Test zimskih gum za sezono 2015/2016

map

Guru
6. jul 2008
7.848
1.961
113
najrajš na babi
KUMHO 205/50/17. zelo zadovoljen. Ni problem klanec speljevanje, ovinki. Tudi na do sedaj suhi cesti se mi niso zdele glasnejše kot letne conti sportcontact. Za to ceno, odličen nakup.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.264
1.894
113
Na poledeneli cesti nobena guma ne prime.

Po mojih izkušnjah gre nekako takole: nova guma (= veliko porofila) dober oprijem, zgonjena guma ni oprijema. Ne glede na znamko (čang šlang res da nikoli nisem kupil). In tako bo praktično vsaka nova guma mnogo bolhe držala od zgonjene gume top znamke.

uncle_sam

broker
25. sep 2007
3.216
1.712
113
40
Citat:
Uporabnik alcazar pravi:
Evo, prvi sneg tukaj, kakšne so kaj izkušnje z novimi gumami?

Jaz imam za Nokian WRD4 malce mešane občutke - pred snegom se je na mokrem nekajkrat precej slabo držala, včeraj na delno poledenelem/zasneženem tudi ni kaj prida dala od sebe, danes zjutraj na nekaj cm snega precejšen klanec + ovinek odlična, sicer so se kolesa vrtela, vendar je šlo gladko naprej....

Imam enake...

Tudi sam sem bil zaskrbljen zaradi cudnega oprijema na vlazni cesti..pa sem pred par dnevi ugotovil, ko sem se peljal po 'oprani' mokri cesti, kjer je bil dober oprijem, da so bile zadnje tedne ceste zaradi pomanjkanja padavin ful umazane in z dodatkom megle mastne in spolzke na polno...

WRD4 na snegu primejo super!

map

Guru
6. jul 2008
7.848
1.961
113
najrajš na babi
Še zdej mi ni jasno. Ali imajo te amerikamosi kake predpise glede zimskih gum. Ko gledaš po televiziji pade 20 cm snega pa vsi z svojimi superduper terenci obtičijo. Cel kaos je takrat. Se mi zdi da so vsi na letnih gumah tam prek luže.

Gasper008

Guru
24. sep 2012
4.746
827
113

Ginginova

Guru
28. jul 2007
6.522
1.405
113
Amerikanosi niso butalci kot Slovenci, da bi sprejeli obvezo zimskih gum kar povprek. Tudi ne raznoraznih nalepk, rezervnih žarnic, prvih pomoči in podobnih budalaštin.

Se pa tam razbijat avte, še posebej drugih, oz. na splošno delat škodo na cestah, definitivno ne splača. Je sistem tako naravnan. Ni resetiranja bonusov/malusov na zavarovalnicah in podobnih for kot v Sloveniji. Več kot boš delal škode, bolj te bodo olupili ali pa celo strpali v keho.

Tako da ja, dosti ljudi, v krajih, kjer so konkretne zime, glej ga zlomka, na avtih celo ima zimske gume.

V Kanadi so pa zimske gume na nekaterih cestah obvezne. V globalu pa ne. Je pa logika podobna kot v ZDA - se ne splača delat škode na cestah, procent avtov z zimskimi gumami, sploh na severu, je pa seveda velik.

Nazadnje urejeno:

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.715
9.485
113
Citat:
Uporabnik alcazar pravi:
Evo, prvi sneg tukaj, kakšne so kaj izkušnje z novimi gumami?

Jaz imam za Nokian WRD4 malce mešane občutke - pred snegom se je na mokrem nekajkrat precej slabo držala, včeraj na delno poledenelem/zasneženem tudi ni kaj prida dala od sebe, danes zjutraj na nekaj cm snega precejšen klanec + ovinek odlična, sicer so se kolesa vrtela, vendar je šlo gladko naprej....

Men ni enkrat obrnilo v prazno, boljše gume v vseh letih še nisem mel na avtu tudi zaradi obnašanja po suhem in mokrem, če bo po treh sezonah tako solidna v februarskem metežu, kot je bila lani D3 je to to. Računaj, da je včeraj snežilo pri -7 na konkretno mastno cesto, verjetno kot po suhem ne bo šla nobena.

Nazadnje urejeno:

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.715
9.485
113
Citat:
Uporabnik Ogo pravi:
Amerikanosi niso butalci kot Slovenci, da bi sprejeli obvezo zimskih gum kar povprek. Tudi ne raznoraznih nalepk, rezervnih žarnic, prvih pomoči in podobnih budalaštin.

Se pa tam razbijat avte, še posebej drugih, oz. na splošno delat škodo na cestah, definitivno ne splača. Je sistem tako naravnan. Ni resetiranja bonusov/malusov na zavarovalnicah in podobnih for kot v Sloveniji. Več kot boš delal škode, bolj te bodo olupili ali pa celo strpali v keho.

