Število mrtvih na slovenskih cestah

synthman

Fizikalc
22. avg 2007
7.226
0
36
Citat:
Uporabnik Jado pravi:
dej nehaj synthman s tvojimi nebulozami.....samo nestrpnim voznikom to povzroča problem in s tem UBIJAJO ostale in so potencialni morilci.....Policija bi morala več časa posvečati temu.
Uboj tega motorista je lep primer.
Ja tole je res lep primer, kako nekateri razmišljate, in ne verjamem da je umrlemu in svojcem v kako veliko tolažbo to, da je bil voznik v avtu nestrpen, če bi pa zelena utripala bi pa po vsej verjetnosti ustavil, motorist pa ostal živ.
Obstajata dve rešitvi.
1. ponovno uvest UZ, tako bi zdesetkali vožnje v rumeno/rdečo na stanje, kot je bilo pred tem ukrepom. Posledica bo manj nesreč in manj denarja v proračunu
2. Pustit tako kot je, da se ljudje ubijajo, vozijo v rumeno/rdečo, policaji pa kasirat. Posledica več nesreč in več denarja v proračunu.

Jest in še nekateri bi raje točko 1. Država, ti in še nekateri tu pa imate raje točko 2. Vsaka ima svoje prednosti in slabosti, pač kakor za koga.
Če bi se denar od prekrškov/nesreč stekal v moj žep, bi najbrž raje 2. ker pa sem zgolj ogrožen na cesti in od kazni nimam nič pa bi raje točko 1.

synthman

Fizikalc
22. avg 2007
7.226
0
36
Citat:
Uporabnik novaa pravi:
jaooo si dosaden.... samo tri različne poste veš pisat, potem pa se ponavljaš.

ukinitev utripajoče luči,
2600€ kazni + 18 pik ali nekaj takega in
da višanje kazni odlično deluje.... polnjenje proračuna
bonk.gif
Še premalokrat sem tole napisal, ker nekateri še kar verujete, da redarji/policaji kaznujejo samo zaradi zagotavljanja višje varnosti, in ne zaradi polnjenja proračuna. In kako visoke kazni preprečujejo nesreče. Ja, komaj čakam 1.7. ko ne bo več nesreč.
Še tiste table ob cesti, ki kažejo kolk hitro voziš (in zmanjšaš po potrebi) bodo zdej ukinili, ker jim preveč kvarijo priliv v kaso.
Še vprašanje zate, že velikokrat sem ga postavil pa nikoli dobil odgovora, tebi bo pa zagotovo šlo, ko že konkretne cifre navajaš. Tebe sprašujem, ker trdiš, da višje kazni preprečujejo prekrške.
Koliko €€€€ bi morala bit kazen za izsiljevanje prednosti, da tisti v cirkovcih nebi zapeljal direkt pred vlak in ubil sebe in še par zraven?

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.175
6.989
113
pri taščici
Korita za roze: spomnite se tiste skale v rondoju na brniku ko je nekdo z lanosom v njo priletel. Bi bilo zanimivo poiskatsynticevo mnenje.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.175
6.989
113
pri taščici
Sem skoraj preprican da je nekdo na bavarcu peljal v konkretno rdeco in bil pri UZ naredil enako. Kamere so, upam da znajo dokazat kdo. Ce Voduskovop po sarajevu lovijo s kamero naj se pri nas.

Jado

SCANIA, na uro ziher 140
21. maj 2008
15.634
211
63
Kranj
sytnhman: če ga je odneslo 20m, torej voznik bmwja je lepo gas pritisnil v 50 coni, torej je moral voziti preko 60....
jaz nočem nobene točke 1 in 2, jaz želim in potihoma pričakujem, da se ljudem ne bi mudilo skoz nekam. Zakaj jaz nikoli ne pohodim gas v križišču ampak lepo varno ustavim? zakaj je nekaterim to problem in ubijajo ljudi?

