Jaz ga delam približno tako kot ta gospod
Tatarski biftek...
že cca. 10-12 let delam biftek po približno enakem receptu (čeprav sem star "šele" 26 let) in komurkoli ga ponudim, se ga ne rešim nikoli več! (ne da bi se hvalil)
pripravljam ga na naslednji način:
500 - 600 g pljučne pečenke (ali - ker ga moram delati pogosto... kos za zrezke)
važno je, da ga očistimo žilic in loja (oz. česarkoli že...) potem pa:
- če nočemo da postane "čudne barve" (temen), ga za 24 ur pustimo marinirati v olju in česnu. (ne pretiravat) , nato pa pristopimo k zadevi bolj konkretno:
3 - 4 rumenjake
malo olja
zelo malo ga solimo, od začimb pa:
česen, čebula, peteršilj, kapre, filete (celo konzervo , noter jih je cca 6-8 filetov inčunov), majoneza (ne pretiravamo), gorčica, drobnjak, paprika (začimba), poper, malenkost belega vina in malo konjaka.
Ker ne morem na pamet oceniti koliko damo določene zadeve mesu, sam ponavati postopoma dodajam recnije, dokler ni okus popoln.
Tatarec barve ne bo spremenil.
Še nekaj o mletju mesa. Sam ga "po novem" najprej razrežem na koščke in mariniram, nato pa čim hitreje zmeljem (meso ne sme biti zbito), idealno pa bi bilo strganje z nožem (si dober za cel teden...).
Kot sem že omenil, kdor to poskusi najprej reče, da to ni Tatarski b., saj je tisti v trgovini čisto drugačen.
Seveda je drugačen, saj je noter precej več paprike, manj jajc, filetov in ostalih dobrot. Drugače bi bil mnogo dražji...
Matjaž