vgradnja lastnih rezervnih delov pri mehaniku

zino

Guru
3. sep 2007
6.682
2.480
113
Citat:
Uporabnik map pravi:
Edino kaj je bilo za pošraufat v 12 letih na starih jajcih je blo mikrostikalo na daljincu, . Še diski in pločice so prve.
.

kak lahko imaš v 12 ih letih še prve diske pa ploščice.

zino

Guru
3. sep 2007
6.682
2.480
113
Citat:
Uporabnik map pravi:
Dej ne bluzi. Mehankarju je to osnovno sredstvo in se pač mora zapufat če hoče kej delat. Isto je pr trgovcu in še pri marsikom. Kot rečeno veliko jih ima že dolgo obrt in je zadeva že zdavnaj zamortizirana. V recimo 20 letih bo pa v delavnico za nabavo, obnovo orodja itd veliko manj zmetal kot recimo poklicni fotograf v svoja osnovna sredstva. Pa njih vpraši kaki so honorarji za recimo fotoreporterstvo. Vglavnem. Ko ima enkrat delavnico pošlihtano, so sicer naknadno neki vložki ampak majhni, ne nekaj 10 kil EUR.

Zapuščam debato, želim veselo šraufanje

10k € letno si rekel zelo malo za eno ornk delavnico, če želi biti v koraku z časom, približno 5 do 10 x toliko. Govorimo za mehanične delavnice, mojstre tehnike, ne za neke mehanike pod kozolcem, ki optiko dela na late in špago, namesto testerja pa lijak na uho prisloni.

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.702
9.487
113
Citat:
Uporabnik luka51 pravi:
500€ poroka. To je tudi preveč ker je tak al tak samo slikal (to nerabiš niti šole met da oni gumbek stiskaš) pa pol malo sfotošopal. To bi lahko sam nardil. Samo pač me jebe ker nimam fotoaparata. Itak enkrat kupi lečo in jo ma pol vedno. tisty body pa tudi ni tak strošek. Pa še doma pri mami lahko živi in v kotu postavi računalnik pa slike sfotošopa. Na meni nebo nek fotograf služo. 100% pa bo ziher kdo s telefonom slikal pa bojo praktično iste slike.
Sam eno mičkeno stvar taki asi pozabljajo, je treba znat fotkat, če ne ne bo nič, pa muskonter mora znat špilat, pa štromar mora vedet kaj dela....to se plača.

msenjur

Guru
11. sep 2007
26.956
-390
113
Kzs

No, men se zdi nefer nosit svoj material k njemu. Vecina obrtnikov ne mara, da stranka nosi svoj material. Tud jest ne.

Pac marza pri materialu je del dobicka in cene storitve ki jo obrtnik zahteva.

So pa mehaniki in drugi podobni obrtniki polni zgolj in samo zaradi neizdajanja racunov. Ni to "bogastvo" od marz pri materialu...

map

Guru
6. jul 2008
7.848
1.961
113
najrajš na babi
Citat:
Uporabnik zino pravi:
Citat:
Uporabnik map pravi:
Edino kaj je bilo za pošraufat v 12 letih na starih jajcih je blo mikrostikalo na daljincu, . Še diski in pločice so prve.
.

kak lahko imaš v 12 ih letih še prve diske pa ploščice.

76k mi jih je uspelo naklepat in je stanje vozila odlično

shift

Guru
20. jul 2007
9.895
2.281
113
za šankom
ksz...

tukaj je en velik probelm,vsi poznamo mehanike, ki znajo menjat olje in filtre,morda znajo celo narediti priklop na računalnik, ko pa preseže problem na avtu prej omenjeno, pa se zatakne, redki so mehaniki, ki si upajo in znajo popraviti skoraj vse in vedo o čem je govora že ko avto pripelješ k njemu, zame si tak mehanik zasluži tudi 30+€ na uro saj me na koncu pride ceneje od kvazi mehanikov, ki bi radi ugibali, pa menjali po spisku,ampak mehanikov, ki vedo kaj delajo in ne berejo neta ter gledajo youtuba in dejansko vedo kaj delajo je vedno manj, se spomnim nedolgo nazaj sva šla z kolegom na servis, bil nek SPjevec in pravi ko je bilo potrebno servisirati mazdo 6, če je wankel notri
stupid-1.gif

