termostatski ventili - delilniki toplote...

olfa

Majstr
4. sep 2007
2.384
172
63
Ali imate lastno kotlovnico?

Ker na Energetiki to ne gre (slišano že iz večih virov, ni pa preverjeno pri Energetiki). Oni pobirajo sproti kar jim pripada.

Mi smo recimo na Energetiki, imamo pa tako, da točno vemo koliko smo porabil skupaj. To je treba sedaj samo razdeliti po stanovanjih vsak mesec sproti, gledamo pa tudi opcijo, da bomo sami pobirali te podatke in jih sporočali upravniku. Že sedaj to počnemo za vodo, tako toplo kot mrzlo.

AndrejD

Guru
20. jul 2007
7.237
1.396
113
Citat:
Uporabnik sad pravi:
Če nastavijo samo tebi preveč, potem si oškodovan, če nastavijo vsem preveč (za isto količino) potem nisi oškodovan, ker bodo deleži še vedno pravilni, zgolj absolutne številke bodo napačne. Razen, če se ne deli poraba na stavbi, temveč ti računajo koliko toplote si dobil direkt iz toplarne. To je pa potem lep nateg. Ker pa gre za delilnike torej ta zadnja možnost odpade.
Kalorimetri recimo merijo vstopno/izstopno temperaturo.

Tule se pa motiš. Če vsem nastavijo preveč in bi vsi imeli isto vstopno temperaturo vode, bi se tvoja enačba še izšla. Ampak nimamo vsi iste vstopne temperature vode... Tako da se ta enačba ne izide. Vstopna temperature vode je pri prvem uporabniku na liniji drugačna kot pri zadnjem...

sad

Guru
24. avg 2007
21.194
9.831
113
Jah, gremo počasi. Prvo stanovanje je temperatura y, zadnje stanovanje je y-z. Če nastavijo vsem +5, potem je razlika pri vseh enaka. Itak je pa pred blokom kalorimeter, kateri meri (oz. naj bi) prav, koliko je prišlo v blok. Potem se pač razdeli po ključu po stanovanjih.

Še glede odčitkov: Jordan omoogoča vse varijante: od tega da oni v celoti delajo odčitke, samo delno ali pa, da stanovalci v celoti sami delajo odčitke.

olfa

Majstr
4. sep 2007
2.384
172
63
Sedaj smo imeli debato z dvema ponudnikoma, vsak ponuja svoje in hvali svoje, kar je jasno, in jasno je tudi eno, da vsi delujejo približno isto.

Kar pa me zanima je, da smo se soočili z ponudbo enosenzorskih in dvosenzorskih delilnikov. Prvi meri samo oddajanje toplote od radijatorja, drugi dela na principu toplotne razlike v prostoru.

Torej, kaj sedaj, kaj je bolje, imamo pa dve dokaj uravnoteženi mnenji, s tem, da je enosenzorski sistem pač cenejši.

Kakšna mnenja, izkušnje so na to temo?

jetamp

Fizikalc
5. sep 2007
3.536
72
48
Kranj
Citat:
Ti merilniki niti približno ne pokažejo realne porabe. Merijo čas, ko je radiator toplejši od določene temperature. Seveda se upošteva nazivna moč radiatorja. Tako lahko radiator pokriješ z brisačo, tebe zebe, poraba bo pa višja. Ker pa ljudje nočejo več plačevati pavšalno, se je nekdo domislil sila preprostega načina kako jim zamašiti usta.

Nekaj me še zanima, če razmišljam pravilno? Dotok vroče vode v radiator je na vrhu, merilnik je pa nekje na sredini in če recimo namontiraš pod radiator ventilator (recimo 3 računalniške ventilatorje), da ustvariš od spodaj navzgor prisilno odvzemanje toplote iz radiatorja ali bo merilnik še vedno pravilno izračunal dejansko oddajo toplote?
Pretok vode bo enak in vstopna temp. vode v radiator bo tudi enaka le mesto, kjer je namontiran merilnik bo hladnejše zaradi prisilnega odvzema temp. Torej boš imel topleje plačeval boš pa še manj, kot bi imel brez ventilatorjev. Ali se motim?

olfa

Majstr
4. sep 2007
2.384
172
63
Na koncu boš po silni težnji šparanja pri plačilu toplotne energije toliko več plačal za elektriko in vsa ostala pomagala.

Delilnik toplote pride točkovno varjen na radijator, in osebno sem mnenja, da ti lokalno ne moreš ohladit radiatorja do te mere da boš dosegel izklop senzorja.

HEPAN

Majstr
5. sep 2007
2.889
155
63
Nič ni varjen na radiator, naši delilniki so prišraufani na radiator, z neko posebno sponko...zadaj je še luknja in mogoče bi se celo res dalo okrog delilnik ohladit zadevo.

olfa

Majstr
4. sep 2007
2.384
172
63
No ja neke vrste hladno varjenje.

