Tema o novih prometnih zakonih

zajbel

Pripravnik
17. dec 2008
859
1
18
Citat:
Uporabnik sass pravi:
če gre za križišče, potem mora imeti stranska cesta znak - trikotnik ali stop. če teh dveh znakov ni, potem to ni križišče.

Kaj pa, če je enakovredno križišče?

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.180
1.193
113
www.adriamedia.si
Citat:
Uporabnik Drago pravi:
Citat:
Uporabnik Apollo8 pravi:
Dej prvo si poisci vseh 300 tem kjer je bilo 300x dokazano da je samo ena cestninska v slo kjer je omejitev za avtomobile 40. Drugje velja za ABC stezo. Ne tisto na tleh niso prometni znaki.

Peljal sem se od NM preko LJ do Šentilja po AC. Posebej sem bil pozoren na prometne znake pred cestninskimi postajami, ravno zaradi takih in podobnih debat. Pred vsemi cestninskimi postajami stoji na desni strani prometni znak z omejitvijo 40. To zame pomeni, da je neka budala določil, da moram voziti 40 km/h, razen, če ta znak pomeni največjo dovoljeno težo. Pri teh znakih ni nobenih dopolnilnih tabel, da velja samo za ABC stezo, ali pa za helikopterje in ladje.

Zapelji se enkrat čez eno cestninsko, oglej si vse prometne znake (tudi tiste na desni, za kar bo treba malce obrniti glavo) in nam, neuki raji, poizkusi razložiti, kako je treba peljati, da se izognemo nepotrebnemu polnjenju proračuna. Ko poskušam te zadeve razčistiti z znanci, policisti, se vsi izogibajo konkretnim odgovorom. Upam, da boš vsaj ti razložil situacijo.

Preberi si malo zakon. Znak na AC mora stat na obeh straneh, in to vertikalna signalizacija, ali pa nad AC (recimo svetlobne table, pa še te veljajo le v primeru, da je znak na njih prižgan stalno, torej da ne utripa ali da se ne menja s kakim drugim znakom/napisom). Drugače nima veljavnosti.

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.180
1.193
113
www.adriamedia.si
Citat:
Uporabnik AndrejD pravi:
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:
Omejitev je 60, razen na CP Pesnica (od teh tavelikih). To je potrdilo tudi sodišče. Konec debate o tem.

maš mogoče kje link to tega ?

Ne, Ti pa lahko povem, da je šlo za sodbo kranjkega okrožnega sodišča. Če ne bi bil na poti, bi lahko doma še prebrkal, če imam na kakem disku scan sodbe.
Skratka, 60 je.

ChaoRen

Fizikalc
21. jul 2007
5.409
0
36
124
Citat:
Uporabnik wacko pravi:
Pa ker [censored] bi šel lovit tega Porša, ki dela prekršek za kakšnih 300€, če lahko naši možje postave v istem času pobašejo par tisoč evrov od tistih, ki so šli 10km/h prehitro na 40km/h omejitve...

Te foušija daje, ker ma belega porša ?
evil.gif

Aja, povzročanje splošne nevarnosti pa ne šteje? Menjavanje voznih pasov proti vsem pravilom, prehitevanje po desni, itd pa ne šteje. Mimogrede, tam je omejitev 100, ne 130 km/h. Če taka vožnja ne odnese izpita, potem pa tudi ne vem...

sass

Guru
1. sep 2007
5.201
845
113
ok, enakovredno križišče je recimo izjema, ampak pogoj je, da gre za križanje enakovrednih cest, kar pa v zgornjem primeru zagotovo ni

Konec

Guru
Izključen uporabnik
22. avg 2007
1.924
753
113
GO rica
Prihaja cas ko bodo morali biti ti ravbarji na cestah ko nas bodo ustavljali obleceni v neprebojne jopice in celade.....
Vsak normalen narod ima dolocen prag tolerence. Glede na pisanje dolocenih obesalnikov tu na forumu ki podpirajo te in se visje kazni smo Slovenci se dokaj pod uplivom rdece zvezde in ponizno ubogljivi do razbojnikov ki nam narekujejo nacin zivljenja in ropajo tezko zasluzen denar.
Kazen ja vendar postena kazen,ne pa oderustvo in razbojnistvo na cestah z uporabo vseh svinskih hinavskih metod ki jih nasi inkasanti premorejo.

synthman

Fizikalc
22. avg 2007
7.226
0
36
Citat:
Uporabnik Speedy pravi:
Nagradno vprašanje pa je zakaj hudiča omejitev 70 če se pa v naselju ne sme voziti več kot 50. So potem te table samo za okras in se jih ne upošteva?...
Kje si pa to pobral, da se v naselju ne sme vozit več kot 50?

sajkek

Guru
16. mar 2008
35.320
10.618
113
3 smrtne žrtve v treh nesrečah pretekli teden. novi zakon še vedno dela?