Nazadnje urejeno:

synthman

Fizikalc
22. avg 2007
7.226
0
36
Citat:
Uporabnik Jado pravi:
sytnhman: če ga je odneslo 20m, torej voznik bmwja je lepo gas pritisnil v 50 coni, torej je moral voziti preko 60....
jaz nočem nobene točke 1 in 2, jaz želim in potihoma pričakujem, da se ljudem ne bi mudilo skoz nekam. Zakaj jaz nikoli ne pohodim gas v križišču ampak lepo varno ustavim? zakaj je nekaterim to problem in ubijajo ljudi?
Saj pravim, slaba tolažba je zdej govorit, da je bil povzročitelj divjak, norec, nestrpen, se mu mudi.... dejstvo je, da danes ogromno ljudi vozi skoz rdečo, pred ukinitvijo UZ si pa videl to res izjemoma. In zagovorniki ukinitve UZ vedno pravijo, da so vozniki prej pri UZ pohodili gas in peljali skoz rumeno z višjo hitrostjo (ali si bil med njimi?), in se jim zdi to slabo, zdej ko pa ti pohodijo gas pri rumeni ali celo rdeči, in peljjejo prehitro v rdečo (kot ta v našem primeru), se jim pa zdi vse ok., Saj zdej imajo krivce, norce, divjake, nestrpneže... in še kasa jim štima.
Še vedno ostajata aktualni tisti dve točki, al bi bilo bolje ponovno uvest UZ ali pustit tako kot je. Jaz ostajam pri svojem mnenju, da je lažje ustavit pred rdečo, če si obveščen da se bo prižgala 10sek prej, kot pa če si obveščen 3 sek prej, Ti časi veljajo ob polni koncentraciji in gledanju na semafor. Če pa mal okol gledaš, pa ta čas lahko skrajšaš.
Včasih, ko je zelena še utripala, če sem bil daleč sem dal nogo lepo z gasa in ustavil lepo počasi pri rumeni, če sem bil blizu sem peljal še skoz zeleno, skozu rdečo nisem peljal nikoli, sedaj pa se mi zgodi kdaj, da peljem v rdečo. In veliko drugih pravtako, kot opažam, nisem jest edini tak. In pravim, za umrlega je zdej slaba tolažba, al je blo namerno, spregledal rumeno v tistih 3 sekundah ko gori, voznik divja, se mudi.....) z ponovno uvedbo UZ bi vožnje v rdečo zdesetkali, ampak bi policaji/redarji tudi manj pokasirali. pa smo spet pri točkah 1 in 2.

Moongoose

Pripravnik
12. apr 2008
718
1
16
41
Citat:
Uporabnik synthman pravi:

Saj pravim, slaba tolažba je zdej govorit, da je bil povzročitelj divjak, norec, nestrpen, se mu mudi.... dejstvo je, da danes ogromno ljudi vozi skoz rdečo, pred ukinitvijo UZ si pa videl to res izjemoma.

raviš da je dejstvo? Pa dokaži to dejstvo, pokaži številke, statistike, raziskave, ki potrjujejo tvoj prav. Imaš kaj od tega ali si samo glasen (na forumih) in si "dejstva" izmišljuješ.

Samo zato ker ti nisi sposoben se ustavit pred semaforjem, še ne pomeni da so vsi ostali vozniki na cesti prav tako nesposobni.

synthman

Fizikalc
22. avg 2007
7.226
0
36
Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:
Korita za roze: spomnite se tiste skale v rondoju na brniku ko je nekdo z lanosom v njo priletel. Bi bilo zanimivo poiskatsynticevo mnenje.
Je Apollo par dni nazaj povsem točno napisal, kakšno bi bilo moje mnenje o teh koritih.
Ko bi se Joža, pijan in prehiter ubil v tistih koritih, bi napisal da je država ubila človeka, ker mu je postavila šikano na pot. (brez korit bi živ pripeljel do doma).
Fizične ovire nebi smele bit take, da povečujejo nevarnost nesreč, oz. so posledice zaradi njih hujše, kot če jih nebi bilo.

