Stavka Javnega sektorja

• Ustvarjalec teme Izbrisan uporabnik #9334
  • Začetni datum

luka51

Guru
16. avg 2007
14.413
5.690
113
Mimogrede, pišejo da manjka učiteljev. Kje pa so razpisi?
Na oglasni deski ZZRS.
Drugače se pa kar delajte norca. Čez ~5 let, ko grejo trenutni naravoslovci (ostalih še nekak je, čeprav ponekod so težave že z RP) v penzijo bo pa kdo učil? Vpisa na fiziko in tehniko praktično ni več. Tisti, ki konča mat fi večinoma ne gre v šolo učit, ker se ne splača. V zadnjih 2 mescih smo meli razpis za mat. Niti ene prijave. Ena, ki je lani prišla na našo šolo iz ene druge je rekla, da je na oni šoli še vedno študentka za mat, ker nimajo nobenih prijav na razpisih.
Pride kandidat na razgovor in on sprašuje ravnatelja kaj in kako in reče na koncu vam sporočim, če se odločim za vašo šolo. Itd.

Tak, da ja dajmo še malo furat miselnost, da je učitelj zadnja smet na tem svetu z bajno plačo, ki si je ne zasluži. In prepričajmo še teh par bedakov, ki se je odločilo za ta poklic, da grejo drugam. Pol bomo pa vidli kaj bo.
Jaz po pravici povedano komaj čakam to. Ko bojo starši pričakovali dr znanosti na mestu učitelja, v realnosti bo pa tam tisti, ki je pač na voljo, da bo tisto uro v razredu.

MrDaco

Guru
11. sep 2007
11.764
5.914
113
Tomi namiguje na to, da starost ne bi smela pomeniti avtomaticno visje place. Dodatek na delavno dobo da. Avtomatsko napredovanje z leti pac ne.
Ne vem kako je drugod v JU, vem pa kako je v šolstvu. Dodateke k delovni dobi imamo itak vsi zaposleni, to je menda zavedeno v splošnih kolektivnih pogodbah. Ostala napredovanja v šolstvu so pa na podlagi izobraževanj, na katere greš ali pa ne, če te vodja ne pošlje, ter na podlagi ostalih dejavnikov s katerimi se zbirajo točke. Npr raziskave, objave člankov itd. Torej napredovanje ni samoumevno. Večinoma se sicer vsi trudijo, do nazivov pridejo slej kot prej, če le niso leni in jih vodja zavestno ne ovira. Kar je pa bistveno, kar vidim da eni mislite, napredovanja niso avtomatska, še manj pogojena z delovno dobo. Če vmes npr. zamenjaš naziv delovnega mesta, se napredovanja iz prejšnjega ne prenesejo na novo delovno mesto. Začneš jovo na novo.

Piton

Guru
11. apr 2022
1.751
-155
113

tomi

Guru
1. sep 2007
18.595
9.813
113
40
MB
Na oglasni deski ZZRS.
Drugače se pa kar delajte norca. Čez ~5 let, ko grejo trenutni naravoslovci (ostalih še nekak je, čeprav ponekod so težave že z RP) v penzijo bo pa kdo učil? Vpisa na fiziko in tehniko praktično ni več. Tisti, ki konča mat fi večinoma ne gre v šolo učit, ker se ne splača. V zadnjih 2 mescih smo meli razpis za mat. Niti ene prijave. Ena, ki je lani prišla na našo šolo iz ene druge je rekla, da je na oni šoli še vedno študentka za mat, ker nimajo nobenih prijav na razpisih.
Pride kandidat na razgovor in on sprašuje ravnatelja kaj in kako in reče na koncu vam sporočim, če se odločim za vašo šolo. Itd.

Tak, da ja dajmo še malo furat miselnost, da je učitelj zadnja smet na tem svetu z bajno plačo, ki si je ne zasluži. In prepričajmo še teh par bedakov, ki se je odločilo za ta poklic, da grejo drugam. Pol bomo pa vidli kaj bo.
Jaz po pravici povedano komaj čakam to. Ko bojo starši pričakovali dr znanosti na mestu učitelja, v realnosti bo pa tam tisti, ki je pač na voljo, da bo tisto uro v razredu.

to ni problem vezan na šolstvo ampak splošno. boomerji se upokojajo, zadaj je praznina, tak da čez nekaj let boš mogoče lahko lačen razmišljal o tem problemu.

malo naivno se mi pa zdi, da se ti zdi rešitev tega pač vržimo več denarja v problem ...

