Vedno več muslimanov

dekca

alter gentleman
25. jul 2007
3.964
0
36
123
Citat:
Uporabnik crashednburnt pravi:

Dokaza, da bog obstaja ali da ne obstaja NI.
Baje, da je črna...
grims-1.gif

Gatto

Guru
19. jul 2007
18.747
896
113
tu in tam
tukaj rabimo lule, da povedo, če je možno zanosit brez kurca...okej ..odmislimo epruvete..tista bejba , ki je bla tko narejena ,j e že kr stara
smile-1.gif

Alter.Si

Zelenc'
1. jan 1970
0
0
1
Budizem ima najboljšo opcijo v koga naj verjamejo;vase.

Nazadnje uredil moderator:

ahmed

Majstr
23. sep 2007
2.493
120
63
Citat:
Uporabnik jh07 pravi:
BTW bog = Bog, Alah, Jahve ...
bog = Bog, Alah, Jahve ...= ?
imaš ti dokaz da bogobstaja

[/QUOTE]
Ne vem sicer koliko poznas stvar ampak Bog=Alah, ne vem torej zakaj vprasaji...

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Nisem mislil, da si to napisal izključno v povezavi z vero... zdelo pa se mi je, da si želel pametno posploševati.

Ali pač meniš, da bi razumevanje stvari morala biti selektivna vrlina?

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Vidim, da nisi zastopil.

Zabava me, kako v enem stavku pridigaš o tem, kako se ne bi smeli nekaterih stvari učiti na pamet in bi morali uporabljati svoj razum... po drugi strani pa sam zavračaš razum pri najbolj osnovnih stvareh.

Kako sedaj, boš še naprej verjel, ali boš želel razumeti? Če prvo, potem prosim, ne se smešit in govorit o razumevanju sveta.

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Iz tvojih "argumentov" o pomanjkanju dokazov o neobstoju boga (ne vem no, ob takih izjavah po mojem ne bi smel drugih obtoževati pomanjkanja filozofskega znanja) nekako sklepam, da tvoj pogled na svet vsekakor ni razumski.

Razum in vera sta diametralna. (Neuspešni) poizkusi teologov, da bi v svoje pravljice vnesli razumske razlage so smešni.

Temelj vsake vere je širjenje zavesti, da je nevednost vrlina.

Precej alergičen sem na to, ko nekdo v isti sapi govori o bogu in razumu. Verjami, če želiš in kakorkoli želiš. Ampak s tem si se odpovedal možnosti (in želji!), da bi razumel.

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
20.023
10.768
113
kod Džej-Zija
Kot običajno, stvari niso črno-bele.

En primer, ki ga zanesljivo ne poznaš, če nisi matematik ali fizik, je pa dovolj nazoren. V matematiki obstaja aksiom, ki se mu reče aksiom izbire. Dokazano je, da je ta aksiom neodvisen od ostalih aksiomov, ki se uporabljajo v standardni teoriji množic, Zermelo-Franklovih aksiomov. Zato imaš le dve možnosti, da ta aksiom sprejmeš in "vanj verjameš" ali pa ne. To je stvar odločitve vsakega matematika ali fizika zase. Vendar, če aksioma ne sprejmeš, si avtomatično precej bolj omejen pri svojem delu, ker ogromno rezultatov na njem bazira.

Isto je glede obstoja Boga. Vanj lahko verjameš ali pa ne. Tvoja nadaljna dejanja so od tega odvisna. Niti pod razno pa to ne pomeni, da se ob odločitvi za obstoj odločiš proti razumu. Vzemi v roke kakšnega filozofa, recimo Descartesa ali Kirkegaarda pa potem govori, da tu ni prostora za razum.

Sicer pa, tvoje prepričanje, da boga (ali Boga, kakor želiš) ni, je ravno tako vera, se ti ne zdi? Racionalnega dokaza za ali proti ni. Je le stvar odločitve posameznika za ali proti.

ahmed

Majstr
23. sep 2007
2.493
120
63
Citat:
To sem jaz napisal kot obrazložitev, da z besedico bog nisem mislil Boga. Nekateri ne ločite med bog in Bog.

