Spet bomo plačeval.

8888

mesija - Assassin's Creep
8. jul 2010
34.062
6.255
113
blizu močvirne prestolnice
Citat:
Uporabnik sajkek pravi:
a potem pa je kr šlo? čudežno..

kako sramoto?pač me ne boš prepričal da je par 10.000 folka predvsem zaradi svoje malomarnosti opravičeno do mojega denarja. Case closed.

aplauz.gif
če si je lahko ostalih 170 000 bi si lahko tudi tile, ampak nekateri niso verjeli v Slovenijo, žal so takrat uradniki naredili napako in niso spisali zakona, sedaj bomo pač plačevali, no ja 1€ letno ne bo nikogar pizadelo.

Pravovernik

Pripravnik
17. maj 2013
281
0
16
No, vrli fašistki, pa mi povejte, kaj pa npr. vsi angleži, ki so imeli 1991. status tujca in stalno prebivališče pri nas? Kaj je bilo z njimi? Pa da vidimo, kako poznate tematiko.

Pravovernik

Pripravnik
17. maj 2013
281
0
16
Hvala, torej sam priznavaš, da je prišlo do diskriminacije oziroma kršenja 14. člena evropske konvencije o človekovih pravicah.
467716-post_slo.gif

jekleni

Guru
1. avg 2007
2.536
856
113
Citat:
Uporabnik sajkek pravi:
pač me ne boš prepričal da je par 10.000 folka predvsem zaradi svoje malomarnosti opravičeno do mojega denarja. Case closed.
Kakšni malomarnosti? Morda jim sploh ni kapnilo, da bi ne bili slo državljani; morda zavesno niso hoteli postati slo državljani; nekateri pa so morda res bili malomarni. Med 25K ljudi je verjetno kar nekaj različnih primerov.
Dejstvo pa je, da niso storili nič (z besedo: nič) takega, zaradi česar bi jih bilo potrebno brisati iz registra stalnega prebivališča (medtem ko iz registra državljanov niso mogli biti izbrisani, saj tam očitno sploh še niso bili vpisani).

jekleni

Guru
1. avg 2007
2.536
856
113
Citat:
Uporabnik patriot pravi:
Pa še kako te bodo izbrisali, če se spremeni zakonodaja, da rabiš kake nove dokumente, teb se jih pa ne bo dalo zrihtat.
Nisam znao tam ne pali...
Dokument načeloma služi, kot vsako drugo potrdilo, za lažje izkazovanje nekih dejstev in ni sam sebi namen.

ghibli

barbarski, nasilni, objestni motoristični norec
18. sep 2007
2.132
1
38
Citat:
Uporabnik patriot pravi:
Citat:
Uporabnik ChaoRen pravi:
Ste slišali za Izbris part 2? http://www.zurnal24.si/izbris-poskus-stevilka-dve-clanek-192359
Bomo čez 20 let plačevali še za to???

To so spet neki mutibariči.

Poznam ljudi, ki so bili rojeni v Nemčiji, Franciji, Švici itn, pa niso in nimajo nobenih problemov s slovenskim državljanstvom. Pred leti se je edino malo zatikalo z obveznim služenjem vojaškega roka...

zanimivo :)
zakaj so potem imeli težave slovenci rojeni v bosni?
a so kužni al kaj?
so slabši ker ne govorijo slovenščino s francoskim naglasom ampak z bosanskim?

jekleni

Guru
1. avg 2007
2.536
856
113
Citat:
Uporabnik capl pravi:
Čuj , ti genijalc , dej povej, ko si tolk brihtn......

kaj se bo dogajalo meni, rečmo, mi počasi poteče veljavnost vseh dokumentov, jst sem pa preveliko govno, da bi si jih podaljšal, al pa rečmo, da se enostavno ne strinjam, da je za njih potrebno nekaj plačat in zahtevam, da mi tudi sliko plača država.......
kašen bo moj status??????? bom dobil socijalno, se lahko zaposlim, lahko koristim zdravstvo, lahko študiram????????
....lahko zahtevam enkrat odškodnino za leta, ko sem bil prikrajšan vsega tega brez dokumentov???????
no, al pa naj bo izgovor, da sem bil prebutast, al pa še boljše ,,nisam znao,, , pa pustimo ob strani, da se za slovenske delavce, na sodišču držijo pravila ,, nepoznanje prava ne koristi ampak škodi,,

