Iz česa točno to sklepaš? Iz dejanskih podatkov cene elektrike na trgu najbrž ne...tako da realno se lahko sklepamo da se cena elektrike ne bo drastično višala vsako leto.
Glej danes čakam končno ponudbo, pa da mi pridejo drug teden zmontirat. Letno sem na 500€ (z besedo petsto). Ali se po izračunih splača? NE! Ali lahko naredim, da se mi bo splačalo? DA! Plinsko peč ukinem in grem na toplotno, kupim še kak mali mestni elektro avto (velikega ne bom kupoval - še), bazen grejem 24/7,...kalkuliral sem črni scenarij, da bo vsako leto konc sveta kot je letos. Če bo neka normalna cena tudi naprej , potem se mi še manj splača karkoli v tej smeri, ker sem premali uporabnik. mogli bi skurit vsaj 10k kwh na leto... potem ja.
Prosim kaj več info od koga si dobil ponudbe in kateri je bil izbran?Glej danes čakam končno ponudbo, pa da mi pridejo drug teden zmontirat. Letno sem na 500€ (z besedo petsto). Ali se po izračunih splača? NE! Ali lahko naredim, da se mi bo splačalo? DA! Plinsko peč ukinem in grem na toplotno, kupim še kak mali mestni elektro avto (velikega ne bom kupoval - še), bazen grejem 24/7,...
Ša na zadnje cene: 11,3 kW elektrarna na ključ med 13.500 in 15.500 € Vsi pa mi nekih 500 € kasirajo za urejanje papirjev - kakih pa? Sam sem dal vlogo na Elektro, sam sem "sprojektiral" postavitev na streho, sam bom podpisoval pogodbe za priklop in dobavo,...?
Eno vprašanje.
Glede vseh teh izračunov a se splača al ne, a je v teh izračunih vkalkulirana življenjska doba in odstranitev stare SE?
Izvajalec ali ustrezni pooblaščenec?Odstranitev je že v ceni, mislim, da to mora biti. Torej po koncu življenjske dobe vzame material izvajalec nazaj brezplačno in poskrbi za ustrezno uničenje. Spet... kaj bo, ko bo čez 20 pa 30 let, bomo pa videli...
Pri samogradnji je DDV 22%, ne 9,5%bom vprašala soseda ob priliki, na koliko je sedaj. pa kaj že ima pa na koliko računa na koncu... Se pa muza, da ga bo prišlo kar nekaj več, kot je najprej takole na hitro računal kot ti sedaj. Malo preveč je dal v postavko čiračara. Ne vem pa, kake je ponudbe imel on od izvajalcev.
Mislim, meni je nedojemljivo, da nekdo reče, da je vsa matematika, ki jo rabi, da je zelen stolpec večji od rdečega in se smeje temu, da je nekdo šel nekaj računati z namenom, da pride do enega kredibilnega rezultata na koncu.
Izvajalec ali ustrezni pooblaščenec?
mutibarič d.o.o. že davno ne bo več obstajal
Pri samogradnji je DDV 22%, ne 9,5%
Verjamem, pa da so tudi v tvojem excelu neznanke.. zavarovanje SE recimo - upoštevaš? 150 € / leto oz. na pridelanih 15 MWh.. 10€ / MWh recimo.. tko "na uč"
Pa dejva s temle začet. Da se bo teb splačalo met SE, si boš še gate naredil na elektriko, mal karikiram. Najvišjo porabo boš mel pozimi, ko boš vlekel na polno iz omrežja, polet boš oddajal viške kontra, pa ne sam ti ampak še 20 sosedov. Infrastruktura je pa zastarela. Da štrom je, se mora pa nekje nekaj vrtet in ta hip se po Nemčiji vrtijo turbine na plin, ko ni sonca. Lohk sam 1+1 sešteješ in ti bo hitr jasno da en člen v tej solarni evforiji fali.nikar tako slabe volje no..
vsekakor zaslužiš čestitke za metodičen pristop. lepo da ga deliš z nami.
Vse kar sem hotel povedati - da na "brzino" in za lastno dušo mi je zeleni > rdeči stolpec dovolj.
Kdaj se mi bo SE izplačala - v mojem primeru ve ciganka (v tvojem pa excel).. Spet - če greva po moji logiki - več kot bom imel stvari na elektriko (oz. bližje ko bo rdeč stolpec zelenemu) - hitreje bom v +.
Verjamem, pa da so tudi v tvojem excelu neznanke.. zavarovanje SE recimo - upoštevaš? 150 € / leto oz. na pridelanih 15 MWh.. 10€ / MWh recimo.. tko "na uč"
BeSolar - 13.400,00 rok dobave/postavitve 5-6 tednov po pridobitvi EE soglasja, takrat plačilo 50% avansaProsim kaj več info od koga si dobil ponudbe in kateri je bil izbran?
Lahko tudi na ZS.