sončna elektrarna

Matko

pohodnik
18. jul 2007
5.609
710
113
Hehehehe... kera šala... SE sem jutri, če nebo dežja, sposoben čez cel dan odmontirat sam. Kaki avstrijci kaj se hecaš. 30 panelov ki ima vsaka manj kot 10kg. Naslednji dan še aluminij obrobe potrgam in nastavim ciganom. Ostane mi 30 šajbic volumna polovice kuferama mojega karavana. Ne se šalit. Pa če mogoče začneš o ekoligiji, se pozanimaj kaj je silicij.
Samo še evidenčni list o predaji odpadkov ti manjka. In tega boš dobil kje? Za koliko €?
hudič je v podrobnostih ;)

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.860
6.520
113
Gor bodo ostali, dokler ne bo mus jih zaradi enega razloga dol vzet. Ko se bodo pa dol vzeli imajo pa prednost pred azbestno kritino npr pa to ne predstavlja nobenega problema. Ce solnnavitas pa tisti zeos ali kaj je crkneta, jih lahko nekam v kot nalozim pa pustim do neke ugodne klime oziroma vsesplosne akcije, ko bodo takole nalozeni paneli predstavljali problem in bodo zbiralne akcije zastonj ali poceni predaje v ustrezno unicenje.

Nazadnje urejeno:
  • Všeč mi je
Reactions: Ateis in Samo Svoj

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.860
6.520
113
Ja, jaz imam prakticno na zahod. Res pa tu ni frcad, samo stresna okna... Pa je treba tam okoli, drugih motilcev pa ni... slabih 15% slabsi izplen po projekcijah, to treba upostevati pri izbiri velikosti

Nazadnje urejeno:

sad

Guru
24. avg 2007
21.040
9.678
113
berem, da jamrate, da ni računice za investicijo v SE
Nihče ne jamra (no, pri sedanjih oderuških cenah morda), da se TEBI v današnjem sistemu le ta ne izplača.
Kar NEKATERI trdimo je, da so SE velik problem za energetski sistem, če le ta ni ustrezno prilagojen njim. Kar ne samo naš ni, temveč tudi evropski, kar se lepo kaže sedaj. In da niso tako eko in top green shit, kot jih nekateri predstavljajo.
Upam, da sem razumljivo napisal, ker bolj ne znam.

• Všeč mi je
Reactions: kalbo

kajote

Fizikalc
11. dec 2007
390
178
43
Nihče ne jamra (no, pri sedanjih oderuških cenah morda), da se TEBI v današnjem sistemu le ta ne izplača.
Kar NEKATERI trdimo je, da so SE velik problem za energetski sistem, če le ta ni ustrezno prilagojen njim. Kar ne samo naš ni, temveč tudi evropski, kar se lepo kaže sedaj. In da niso tako eko in top green shit, kot jih nekateri predstavljajo.
Upam, da sem razumljivo napisal, ker bolj ne znam.
posluš prjatelj,...
30 let+ je življenska doba.. če jih zdaj gor damo, ni vrag da v 30+ letih ne bodo razviti postopki razgradnje, sploh, ker smo pri nas precej za kako NEM ali drugimi.. bo torej to tam precej prej problem, in ko bomo mi rabili bo to že vpeljan postopek...
dejansko 3% v SLO proizvodnji ni in ne more biti problem.. sistem mora prenesti precej višja odstopanja od tega ali pa je za podret,...
drugo, proizvodnja poleti.. ko najbolj sveti sonce, tudi klime najbolj delajo na vseh 100% države, vpršanje če se že klime s to proizvodnjo pokrijejo, pa so tudi breme le ko sonce sije.. kako pa to sistem zmore..
da tu eni dejansko doktorate delate in probleme s tem malim delčkom proizvodnje ni drugo kot da imate možgane napumpane od antioreklame.. dajte malo vse skupaj v perspektivo postaviti..

energetski lobi ne mara tega,.. zakaj.. ker nima bankomata za injektiranje denarja, ker nekdo mimo njih proizvaja in troši oni pa si ne omastijo brkov.. eni res znate iz nič probleme delat! Mi že slabo ratuje od takega

edina računica / vse ostalo na off / ali je pri posamezniku strošek/prihranek < 1

kapish?