V resnici dokumenti sami ne vplivajo neposredno na tvoj status. Državljan si, ne glede na to. ali imaš potni list ali ne. Prebivališče imaš, pa če imaš osebno izkaznico ali ne. Celo dovoljenje za vožnjo z avtomobilom imaš, če imaš izpit (kot dokument) ali ne.

Zna biti prekršek, če kakega dokumenta nimaš (npr osebnega za vse, vozniškega za voznike...) ampak to ne vpliva na status in podobno. Se pa brez dokumenta težje uveljavlja naštete pravice, ker z veljavnim dokumentom izkazuješ dejstvo, zaradi katerega si upravičen.

8888

8. jul 2010
34.062
6.255
113
Citat:
Uporabnik ghibli pravi:
Citat:
Uporabnik patriot pravi:
Citat:
Uporabnik ChaoRen pravi:
Ste slišali za Izbris part 2? http://www.zurnal24.si/izbris-poskus-stevilka-dve-clanek-192359
Bomo čez 20 let plačevali še za to???

To so spet neki mutibariči.

Poznam ljudi, ki so bili rojeni v Nemčiji, Franciji, Švici itn, pa niso in nimajo nobenih problemov s slovenskim državljanstvom. Pred leti se je edino malo zatikalo z obveznim služenjem vojaškega roka...

zanimivo :)
zakaj so potem imeli težave slovenci rojeni v bosni?
a so kužni al kaj?
so slabši ker ne govorijo slovenščino s francoskim naglasom ampak z bosanskim?

Sam je kriv, pa bi v Sloveniji ostal.

Afroman

Pripravnik
25. sep 2012
769
0
16
Citat:
Uporabnik sajkek pravi:
če maš stalno prebivališče imaš tudi dokumente, ker je nekje zavedeno.

a si ti kravakonj? so te benali?

Poznal sem človeka ki je od leta 1921 (enaindvajset) živel v Sloveniji, Rojen v tujini, ne Jugoslaviji. Končal šole v LJ, imel tu hišo, predaval na univerzi, imel SLO-Jugo pasoš, osebno, plačeval davke, itd zgledni dtžavljan. Ko bi moral urediti papirje mu je mulac na šalterju rekel da on ni VEČ državljan RS in naj se znajde kakor hoče. Žal ni več med živimi, bi ga pa takoj zamenjal za kakšnega zavednega slovenclna.

8888

8. jul 2010
34.062
6.255
113
No jaz pa poznam družino, del družine si je uredil status, del zaradi velikosrbskega ponosa ne, pa čeprav so ga pregovarjali, je pa leta 94 potem uredil, saj je videl da je šla Srbija v franže.

Afroman

Pripravnik
25. sep 2012
769
0
16
Citat:
Uporabnik 8888 pravi:
No jaz pa poznam družino, del družine si je uredil status, del zaradi velikosrbskega ponosa ne, pa čeprav so ga pregovarjali, je pa leta 94 potem uredil, saj je videl da je šla Srbija v franže.

Možno, hotel sem samo povedati da tudi po 70 letih življenja z SLO papirji so nekateri izgubili, oziroma jim je bilo odvzeto državljanstvo.

Gavran

direktor!
22. jul 2007
9.137
5.082
113
Nuku`Alofa
Citat:
Uporabnik Pravovernik pravi:
Nisi mi povedal, kaj se ti zdi o hipotetičnem primeru ZK. Si za teksas ali vladavino prava? Ker po tem, kar si nakracal, se zdi, da podpiraš samo kavbojske finte.

Absolutno za vladavino prava. Sicer sem to na tem forumu že napisal pa vidim da je treba ponoviti.

VSE normalne države poznajo evidenco prebivalstva. Prebivalec neke države si lahko na dva načina:
1. Si njen državljan
2. Si tujec in imaš dovoljenje za bivanje

Turisti nas tule ne zanimajo.

