Test zimskih gum za sezono 2015/2016

Hondi

Majstr
18. avg 2007
3.546
433
83
Citat:
Uporabnik Romzi pravi:
Citat:
Uporabnik stankozaspanko pravi:
Hja, lahko so le enkrat in je dovolj. Jaz na gumah in zavorah ne bi šparal.
zmaga.gif
A lahko prosim nekdo napiše še, da so pnevmatike edini stik s cesto in se na njih ne špara. Prosim, že dolgo nisem tega prebral.

...v velikosti dopisnice bi moral dodat
hja, Žlendra ni na tem forumu, ali pač?
evil.gif

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.265
1.894
113
Citat:
Uporabnik XSIDE pravi:
Kako je sedaj s hitrostnimi razredi in to nalepko?

Najbolj smešno je to, da naj bi imel neke nalepke, kjer bi pisala dovoljena hitrost (ki vpliva kje in kako na varnost)..češ, da je guma samo (npr.) do 190 km/h...kot da pri nas ne bi veljali zakoni, ki omejujejo najvišjo hitrost na 130 km/h
crazy1.gif

Ne rečem..da bi imel gumo, ki bi prenesla hitrosti do 110 km/h (pač pod zakonsko dovoljeno) pa bi se cijazil z nalepko.

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.715
9.486
113
A bi en prilimal ta famozni stavek iz zakonov, ker jaz tega o nalepkah ne najdem. Tud nalepk še nisem zasledil.

ngc2392

Guru
4. okt 2007
2.172
512
113
kranj
a človek lahko verjame oznakam, da je nokian wd4 boljši kot conti 850? se pravi, poraba c, oprijem na mokrem a pri nokianu in e za porabo in c za oprijem na mokrem pri contiju?
glede na dejstvo, da je 850 prva na testu? hmmm. gledam pa 225/50/17 dimenzijo.

DizzyReed

Shmoo
5. avg 2007
7.663
220
63
41
Ljubljana Moste
juretov.blog.siol.net
mogoče ena neumestna, ampak ko smo ravno pri porabah in b in c razredih ... morda je razlika tudi med velikostjo pnevmatik - recimo težko najdem pnevmatiko 225/45 R17, ki bi imela porabo B - mogoče je tu povezava? (dopuščam možnost, da sem tudi narobe gledal ...
tongue-1.gif
)

ampak na misel mi je prišla tema o porabi glede na velikost koles - naj bi avtomobil, ki ima 16" pnevmatike porabil manj kot tisti s 17" colskimi, pa sem včeraj ravno na tistem konfiguratorju opazil, da je recimo za moj avto med 16" in 17" kompletom pnevmatik v bistvu 2 mm razlike v višini - se ta 2 milimetra res toliko poznata na porabi?

Gasper008

Guru
24. sep 2012
4.746
827
113
Višina gume ti povzroča različne meritve razdalje, ki jih kaže avto, zato lahko pride do napake tudi, če na roko računaš porabo. Ampka to bi uradno izmerjena poraba morala upoštevat.

Na porabo ima večji vpliv širina, ima pa različna dimenzija feltne lahko vpliv tudi na kotalni upor, kljub temu da so vse zunaje dimenzije (velikost) gume enake.

sistemik

Majstr
15. jul 2011
3.342
313
83
ksz

Evo, moje stare zimske Nokianke (ki so šle letos definitivno zadnjič na avto) so se danes na Ptujski cesti v MB izkazale za še vedno top gume (OK, ne tako top kot nove, ampak v vsakem primeru bistveno boljše od marsikatere nove pnevmatike ranga Goodrich, Sava, Barum ipd.).
Skratka, peljem s kakšnimi 70-75 km/h po levem pasu naravnost skozi semaforizirano križišče, ko ena budala iz nasprotne smeri nenadoma ob zavijanju levo potegne in mi vzame prednost - jaz sem bil že precej v križišču. Ne vem kako, ampak sem ob zaviranju uspel toliko zmanjšat zmanjšat hitrost in ga obvozit, da ni prišlo do trka. Mokra cesta, pa še vedno kljub starosti zelo dober oprijem.

