Tesla MODEL 3

damirj

Guru
9. maj 2012
5.285
2.402
113
Dokler bo za polno baterijo treba čakat več kot pol ure, bo električni avto le tržna niša za elektrofrike in za tiste, ki res nikoli, ampak res nikoli ne grejo dlje kot 10km od doma. Upoštevajoč ta dejstva, je edini avto z dodatkom električnega motorja samo hibrid. Ko zmanjka elektrike, ima ali agregat na motor z notranjim zgorevanjem, ki polni baterije oziroma poganja elektromor ali pa pa MNZ ki poganja kolesa.

Edino izbira primernih hibridov je boga, Prius in Ampera, potem pa konec in oboje košta toliko, da je treba na zadevo tudi racionalno gledat.

SHARK1

Globus
3. okt 2012
3.643
2
36
467716-post_slo.gif

Točno tako,življenje ni samo tisti dopust 1x letno,ki je še najmanjša težava glede planiranja,ampak so še različne druge poti,ki jih delamo vsak dan.od poslovnih do zesebnih. In tudi jaz nočem biti omejen in se ukvarjati z nekim urgentnim iskanjem polnilnic,zato sem prepričan,da bodo plug-in hibridi še nekaj časa edina opcija za prvi oz.edini avto...
Če se vrnem k Tesli 3: pišejo,da bo doseg 300 kilometrov. Že mogoče,ampak ne pri povprečni AC hitrosti,kjer bo ta doseg padel na okoli 200 km,torej predvidevam,da se bo že relacijo Lj - Kp - Lj težko prevozilo brez vmesnega polnjenja.

stankozaspanko

Fizikalc
27. jul 2012
4.930
8
38
No, pretiravat ni treba. Ko bodo EV-ji enkrat pri nas malce bolj razširjeni, bo tudi več polnilnic in ker je tema ravno o Tesli, bo verjetno takrat vsaj nekaj SC-jev, kjer bo mogoče avto precej hitro napolniti.
wink-1.gif

Se pa strinjam, da trenutno EV kot edini avto pri nas še ni pameten nakup (cena, relativno počasno polnjenje - ni SC-jev, doseg), tako da so plug-in hibridi ala Ampera zaenkrat edina racionalna opcija.
zmaga.gif

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.972
6.991
113
Kako pri nas zaradi dosega ni? Če pa smo žepna država...drugo je kakšna nemčija, francija, italija...

pri nas prideš iz enega konca na drugega komot na štrom, drug problem pa je da smo narod revežev in je tak špas predrag.

AndY1

Guru
Osebje foruma
18. sep 2007
22.085
4.080
113
S katerim serijskim EV-jem, razen z Modelom S in Roadsterjem, lahko prideš iz Kopra do Murske Sobote z enim polnjenjem (namenoma sem povdaril to relacijo, ker imaš še dvig višine)?
Dvomim, da boš z Modelom 3 to relacijo dosegel po AC. Npr. Leaf ima baterijo kapacitete 24kWh, pa je v Postojni potreboval cca. 2 uri polnjenja, da se je prišlo do Ljubljane, Model 3 pa naj bi imel kapaciteto 48kWh, torej x2.

Nazadnje urejeno:

AndY1

Guru
Osebje foruma
18. sep 2007
22.085
4.080
113
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
Če lažejo glede dometa nisem jaz kriv.

Lažejo verjetno ne, je pa doseg odvisen od hitrosti, pri kateri delaš test in če so ga delali pri 80km/h je ta številka povsem možna. Ampak, po AC se voziš z recimo 100km/h, poleg tega imaš pa od Kopra do Postojne kar konkretno višinsko razliko za premagat in verjemi, da se pozna.

SHARK1

Globus
3. okt 2012
3.643
2
36
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
Če lažejo glede dometa nisem jaz kriv.

Ne lažejo,ampak podajajo nek povprečni doseg pri kombinirani vožnji,ampak tak podatek je bolj orientacijski.
Ko se boš kdaj peljal z električnim avtomobilom,boš videl in občutil za kaj gre!
Do takrat pa približbno tako: Npr. Ampera ima doseg po AC pri okoli 120 do 130 km/h nekje okoli 50 km (konkretno toliko sem naredil z njo pri tej hitrosti od Lj proti Novemu Mestu),s tem da je ob tem uporabna kapaciteta baterije 10,3 kWh. Torej računajmo porabo na okroglo 10 kWh za 50 km avtocestne vožnje.
Tesla 3 bo imela 48 kWh baterijo,od katere bo uporabne kapacitete (največ) 80% ,torej okoli 38 kWh. Iz tega sledi,da bo po AC pri 130 km/h s tem avtom možno prevoziti največ 200 kilometrov. Številke so okvirne,prosim ne se spotikat v detajle...
Tisti podatek o 300 kilometrskem dosegu pa je čisto realen - dokler se voziš 70 ali 80 km/h!

