termostatski ventili - delilniki toplote...

Sulc

Fizikalc
22. avg 2007
978
175
43
No, da ne bo izpadlo, da branim Brunato.
Samo tveganje izbire njih se mi ne zdi veliko.

Delilnik je tvoj, si ga kupil. Odčitavanje pri nas je enkrat letno (čemur sledi poračun), konec kurilne sezone. Če bi Brunata SLO nehala funkcionirati npr. jutri, bi do začetka kurilne sezone morali najti nekoga, ki bi te delilnike odčital. V skrajni sili se jih da odčitati ročno.
Zelo verjetno pa bi se relativno hitro našel nekdo, ki bi ti odčitavanje ponudil in bi zgodba tekla dalje. Problem bi bil pri uveljavljanju garancije (ki pa nikjer ne presega treh let, pa tudi nisem slišal, da bi se katerikoli delilniki dosti kvarili - bolj se pritožujejo nestrokovnjaki nad "krivičnostjo"). In kdo, misliš, bi bil novi odčitovalec? Npr. Brunata Nova. Samo odčitavanje je kar zaslužkarska dejavnost, tako da bi jo vsak z veseljem imel.

Interpreti bilanc slovenske Brunate pa (verjetno večina) nimamo pojma, kakšna jamstva ji daje 100-odstotni danski lastnik. Sklepam, da zadosti trdna, da so lahko kratkoročne obveznosti kljub negativnemu kapitalu povečali za več kot 100% (verjetno so se zadolžili kar pri mami za nabavo delilnikov).

ZATO torej menim, da izkaz njihove male SLO podružnice ni bistven pri odločitvi. Celotna grupacija pa ni javna, tako da je težko dobiti podatke, kako gre mami - pa niti ti se mi ne zdijo relevantni; saj ne kupujemo SW, ki rabi trikrat letno nadgradnjo. Gre za:
- merjenje časa in dveh različnih temperatur,
- odčitavanje (daljinsko) in
- malodane Excelovo kalkulacijo razdelitve ob upoštevanju kriterijev

Lahko pa se seveda tudi motim.

olfa

Majstr
4. sep 2007
2.384
172
63
Lepo da si tako prepričan v njih.

Samo še par vprašanj:
- kako jih boš nekako odčital ročno če je zaprt sistem in tega v bistvu ne omogočajo
- Kaj če Brunate nove ni, ker ni pripravljena plačati za odkup programa? Kaj če ti hočejo namesto odčitka 9 eur na radiator na leto po novem zaračunati 21 evrov na radiator, saj v tem vidijo svoj zaslužek? Kdo ti bo potem to čital?

Kakšna jamstva ji daje lastnik mi v končni fazi niti ni pomembno, na našem trgu pač funkcionira slabo. Strateško gledano in glede na položaj ki ga prezentirajo, bi bilo daleč bolje če bi bil izid pozitiven. Ni mi čisto jasno, koliko časa podpiraš in futraš nekoga ki hira iz leta v leto bolj.

In da se razumemo, nimam nič proti Brunati, spotaknil sem se pač ob tisto, kar sami najbolj poudarjajo in se potem negirajo. Kakšna ozadja imajo oni z svojo mamo vejo samo oni, koliko časa jih bo podpirala tudi, kar je na nas (upravni odbor) je, da pravilno izberemo ponudnika le teh in da to sprezentiramo naprej 100 lastnikom stanovanj ter pridobimo potrebno večino. Vsaka nadaljna komplikacija je samo jeba in kazanje s prstom, češ kaj so pa vam šenkali in koliko so vam plačali da ste zbrali podjetje, ki je že 5 let v k.urcu.
Tudi z Vegradom verjetno ne bi šel podpisovat pogodbe, pa če so njegova mama in botri še tako dobri. Zdaj jim slabo kaže.

sad

Guru
24. avg 2007
21.194
9.831
113
Hehe, tudi pri nas je nekaj takih. Luksuz se pač plača.
Sam sicer priporočam Jordan. Profesionalen pristop in izvedba, pa še ugodna cena.
In možnost odčitavanja tudi vode, tako da tu pride do dodatnega prihranka, ker imaš zgolj en sistem, namesto dveh.