Podnožje delilnika je kovinsko (precej debela koviska ploščica), tako da, ...

Probaj in poročaj
smile-1.gif

HEPAN

Majstr
5. sep 2007
2.889
155
63
no naceloma imam zadaj kar precej prostora, tako da bi načeloma brez težav speljal skozi kakšno vodno hlajenje od računalnika.

Bom videl po prvem računu če se mi splača experimentirat.

sad

Guru
24. avg 2007
21.194
9.831
113
Citat:
Uporabnik HEPAN pravi:
Bom videl po prvem računu če se mi splača experimentirat.
Splača se vedno (če deluje), vprašanje je, če se ti da in pa, da potem ne skuriš toliko več elektrike.

Naše izkušnje so, da je plačilo na blok šlo 30% dol, ko smo šli na obračunavanje po porabi. Meni je šel strošek dol za 43%, s tem, da smo komaj pol kurilne sezone imeli merilce gor. Računam, da bom letos na preko 50% prihranka. Tako da, se mi ne da igrat s tem. Pa čisto vest je tudi nekaj vredna.

posavec

Pripravnik
23. feb 2010
60
0
6
Mi imamo letos prvič delilnike toplote na radiatorjih ( blok z devetimi nadstropij), stanovanje s petimi radiatorji, 75 kvadratov. . Začel smo s 1. oktobrom tako , da ko dobim prvo položnico po novem, poročam,

lp.

Nazadnje urejeno:

Dushan

Pripravnik
11. apr 2008
274
0
16
Mi se tudi odločamo za te delilnike... Zaenkrat imamo samo ponudbo od Brunate, kateri sami sebe hvalijo, da so itak najboljši in da je njihov delilnik daleč najbolj natančen... Ima kdo od vas njihove delilnike?

Koga naj potem še povprašamo za ponudbo? Enerkon, Jordan, ...?

Zanima me pa tudi, če imate tisti, ki že imate delilnike nameščene, sklenjen "Sporazum o načinu delitve in obračunu stroškov za toploto" in če mi kdo lahko na ZS pošlje osnutek tega sporazuma?

olfa

Majstr
4. sep 2007
2.384
172
63
Obstaja še ena tema o delilnikih, kjer je napisanih kar nekaj ponudnikov.

Mi izbiramo med temi:
- Brunata (polni samohvale, cenovno ne fleksibilni in ne poznajo trga, saj so mnenja da so najcenejši. Odčitavanje drago, za vpogled v porabo lastnih radiatorjev preko WWW je potrebno plačat, edini, ki imajo na veliko in veliko povedati o konkurenci. Njihovo bilančno stanje ni ravno zavidanja vredno).
- Jordan (dokaj dobra predstavitev, izkušnje na tem področju, cenovno malček nad ostalimi, skratka delujejo dokaj zanesljivo)
- Staning (tržijo Siemensa, saj Siemens nima direktne prodaje delilnikov toplote. Delujejo zanesljivo, firma pa funkcionira manj kot eno leto. Nastala pa je iz podjetja Stanus (oče, hči), obetajo veliko, tako cenovno kot z spremljevalnim programom)
- NITS (ta bo razgovor še imel, tako da več v nadaljevanju, izhaja pa iz Jordana baje)

Sporazum pa je po moje narejen itak glede na zakon o .....................

Dushan

Pripravnik
11. apr 2008
274
0
16
olfa, kot sem že napisal, se glede Brunate popolnoma strinjam z vsem, kar si napisal tudi sam.

Drugače se je pa sedaj pojavilo polno majhnih firm in s.p.-jev, ki mislijo, da bodo tukaj samo zaslužili, ker je to pač treba zakonsko imet v večstanovanjskih stavbah. Tako da pri teh manjših in na novo nastalih firmah je po moje treba biti zelo pazljiv...

Kolikor sem se še poglabljal v zadeve, je verjetno smiselno pridobit ponudbe še od firm Jordan, Enerkon, mogoče Landis+Gyr. A ostane še kakšen kolikor tolikor zanesljiv...?

Za sporazum se pa še vedno priporočam...

AndrejD

Guru
20. jul 2007
7.237
1.396
113
Citat:
Uporabnik olfa pravi:

Mi izbiramo med temi:
- Brunata (polni samohvale, cenovno ne fleksibilni in ne poznajo trga, saj so mnenja da so najcenejši. Odčitavanje drago, za vpogled v porabo lastnih radiatorjev preko WWW je potrebno plačat, edini, ki imajo na veliko in veliko povedati o konkurenci. Njihovo bilančno stanje ni ravno zavidanja vredno).
- Jordan (dokaj dobra predstavitev, izkušnje na tem področju, cenovno malček nad ostalimi, skratka delujejo dokaj zanesljivo)
- Staning (tržijo Siemensa, saj Siemens nima direktne prodaje delilnikov toplote. Delujejo zanesljivo, firma pa funkcionira manj kot eno leto. Nastala pa je iz podjetja Stanus (oče, hči), obetajo veliko, tako cenovno kot z spremljevalnim programom)
- NITS (ta bo razgovor še imel, tako da več v nadaljevanju, izhaja pa iz Jordana baje)

Siemens ne proizvaja več delilnikov. Vse skupaj ima zdaj preko Qundis

posavec

Pripravnik
23. feb 2010
60
0
6
Pri nas so delilniki od Enerkona, vse pa je šlo iz rezervnega sklada ( delilniki, menjava ventilov s termostatskimi, znamke Danfoss, doplačilo pa je bilo pri menjavi starih radiatorjev - delo je bilo zaračunano 20 evrov po komadu).

lp.