Nazadnje urejeno:

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.972
6.991
113
Lahko bi potem dali domet glede na vožnjo, tako kot majo ICE modeli: mestna, mešana in AC vožnja, ne pa da nekaj pavšalno pišejo in zavajajo.

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.855
685
113
Mobiteli imajo večinoma tudi vsi specificiran standby čas tam do 1 meseca - kar vsi vemo da je _zelo_ zgrešeno. Pa nekako ni pobud, da bi to porabo malo bolj razčlenili. Zadeva je enostavno preveč kompleksna, da bi lahko navaden laik to pravilno interpretiral. Spomnite se debate na Alterju, ko so na ARSO radarju dodali bolj podrobno skalo in dodali par barv - prava polomija, folk je bil čisto zgubljen.

damirj

Guru
9. maj 2012
5.285
2.402
113
Citat:
Uporabnik sajkek pravi:
v teh avtih moraš obvezno še imet knjigo poleg, debelo
smile-1.gif

In še škatlico apaurinov, da zatreš živce in si ne grizeš nohtov ko se voziš in upaš, da prideš na cilj in/ali do polnilca za baterijo.

SHARK1

Globus
3. okt 2012
3.643
2
36
...in še eno škatlico apaurinov,ko končno prideš do polnilne postaje in le-ta ne dela ali pa je zasedena
evil.gif

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
Kako pri nas zaradi dosega ni? Če pa smo žepna država...drugo je kakšna nemčija, francija, italija...

pri nas prideš iz enega konca na drugega komot na štrom, drug problem pa je da smo narod revežev in je tak špas predrag.

Čak, zakaj točno govoriš, da je problem pri nemcih ne pa pri nas? A švaba se mora bolj daleč peljat kot jaz? Ker na meji je stena in brzostrelke a ne?
13.gif

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
Citat:
Uporabnik sajkek pravi:
v teh avtih moraš obvezno še imet knjigo poleg, debelo
smile-1.gif

V bistvu moraš met kindla s polno baterijo, ker ti debela knjiga ali prazen kindle zmanjšata doseg
evil.gif

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.972
6.991
113
Citat:
Uporabnik KillaKHAN pravi:
Citat:
Uporabnik darjan pravi:

Čak, zakaj točno govoriš, da je problem pri nemcih ne pa pri nas? A švaba se mora bolj daleč peljat kot jaz? Ker na meji je stena in brzostrelke a ne?
13.gif

Ker smo žepna država in recimo nek žabar lahko komot pride kamurkoli hoče, s pure EV avtom. Medtem ko nek švaba ne bo iz minhna prišel do berlina brez da bo moral najt nekaj za polnit avto.

Za mene in mojo ožjo familijo bi pure EV avto deloval, brez problema, v vsakodnevnem življenju. thats all Im saying. Verjamem pa, da za marsikoga pa ne bi.

Speedy

Pripravnik
31. jul 2007
724
0
16
37
CENTAR LJ
Spet odvisno iz kje si, če si iz LJ ali MS in se voziš po okolici-ravnini ni neke panike, če si nekje v "vukojebini" lahko sanjaš o dosegu. Drugače pa smo dovolj majhna država da bi bilo nujno čimprej začeti z polnilnimi postajami, edino tako se bo kdo odločil za nakup.

Pomoje bo kot iz telefoni, močni procesorji/motorji, baterija bo pa vedno prazna oz proti dnu
grin1.gif
Če bo še navor delal svoje in balkanska logika, elektrika je đabe bo dosega izredno malo v realnosti:)

Nazadnje urejeno:

SHARK1

Globus
3. okt 2012
3.643
2
36
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
Ker smo žepna država in recimo nek žabar lahko komot pride kamurkoli hoče, s pure EV avtom. Medtem ko nek švaba ne bo iz minhna prišel do berlina brez da bo moral najt nekaj za polnit avto.

Z nobenim 100% električnim avtom,ki danes obstaja na trgu (razen s Teslo S) ne morem iz Lj do Kopra in nazaj brez nekaj urnega vmesnega polnjenja
ne-ne-1.gif

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.972
6.991
113
Ok, da še to dopišem. Torej za eno smer je dovolj, tam pa nisi samo 5min, torej lahko vmes avto napolniš, že na šihtu si 8 ur in se medtem dovolj nafila baterija. Vikend izleti pa itak ni frke.

Govorim seveda o tesli, saj je o tej znami tema, drugi polizdelki me ne pritegnejo
wink-1.gif

Če pa imaš tak šiht, da si dosti na cesti, eg trgovski potnik, pa itak to odpade, kot rečeno, so vedno izjeme.

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
Citat:
Uporabnik KillaKHAN pravi:
Citat:
Uporabnik darjan pravi:

13.gif

Za mene in mojo ožjo familijo bi pure EV avto deloval, brez problema, v vsakodnevnem življenju. thats all Im saying. Verjamem pa, da za marsikoga pa ne bi.

Aha, torej švaba ne more iz Munchna v Berlin, jaz pa lahko iz LJ v Munchen?