V reanimacijskem oddelku umrl en pacient

tomi

Guru
1. sep 2007
18.705
9.912
113
40
MB
zdaj po radiju je bilo da obtožujejo medicop (podlunšek) oni pa seveda pravijo da niso oni krivi

fittipaldi00

Pripravnik
10. sep 2007
381
11
18
Kdo jih obtožuje, novinarji?
smile-1.gif

mr_

Guru
20. sep 2007
9.417
2.770
113
Zdej se vsi malo med sabo jebejo in namigujejo, kazejo na drugo, ces, mi nismo krivi. Upam da bo policija s preiskavo hitra in ucinkovita, tozilstvo pa odlocno. Da se bi videlo kaj in kako. Sodstvo pa itak vemo da vecina ne zaupa.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.135
113
Citat:
Uporabnik krimec pravi:
Cevki zamenjani med seboj.
Tudi nepismen vidi, da sta modra in bela na nepravih mestih
tongue-1.gif

Ne vem no, če tako napeljavo meni napeljejo za centralno bi zavrnil račun oz. sam naredil boljše. To so dal enemu šiptarju ki je ravno imel 5 min časa za varit/spajkat in prevezovat, na koncu bo on kriv. Glede na objemke in spoje se nebi čudil če bi se čez 5 let vsi v bolnišnici smejali (ali pa se čudili kam gre toliko plina)!
tongue-1.gif

Mr_Wolf

Guru
8. jan 2008
3.252
3.697
113
Po sliki je zdaj vse jasno. To so dali očitno delati nekemu ključavničarju (8 €/uro, bruto-bruto njegovemu gazdi), ker pazi...
...v industriji (npr. za plamensko varjenje) se kisik vedno shranjuje v modrih jeklenkah in cevi za kisik so vedno modre.
Tip je pač videl modro cev in jo priključil na tisto, kjer je pisalo O2 (za to je vedel, da pomeni kisik in kisik je v modrih ceveh - razen, če kdaj mogoče tudi ni
rolleyes-1.gif
), kaj je N2O ni vedel, tudi jaz do danes nisem, in je na ta priključek pač povezal tisto, ki mu je ostala - belo.
V medicini pa, kot smo spoznali, to (nepisano?) pravilo, da je kisik v modrih ceveh, žal ne velja. In zaradi tega je človek umrl.
frown-1.gif

.
P.S. se pa strinjam, da je pri takšnih zadevah tudi, če so nevidne, vseeno potrebno tudi nekaj estetike pri delu - in tudi s tega stališča je tale izvedba poden.
2401179-varj.JPG

Priponke

• 2401179-varj.JPG
    2401179-varj.JPG
    29,9 KB · Ogledi: 193
Nazadnje urejeno:

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.135
113
Po tej logiki dobro da ni vodovodar priklapljal! Mogoče imajo pa tako na onkološki prikjučeno zato pa legionela v sistemu!
grin1.gif

Sicer nisem ravno štručko za materiale ampak baker tudi ni nereaktiven material, bi pričakoval da se v "bolnišničnih" napeljavah uporablja inox ali kakšen drug bolj stabilen material. Spajka je pa tudi 50% možnosti da je svinčena!
tongue-1.gif

kalbo

Guru
7. okt 2013
19.008
9.534
113
Citat:
Uporabnik sajkek pravi:
sem bil na tehničnih prevzemih, zato pa vem kako zgledajo in vem kje so problemi.

Aja, koliko štempljarčkov ki so bili odgovorni pa je že šlo sedet? Daj poišči kak primer.

Meni se zdi normalno da izvajalci na stroju napravi preveri če dela tako da bo lahko delal. To naredi vsak švasar, rezkalec, strugar itd v vseh podjetjih da lahko normalno in varno dela. A zdravnik oziroma tehnik al kdorkoli ki pač uporablja med. opremo pa ne bi. C c c.
Temu se reče zdrava pamet.
Če bi bil na kakšnem, bi vedel razliko med prevzemom objekta in tehničnim pregledom. Ker pa novinarji in pametnjakoviči kot si ti zdaj iščejo krivca tam, kjer se ga ne išče, bo pa karavana štempljanja na lepe oke šla dalje. Pri izpeljavi tehnični pregledov v vlogi predstavnika investitorja nastopam že zadnjih 15 let, tako da sem bil že na ene par takih seansah.