Sulc

Fizikalc
22. avg 2007
978
175
43
Kako to, da se zatikate v poslovne rezultate Brunate SLO?
Brunata je z naskokom največji od vseh ponudnikov, odkar se je Siemens losal tega segmenta. Predstavljam si, da pač njihov poslovni model v začetku predvideva minus, kaj pa je to takega?

Meni se ne zdi kaj posebno tvegana glede na ostale. Mi smo se lani odločili za Brunato - izkušenj nimam kaj posebnih, bolj je problematičen upravnik (kot vedno
smirk-1.gif
)

olfa

Majstr
4. sep 2007
2.384
172
63
Zakaj se zatikamo v to?

Kakšne opcije imaš, če gre podjetje v stečaj? Ali ste pri izbiri kaj povprašali? Kako je lahko po tvojem mnenju, oziroma po njihovem tudi, praktično market leader že pet let v krepkem bilančnem minusu in iz leta v leto tone globje in po GVIN-u ni zaupanja vreden partner?

Odgovori, če lahko na ta vprašanja, močno nam boš olajšal izbiro, mogoče celo Brunato.

No in zanimivost, se je edini, čeprav o tem ni tekla beseda, v to zataknil predstavnik Brunate. Pa smo ga malo pobezali kaj in kako. Odgovor je bil, da če slučajno grejo v stečaj, oni odprodajo program pač nekemu kupcu. Sistem, kakor pač imajo zaprt, lahko obvladujejo samo z njihovim programom in jim ga ni interes odpirat.

Torej. če crknejo, pa jim tega ne privoščim, sledi zopet nov nakup vsega tega sranja oziroma podpisovanje novih pogodb z tem v zvezi, ki pa zaradi zaprtosti sistema seveda ne bo ugodnejša kot prej, poleg tega bojo podatki dragi in verjemi, da jih bojo plačali uporabniki. O nemogočnosti tega ne bi, saj vidima kako zadeve pri nas plovejo.

In ja, če se da, bi se temu, če je že tako očitno, raje izognili.

Dushan

Pripravnik
11. apr 2008
274
0
16
Citat:
Uporabnik Sulc pravi:
Kako to, da se zatikate v poslovne rezultate Brunate SLO?
Brunata je z naskokom največji od vseh ponudnikov, odkar se je Siemens losal tega segmenta. Predstavljam si, da pač njihov poslovni model v začetku predvideva minus, kaj pa je to takega?

Meni se ne zdi kaj posebno tvegana glede na ostale. Mi smo se lani odločili za Brunato - izkušenj nimam kaj posebnih, bolj je problematičen upravnik (kot vedno
smirk-1.gif
)

Brunatin poslovni izid je iz leta v leto slabši...
1032804-Bonitete_Brunata.jpg

Priponke

• 1032804-Bonitete_Brunata.jpg
    1032804-Bonitete_Brunata.jpg
    100,3 KB · Ogledi: 301

corsol

Guru
11. mar 2010
3.084
1.038
113
Citat:
Uporabnik AndrejD pravi:
Citat:
Uporabnik olfa pravi:

Mi izbiramo med temi:

Siemens ne proizvaja več delilnikov. Vse skupaj ima zdaj preko Qundis

Prišlo je do združitve 2 velikih :
QUNDIS=QVEDIS(bivši SIEMENS) + KUNDO(od njih jih je imel ENERKON).

Glede firme se verjetno ni za bat da bi bilo slabo,glede ponudnika pa bi osebnoi izbral nekoga "preverjenega", kljub morda malce višji ceni.

Pri nas imamo KUNDO-te(ENRKON) in daljinsko odčitavnje zaenkrat dela OK(>2 leti).

Morda kot zanimivost:
Če se ne motim je skupna poraba padla za cca 25-30%.Delitev je v razmerju 70:30(števec:pavšal).
Je pa bilo konec prve kurilne sezone , ko je pršel čas obračuna zanimivo poslušat komentarje ....... npr.nekdo v garsonjeri je moral doplačat 400€
shocked-1.gif

No takih modelov jebilo kar nekaj dokler so jim drugi plačevali njihov konfort, ko jih pa sedaj poslušam pa vsi šparajo in zatiskajo radiatorje in jamrajo da jih zebe.....

Nazadnje urejeno: