sončna elektrarna

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.860
6.520
113
na podlagi česa? takole sem jaz plačevala povprečen kwh v zadnjih 8 letih:

obdobja so vezana na kurilno sezono, ne koledarsko leto, ampak za občutek bo. Res je, kar je bilo, ni nujno da bo še naprej, ampak tle še trenda v to smer ni nobenega.

sajkek

Guru
16. mar 2008
35.469
10.704
113
kalkuliral sem črni scenarij, da bo vsako leto konc sveta kot je letos. Če bo neka normalna cena tudi naprej , potem se mi še manj splača karkoli v tej smeri, ker sem premali uporabnik. mogli bi skurit vsaj 10k kwh na leto... potem ja.

sajkek

Guru
16. mar 2008
35.469
10.704
113
malo sem kalkuliral, če bi za 8kw, kupil sam - fizično panele, razsmernik in optimizatorje je to rang med 8500 do 9000€.... vse ostalo je potem montaža, nosilici, dokumentacija, projekti, čira čara, torej cca 4 k€...

Večjo firmo pride material zagotovo 10 do 15% ceneje, sumim da tudi več...tako da za čira čara v mojem primeru poberejo 5k€... ni mi všeč.

futuristic

geđet frik
Osebje foruma
13. jul 2007
7.892
633
113
tako da realno se lahko sklepamo da se cena elektrike ne bo drastično višala vsako leto.
Iz česa točno to sklepaš? Iz dejanskih podatkov cene elektrike na trgu najbrž ne...
1662726103522.png

artworks-SvzDuFfyt3AJ9fO1-iQrV9Q-t500x500.jpg

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.860
6.520
113
projekt te stane v vsakem primeru nekaj, en podpis nekje rabiš. Vloge in ostalo lahko sam pošiljaš naokoli. Konstrukcijo boš tudi plačal, zakaj to ne gre pod material v tvoji računici, mi ni jasno, niti najbrž ne gre za neko minorno postavko. Sosed se je lotil na tvoj način, pa med kolegi pa take in onake kompenazcije s štromarji in krovci, da ga bo manj prišlo, ampak ni taka razlika vseeno ne. Sooča se pa seveda s še enim problemom. lahko gledat cenike in računati, ampak zračunati bo treba na podlagi tega, kaj lahko dobiš. Pa če štartaš na najcenejših postavkah, je neizogibno, da bo cena na koncu višja ob dejanskem nakupu.

sajkek

Guru
16. mar 2008
35.469
10.704
113
nisem na najcenejših, ampak prvih ko sem našel, 5 minut brskanja...vem da ni vse v rožicah..podkonstrukcija ne stane toliko...

vseeno 5 kilo si vzamejo za ćiračara... za 5 kilo lahko marsikaj narediš, če nisi levi levosuk. Samo to. Pač debatiramo.
Verjamem da nekaterim ki serjejo denar, 5 kilo ne predstavlja nič.

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.860
6.520
113
bom vprašala soseda ob priliki, na koliko je sedaj. pa kaj že ima pa na koliko računa na koncu... Se pa muza, da ga bo prišlo kar nekaj več, kot je najprej takole na hitro računal kot ti sedaj. Malo preveč je dal v postavko čiračara. Ne vem pa, kake je ponudbe imel on od izvajalcev.

• Všeč mi je
Reactions: sajkek

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
6.162
2.474
113
kalkuliral sem črni scenarij, da bo vsako leto konc sveta kot je letos. Če bo neka normalna cena tudi naprej , potem se mi še manj splača karkoli v tej smeri, ker sem premali uporabnik. mogli bi skurit vsaj 10k kwh na leto... potem ja.
Glej danes čakam končno ponudbo, pa da mi pridejo drug teden zmontirat. Letno sem na 500€ (z besedo petsto). Ali se po izračunih splača? NE! Ali lahko naredim, da se mi bo splačalo? DA! Plinsko peč ukinem in grem na toplotno, kupim še kak mali mestni elektro avto (velikega ne bom kupoval - še), bazen grejem 24/7,...