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.667
6.708
113
pri taščici
Citat:
Govorimo za mehanične delavnice, mojstre tehnike, ne za neke mehanike pod kozolcem, ki optiko dela na late in špago, namesto testerja pa lijak na uho prisloni

Absurd je vcasih to, da z lato, spago in lijakom resi tezavo, z racunalniki ki stanejo skupaj z sw petmestno cifro pa ne .

Me bo picilo in bomvzel spago, meter in lato v roke in naredil optiko. Avto bil 2x na racunalniski super duper optiki, pa gume se kar pobira spreda po notranji strani.
Pa kaj, naj se tretjic placam alter mehanicno ceno servisa?

Sicer pa cisto razumem mehanike.
Zakaj bi delal 10 ur dnevno, ce lahko isti denar zasluzim v dveh urah. Samo takega jaz hitro pogruntam in od mene dobi samo enkrat placilo.storitev, ali pa mu sploh ne narocim storitve.

Nazadnje urejeno:

zino

Guru
3. sep 2007
6.682
2.480
113
Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:
Citat:
Govorimo za mehanične delavnice, mojstre tehnike, ne za neke mehanike pod kozolcem, ki optiko dela na late in špago, namesto testerja pa lijak na uho prisloni

Absurd je vcasih to, da z lato, spago in lijakom resi tezavo, z racunalniki ki stanejo skupaj z sw petmestno cifro pa ne .

Me bo picilo in bomvzel spago, meter in lato v roke in naredil optiko. Avto bil 2x na racunalniski super duper optiki, pa gume se kar pobira spreda po notranji strani.
Pa kaj, naj se tretjic placam alter mehanicno ceno servisa?

Sicer pa cisto razumem mehanike.
Zakaj bi delal 10 ur dnevno, ce lahko isti denar zasluzim v dveh urah. Samo takega jaz hitro pogruntam in od mene dobi samo enkrat placilo.storitev, ali pa mu sploh ne narocim storitve.

račun od optike pa reklamacija, če misliš da je slabo narejeno

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.667
6.708
113
pri taščici
Saj je tudi bilo tako, pa tudi ni kompliciral, ampak ....pa ceprav je bila kontrola sedaj sele po dvehnletih ko se na gumah ze lepo vidi obraba po robu.

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.530
2.907
113
v lokalni ostariji
vsi pametni kako se služi. pejte privat pejte. map ti boš zihr v pol leta obogatel. kaj pa rabš en set gedor (100€) pa ključ za filtre (20€) pa si zmagal in boš služil mastno. lepo daš 15€ menjavo (tko pošteno ceno a ne) pa deli. gas. kaj čakaš? ostali tudi...

in ne razlikujete med zaposlitvijo ter obrtjo. en ki je zaposlen dela za plačo. obrtnik dela za dobiček. map ti k si nuklearni fizik te boli k za vse. važn da je 15. plača. vse ostalo je stvar delodajalca. no mehanik mora pa skrbet za vse. pa na koncu meseca mu mora nekaj ostat ker drugače je bolje da gre na šiht...

I

Izbrisan uporabnik 474

Vsi, ki grejo na svoje in morajo nekaj sami naredit, morajo investirat. programska oprema, racunalniki, orodja, merilni instrumenti... Vse to stane. tudi sam furam s.p. in imam proizvodnjo lastnih elektrosnkih izdelkov, za katere sem moral nabavit se pa se opreme. Niso samo mehaniki ubogi
smile-1.gif

Ampak - ce stranka pri meni nabavi del stroja, ki ga ne proizvajam sam, temvec ga kupim in prodam dalje, ne bom zaradi tega "odiral" stranke. Seveda imam na dele doloceno marzo, ampak ce imam jaz recimo 10% marze, bom dal kupcu 5% popusta na list price. Tako dobi on del ceneje, kot ce bi ga kupil v trgovini/na spletu, meni ostane 5% "za pir in kavo," delo pa mu bom seveda normalno zaracunal. In delo je tisto, ki ti mora prinasat kruh, ne pa obiranje kupcev z marzami - saj pa nisem trgovina, temvec storitven (in proizvodni) sektor.