MrDaco

Guru
11. sep 2007
11.727
5.885
113
posluš prjatelj,...
30 let+ je življenska doba.. če jih zdaj gor damo, ni vrag da v 30+ letih ne bodo razviti postopki razgradnje, sploh, ker smo pri nas precej za kako NEM ali drugimi.. bo torej to tam precej prej problem, in ko bomo mi rabili bo to že vpeljan postopek...
dejansko 3% v SLO proizvodnji ni in ne more biti problem.. sistem mora prenesti precej višja odstopanja od tega ali pa je za podret,...
drugo, proizvodnja poleti.. ko najbolj sveti sonce, tudi klime najbolj delajo na vseh 100% države, vpršanje če se že klime s to proizvodnjo pokrijejo, pa so tudi breme le ko sonce sije.. kako pa to sistem zmore..
da tu eni dejansko doktorate delate in probleme s tem malim delčkom proizvodnje ni drugo kot da imate možgane napumpane od antioreklame.. dajte malo vse skupaj v perspektivo postaviti..

energetski lobi ne mara tega,.. zakaj.. ker nima bankomata za injektiranje denarja, ker nekdo mimo njih proizvaja in troši oni pa si ne omastijo brkov.. eni res znate iz nič probleme delat! Mi že slabo ratuje od takega

edina računica / vse ostalo na off / ali je pri posamezniku strošek/prihranek < 1

kapish?
Pa kaka razgradnja no. Še enkrat... silicija ni treba razgrajevat. Stekla tudi ne. Aluminija tudi ne.

sajkek

Guru
16. mar 2008
35.467
10.700
113
cca 400€ do 450€ pride 1 kw celic če kupiš kontejner (z davkom vred cena) iz kitajske.
optimizator za celico 70€ in razsmernik kolk pač pride. 2 do 3 kilo. To je reala.. potem pa ostalo, kolk si pač kdo vzame, montaža, podkonstrukcija, meritve in papirji.

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
6.162
2.474
113
cca 400€ do 450€ pride 1 kw celic če kupiš kontejner (z davkom vred cena) iz kitajske.
optimizator za celico 70€ in razsmernik kolk pač pride. 2 do 3 kilo. To je reala.. potem pa ostalo, kolk si pač kdo vzame, montaža, podkonstrukcija, meritve in papirji.
Malo si ti nategnil te cene navzgor, po tvoji računici bi goli material za 11kW prišel 19.000 €. ;)

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
6.162
2.474
113
kje je problem? kako si prišel na 19 kilo?

celice 4950, optimizatorji 1890, razsmernik 3000 seštejemo 9840, plus ostalo.
Ja sori sem po komadu celice računal ne po kW, ja je pravi izračun + -.
Je pa res, da sedaj velika večina jemlje evropske celice, ker večine kitajskih ne moreš v omrežje dat, pa razsmernike tudi ne - zaščita evropskih proizvajalcev, čeprav edge solar je Izrael če se ne motim.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.658
6.701
113
pri taščici
Samo r
Ja sori sem po komadu celice računal ne po kW, ja je pravi izračun + -.
Je pa res, da sedaj velika večina jemlje evropske celice, ker večine kitajskih ne moreš v omrežje dat, pa razsmernike tudi ne - zaščita evropskih proizvajalcev, čeprav edge solar je Izrael če se ne motim.
Samo razmsernik je problem ker samo solaredge in sedaj se huawei izpolnjujeta netmetering zahteve.
Seveda med sabo nista kompatibilna. Torej ne mores dat SE razmernika in H optimizatorjev na isto elektratno..

sad

Guru
24. avg 2007
21.040
9.678
113
posluš prjatelj,...

kapish?
Posluš prijatelj, to je isto kot pri avtomobilih, ko so začeli 100 različnih materialov mešat v plastiko, da je bilo ceneje. Sej se bo že razvilo postopke za reciklažo, dokler bo avto odslužil. In so se: mečkanje in zakop v zemljo, ker je zadeva praktično nemogoča oz. stroškovno v nobenem primeru pozitivna.