Imaš pa prav v tem, da je pri nas je malo takih, ki so sedeli zaradi tega, samo ko enkrat nekdo umre je hitro panika. Sam imam alergijo na nestrokovnost pri štempljanju projektov in dokazil.

alfabet

Fizikalc
17. jan 2014
1.122
4
38
Ne. me. je. bat. kakšna šalabajzerska inštalacija. In to je nekdo požegnal? Ena cev vidim, da nima niti spojke, ampak je nataknjena direktno na bakreno cev in pritrjena z objemko. Fak no.

sajkek

Guru
16. mar 2008
36.030
11.153
113
Kje se išče krivca po pravem gospod nadzorni?

pri delavcu ki je natikal cevi? ali pri štempljarčku? ali pri pregledniku dokumentacije, ki je prišel na kosilo?

igi

Guru
13. okt 2007
5.642
1.226
113
Celje
pa takole jst za domačo delavnico nebi upal narediti, ne pa na neki urgenci, kjer mora biti vse tipi top. Tole se na daleč vidi, da je narejeno zelo šalabajzersko.
2401220-61747576.jpg

Priponke

• 2401220-61747576.jpg
    2401220-61747576.jpg
    49,1 KB · Ogledi: 222

nacek

Guru
13. okt 2012
2.960
606
113

pa še en komentar

Dva krivca:

- vodja del teh konkretnih strojnih instalacij
- nadzor strojnih instalacij

na prvi pogled je lahko obtoževat, ampak treba res počakat, naj raziskava pove svoje. malo sem gledal včeraj zadevo, kako je slak jasno prvo stavek izjavil ali misli direktorica odstopit? objektivno najbrž nosi odgovornost, ampak če so bili tehnični postopki izpeljani po zakonu (žal očitno ne najbolje), a je res to njena krivda? ne vem, no.
je pa bilo lepo povedano, da se motamo okrog enih ta istih ljudi, ko gre za opremljanje bolnišnic ipd. in tukaj gre samo dol, ti razpisi (v bistvu komplet gradbeni branži) so vse bolj v smislu, da se podjetje z dvemi ali tremi zaposlenimi z miljon registraranih dejavnosti prijavi z jasno najnižji ponudbo in potem preko "podizvjalcev" iz juge ali vzhoda izvaja zadevo. in imamo, kar imamo..
pa ste tako vsi vriskali, kako more gradbeni sektor pod rušo. zdej vidimo posledice, ko pada kvaliteta, know how in vse ostalo, imamo tragedija, na koncu 2x dražjo gradnjo zaradi nenehnega popravljanja ipd. in pri tem država še svečo drži, ko sprejem zakonodaja, ki bo še bolj omogočila takšno prakso, priznavanje tujih poklicnih kvalifikacij (vemo od kje ipd).
sem že zasledil oglase za delo v tej maniri pri nas (govorim o o inženirskem, ne delavskem sektorju).
postajamo samo ena južna kolonija, to je vse. ponavljan to ves čas, a vse se dela ravno v tej smeri, namesto, da bi ščitili svoje interese, in jasno interrese državljanov. tako pa umiramo v "smehu".

sajkek

Guru
16. mar 2008
36.030
11.153
113
Ta dva našteta "krivca" imata oba državne str. izpit in štemplje itd. Velika odgovornsot, strašni carji. Ravno zaradi te birokracije mi gredo na bruhanje taki in drugači stro. izpiti in licence, ki so sami sebi namen.

kalbo

Guru
7. okt 2013
19.008
9.534
113
Citat:
Uporabnik sajkek pravi:
Kje se išče krivca po pravem gospod nadzorni?

pri delavcu ki je natikal cevi? ali pri štempljarčku? ali pri pregledniku dokumentacije, ki je prišel na kosilo?

Si me zamenjal
smile-1.gif
Nisem nadzorni, sem pa stranka, ki plačuje nadzor. Gre za verigo odgovornosti in največja odgovornost je na tistemu, ki podpiše in poštemplja. Še najmanj je na "pregledniku" ki poje kosilo, če so vsi papirji notri. V kolikor papirjev nebi bilo in bi preglednik, ki je bil sit, vseeno izdal uporabno dovoljenje, potem je odgovoren on. Upam, da štekaš.