• Všeč mi je
Reactions: 8888

Piton

Guru
11. apr 2022
1.751
-155
113
Na oglasni deski ZZRS.

probleme mamo, ker so mulci sončki, sončki pa so tud učitli
šole rabijo dobit nazaj neko avtoriteto pa neodvisnost, u isti sapi pa še odgovornost, če ni rezultatov
zdej je pa tko, da ti par sralcev (al pa clo en sam) u razredu podre še tist mal delujočga kar je, prfoksi(u) se lepo jebe za use (ker lahko), mulci odnesejo nula.
omenjen sralc je pa zaščiten k kočevski medved, pa sam iz razreda bi ga mogli fuknit pa bi vse špilalo, tud še za ostale 2 ali 3 potencialne razredne sralce
pol se pa tastari doma špilamo pedagoge. od te točke naprej usekam enga po gobcu, če mi reče da se mešam u delo pedagogov
res se mešam, sam ne po svoji izbiri, toj prostovoljni mus, ker u šol u 4 mescih niso sposobni naučit tega, kar jest doma u enem tednu

Mr_Wolf

Guru
8. jan 2008
3.223
3.626
113
2,5 bruto po 30 let delovne dobe z visokošolsko diplomo?

Profesorji morajo biti nagrajeni dobro, ker oni izobražujejo vse, tudi zdravnike, sodnike .....
Koliko pa misliš, de ima npr. dipl. ing. v npr. Gorenju/Revozu, ki je "na prepihu" (beri: nima 100 % zagotovljene "službice" do penzije)?
S tem, da dela min. 40 ur/teden (ja najbrž), dopust, ko lahko, če se pa kaj preveč preserava z bolniško pa itak vrata...
Nekateri res nimajo stika z realnostjo... :zavijazocmi:

P. S.
Vidim, da je nekdo naprej že objavil plače teh profilov...

PHOBiA

Guru
11. jul 2013
4.229
1.367
113
Na oglasni deski ZZRS.

Manjko uciteljev ni na vseh nivojih in vseh predmetih. V to ima drzava domnevam da vpogled in dober gospodar to vidi in vzpodbuja prebivalstvo, da se odlocajo v to smer (stipendije, kaki bonusi itd). Ce se pa take zadeve ignorirajo, je pa pac tako. Ne sme pa biti uravnovilka in to nikjer. Domnevam, da je zadeva podobna zadevi pri zdravnikih. Mladi podplacani, starejsi pa na debelih denarnicah?

Pa ne bo v prihodnosti problem samo v tem segmentu. V svetu je vse manj novorojenih, razmerje novorojencev in umrlih je negativno. Na dolgi rok je to zelo tezko vzdrzno, razmerje delavec/penzinost bo se bolj v korist slednjega. Kitajcem v roku 10 let grozi totalni kolaps (v penzijo grejo familije z 10 otroki, zadaj bojo delale familije z enim).

Malo statistike.. V ZDA se je lani prviz v zgodovini zgodilo, da so zenske v povprecju prvic postale mame po 30 letu. Ostali svet ne zaostaja, pri nas je ta stevilka leta 2021 bila 29,6. Za 2022 je ze lahko cez 30, stevilke uradno se ni.

luka51

Guru
16. avg 2007
14.413
5.690
113
to ni problem vezan na šolstvo ampak splošno. boomerji se upokojajo, zadaj je praznina, tak da čez nekaj let boš mogoče lahko lačen razmišljal o tem problemu.

malo naivno se mi pa zdi, da se ti zdi rešitev tega pač vržimo več denarja v problem ...
Je zadaj praznina ja, vprašaj se zakaj. Valda gre človek raje v bolj plačano službo kjer ga ne jebe vsaka mati, ko ma 5 minut preveč časa? Al bo raje šel nek fizik, matematik v šolo za jurja delat al pa v kako banko cifre obračat za več dnara. Isto velja za kemike in biologe. Farmacija in podobne panike jih vedno več cuknejo.

Plače v šolstvu grejo procentualno dol napram povprečju v JS v zadnih letih.

• Všeč mi je
Reactions: MrDaco

gr69

Guru
15. dec 2009
11.582
2.629
113
še v SLO - ampak komaj
Ti se še kar trudiš? Jaz sem nehal … in s tem žal pomagam, da bo obveljala “forumska resnica”, ker ne bo več glasa razuma …
Po drugi strani, pa raje energijo vlagam v domače okolje, kjer vsaj znotraj družine (širše) mladino dokaj uspešno usmerjamo k kritičnem razmišljanju in ne slepemu sledenju kakim influencerjem ali forumov.