Sulc

Fizikalc
22. avg 2007
978
175
43
Citat:
Uporabnik olfa pravi:
Lepo da si tako prepričan v njih.

Samo še par vprašanj:
- kako jih boš nekako odčital ročno če je zaprt sistem in tega v bistvu ne omogočajo
- Kaj če Brunate nove ni, ker ni pripravljena plačati za odkup programa? Kaj če ti hočejo namesto odčitka 9 eur na radiator na leto po novem zaračunati 21 evrov na radiator, saj v tem vidijo svoj zaslužek? Kdo ti bo potem to čital?

Vsak delilnik ima displej, kjer je porabo (v kdovekaterih enotah) možno odčitati tudi očno.
Ne vem, kaj če,
redface-1.gif
mogoče le nekaj drugega - mi smo se zmenili za nekih 12 EUR na stanovanje (3-5 radiatorjev), tako da se morate bolj zdilati glede odčitavanja; verjetno je odvisno od tega, kako pogosto odčitavajo

HEPAN

Majstr
5. sep 2007
2.889
155
63
Da malo obudim temo...Torej dobil sem prvi račun z nameščenimi merilniki...

Lani sem dobil račun 95 evrov za mesec oktober, tokrat sem dobil 58. Res da je letošnji oktober bil malo toplejši, ampak sem primerjal z dvema sosdeoma, ki imata podobno kvadraturo (malo manjšo), en ima račun 70, druga pa 80 €. Se pravi jaz sem prvi merilnik letos že profitiral... Aja v stanovanju imam vedno okrog 22,5 do celo 23,4 stopinje. Res pa je da sem za radiatorjem na notranji strani stene, zalepil styrodur da preprečim toplotni most.

Dushan

Pripravnik
11. apr 2008
274
0
16
HEPAN, lepo da si malo obudil temo in podal svoje izkušnje.

Nisem pa nikjer zasledil, za katere delilnike ste se potem odločili?

HEPAN

Majstr
5. sep 2007
2.889
155
63
MI imamo delilnike od Siemensa, z daljinskim odčitavanjem. Termostatske ventile od danfossa, nstavljene na stopjno 3+5mm, in stare radiatorje. Razen v koplanici kjer pa imam okrogli moderni radiator. Verjamem da bi se dalo še znižat račun če bi imel nova okna...aja pa še zahodno lego mam, tako da mi stanovanje od 12 dalje greje sonce.

Dushan

Pripravnik
11. apr 2008
274
0
16
Hvala za info! Kako ste pa izračunali faktorje glede različnih leg stanovanj? Bi te lepo prosil, če bi se mogoče dalo dobiti (na ZS seveda) kopijo vašega sporazuma o načinu delitve toplote? Mi si namreč razbijamo glavo s tem sporazumom...
bonk.gif

HEPAN

Majstr
5. sep 2007
2.889
155
63
Nimamo faktorjev za različne lege. Naš blok je v sredini med dvema tako da ni zunanje notranje ali notranje lege (stanovanja so podolgovata tako da en dela gleda na hodnik drugo pa so vse zunanje stene)...vse so bolj ali manj enake. Razen na vrhu (pod streho), kjer pa se nismo nič dogovarjali. Edino kar smo se dogovorili je 30 fiksnih in 70% variabilnih stroškov. Jaz tudi nisem pristaš faktorjev...neugodna lega se pač upošteva pri nakupu in prodaji stanovanja.

forgot1

Fizikalc
7. feb 2010
1.615
88
48
Citat:
Uporabnik HEPAN pravi:
... Res pa je da sem za radiatorjem na notranji strani stene, zalepil styrodur da preprečim toplotni most.

To mi ni čisto jasno.
A se ti da pojasniti ?