Primer. Objekt, recimo, da je jeklena konstrukcija. Dobi uporabno dovoljenje, vsi papirji štimajo, vsak predstavnik nadzora je naredil svoje delo. Objekt se podre nekomu na glavo. Izkaže se, da je projektant pravilno izračunal statiko, temelj in vse ostalo, gradbenik pravilno in po projektu naredil temelj, švasar pravilno in s certificiranimi delavci zvaril konstrukcijo, jo pravilno in s predpisanimi vijaki montiral. No na koncu se izkaže, da je dobavitelj jeklenih cevi ponaredil certifikat in dobavil jeklo slabše kakovosti.
No, kdo je po tvojem potem kriv? Tisti, ki uporablja objekt po tvoji logiki? Projektant, nadzor, izvajalec?

Nazadnje urejeno:

kalbo

Guru
7. okt 2013
19.008
9.534
113
Citat:
Uporabnik sajkek pravi:
Ta dva našteta "krivca" imata oba državne str. izpit in štemplje itd. Velika odgovornsot, strašni carji. Ravno zaradi te birokracije mi gredo na bruhanje taki in drugači stro. izpiti in licence, ki so sami sebi namen.

Niso, ker v tisti štampiljki je dejanska odgovornost, sploh, če si odgovorni nadzornik, ali pa odgovorni vodja del. Tega se pa seveda pri nas malo njih zaveda.

sajkek

Guru
16. mar 2008
36.030
11.153
113
Hm, hm. Torej odkrit napako in najti krivca. V tovjem primeru sicer res glavni krivec prevarant z jeklom, ceprav v praksi moraš videt kaj dobiš na mizo. Jeklena konstrukcija ima nek faktor varnosti, tako da tudi če ti nekdo podturi slabše jeklo se to ne bi smelo zgodit..zato so faktorji varnosti. itd. Pa saj to verjetno poznaš.

V dotičnem primeru inštalacije naprave pa še vedno mislim da del krivde nosi uporabnik naprave. Ki zadeve ni preizkusil ali dela tako kot mora. Sploh ker gre v tem primeu uporaba naprave na tretji osebi - pacijentu.

igi

Guru
13. okt 2007
5.642
1.226
113
Celje
Citat:
Uporabnik sajkek pravi:

V dotičnem primeru inštalacije naprave pa še vedno mislim da del krivde nosi uporabnik naprave. Ki zadeve ni preizkusil ali dela tako kot mora. Sploh ker gre v tem primeu uporaba naprave na tretji osebi - pacijentu.

Kako pa bi naj to preizkusil en dohtar? Po barvi ne gre, vonja ne bo zaznal... A boš rekel, da je postopek ko je ena od zaposlenih malce poskusila dihat "kisik" OK? Ne vem če. Če je sum, da je šlo nekaj narobe zaradi,... ne moreš potem to ti na sebi testirati. No lahko, samo potem se nimaš komu žalit, če te pobere, saj pa si sumil, da nekaj ni OK in si vseeno nestrokovno ravnal..

Dejstvo je, da tukaj končni uporabniki ne nosijo nikakršne odgovornosti.

NoteThis

Fizikalc
25. sep 2013
532
180
43
Citat:
Uporabnik igi pravi:
pa takole jst za domačo delavnico nebi upal narediti, ne pa na neki urgenci, kjer mora biti vse tipi top. Tole se na daleč vidi, da je narejeno zelo šalabajzersko.

Točno to sem tudi sam razmišljal. Sem upal da so na 24kur našli kakšno simbolično sliko. Take inštalacije nebi sprejel za vrt zalivat ne pa na urgenci. Bi pričakoval lepše izvedene, enake priklope, na večji razdalji med seboj (mogoče se zamenjava potem ne bi zgodila tako enostavno), če že ne namenskih spojk. Mene bi bilo sram stranki pokazat tako inštalacijo, sram je lahko pa tudi nadzornega, ki mu je bila sprejemljiva. Tudi elektroinštalacija v ozadju (z vezico na cev) je na istem nivoju.