• Všeč mi je
Reactions: sad in jest5
2. jul 2020
5.107
6.664
113
Je zadaj praznina ja, vprašaj se zakaj. Valda gre človek raje v bolj plačano službo kjer ga ne jebe vsaka mati, ko ma 5 minut preveč časa? Al bo raje šel nek fizik, matematik v šolo za jurja delat al pa v kako banko cifre obračat za več dnara. Isto velja za kemike in biologe. Farmacija in podobne panike jih vedno več cuknejo.

Kot so ti napisali, v realnem sektorju pa te ne jebe v glavo vsak šef z napihnjenim egom ali stranke katere nosi luna. Po možnosti kombinacija obeh. Denar pa kar pada iz neba.

B81

22. jul 2007
37.010
10.539
113
Eno butasto vprasanje, zakaj je v JS napredovanje nek standard? Kaj to sploh pomeni? Kam napreduje profesor matematike v SŠ?

luka51

Guru
16. avg 2007
14.413
5.690
113
Kot so ti napisali, v realnem sektorju pa te ne jebe v glavo vsak šef z napihnjenim egom ali stranke katere nosi luna. Po možnosti kombinacija obeh. Denar pa kar pada iz neba.
Ok dajma še to. Glede na to, da v JS pada denar iz neba.
Sem učitelj smučanja. med 12-13€ na uro sem mel nazadnje, ko sem še bolj aktivno učil skupine pred covidiotnimi časi.
Na šoli kjer sem zaposlen sem šel kot učitl smučanja na zimsko šolo v naravo. Če bi najeli zunanjega učitla za 5 dni bi blo tam neki 400€ (če bi bil sam ta zunanji bi v tem času zaslužil 250€ - 300€). S tem, da ta učitl prevzame skupino na progi in jo tam odda, vsa skrb mu je učenje smučanja. No mi smo bili zraven 24 ur na dan, izvajali popoldanske aktivnosti, pomagali frocom kovčke nosit po štenga, ker jim večini starši brez občutka spakirajo 1.5m3 velik kovček, itd itd.
Ko boš delal oceno ne pozabi, da mam kot učitl bajno plačo in za en tedn 24 ur na dan ruknem gladko preko 300€ ne, za majn kot to se v JS sploh s postle ne dvignemo? Pa ne pozabi, da sn v bistvu bil na počitnicah za en tadn pa malo skijal. Pa za jest sn tuji mel zastojn.
Stroškov s tem, da imam veljavno IVSI licenco imam okoli 120€ letno.
Torej koliko se je tak teden poznal na moji plači?

gr69 nevem glej zakaj, ker sn budalo :D

Schime

Guru
22. nov 2008
1.994
776
113
Pr nas, ko sem še hodu v šolo, je tkole prfoks z eno soborko mel del še ponoč. Zdej ne vem al je to štel v olajšavo al dodatni strošek. Ne vem pa tudi kaj je težje ukrotil. Nas divjake čez dan al eno čez noč. :evil:

• Haha
Reactions: sad

PHOBiA

Guru
11. jul 2013
4.229
1.367
113
Ok dajma še to. Glede na to, da v JS pada denar iz neba.
Sem učitelj smučanja. med 12-13€ na uro sem mel nazadnje, ko sem še bolj aktivno učil skupine pred covidiotnimi časi.
Na šoli kjer sem zaposlen sem šel kot učitl smučanja na zimsko šolo v naravo. Če bi najeli zunanjega učitla za 5 dni bi blo tam neki 400€ (če bi bil sam ta zunanji bi v tem času zaslužil 250€ - 300€). S tem, da ta učitl prevzame skupino na progi in jo tam odda, vsa skrb mu je učenje smučanja. No mi smo bili zraven 24 ur na dan, izvajali popoldanske aktivnosti, pomagali frocom kovčke nosit po štenga, ker jim večini starši brez občutka spakirajo 1.5m3 velik kovček, itd itd.
Ko boš delal oceno ne pozabi, da mam kot učitl bajno plačo in za en tedn 24 ur na dan ruknem gladko preko 300€ ne, za majn kot to se v JS sploh s postle ne dvignemo? Pa ne pozabi, da sn v bistvu bil na počitnicah za en tadn pa malo skijal. Pa za jest sn tuji mel zastojn.
Stroškov s tem, da imam veljavno IVSI licenco imam okoli 120€ letno.
Torej koliko se je tak teden poznal na moji plači?

gr69 nevem glej zakaj, ker sn budalo :D

Kaj te drzi pri tem poklicu? Nisi bil mehanik nekdaj, ali sem nekaj zbrkal? Ne mislim nic slabega, samo sprasujem.