sončna elektrarna

MrDaco

Guru
11. sep 2007
11.982
6.156
113
Se spomnim pred par leti, ko se je zaradi preveč snega podrla streha z SE, takrat je bila odstranitev skoraj pol cene postavitve. S tem da je bila težava sploh najti firmo z dovoljenji da to lahko počne. Mislim da so bili tist čas Avstrijci edini v bližini z vsemi dovoljenji.
Hehehehe... kera šala... SE sem jutri, če nebo dežja, sposoben čez cel dan odmontirat sam. Kaki avstrijci kaj se hecaš. 30 panelov ki ima vsaka 10kg. Naslednji dan še aluminij obrobe potrgam in nastavim ciganom. Ostane mi 30 šajbic volumna polovice kuferama mojega karavana. Ne se šalit. Pa če mogoče začneš o ekoligiji, se pozanimaj kaj je silicij.

Nazadnje urejeno:
  • Haha
Reactions: sandra

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.987
9.531
113
Torej po tvoje ne smemo vlagat nič v solarno energijo, dokler ne iznajdemo načina kako shraniti poletne viške za zimo - po možnosti brezplačno. :oops1:
Ne, ne smemo se zanašat zgolj na solarno energijo in jo prikazovat kot edini možni vir. Dokler bo treba pozim in ob oblačnih dnevih žgat kolm, da se sistem ne sesuje, solarna elektrika pač ni nekaj najboljsega po izumu kolesa.
Nemško zablodo ta hip plačujemo.

• Haha
Reactions: ales85

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
6.654
2.732
113
Dajmo rečt bobu - bob.
Drago elektriko plačujemo IZKLJUČNO zaradi vezave cen vse proizvedene elektrike na ceno elektrike iz plinskih elektrarn, ki so očitno (zaradi različnih faktorjev) najdražji način pridobivanja in seveda najbolj fleksibilne. To da so fleksibilne v obratovanju je pomembno v trenutni debati okoli OVE, predvsem SE in VE. Ker je Nemčija največja proizvajalka SE in VE je napačno ocenila potencial plinskih elektrarn in ugasnila JE in TE, ki jih sedaj zaganja nazaj, oz. drži v "toplem stanju".
EU se je odločila, da bomo živeli "kot eno" (v določenih segmentih) in so/smo uveljavili skupni elektro trg, ki mora sedaj kidat nemški drek.
Kaj je rešitev? Razpad evropskega energetskega sistema v smislu enotne nakupno/prodajne sheme - 30 let nazaj je zadeva čisto OK delovala. ;)

Pa še nekaj - pri gospodinjski porabi sta poletna in zimska poraba precej izenačeni, če se glih ne kuri na termopan ali drug direktno električni sistem. Klime poleti znajo ponekod delat že ornk probleme.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.070
6.918
113
pri taščici
malo sem kalkuliral na svojo porabo, ce se celoten račun poveča za 10% ali 8% letno kdaj prelomim to ceno investicije...11 ali 12 let....

Poglej priponko 59235

Edit: porabo imam celo nižjo med 5500 in 6200...v zadnjih 5 letih.

letni znesek pa se je spreminjal takole: od 2018 dalje, ki so primerljivi: 840, 810, 790, 818, torej nič.... tako da realno se lahko sklepamo da se cena elektrike ne bo drastično višala vsako leto.
tako da sem bolj pri 15 let plus....
Ce imas streho in denar, daj 15kw gor pa viske "prodas" sorodniku, sosedu, znancu, ali na vikend.
Najbrz se bodo kmalu nasli privatniki ki bodo na suncuntract kupovali viske elektrike.

• Všeč mi je
Reactions: ncnifrej

sandra

Guru
10. dec 2007
5.780
2.243
113
Hehehehe... kera šala... SE sem jutri, če nebo dežja, sposoben čez cel dan odmontirat sam. Kaki avstrijci kaj se hecaš. 30 panelov ki ima vsaka 10kg. Naslednji dan še aluminij obrobe potrgam in nastavim ciganom. Ostane mi 30 šajbic volumna polovice kuferama mojega karavana. Ne se šalit. Pa če mogoče začneš o ekoligiji, se pozanimaj kaj je silicij.
Info da se iztrošene poškodovane se vozjo na deponijo v tujino. Cena temu primerna.

Vprasanje zakaj ni že pri nakupu nova tole vkalkulirano.

kajote

Fizikalc
11. dec 2007
394
181
43
berem, da jamrate, da ni računice za investicijo v SE

- sam sem imel kurjavo na kurilno
- porabo hiše pri 11-12 MW

- sem zamenjal kurjavo na toplotno črpalko
- dal gor 16MW SE - proizvedem nekje 18MWh/leto

- cena SE je bila 810€/kW (z odbito subvencijo)
- kredit imam 180€ na SE

- ko je bila cena KO po 0,8€ in smo imeli elektrike mesečno cca 130€ / pred dvema letoma je bil povprečen strošek nekje 350€/mesec (kurjava in elektrika),
sedaj po teh cenah elektrike in kurilnega 1,46€/l - je to 80% dvig samo pri kurjavi, pa še koliko je šla cena elektrike gor v teh 2 letih, torej bi imel povprečen strošek nekje pri 500-550€ - kredit za SE pa je 180€

torej imam plusa sedaj že ranga 200€/mesec zaradi te SE - po odplačilu čez 7 let pa vseh 550€
ne verjamem pa da bi obresti za kredit dvignile obrok iz 180 na 400€ ali več

pri meni je SE zlata jama.