Ce neko olje na spletu stane 20€ za 5l, mehanik ga dobi za 10€ za 5l, potem je OK, ce mi ga proda za 15€ za 5l. Ni pa posteno, da mi ga proda za 40€ za 5l ali celo vec... To je svinjarija in mene taksen mehanik vec ne vidi (pa ne samo mehanik, tudi drugi storitveni sektor). Tudi ce ima normirano zamenjavo olja 1 uro in ga sam uspe zamenjat v pol ure, mu bom placal celo uro, se mi zdi posteno... Seveda gre tudi kontra - ce je pajac in olja ni uspel menjat v eni uri, je pa to nejgov problem - razen, ce za zamudo ni sam kriv (odlomljeni sraufi na karterju in podobno, ki niso posledica njegove nestrokovnosti).

Seveda na dele, ki jih stranka prinese sama, ne more dat garancije in zagotovit pravilnega delovanja. Marsikatera moja stranka recimo sama kupuje magnetne ventile, ker jih dobi ceneje (sam dobavljam vedno Bürkert, za vec kot pol cene manj se dobi kitajce). Delo racunam vedno enako, ce je del moj ali od stranke, vedno dam garancijo na opravljeno delo (spusacnje spojev, test delovanja itd.), ne dam pa garancije na vgrajen del, niti vec ne jamcim za pravilno delovanje stroja...

BLABLABLA

Guru
28. sep 2007
2.524
956
113
Če boš rabil magnet ventile lahko pri meni dobiš od GSR. (če Burkert nima ali je predrag).

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.530
2.907
113
v lokalni ostariji
veš v čem je težava? ker so stranke začele pritiskat na servise da je delo predrago pa so začel "not prnašat" na materialu...

ja olje po 15€ nekvalitetno je nateg. samo ponavadi to stranke tudi nabijajo...

I

Izbrisan uporabnik 474

Ko bom naslednjic rabil, te kontaktiram. Ni pa to nekih vecjih kolicin, ta da se sam niti kaj prevec ne sekiram
smile-1.gif

BLABLABLA

Guru
28. sep 2007
2.524
956
113
Servo ventile imamo na zalogi (ker drgače preveč "obremeniš" en ventil), ostale specialke, ki jih ima GSR, pa seveda po naročilu.

I

Izbrisan uporabnik 474

Kakorkoli, se vedno ni posteno. Mehanik se pa tudi mora zavedat, koliko je vredna njegova ura. Naj da ceno za storitev - menjava gume toliko €, menjava ploscic toliko € itd. Sam doloci, glede na zahtevnost. Ne more bit 1 ura premontaze gum ali pa 1 ura diagnostike enako vrednotena. In ne more meni mehanik nabit uro 50€ za premontazo gum, ker pac toliko ni vredna. Simpl. Pa se lahko na trepalnice postavi. Lahko pa mi zaracuna uro diagnostike 50€, tu pa ni noben problem.

In to, da "not prinasajo" na metrialu je medvedja usluga. V casu interneta, ko za vsak srauf ves, koliko stane - no go.

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.702
9.487
113
Ma normalna stranka in normalen mehanik se vse zmenita. Poznam pomojem najboljšega in najbolj poštenega mehanika pooblaščenca za Citroen, pa se mora dan za dnem ukvarjat z zgoraj prikazanimi asi, ki na jeziku znajo vse in še več.

Nazadnje urejeno:

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.530
2.907
113
v lokalni ostariji
gargy kolk pa je vredna ura? tko pošteno? in zakaj ni vredna 50?

a je ura zidarja vredna 10-15€? pa vse kar s sabo prnese je fangl pa kela (ker je navajen na svojo kelo:))