V bližnji vasi je on pametnjakovič postavil šikano (otok) na začetku vasi. In ta šikana je ob spolski cesti ali prehitri vožnji zele nevarna, da te ne zanese s ceste na polje ali v bližnjo betonsko ograjo. Polovica jih zdej pelje po levem pasu (naravnost) mimo šikane, tisti plastični znak pa menjajo kot po tekočem traku, ker je skoz razbit. Včasih ni cel zdržal dva dni. K sreči je plastičen, če bi bila tam betonska korita bi se že kdo ubil.
Tiste skale v rondoju na brniku so nevarne, in bi jih bilo treba nemudoma odstranit, predno se kdo tam ubije. In namenjene samo temu, da je nekdo fajn zaslužil, ko jih je postavil.

novaa

Pubec
19. jul 2007
8.596
1.274
113
Citat:
Citat:
Uporabnik novaa pravi:
jaooo si dosaden.... samo tri različne poste veš pisat, potem pa se ponavljaš.

ukinitev utripajoče luči,
2600€ kazni + 18 pik ali nekaj takega in
da višanje kazni odlično deluje.... polnjenje proračuna
bonk.gif
Še premalokrat sem tole napisal, ker nekateri še kar verujete, da redarji/policaji kaznujejo samo zaradi zagotavljanja višje varnosti, in ne zaradi polnjenja proračuna. In kako visoke kazni preprečujejo nesreče. Ja, komaj čakam 1.7. ko ne bo več nesreč.
Še tiste table ob cesti, ki kažejo kolk hitro voziš (in zmanjšaš po potrebi) bodo zdej ukinili, ker jim preveč kvarijo priliv v kaso.
Še vprašanje zate, že velikokrat sem ga postavil pa nikoli dobil odgovora, tebi bo pa zagotovo šlo, ko že konkretne cifre navajaš. Tebe sprašujem, ker trdiš, da višje kazni preprečujejo prekrške.
Koliko €€€€ bi morala bit kazen za izsiljevanje prednosti, da tisti v cirkovcih nebi zapeljal direkt pred vlak in ubil sebe in še par zraven?

glej... saj ti dam vse prav, policijo uporabljajo za polnjenje proračuna, mestno redarstvo pa še najbolj... vse je res.
Pravim ti samo da se že ponavnjaš. Vsaki drugi post točno vem kaj boš napisal
uf-1.gif

Drugače pa če me že sprašuješ... višanje kazni ne pomaga kaj dosti pri tem. Povdarek bi moral bit na razvoju vozniške kulture (eden od načinov je tudi kaznjenje).
Par krivcev po hitrem postopku v zapor s popoldanskim in dopoldanskim delom v soči. pa kaki dokumentarec iz soče bi morali parkrat predvajat med predavji za vozniški izpit.... kaki bolj "sočen" dokumentarec
obcestni panoji bi tudi prav prišli s slikami nesreč....

aja... klko sem si računal, če pripelješ 45km/h na omejitev 40, to ni 300€ in 3 pike.
ombočje omejene hitrosti je takrat, ko je znak 30 na katerem še zraven piše da je območje omejene hitrosti. ponavadi so še zraven ležeči policaji (vsaj tu v mb)

synthman

Fizikalc
22. avg 2007
7.226
0
36
Citat:
Uporabnik Moongoose pravi:
Citat:

Saj pravim, slaba tolažba je zdej govorit, da je bil povzročitelj divjak, norec, nestrpen, se mu mudi.... dejstvo je, da danes ogromno ljudi vozi skoz rdečo, pred ukinitvijo UZ si pa videl to res izjemoma.

raviš da je dejstvo? Pa dokaži to dejstvo, pokaži številke, statistike, raziskave, ki potrjujejo tvoj prav. Imaš kaj od tega ali si samo glasen (na forumih) in si "dejstva" izmišljuješ.

Samo zato ker ti nisi sposoben se ustavit pred semaforjem, še ne pomeni da so vsi ostali vozniki na cesti prav tako nesposobni.
Še den, ki mu je ljubše, da se v križiščih ljudje pobijajo, policija/redarji pa kasirajo, kot pa da bi zmanjšali število voženj v rdečo, in posledično manj pokasirali.

Zdej pa še sorodnikom umrlega povej, da je bil povzročitelj pač nesposoben, kot tisoče drugih, in da če bi pa zelena utripala bi bil pa sposoben ustavit. Al pa jim razloži da je v 3 sek lažje ustavit kot v desetih, če ti bo ratalo.