Ša na zadnje cene: 11,3 kW elektrarna na ključ med 13.500 in 15.500 € Vsi pa mi nekih 500 € kasirajo za urejanje papirjev - kakih pa? Sam sem dal vlogo na Elektro, sam sem "sprojektiral" postavitev na streho, sam bom podpisoval pogodbe za priklop in dobavo,...?

sajkek

Guru
16. mar 2008
35.469
10.704
113
hehe, jaz sem s toplotno na 800... torej...lahko se še potem deodatno zakreditiram za električarja v rangu 40kilo... zmagovalec. NOT.

wilburxxx

Guru
29. sep 2010
5.235
1.014
113
Eno vprašanje.
Glede vseh teh izračunov a se splača al ne, a je v teh izračunih vkalkulirana življenjska doba in odstranitev stare SE?

piagolo

Guru
22. nov 2009
7.005
3.700
113
Glej danes čakam končno ponudbo, pa da mi pridejo drug teden zmontirat. Letno sem na 500€ (z besedo petsto). Ali se po izračunih splača? NE! Ali lahko naredim, da se mi bo splačalo? DA! Plinsko peč ukinem in grem na toplotno, kupim še kak mali mestni elektro avto (velikega ne bom kupoval - še), bazen grejem 24/7,...

Ša na zadnje cene: 11,3 kW elektrarna na ključ med 13.500 in 15.500 € Vsi pa mi nekih 500 € kasirajo za urejanje papirjev - kakih pa? Sam sem dal vlogo na Elektro, sam sem "sprojektiral" postavitev na streho, sam bom podpisoval pogodbe za priklop in dobavo,...?
Prosim kaj več info od koga si dobil ponudbe in kateri je bil izbran?
Lahko tudi na ZS.

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.860
6.520
113
Eno vprašanje.
Glede vseh teh izračunov a se splača al ne, a je v teh izračunih vkalkulirana življenjska doba in odstranitev stare SE?

izračunana je ničla, od takrat dalje si na boljšem kot če bi plačeval elektriko. Ničlo sem jaz sam pri sebi zahtevala na manj kot 10 let, vse stvari so v garanciji najmanj 10 let. Ali bo upoštevana v primeru da gre kaj narobe ali ne, ne vem.

Odstranitev je že v ceni, mislim, da to mora biti. Torej po koncu življenjske dobe vzame material izvajalec nazaj brezplačno in poskrbi za ustrezno uničenje. Spet... kaj bo, ko bo čez 20 pa 30 let, bomo pa videli...

Matko

pohodnik
18. jul 2007
5.609
710
113
Odstranitev je že v ceni, mislim, da to mora biti. Torej po koncu življenjske dobe vzame material izvajalec nazaj brezplačno in poskrbi za ustrezno uničenje. Spet... kaj bo, ko bo čez 20 pa 30 let, bomo pa videli...
Izvajalec ali ustrezni pooblaščenec?
mutibarič d.o.o. že davno ne bo več obstajal

bom vprašala soseda ob priliki, na koliko je sedaj. pa kaj že ima pa na koliko računa na koncu... Se pa muza, da ga bo prišlo kar nekaj več, kot je najprej takole na hitro računal kot ti sedaj. Malo preveč je dal v postavko čiračara. Ne vem pa, kake je ponudbe imel on od izvajalcev.
Pri samogradnji je DDV 22%, ne 9,5%

ncnifrej

Guru
14. avg 2013
2.014
837
113
Mislim, meni je nedojemljivo, da nekdo reče, da je vsa matematika, ki jo rabi, da je zelen stolpec večji od rdečega in se smeje temu, da je nekdo šel nekaj računati z namenom, da pride do enega kredibilnega rezultata na koncu.

nikar tako slabe volje no..

vsekakor zaslužiš čestitke za metodičen pristop. lepo da ga deliš z nami.
Vse kar sem hotel povedati - da na "brzino" in za lastno dušo mi je zeleni > rdeči stolpec dovolj.

Kdaj se mi bo SE izplačala - v mojem primeru ve ciganka (v tvojem pa excel).. Spet - če greva po moji logiki - več kot bom imel stvari na elektriko (oz. bližje ko bo rdeč stolpec zelenemu) - hitreje bom v +.

Verjamem, pa da so tudi v tvojem excelu neznanke.. zavarovanje SE recimo - upoštevaš? 150 € / leto oz. na pridelanih 15 MWh.. 10€ / MWh recimo.. tko "na uč" ;)

• Všeč mi je
Reactions: Samo Svoj

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.860
6.520
113
Izvajalec ali ustrezni pooblaščenec?
mutibarič d.o.o. že davno ne bo več obstajal

Pri samogradnji je DDV 22%, ne 9,5%

SOL NAVITAS d.o.o. ima sklenjeno pogodbo z družbo ZEOS d.o.o., ki za nas izvaja obveznosti ravnanja z odpadno električno in elektronsko opremo, za celotno količino odpadne EE opreme, ki jo vsako leto damo na trg. Reciklaža modulov po koncu življenjske dobe je za stranke SOL NAVITAS brezplačna!

tole mi piše... kam kdo paše in kje bo že 20 ali 30 let pa pitaj boga....

