Garancija je pac postenost mehanika, ce razpade del ki sem ga prinesel nosim krivdo jest, ce se najde slaba montaza plus se del se nekako deli, pac vse se zmeni ne?

Sicer pa ko je bilo napisano da se pri jermenih itd nebi zafrkavalo in kupovalo orginal, ja a ni bolje nov jermen kot razpadajoc? Sicer je pa problem ker na autodoc vak klinac klika najcenejse stark itd variante tam je pa tudi treba vedeti da se takij zastonjkarskih zadev spet nemore it in lahko kasneje tudi kaksen del razpade. Oziroma tudi na neorginalnih delih imas dobre in slabe firme

Malecky

Majstr
10. sep 2007
11.435
409
83
Je treba tudi ločit dele.

Pri autodoc sem kupil SKF ležaj za 52€, ki v Slo stane 96€. Verjetnost, da je ta ležaj škart je mogoče 1%, zamenjal sem ga sam. Če je kaj narobe se jaz ne bi je*** z reklamacijo. Pri zavorah podobno in takih komponentah... škarta je zelo zelo malo, napak mehanikov 10x več kot napak v materialu priznanih proizvajalcev. Kaj mi pomaga garancije če bo pa avto nevozen, ko se bomo začel dajat sem in tja kdo je kriv in kaj je narobe.

Enostavno bi kupil še en set drugega kvalitetnega proizvajalca in pač pri tej nesrečni situaciji izgubil Autodoc popust to je pa to. Calculated risk.

blazko

Majstr
21. sep 2007
7.446
425
83
Pomojem moraš biti že hud mojster, da ločiš zrne od plev (če slednje sploh obstaja).

Pred kratkim sem prvič naročal dele za veliki servis in tudi sam klikal večinoma najcenejšo robo.

Pri jermenskem kitu je bil to Mapco - sam zobati jermen je bil Dayco. Febi kit je bil recimo 50% dražji.

Rabil sem tudi nosilec motorja. Tam je bil najcenejši Febi, Mapco pa 2x dražji.

Malecky

Majstr
10. sep 2007
11.435
409
83
Firma ABC je bila v mojem primeru 1/4 cene SKF, ker je bilo še pesto zram. Ni šans da bi si upal to kupit, ležaj + pesto za 34€, SKF je pa samo ležaj 52€, pesto pa cca. 100€.

Pač kupiš nek brandname pa upaš, da je na nivoju. Pri Autodoc je ponavadi vse v razponu par eur, kdaj je pa kakšen absurd v eno ali drugo smer, tisto se pa pusti. Jaz ciljam ponavadi, da dobim kos enakega proizvajalca kot je BMW original. Npr. kupil sem TRW dele podvozja za BMW, kjer je bil samo BMW logotip zbrušen dol, vse ostalo identično, enak odlitek. Filtre za BMW Mahle, čeprav je tudi Mann tudi kdaj original. Za Audija sem vzel kabinski filter Bosch, ki pa ni vreden nič napram Mann, se mi je pa zdel bolj "original" ko sem klikal.