A nisi imel še izpita 5 let nazaj, da bi se spomnil? No ta dejstva na katera se sklicujem črpam na podlagi lastne znanstvene študije. Zadovoljen?
Če ne verjameš pa lahko vprašaš na policijo, ti bodo natančno znali povedat, da ko je zelena še utripala, da je marsikdo pohodil gas in peljal skoz križišče s povišano hitrostjo in koliko km/h hitreje kot prej. Zdej pač zelena ne utripa in pri UZ noben ne pohodi gasa ker jo pač ni. To so dobro opazovali in točno prešteli. Ampak smola, koliko jih je pa letelo v rdečo prej in koliko po ukinitvi UZ, to so pa pozabili štet in tega podatka nimajo. Zato ti ne preostane drugega, kot verjet meni, ali pa drugim starejšim voznikom.

synthman

Fizikalc
22. avg 2007
7.226
0
36
Citat:
Uporabnik novaa pravi:
Drugače pa če me že sprašuješ... višanje kazni ne pomaga kaj dosti pri tem. Povdarek bi moral bit na razvoju vozniške kulture (eden od načinov je tudi kaznjenje).
Par krivcev po hitrem postopku v zapor s popoldanskim in dopoldanskim delom v soči. pa kaki dokumentarec iz soče bi morali parkrat predvajat med predavji za vozniški izpit.... kaki bolj "sočen" dokumentarec
obcestni panoji bi tudi prav prišli s slikami nesreč....
Traparija. Samo izživljal bi se nad folkom. Torej naj za kazen tiste norce v soči, ki so na glavo skakali v polmetrsko vodo ali divjali po cestah, da so pristali na vozičku po tvoje neguje avtomehanik, ki je povzročil nesrečo, avte naj gre pa šraufat medicinska sestra al kaj?
Ej, a misliš da tisti zdravniki, sestre..., ki so zaposleni v soči nikoli ne kršijo prometnih predpisov?
Imaš prav samo v toliko, da je ena izmed rešitev v razvoju vozniške kulture. Dodajam od vrtca pa na dalje. Ampak vzgoja s palico ni ravno dobra vzgoja.

Citat:
Uporabnik novaa pravi:
aja... klko sem si računal, če pripelješ 45km/h na omejitev 40, to ni 300€ in 3 pike.
ombočje omejene hitrosti je takrat, ko je znak 30 na katerem še zraven piše da je območje omejene hitrosti. ponavadi so še zraven ležeči policaji (vsaj tu v mb)
Potem pa mi obrazloži 2.čl (44) čisto tanovega zakona o cestah, al pri vas v MB velja ali ne? In kaj, naj bi ta člen pomenil?
Citat:
44. območje omejene hitrosti je s predpisano prometno signalizacijo označen del naselja, v katerem je zaradi gostote poselitve ali drugih urbanih značilnosti, varnosti prometa pešcev ali kolesarjev hitrost omejena na manj kot 50 km/h ;

Jado

SCANIA, na uro ziher 140
21. maj 2008
15.634
211
63
Kranj
Kot, da se veliko kasira rdeče. Jaz bi napolnil v enem dnevu letni izplen, kar Policija sedaj ugotovi. Pač je treba stat na križiščih, samo nimajo dovolj ljudi.

Moongoose

Pripravnik
12. apr 2008
718
1
16
41
Citat:

A nisi imel še izpita 5 let nazaj, da bi se spomnil? No ta dejstva na katera se sklicujem črpam na podlagi lastne znanstvene študije. Zadovoljen?

Ne.

Rekel sem za podatke ne za prazne besede. To da si sam delal študijo je brezpredmetno. Pokaži metodologijo, vzorce, statistike, izračune, morebitne napake ali slabosti v tvojem pristopu do raziskave problema, druge strokovnjake na tem področju, ki so preverili in potrdili tvoje ugotovitve pa se lahko pogovarjamo o veljavnosti študije, do takrat pa so tvoje trditve popolnoma brez vrednosti, ker nimaš podlage, da se sklicuješ na njih.

synthman

Fizikalc
22. avg 2007
7.226
0
36
Citat:
Citat:

Ne.