Stalni izgovor prebrisanih - "stalni boravak" je lahko le POSLEDICA enega od prej navedenih dveh statusov. Lahko si seveda lastnik sto hiš, pa to ne pomeni nič - lahko si recimo kupiš hišo v ZDA ampak brez ustreznega dokumenta ne bo z bivanjem tam nič.

In kaj se je zgodilo ob osamosvojitvi?
V rojstnih listih smo vsi imeli dve postavki - državno in republiško državljanstvo. Republiško državljanstvo je takrat postalo THE DRŽAVLJANSTVO ker jugoslovanskega ni bilo več. Posledično so vsi priseljenci (po republiških državljanstvih) postali državljani Hrvaške, Srbije,... in s tem tujci v Republiki Sloveniji. Slovenija se je takrat tega zavedala, zato je postavila zelo ugodne pogoje za pridobitev slovenskega državljanstva. In glej, 180000 ljudi je sprejelo slovensko državljanstvo, ena desetina pa ne. Za svojo odločitev nosijo izključno svojo lastno odgovornost, žal pa nas je nesposobnost naše pravne države stala izgubljene tužbe v EU. Ja, izključno zanič pravniki ki jih je tja (namenoma?) poslala Slovenija je kriva za izgubljeno tožbo. Tako so prebrisani ogoljufali svoje sonarodnjake, ki so spoštovali pravno stanje v tistem času.
Če te zanima - Nemci in drugi, ki so takrat imeli dovoljenje za bivanje v Jugoslaviji, so lahko ostali - ker so imeli dovoljenje za bivanje...

bizi

Guru
21. nov 2007
27.271
-2.011
113
Kočevska
Ajde, navedi zakon, po katerem so jim izbrisali stalno bivališče! Pokaži kako odločbo, s katero so jih obvestili, da jih bodo izbrisali. Naši ustavni sodniki so pa tudi nesposobni, da so dvakrat v različnih sestavah ugotovili, da je bilo vse nezakonito, kajne?

Gavran

direktor!
22. jul 2007
9.137
5.082
113
Nuku`Alofa
Raje mi ti navedi osnovo po kateri je lahko nekdo v registru stalnega prebivalstva, če ni državljan konkretne države ali nima dovoljenja za bivanje?

bizi

Guru
21. nov 2007
27.271
-2.011
113
Kočevska
Tisoči izbrisanih, ki so bili rojeni v Sloveniji in je bil njihov edini greh, da so imeli enega od staršev iz Juge, pa gotovo ni imelo dovoljenja za bivanje in niso imeli prijavljenega stalnega bivališča.
bonk.gif

Gavran

direktor!
22. jul 2007
9.137
5.082
113
Nuku`Alofa
Greh so storili njihovi ponosnio starši ki so otroke, dejansko rojene v Sloveniji vpisovali v rojstne knjige v krajih njihovih prejšnjih bivališč.
Kar se US tiče je škoda besed, lahko pa najdeš kar precej njihovih "čudnih" odločitev.
Pred evropskim sodiščem pa so nas zastopali nesposobni odvetniki.

8888

8. jul 2010
34.062
6.255
113
Citat:
Uporabnik Gavran pravi:
Citat:
Nisi mi povedal, kaj se ti zdi o hipotetičnem primeru ZK. Si za teksas ali vladavino prava? Ker po tem, kar si nakracal, se zdi, da podpiraš samo kavbojske finte.

Absolutno za vladavino prava. Sicer sem to na tem forumu že napisal pa vidim da je treba ponoviti.

VSE normalne države poznajo evidenco prebivalstva. Prebivalec neke države si lahko na dva načina:
1. Si njen državljan

Stalni izgovor prebrisanih - "stalni boravak" je lahko le POSLEDICA enega od prej navedenih dveh statusov. Lahko si seveda lastnik sto hiš, pa to ne pomeni nič - lahko si recimo kupiš hišo v ZDA ampak brez ustreznega dokumenta ne bo z bivanjem tam nič.