Kar se tice davkov je res. Pac vprasnje seveda na koncu, koliko te je prišlo. Saj meni je vseeno koliko od tega je slo za davke.

Nazadnje urejeno:

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.860
6.520
113
Verjamem, pa da so tudi v tvojem excelu neznanke.. zavarovanje SE recimo - upoštevaš? 150 € / leto oz. na pridelanih 15 MWh.. 10€ / MWh recimo.. tko "na uč" ;)

SE imam za svoje pojme ustrezno zavarovano že znotraj obstoječe police. Je bila debata ravno na to temo tudi tu na forumu.

nimam pa vzdrževanja, karkoli naj to pomeni, ker ne vem koliko je. Imam pa notri vsa dela (gradbena, električna in vsa ostala, ki so bila potrebna za to, da je SE gor in dela, ter seveda vse stroške elektra - storitve in števce in ne vem kaj...). Takrat ko sem gor dajala, sem imela pavšalno ceno za vzdrževanje 70€/leto. Zdajle v tej debati pa nisem upoštevala.

Kar se ostalega tiče... kot rečeno, zato spremljam še naprej. Da bo lahko rekla koliko me je dejansko SE stala in kdaj sem prišla na ničlo. To bomo potem za nazaj ugotavljali, za kar je treba pa spremljati ta čas.

EDIT:
Ce je v igri puf, pa se seveda mora upostevati tudi tega. Eni pozabijo...

Nazadnje urejeno:
  • Všeč mi je
Reactions: ncnifrej

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.695
9.477
113
nikar tako slabe volje no..

vsekakor zaslužiš čestitke za metodičen pristop. lepo da ga deliš z nami.
Vse kar sem hotel povedati - da na "brzino" in za lastno dušo mi je zeleni > rdeči stolpec dovolj.

Kdaj se mi bo SE izplačala - v mojem primeru ve ciganka (v tvojem pa excel).. Spet - če greva po moji logiki - več kot bom imel stvari na elektriko (oz. bližje ko bo rdeč stolpec zelenemu) - hitreje bom v +.

Pa dejva s temle začet. Da se bo teb splačalo met SE, si boš še gate naredil na elektriko, mal karikiram. Najvišjo porabo boš mel pozimi, ko boš vlekel na polno iz omrežja, polet boš oddajal viške kontra, pa ne sam ti ampak še 20 sosedov. Infrastruktura je pa zastarela. Da štrom je, se mora pa nekje nekaj vrtet in ta hip se po Nemčiji vrtijo turbine na plin, ko ni sonca. Lohk sam 1+1 sešteješ in ti bo hitr jasno da en člen v tej solarni evforiji fali.
Pa da bo jasno, če bi mej jest bajto prav obrnjeno bi bla že sončna gor, tko da proti tebi nimam nič proti Golobovim sanjam, kok bo električen avto dajal v omrežje pa recva da velik.

• Všeč mi je
Reactions: sad

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
6.162
2.474
113
Matr vas boli to "hranjenje" 3% poletnega štroma v EE sistemu. :bonk:Nič več ne plačujete zaradi tega, kvečjemu manj, ker če država ne dosega znotraj EU zaukazanih % obnovljivih virov, plača penale!

Prosim kaj več info od koga si dobil ponudbe in kateri je bil izbran?
Lahko tudi na ZS.
BeSolar - 13.400,00 rok dobave/postavitve 5-6 tednov po pridobitvi EE soglasja, takrat plačilo 50% avansa
Enerson - 15.100,00 dobava/postavitev januar '23, plačilo 500 takoj, 12.000 ob dobavi modulov, ostanek po zagonu in zaključku del (tu mi je že povedal da imajo zaradi gneče pri enih tudi po mesec dni module na dvorišču).
Tretji je "kolega" in poslovni partner oz. naš podizvajalec. Ceno mi je dal čez prst 1000€/kW, potem mi je dal ponudbo za Sklad 15.500, zdaj pa čakam na končno ponudbo - vsekakor mora bit v okviru prve ponudbe, ki mi jo je dal.