Rekel sem za podatke ne za prazne besede. To da si sam delal študijo je brezpredmetno. Pokaži metodologijo, vzorce, statistike, izračune, morebitne napake ali slabosti v tvojem pristopu do raziskave problema, druge strokovnjake na tem področju, ki so preverili in potrdili tvoje ugotovitve pa se lahko pogovarjamo o veljavnosti študije, do takrat pa so tvoje trditve popolnoma brez vrednosti, ker nimaš podlage, da se sklicuješ na njih.
Glej, saj če nočeš verjeti, da se je število voženj v rumeno/rdečo naslenji dan po ukinitvo UZ močno povečalo ti ni treba verjet. Tvoj problem, če si zatiskaš oči pred resnico.
In če ne verjameš, da je v desetih sekundah lažje ustavit pred semaforjem kot v treh sek, tudi ni treba verjet. Ko te bo en nabasal, ker je pred križiščem za trenutek pogledal eno na pločniku v miniki, pa se je ravno takrat semafor spremenil, bo bolj slaba tolažba, da je tist neumen, nestrpen, prehiter, nesposoben......če bi pa zelena utripala bi pa ustavil, ker bi bil o prižiganju rdeče obveščen mnogo prej.

synthman

Fizikalc
22. avg 2007
7.226
0
36
Citat:
Uporabnik Jado pravi:
Kot, da se veliko kasira rdeče. Jaz bi napolnil v enem dnevu letni izplen, kar Policija sedaj ugotovi. Pač je treba stat na križiščih, samo nimajo dovolj ljudi.

Saj policija ni tolk neumna, da bi ukinila UZ, naslednji dan pa na semaforje montirala kamere, na križišče poslala policaje in takoj kasirala. Folk bi šel v luft, pa bi se politiki usrali in morali kaj spremenit. Itak imajo pa zaenkrat policaji tud drugje še dost za pokasirat. No saj folk se je precej pritoževal nad tem ukrepom, pa je minister Mate (če se ne motim) folk potem pomiril z izjavo, da razmišljajo o ponovni uvedbi UZ, pa se je folk pomiril, čakal da se bo kaj premaknilo, potem pa ukrepa pa nismo dočakali.

Policja dela na dolgi rok, najprej ukine UZ, kar povzroči (vsaj 10x) več voženj v rumeno/rdečo, posledično več nevarnih situacij, posledično več nesreč, od katerih država tud dobro kasira, kazni za vožnjo v rdečo bodo par let kasirali v enakem obsegu kot prej, in tako dokazovali, da voženj v rdečo ni nič več kot prej in tako ukinitev UZ ni bila škodljiva za varnost. Čez par let bodo pa spremenili zakon, nabavili kamere, za kaznovanje teh prekrškov pa pooblastili še redarje, in denar bo letel v državne in mestne proračune v potokih.

Nesreč v križišh ne bodo šteli. In tudi če bi jih, imamo dosti drugih vzrokov zanje. In če se bo folk kej pritožil bo odgovor, pa saj je že leta tako, zakaj je to zdej kar na lepem problem?, prej (dokler niso kasirali) pa ni bil problem, do tega, kako se kultura slabša in podobne traparije.

Sej vidmo ljubljanske redarje, kako kasirajo industrijsko. In vemo za normo, koliko morajo nabrat €€€€€ v letu. Prehitro je prepovedano vozit že od nekdaj, kasira se že od nekdaj, folk so znova napumpali, da višje kazni prinašajo manj nesreč, tako da hočete višje kazni..... pa se šele sedaj ljudje začenjajo zavedat, da to kasiranje ni zaradi varnosti ampak zaradi polnjenja proračuna.

Moongoose

Pripravnik
12. apr 2008
718
1
16
41
Citat:

Glej, saj če nočeš verjeti, da se je število voženj v rumeno/rdečo naslenji dan po ukinitvo UZ močno povečalo ti ni treba verjet. Tvoj problem, če si zatiskaš oči pred resnico.
In če ne verjameš, da je v desetih sekundah lažje ustavit pred semaforjem kot v treh sek, tudi ni treba verjet. Ko te bo en nabasal, ker je pred križiščem za trenutek pogledal eno na pločniku v miniki, pa se je ravno takrat semafor spremenil, bo bolj slaba tolažba, da je tist neumen, nestrpen, prehiter, nesposoben......če bi pa zelena utripala bi pa ustavil, ker bi bil o prižiganju rdeče obveščen mnogo prej.