Hm, ne vem sicer kaksna vera je tvoja, ampak pri monoteizmu je bog=Bog=boG=BoG=BOG.

crashednburnt

Majstr
Osebje foruma
20. jul 2007
8.746
434
83
Goriška
www.avtopro.si
Citat:
Uporabnik Jernej pravi:
Precej alergičen sem na to, ko nekdo v isti sapi govori o bogu in razumu. Verjami, če želiš in kakorkoli želiš. Ampak s tem si se odpovedal možnosti (in želji!), da bi razumel.

Če bi pozorno bral, ne bi bilo potrebno govoriti o nikakršni alergiji. NIKJER nisem v isti sapi govoril o bogu in razumu, ker je to neumno. Razum sem omenjal v zvezi z zgodovinskimi dejstvi, ki jih je omenjal SouthPark. Sedaj pa razumi to ali pa tolči svojo naprej.

crashednburnt

Majstr
Osebje foruma
20. jul 2007
8.746
434
83
Goriška
www.avtopro.si
Citat:
Uporabnik ahmed pravi:
Citat:
To sem jaz napisal kot obrazložitev, da z besedico bog nisem mislil Boga. Nekateri ne ločite med bog in Bog.

Hm, ne vem sicer kaksna vera je tvoja, ampak pri monoteizmu je bog=Bog=boG=BoG=BOG.

Še eden, ki nima razčiščenih pojmov. Besedica "bog" označuje neko božanstvo (Alah, Jahve, whatever), beseda Bog - pisana z veliko začetnico pa označuje krščanskega boga.

crashednburnt

Majstr
Osebje foruma
20. jul 2007
8.746
434
83
Goriška
www.avtopro.si
Citat:
Uporabnik mosseero pravi:
Kot običajno, stvari niso črno-bele.

En primer, ki ga zanesljivo ne poznaš, če nisi matematik ali fizik, je pa dovolj nazoren. V matematiki obstaja aksiom, ki se mu reče aksiom izbire. Dokazano je, da je ta aksiom neodvisen od ostalih aksiomov, ki se uporabljajo v standardni teoriji množic, Zermelo-Franklovih aksiomov. Zato imaš le dve možnosti, da ta aksiom sprejmeš in "vanj verjameš" ali pa ne. To je stvar odločitve vsakega matematika ali fizika zase. Vendar, če aksioma ne sprejmeš, si avtomatično precej bolj omejen pri svojem delu, ker ogromno rezultatov na njem bazira.

Isto je glede obstoja Boga. Vanj lahko verjameš ali pa ne. Tvoja nadaljna dejanja so od tega odvisna. Niti pod razno pa to ne pomeni, da se ob odločitvi za obstoj odločiš proti razumu. Vzemi v roke kakšnega filozofa, recimo Descartesa ali Kirkegaarda pa potem govori, da tu ni prostora za razum.

Sicer pa, tvoje prepričanje, da boga (ali Boga, kakor želiš) ni, je ravno tako vera, se ti ne zdi? Racionalnega dokaza za ali proti ni. Je le stvar odločitve posameznika za ali proti.

Super napisano, se podpišem pod tvoj post. Veliko bolje si ubesedil moje mišljenje kot je to meni uspelo.
wink-1.gif

dekca

alter gentleman
25. jul 2007
3.964
0
36
123
Jaz sem pa vedno mislil, da je matematika eksaktna znanost...
frown-1.gif

ahmed

Majstr
23. sep 2007
2.493
120
63
Citat:
Citat:
Uporabnik ahmed pravi:
Citat:

Še eden, ki nima razčiščenih pojmov. Besedica "bog" označuje neko božanstvo (Alah, Jahve, whatever), beseda Bog - pisana z veliko začetnico pa označuje krščanskega boga.

Se vid da nimas pojma. Arabsko beseda za boga je "lah", "allah" pa pomeni Bog ki je isti kot je krscanski oz katerikoli ze.

ahmed

Majstr
23. sep 2007
2.493
120
63
Pa da naus prevec wikipedije citu, k ma dost zgresenih pojmov. Konc koncov jo pisejo navadni ljudje.S takimi in drugacnimi pogledi.