LP

HEPAN

Majstr
5. sep 2007
2.889
155
63
na steno za radiatorjem sem nalepil 3 cm styrodur. Ker so izgube najhujše ravno na tem mestu takoj za radiatorjem

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.381
1.244
113
www.adriamedia.si
Citat:
Uporabnik Dushan pravi:
Hvala za info! Kako ste pa izračunali faktorje glede različnih leg stanovanj? Bi te lepo prosil, če bi se mogoče dalo dobiti (na ZS seveda) kopijo vašega sporazuma o načinu delitve toplote? Mi si namreč razbijamo glavo s tem sporazumom...
bonk.gif

Zakaj bi pa to upošteval? O tem se razmišlja pri nakupu, ne pa da tisti s slabšo lego valijo na sosede tisto, na kar bi morali misliti prej. Kolikor porabiš, porabviš. Pika.

forgot1

Fizikalc
7. feb 2010
1.615
88
48
Citat:
Uporabnik HEPAN pravi:
na steno za radiatorjem sem nalepil 3 cm styrodur. Ker so izgube najhujše ravno na tem mestu takoj za radiatorjem

A ne dobiš na ta način ravno tistega efekta, ki ga nihče noče - enako, kot če bi poktil radiator z npr.brisačo. ?
Delilnik tipa bistveno višjo temperaturo prostora.

Me čaka isto sranje drugo leto ... pa sem marsikaj prebral, nimam pa direktnih izkušenj s tem.

LP

AndrejD

Guru
20. jul 2007
7.237
1.396
113
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:
Citat:
Uporabnik Dushan pravi:
bonk.gif

Zakaj bi pa to upošteval? O tem se razmišlja pri nakupu, ne pa da tisti s slabšo lego valijo na sosede tisto, na kar bi morali misliti prej. Kolikor porabiš, porabviš. Pika.

Točno tako.
Pa tisti , ki je direktno pod streho naj sam skrbi za njo, kaj te mene briga če zamaka. Bi mislil ob nakupu.
Pa plačeval bom samo toploto, ki jo porabim. Kako boste to toploto spravili do mene me ne interesira. Tako da odmislite razne toplotne izgube, ki jih pridelajo cevi, ko potujejo do mene. Pozabite na skupno elektriko, ker ne uporabljam luči na hodniku, ko grem domov. Kakšen pavšal za lift, saj živim v pritličju. Itd...

ali kako že gre to ?

Preseli se v hišo če ti to ni všeč.

HEPAN

Majstr
5. sep 2007
2.889
155
63
haha, ja mogoče, samo glede na to da je zadaj samo betonska plošča, prekrita z mavčno ploščo, verjamem da so izgube tam kr velike, sicer pa sem celoten del ne samo za radiatorjem pokril s styrodurjem, dokler se pač blok ne odloči za novo izolacijo.

trenutno sem sedaj zadovoljen....

@AndrejD : nimaš ravno prav ne...streha je skupna, toplota ki se izgubi med prenosom se razdeli po enakih delih, skupna elektrika se deli....KOlko pa ti zaradi neugodne lege zgubiš v svojem stanovanju, pa se nobenega ne tiče - razen tisteag ki to porablja...

@forgot1: delilni toplotne energije, kolko sem sedaj probaval, pozna samo dva stanja...ko je radiator bolj vroč od okolice pa ko ni. Takrat ko je bolj vroč šteje neke enote, ko pa je enak kot okolica nič ne šteje. Mokra brisača dejansko (vsaj po moje kaj dosti ne spremeni) ker pri delilnikih ne gre za kalorimetre, ki bi dejsnko meril razliko med vstopno in izstopno temperaturo

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.381
1.244
113
www.adriamedia.si
Citat:
Uporabnik AndrejD pravi:
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:
Citat:
Uporabnik Dushan pravi:
bonk.gif

Točno tako.
Pa tisti , ki je direktno pod streho naj sam skrbi za njo, kaj te mene briga če zamaka. Bi mislil ob nakupu.
Pa plačeval bom samo toploto, ki jo porabim. Kako boste to toploto spravili do mene me ne interesira. Tako da odmislite razne toplotne izgube, ki jih pridelajo cevi, ko potujejo do mene. Pozabite na skupno elektriko, ker ne uporabljam luči na hodniku, ko grem domov. Kakšen pavšal za lift, saj živim v pritličju. Itd...

ali kako že gre to ?