Kaj naj verjemem, če nočeš pokazat rezultatov te svoje znanstvene raziskave, ki praviš da si jo opravil. Če se greš in sklicuješ naznanost je treba svoje trditve dokazat, ne pa pričakotvat, da ti bo nekdo verjel na besedo na podlagi tvojega dobrega imena in zato ker mu rečeš da si res, ampak res 100% opravil to raziskavo ter da njeni rezultati govorijo tvojemu stališču vprid. Pokaži številke, glede na to, da še papež ni tako siguren da obstaja bog, kot si ti siguren da je zdaj več voženj čez rdečo mora obstajati nek dokaz da je vse to res, ki bo prepričal tudi vse nas ostale, da imaš, in si vedno imel prav.

Torej, obstaja kaj takega? Lahko pokažeš to svojo znanstveno raziskavo, ki bo potrdila tvoje trditve? Ali pa boš priznal, da za vse skupaj nimaš nobene podlage, in da so te tvoje trditve preprosta ugibanja ali laži.

synthman

Fizikalc
22. avg 2007
7.226
0
36
Citat:
Citat:

Kaj naj verjemem, če nočeš pokazat rezultatov te svoje znanstvene raziskave, ki praviš da si jo opravil. Če se greš in sklicuješ naznanost je treba svoje trditve dokazat, ne pa pričakotvat, da ti bo nekdo verjel na besedo na podlagi tvojega dobrega imena in zato ker mu rečeš da si res, ampak res 100% opravil to raziskavo ter da njeni rezultati govorijo tvojemu stališču vprid. Pokaži številke, glede na to, da še papež ni tako siguren da obstaja bog, kot si ti siguren da je zdaj več voženj čez rdečo mora obstajati nek dokaz da je vse to res, ki bo prepričal tudi vse nas ostale, da imaš, in si vedno imel prav.

Torej, obstaja kaj takega? Lahko pokažeš to svojo znanstveno raziskavo, ki bo potrdila tvoje trditve? Ali pa boš priznal, da za vse skupaj nimaš nobene podlage, in da so te tvoje trditve preprosta ugibanja ali laži.
A če zdejle napišem, da sedajle pada v našem kraju dež, boš ti trdil da sije sonce, če hkrati ne bom pokazal znanstvene raziskave da dežuje?
Lej, saj se nič ne sekiram če mi ne verjameš, to je predvsem tvoj problem.

zajbel

Pripravnik
17. dec 2008
859
1
18
Citat:
Uporabnik synthman pravi:Koliko €€€€ bi morala bit kazen za izsiljevanje prednosti, da tisti v cirkovcih nebi zapeljal direkt pred vlak in ubil sebe in še par zraven?

Mogoče se še spomniš. ko sem sm ti pred kratkim naštel nekaj primerov vožnje v rdečo. Pa nisi odgovoril. Zdaj pa te še vprašam, koliko časa bi morala utripat zelena, da tisti omenjeni ljudje ne bi šli v rdečo?

zajbel

Pripravnik
17. dec 2008
859
1
18
Citat:
Uporabnik synthman pravi:No ta dejstva na katera se sklicujem črpam na podlagi lastne znanstvene študije.

Mogoče je že čas, da se nehaš skrivat za vzdevkom synthman. Povej kdo si in kaj si pa javno pokaži svoje znanstvene študije. Ali pa vsaj povej, kako lahko do njih pridemo.

Ytbnd

Guru
2. mar 2010
16.948
6.022
113
@Moongoose
si ti že videl kako znanstveno raziskavo, da ravno in samo poviševanje kazne x2 vsake 3 leta daje rezultate (manj nesreč, mrtvih, poškodovanih) ?

Sedaj, ko zelena luč luč v trenutku preklopi na rumeno in rdečo je logično, da se bo posledično več voznikov namerno (in nenamerno) peljajo naprej.
Druga alternativa je da se voziš skozi križišče z nogo na stopalki zavore, fanatično gledaš luči na semaforju in upaš da ne se bo ravno pred tabo prižgala rumena (ker boš nabasal enega od zadaj če boš ustavil).

synthman je dobro napisal, žabo se kuha počasi, drugače skoči iz lonca preden voda zavre