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
Citat:
Uporabnik sajkek pravi:
3 smrtne žrtve v treh nesrečah pretekli teden. novi zakon še vedno dela?

valda, ker so napisali ta vikend 1113 kazni lani pa enak vikend 1115, torej sta dva manj divjala
hysterical-1.gif

Realman

Pripravnik
21. maj 2008
390
2
18
Mene pa zanima, če je kdo opazil kakšne so sedaj te nove table, tam ko je omejitev 30. Meni osebno se zdi malo noro, da so tako majhne, poleg tega še precej stran od ceste, včasih na vrhu kakšnega semaforja. meni se zdi, da če ne poznaš točno ceste te table hitro spregledaš, pa pelješ 50. Potem te pa doma počaka lepa modra kuverta z položnico za 500€.
Ni mi jasno, zakaj so naredili takšne majhne table, poleg tega so še malo stran, da so zelo slabo vidne. To se bo treba pritožit, da bodo postavili klasične table, tako kot so vse ostale.
Pa lahko me sedaj popljuvate da sem slep, samo meni se zdi da so z razlogom takšne, da jo lahko zelo hitro spregledaš. Sploh če ne poznaš točno odseka ceste.

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
najboljše je, ko je tabla kar na eni štangi v križišču, tako da jo lahko vidiš samo, če se pripelješ pravokotno na njo, če pa prideš s strani na cesto, pa moraš pogledat skozi stransko steklo gor, da jo opaziš

Realman

Pripravnik
21. maj 2008
390
2
18
Saj to me zanima, ali sploh to je dovoljeno. Smer trnovo proti roški sem gledal, najprej je 40. Potem je pa v krožnem gor na semaforju 30 naprej od zadnjega krožnega. Kolikor vem mora biti tabla za omejitev na levi in desni strani da je veljavna. Zato me zanima, če se je že kdo v to poglobil. Ker človek res takšno tablo zelo hitro spregleda.

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Citat:
Uporabnik AndrejD pravi:
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:
Omejitev je 60, razen na CP Pesnica (od teh tavelikih). To je potrdilo tudi sodišče. Konec debate o tem.

maš mogoče kje link to tega ?
Bila tema na alterju, verjetno tu v avtomobilizmu.

(verjetno sam veš, da je omejitev 60 km/h pri cestninskih postaja, ugibam?)

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.180
1.193
113
www.adriamedia.si
Citat:
Uporabnik Realman pravi:
Kolikor vem mora biti tabla za omejitev na levi in desni strani da je veljavna. .

Samo na AC.

Imaš pa prv, table so premajhne (tisti del z omejitvijo bi moral biti enako velik kot navadna tabla za omejitev, cela tabla pa primerno večja, + obvezna bi morala biti talna oznaka) in neprimerno postavljene.

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Hmm, znak III-75 na mejnem prehodu še vedno kaže omejitev 100 za hitre ceste.

RS_-2008-064-02802-OB~P001-0000.GIF

A novega pravilnika še ni (na hitro nisem našel)?

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Citat:
Uporabnik Realman pravi:
Mene pa zanima, če je kdo opazil kakšne so sedaj te nove table, tam ko je omejitev 30. Meni osebno se zdi malo noro, da so tako majhne, poleg tega še precej stran od ceste, včasih na vrhu kakšnega semaforja. meni se zdi, da če ne poznaš točno ceste te table hitro spregledaš, pa pelješ 50. Potem te pa doma počaka lepa modra kuverta z položnico za 500€.
Ni mi jasno, zakaj so naredili takšne majhne table, poleg tega so še malo stran, da so zelo slabo vidne. To se bo treba pritožit, da bodo postavili klasične table, tako kot so vse ostale.
V naselju je minimalna predpisana velikost tega znaka 60 cm.
na cestah v območju umirjenega prometa pa 40 cm;
Vir: Pravilnik o prometni signalizaciji in prometni opremi na javnih cestah 18. člen

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Citat:
Uporabnik synthman pravi:
Citat:
Uporabnik Apollo8 pravi:
Dej prvo si poisci vseh 300 tem kjer je bilo 300x dokazano da je samo ena cestninska v slo kjer je omejitev za avtomobile 40. Drugje velja za ABC stezo. Ne tisto na tleh niso prometni znaki.
No to smo razčistili, zakaj ne velja 40 ampak 60. Nismo pa razčistili, do kje velja ta omejitev. Veš ti?
(namig - znak za prenehanje vseh omejitev stoji pogosto samo na desni strani AC)
Kako je s postavljanjem znakov na AC?
Sem preletel zakonodajo in ne najdem člena, ki pravi, da mora na AC biti na obeh straneh.

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Pa da ne odpiram nove teme:
Če so trije prometni pasovi v eno smer, in eno vozilo vozi po skrajnem levem pasu, eno na skrajnem desnem, na sredinskem pa nobeno. A če eno vozilo dohiti in prehiti drugo, se to šteje za prehitevanje?

Realman

Pripravnik
21. maj 2008
390
2
18
Območje umirjenega prometa 40cm. Res ne vem ali že tako slabo vidim samo meni so te table pod 40cm, mogoče bolj 30cm. Ali pa je samo optična varka zaradi obrobe. Eno bom moral zmeriti, ker mi res ne deluje na 40cm.

panoramic

Fizikalc
20. mar 2010
1.837
0
36
ksz

Če bi se šlo res za varnost v conah 30, bi lahko predpisali, da mora biti na začetku cone 30 na tleh takšna reč, kot je na AC pri kontroli varnostne razdalje. Ali pa 2-metrski pas iz granitnih kock. Da začutiš, da si prišel v cono, če spregledaš znak, ker je ta neprimerno postavljen / premajhen / skrit za krošnjo / ga zakriva parkiran kombi / you-name-it.

Saj že vem, kaj bo synthman napisal, zato se ni treba ponavljati v tej smeri
smile-1.gif