V rojstnih listih smo vsi imeli dve postavki - državno in republiško državljanstvo. Republiško državljanstvo je takrat postalo THE DRŽAVLJANSTVO ker jugoslovanskega ni bilo več. Posledično so vsi priseljenci (po republiških državljanstvih) postali državljani Hrvaške, Srbije,... in s tem tujci v Republiki Sloveniji. Slovenija se je takrat tega zavedala, zato je postavila zelo ugodne pogoje za pridobitev slovenskega državljanstva. In glej, 180000 ljudi je sprejelo slovensko državljanstvo, ena desetina pa ne. Za svojo odločitev nosijo izključno svojo lastno odgovornost, žal pa nas je nesposobnost naše pravne države stala izgubljene tužbe v EU. Ja, izključno zanič pravniki ki jih je tja (namenoma?) poslala Slovenija je kriva za izgubljeno tožbo. Tako so prebrisani ogoljufali svoje sonarodnjake, ki so spoštovali pravno stanje v tistem času.
Če te zanima - Nemci in drugi, ki so takrat imeli dovoljenje za bivanje v Jugoslaviji, so lahko ostali - ker so imeli dovoljenje za bivanje...

467716-post_slo.gif

kleoptra

Pripravnik
25. nov 2010
124
0
16
Končno nekdo, ki pametno razmišlja.
Gospod Todorovič, si želi slo državljanstva, pa još po naše priča .Kaj ni to sramota slovenskemu narodu, ne mi smo ponosni slovenceljni.
Tukaj bi morali pokazati državljansko pokorščino.Imeli so čas, pa niso nič ukrenili zaradi jugo ponosa.

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.391
1.259
113
Citat:
Uporabnik Gavran pravi:
Citat:

1. Si njen državljan

Tule si na nekaj pozabil (in glej no glej je ravno to bistvo cele zgodbe na ES): tako pod točko 1 kot pod točko 2 imaš poleg tega, kar si omenil v obeh točkah, tudi stalno prebivališče v tej državi. V tem primeru pač v SLO.

In ob osamosvojitvi si je večina novonastalih tujcev sicer res pridobila SLO državljanstvo (ker ga niso imeli), nekateri pa tega niso storili (razlog je tu irelevanten). Zato niso postali državljani SLO ampak pač hrvaške, srbije ...
Ampak: to še ne pomeni, da temu sme sledit izbris iz registra stalnih prebivalcev za te tujce (zanimivo, ostalih tujcev z bivališčem niso brisali) . Edina pravno OK rešitev takrat bi bila, da iz državljana SFRJ s stalnim bivališčem v SLO postajajo državljani XX države s stalim prebivališčem v SLO. Ker da nekomu spremeniš (niti ni nujno, da vzameš) nek status, ki je povezan s z osnovnimi človekovimi pravicami (in stalno prebivališče je tako), mora biti nek hud razlog, pa ob tem se je treba potrudit in ga obvestit (recimo pozvat), da si uredi dovoljenje za bivanje), skratka, izvest moraš enak postopek, kot če bi recimo pri nekem angležu, ki bi takrat imel stalno bivališče v SLO ugotovil, da nima dovoljenja za bivanje.
Ne moreš mu statusa kar spremenit ali vzet, ne da bi ti (kot država) dokazal, da je to nujno potrebno znotraj postopkov, ki za to predpisani in primerni (zavolj države varnosti ipd), sploh pa ne v tako širokem obsegu in pavšalno. Pravilno bi bilo, da bi obravnavali vsakega posebej (tudi tiste, ki so prosili za sprejem v državljanstvo) in zavrnili tistim, ki so nam v procesu osamosvojitve neposredno škodili.

Skratka: postopek izločanja tistih, ki tu res nimajo kaj iskat, je bil takrat napačen (v neskladju s konvencijo o čl. pravicah). In to bomo zdaj na žalost plačevali mi, namesto da bi plačal tisti (ja, prav tisti, iz svojega žepa, če hoče lahko potem za delno povpritev toæi tiste, ki njegove napake niso popravili), ki je podpisan pod takrat sprejete zakone.