Dejstvo je, da bodo naslednje zimske gume na avtu definitivno Nokian.

Romzi

Guru
4. sep 2008
9.636
3.450
113
Dobrova pri LJ.
Citat:
so se danes na Ptujski cesti v MB izkazale za še vedno top gume (OK, ne tako top kot nove, ampak v vsakem primeru bistveno boljše od marsikatere nove pnevmatike ranga Goodrich, Sava, Barum ipd.).
confused-1.gif

Misliš ali zagotovo veš?

tesfalar

Fizikalc
1. nov 2008
1.125
83
48
Citat:
Uporabnik DizzyReed pravi:
... se ta 2 milimetra res toliko poznata na porabi?
Saj ni razlika zaradi 2mm...
Rečva takole, poenostavljeno, da je večina mase kolesa zbrana na obodu platišča; to pomeni da je pri vecjem platišču masa bolj oddaljena od centra kot pri manjsem, kar za sabo potegne večji potreben navor za pospeševanje, saj je vztrajnostni moment (linearni koeficient med kotnim pospeškom in navorom) v sorazmerju s četrto potenco oddaljenosti mase od središča vrtenja.
V glavnem, z malo večjimi felgami rabiš fu£ več navora za isti pospešek, posledično višja poraba.

paci

Fizikalc
19. jul 2007
1.573
8
38
Citat:
Uporabnik sistemik pravi:
ksz

Evo, moje stare zimske Nokianke (ki so šle letos definitivno zadnjič na avto) so se danes na Ptujski cesti v MB izkazale za še vedno top gume (OK, ne tako top kot nove, ampak v vsakem primeru bistveno boljše od marsikatere nove pnevmatike ranga Goodrich, Sava, Barum ipd.).
Skratka, peljem s kakšnimi 70-75 km/h po levem pasu naravnost skozi semaforizirano križišče, ko ena budala iz nasprotne smeri nenadoma ob zavijanju levo potegne in mi vzame prednost - jaz sem bil že precej v križišču. Ne vem kako, ampak sem ob zaviranju uspel toliko zmanjšat zmanjšat hitrost in ga obvozit, da ni prišlo do trka. Mokra cesta, pa še vedno kljub starosti zelo dober oprijem.

Dejstvo je, da bodo naslednje zimske gume na avtu definitivno Nokian.

Ravno danes sem dobil naročene Nokian WR A3 ,ko jih zmontiram in preizkusim poročam
nahrung002.gif

Tahudfirbc

Pripravnik
3. maj 2010
304
0
16
Za mizo
Ok...tesfalar...fizikalno razumem tvojo razlago, a me vseeno zanima..teža avta in nasproti masi kolesa oz. platišča. So razlike zgolj akademske ali je razlika če ima avto 15 colske feltne ali 19 colske. Ja in obseg gume je enak...

uncle_sam

broker
25. sep 2007
3.217
1.716
113
40
Razlike so opazne! Bolj je avto svoh, vecje so razlike.

Med 15 in 19 colami bi lahko bilo tudi slab liter razlike v porabi. Odvisno tudi od platisca, iz kako lahkega materiala je...

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.940
6.984
113
ksz...mama rabi neke gume za star avto 195 65 15

Katere so boljše; sava eskimo S3 ali sava intensa HP?

PS, naredi hudo malo km, pod 5000 letno, ampak ko gre na pot, gre lahko tudi za več 100km naenkrat.

KStoner

Majstr
31. dec 2007
2.131
190
63
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
ksz...mama rabi neke gume za star avto 195 65 15

Katere so boljše; sava eskimo S3 ali sava intensa HP?

PS, naredi hudo malo km, pod 5000 letno, ampak ko gre na pot, gre lahko tudi za več 100km naenkrat.

intensa HP so letne pnevmatike.

drugače so eskimo HP boljše od eskimo S3

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.940
6.984
113
aja ups, očitno bodo kar S3, ker jih ima mercator v akciji pa še neke dvojne pike, hvala
smile-1.gif