Baje, da je črna...Citat:
Uporabnik crashednburnt pravi:
Dokaza, da bog obstaja ali da ne obstaja NI.
Baje, da je črna...Citat:
Dokaza, da bog obstaja ali da ne obstaja NI.
bog = Bog, Alah, Jahve ...= ?Citat:
Uporabnik jh07 pravi:
BTW bog = Bog, Alah, Jahve ...
Citat:
To sem jaz napisal kot obrazložitev, da z besedico bog nisem mislil Boga. Nekateri ne ločite med bog in Bog.
Citat:
Uporabnik Jernej pravi:
Precej alergičen sem na to, ko nekdo v isti sapi govori o bogu in razumu. Verjami, če želiš in kakorkoli želiš. Ampak s tem si se odpovedal možnosti (in želji!), da bi razumel.
Citat:
Uporabnik ahmed pravi:
Citat:
To sem jaz napisal kot obrazložitev, da z besedico bog nisem mislil Boga. Nekateri ne ločite med bog in Bog.
Hm, ne vem sicer kaksna vera je tvoja, ampak pri monoteizmu je bog=Bog=boG=BoG=BOG.
Citat:
Uporabnik mosseero pravi:
Kot običajno, stvari niso črno-bele.
En primer, ki ga zanesljivo ne poznaš, če nisi matematik ali fizik, je pa dovolj nazoren. V matematiki obstaja aksiom, ki se mu reče aksiom izbire. Dokazano je, da je ta aksiom neodvisen od ostalih aksiomov, ki se uporabljajo v standardni teoriji množic, Zermelo-Franklovih aksiomov. Zato imaš le dve možnosti, da ta aksiom sprejmeš in "vanj verjameš" ali pa ne. To je stvar odločitve vsakega matematika ali fizika zase. Vendar, če aksioma ne sprejmeš, si avtomatično precej bolj omejen pri svojem delu, ker ogromno rezultatov na njem bazira.
Isto je glede obstoja Boga. Vanj lahko verjameš ali pa ne. Tvoja nadaljna dejanja so od tega odvisna. Niti pod razno pa to ne pomeni, da se ob odločitvi za obstoj odločiš proti razumu. Vzemi v roke kakšnega filozofa, recimo Descartesa ali Kirkegaarda pa potem govori, da tu ni prostora za razum.
Sicer pa, tvoje prepričanje, da boga (ali Boga, kakor želiš) ni, je ravno tako vera, se ti ne zdi? Racionalnega dokaza za ali proti ni. Je le stvar odločitve posameznika za ali proti.
Citat:
Citat:
Uporabnik ahmed pravi:
Citat:
Hm, ne vem sicer kaksna vera je tvoja, ampak pri monoteizmu je bog=Bog=boG=BoG=BOG.
Še eden, ki nima razčiščenih pojmov. Besedica "bog" označuje neko božanstvo (Alah, Jahve, whatever), beseda Bog - pisana z veliko začetnico pa označuje krščanskega boga.