Tako da ja, dosti ljudi, v krajih, kjer so konkretne zime, glej ga zlomka, na avtih celo ima zimske gume.

V Kanadi so pa zimske gume na nekaterih cestah obvezne. V globalu pa ne. Je pa logika podobna kot v ZDA - se ne splača delat škode na cestah, procent avtov z zimskimi gumami, sploh na severu, je pa seveda velik.

Pri slovenskih ovcah drugač ne gre. Kar poglej, že 24 ur ni padalo, pa se vsak tretji še vedno vozi s kapo na avtu. Včeraj zjutraj na poti v službo kakega konkretnega snega ni blo, je blo zasneženo, ja, sam nič ekstremnega, pa je mel vsak četrti krepke težave, slabe gume, letne gume in nesposobnost več kot tretjine voznikov.

Hondi

Majstr
18. avg 2007
3.546
433
83
no imam jaz vprašanje:
pred leti je bila tabla na avstrijski strani Ljubelja "allrad fahrzeuge ausgenommen" pod znakom za obvezne verige
sedaj so ta spodnji napis odstranili, se pravi, je enako - v kolikor so obvezne verige, moraš namestiti le-te TUDI na 4x4 vozilo, opremljeno z zimskimi pnevmatikami - kot je bilo pri nas že od nekdaj

se pravi, po domače: sedaj, ko so žandarji spet na vrhu Ljubelja, me lahko avstrijec oglobi (cca 30eur), če se na vrh pripeljem s quattrom, brez nameščenih verig
ampak, vprašanje, ki bi ga postavil: na kateri kolesni par moraš namestiti verige na štirikolesno gnano vozilo, da zadostiš zakonu?

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.715
9.485
113
Citat:
Uporabnik Hondi pravi:
no imam jaz vprašanje:
pred leti je bila tabla na avstrijski strani Ljubelja "allrad fahrzeuge ausgenommen" pod znakom za obvezne verige
sedaj so ta spodnji napis odstranili, se pravi, je enako - v kolikor so obvezne verige, moraš namestiti le-te TUDI na 4x4 vozilo, opremljeno z zimskimi pnevmatikami - kot je bilo pri nas že od nekdaj

se pravi, po domače: sedaj, ko so žandarji spet na vrhu Ljubelja, me lahko avstrijec oglobi (cca 30eur), če se na vrh pripeljem s quattrom, brez nameščenih verig
ampak, vprašanje, ki bi ga postavil: na kateri kolesni par moraš namestiti verige na štirikolesno gnano vozilo, da zadostiš zakonu?

Zadnji!!! Pa ne zarad zakona. Aja, pozabil sem prej, odvisno od 4x4 sistema, če niso verige zgolj na eni osi smrt za diferencial.

Nazadnje urejeno:

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.108
4.075
113
Citat:
Uporabnik Hondi pravi:

Pri nas imaš pravilnik o zimski opremi ki to določa!
grims-1.gif

Citat:

Vozila s štirikolesnim pogonom morajo imeti v primeru stalnega pogona snežne verige vsaj za eno os in v primeru priklopljivega pogona vsaj za stalno vklopljeno os.

Glede na to da imajo osebna vozila samo 2 osi pomeni da rabiš za zakon samo 1 komplet verig na poljubni osi (za quattro recimo). V praksi pa poglej kaj pravi proizvajalec vozila, pri stalnih 4x4 z delno zaprtimi diferenciali lahko uničiš diferencial če se drajsaš z enim parom verig druga os se pa prosto suče.

Hondi

Majstr
18. avg 2007
3.546
433
83
se prav pri q torsnu damo spred, da lahko s klanca dol lažje zaviramo, ko je pod snegecom čisti led :D

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.687
6.713
113
pri taščici
Da te rit prehiti pri tem početju.
Me je enkrat rit prehitela na "ledu" pa sploh zaviral nisem, tudi ovinka ne bilo skoraj nic.
Podobna storija, kot kam namestiti gume z vec profila.

afroC

Majstr
6. jun 2009
2.771
351
83
Eno levo spredaj, drugo desno zadaj.
smile-1.gif

Sicer pa je napis "ausgenommen allrad PKW bis 3,5T" še lani bil.

Hondi

Majstr
18. avg 2007
3.546
433
83
na Ljubelju sigurno napisa ni bilo že lani, mam dnevne migrante tja čez in potrjujejo

afroC

Majstr
6. jun 2009
2.771
351
83
V zimi 14/15 torej ni bilo več znaka? Možno, očitno je potem bil torej nazadnje 13/14...