Matko

pohodnik
18. jul 2007
5.626
722
113
Hehehehe... kera šala... SE sem jutri, če nebo dežja, sposoben čez cel dan odmontirat sam. Kaki avstrijci kaj se hecaš. 30 panelov ki ima vsaka manj kot 10kg. Naslednji dan še aluminij obrobe potrgam in nastavim ciganom. Ostane mi 30 šajbic volumna polovice kuferama mojega karavana. Ne se šalit. Pa če mogoče začneš o ekoligiji, se pozanimaj kaj je silicij.
Samo še evidenčni list o predaji odpadkov ti manjka. In tega boš dobil kje? Za koliko €?
hudič je v podrobnostih ;)

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.465
6.969
113
Gor bodo ostali, dokler ne bo mus jih zaradi enega razloga dol vzet. Ko se bodo pa dol vzeli imajo pa prednost pred azbestno kritino npr pa to ne predstavlja nobenega problema. Ce solnnavitas pa tisti zeos ali kaj je crkneta, jih lahko nekam v kot nalozim pa pustim do neke ugodne klime oziroma vsesplosne akcije, ko bodo takole nalozeni paneli predstavljali problem in bodo zbiralne akcije zastonj ali poceni predaje v ustrezno unicenje.

Nazadnje urejeno:
  • Všeč mi je
Reactions: Ateis in Samo Svoj

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.465
6.969
113
Ja, jaz imam prakticno na zahod. Res pa tu ni frcad, samo stresna okna... Pa je treba tam okoli, drugih motilcev pa ni... slabih 15% slabsi izplen po projekcijah, to treba upostevati pri izbiri velikosti

Nazadnje urejeno:

sad

Guru
24. avg 2007
21.169
9.801
113
berem, da jamrate, da ni računice za investicijo v SE
Nihče ne jamra (no, pri sedanjih oderuških cenah morda), da se TEBI v današnjem sistemu le ta ne izplača.
Kar NEKATERI trdimo je, da so SE velik problem za energetski sistem, če le ta ni ustrezno prilagojen njim. Kar ne samo naš ni, temveč tudi evropski, kar se lepo kaže sedaj. In da niso tako eko in top green shit, kot jih nekateri predstavljajo.
Upam, da sem razumljivo napisal, ker bolj ne znam.

• Všeč mi je
Reactions: kalbo

kajote

Fizikalc
11. dec 2007
394
181
43
Nihče ne jamra (no, pri sedanjih oderuških cenah morda), da se TEBI v današnjem sistemu le ta ne izplača.
Kar NEKATERI trdimo je, da so SE velik problem za energetski sistem, če le ta ni ustrezno prilagojen njim. Kar ne samo naš ni, temveč tudi evropski, kar se lepo kaže sedaj. In da niso tako eko in top green shit, kot jih nekateri predstavljajo.
Upam, da sem razumljivo napisal, ker bolj ne znam.
posluš prjatelj,...
30 let+ je življenska doba.. če jih zdaj gor damo, ni vrag da v 30+ letih ne bodo razviti postopki razgradnje, sploh, ker smo pri nas precej za kako NEM ali drugimi.. bo torej to tam precej prej problem, in ko bomo mi rabili bo to že vpeljan postopek...
dejansko 3% v SLO proizvodnji ni in ne more biti problem.. sistem mora prenesti precej višja odstopanja od tega ali pa je za podret,...
drugo, proizvodnja poleti.. ko najbolj sveti sonce, tudi klime najbolj delajo na vseh 100% države, vpršanje če se že klime s to proizvodnjo pokrijejo, pa so tudi breme le ko sonce sije.. kako pa to sistem zmore..
da tu eni dejansko doktorate delate in probleme s tem malim delčkom proizvodnje ni drugo kot da imate možgane napumpane od antioreklame.. dajte malo vse skupaj v perspektivo postaviti..

energetski lobi ne mara tega,.. zakaj.. ker nima bankomata za injektiranje denarja, ker nekdo mimo njih proizvaja in troši oni pa si ne omastijo brkov.. eni res znate iz nič probleme delat! Mi že slabo ratuje od takega

edina računica / vse ostalo na off / ali je pri posamezniku strošek/prihranek < 1

kapish?

MrDaco

Guru
11. sep 2007
11.982
6.156
113
posluš prjatelj,...
30 let+ je življenska doba.. če jih zdaj gor damo, ni vrag da v 30+ letih ne bodo razviti postopki razgradnje, sploh, ker smo pri nas precej za kako NEM ali drugimi.. bo torej to tam precej prej problem, in ko bomo mi rabili bo to že vpeljan postopek...
dejansko 3% v SLO proizvodnji ni in ne more biti problem.. sistem mora prenesti precej višja odstopanja od tega ali pa je za podret,...
drugo, proizvodnja poleti.. ko najbolj sveti sonce, tudi klime najbolj delajo na vseh 100% države, vpršanje če se že klime s to proizvodnjo pokrijejo, pa so tudi breme le ko sonce sije.. kako pa to sistem zmore..
da tu eni dejansko doktorate delate in probleme s tem malim delčkom proizvodnje ni drugo kot da imate možgane napumpane od antioreklame.. dajte malo vse skupaj v perspektivo postaviti..

energetski lobi ne mara tega,.. zakaj.. ker nima bankomata za injektiranje denarja, ker nekdo mimo njih proizvaja in troši oni pa si ne omastijo brkov.. eni res znate iz nič probleme delat! Mi že slabo ratuje od takega

edina računica / vse ostalo na off / ali je pri posamezniku strošek/prihranek < 1

kapish?
Pa kaka razgradnja no. Še enkrat... silicija ni treba razgrajevat. Stekla tudi ne. Aluminija tudi ne.