Preseli se v hišo če ti to ni všeč.

Od nekdaj živim v velčjih in manjših blokih in mi je čisto OK. Ampak eno velja: kar se nabere (elektrika, voda, čiščenje, gretje ...) v skupnih prostorih (kamor sodi tudi streha), se deli med vse. Lahko po osebah, lahko po kvadrati, lahko čez prst, ampak deli se med vse. Kar je v stanovanju, je pa samo moj strošek.
Pri nas je sicer mestni plin, vsak ima svojo peč, ampak: jaz imam 3 zunanje stene (od tega 1 vedno v senci), sosed samo 1 (lepa vzhodna lega). Naj mu rečem, da mi plača del ogrevanja, ker imam slabšo lego in več mrzih sten? Kaj pa unemu v 1 nadstropju, ki nima niti tal mrzlih za razliko od mojega soseda? On naj pa obem prispeva?
Ne se hecat ... Gretje supnih prosotrov se deli ne glede na porabo. Del stroška gretja stanovanj (fiksni del, na račun vzdrževanja, izgub ...) se deli ne glede na porabo. Kar je pa plačevanja po porabi, je pa stavr simpl. Kolikor porabiš, toliko plačaš. Lega stanovanja je čisto problem lastnika stanovanja.

roCkY

Majstr
2. sep 2007
2.564
470
83
Citat:
Uporabnik HEPAN pravi:
To pomoje nima nobenega pozitivnega vpliva. Le prostor za pretok zraka zmanjšaš. Ko se stirodur v nekaj urah pregreje imaš le večjo temperaturno razliko med njim in steno.

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36
Citat:
Uporabnik HEPAN pravi:
delilni toplotne energije, kolko sem sedaj probaval, pozna samo dva stanja...ko je radiator bolj vroč od okolice pa ko ni. Takrat ko je bolj vroč šteje neke enote, ko pa je enak kot okolica nič ne šteje. Mokra brisača dejansko (vsaj po moje kaj dosti ne spremeni) ker pri delilnikih ne gre za kalorimetre, ki bi dejsnko meril razliko med vstopno in izstopno temperaturo

Torej dejansko pri delilniku toplote obstaja samo on-off sistem beleženja porabljene energije? Meni se te zadeve vedno bolj zdijo kot en placebo nateg, ki sicer povzroči, da ljudje manj "luftajo ob odprtih radiatorjih", kar se tiče pravičnega obračunavanja, so pa daleč od tega.

Kaj pa se zgodi, če delilnik pokriješ z npr. alufolijo in povzročiš, da se temperatura zraka okoli njega in temperatura radiatorja praktično izenačita?

HEPAN

Majstr
5. sep 2007
2.889
155
63
Saj dejansko je samo to kar si rekel, da ljudje postanejo manj potratni...jaz bi reko od oka da so ljudje tam nekje do 30% energije za ogrevanje zapravljali...delilniki so samo spodbuda da razmišljajo bolj varčno...ker dejansko doma moreš imet toplo in neka energija je obvezno potrebna...se pravi ob nekem trenutku več ne moreš porabit manj, razen da te zebe. ker 21 stopinj doma (kar je priporočeno) je meni premalo za ležat na kavču in gledat tv.

glede folije pa tak. zdaj nisem preverjal kako je s to zadevo, ampak predvidevam da ko je ploščica zadaj na stiku dovolj vroča recimo tam od 45stopinj dalje šteje ne glede na zunanjo temperaturo...mogoče ima celo to mejo prednastavljeno. edini način da bi švinglal je da bi zadaj naredil hlajenje na ploščici, al pa da mas dva kompleta radiatorjev in jih zamenjaš :D

Glede moje izolacije zadaj...ker je styrodur izolacijski material, beton pa ne, se nebo nikoli pregrel, vedno boljše izolira kot beton ne glede na toploto, in jaz imam zadaj še zmeraj dovolj prostora za pretok zraka...kakorkoli že ali deluje ali ne nebom nikoli vedel. Investicija je bila skoraj zastonj, plačujem 40% manj, sosedje imajo več...za mene kombinacija vsega deluje.