sončna elektrarna

sad

Guru
24. avg 2007
21.169
9.801
113
Za gor dat, za gor že imeti pa ne. To tudi piše. 9.5let --> 6,1 let.

AMPAK, kot vedno... to je preračunavanje na preteklost do danes, kaj bo najprej, pa tudi baba vanga ne ve in se lahko samo boljše ali slabše ugiba/špekulira.
Seveda, za vgradnjo nove. Za obstoječe bo to čisti win-win.

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.464
6.969
113
No, jaz redno spreminjam cene in od zacetka novembra 2021, ko je bila priklopljena do danes sem na razliki 1630€.

Tarife vnasam v solaredge portal, me pa zmoti, ker slovenije ni vmes. Ne vem, mogoce bi bilo bolj tocno, ce vzamem en model od juzne afrike npr, ko imajo dvotarifno merjenje kot pri nas ob enakih urah, ampak prazniki so drugacni... Do sedaj sem imela ET 0,1213 od Petrola, ki je bil dovolj blizu razmerju, ki sem ga placevala. Zdaj imam pa 0,1505. Bi mogla res sama spet v excelu narediti, da bi mi tocno klapalo. Saj zdaj, ko mi je to na misel prislo, najbrz bom... :rolleyes:

kajote

Fizikalc
11. dec 2007
394
181
43
No, jaz redno spreminjam cene in od zacetka novembra 2021, ko je bila priklopljena do danes sem na razliki 1630€.

Tarife vnasam v solaredge portal, me pa zmoti, ker slovenije ni vmes. Ne vem, mogoce bi bilo bolj tocno, ce vzamem en model od juzne afrike npr, ko imajo dvotarifno merjenje kot pri nas ob enakih urah, ampak prazniki so drugacni... Bi mogla res sama spet v excelu narediti, da bi mi tocno klapalo. Saj zdaj, ko mi je to na misel prislo, najbrz bom... :rolleyes:
kje pa se da to narediti? jaz te opcije ne najdem

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.464
6.969
113
Moras iti obvezno na racunalniku v svoj racun. Na telefonu ne dela, cetudi izberes desktop mode.

Potem gres na admin, pa revenue (neki tacga) in tam spreminjas tarife od dolocenega datuma dalje. Lahkonizberes enitarifno merjenje, kot imam tudj sama trenutno, ce izberes dvotarifno, pa moras izbrati model enega izmed drzav. Kot receno, sem na pes gledala vsacga posebej, kako imajo in ce se ne motim je juzna afrika z modelo VT od 6-22h med tednom, ostalo pa MT.

Nazadnje urejeno:

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.924
113
Kaj pa je resen razlog, da bi bila kWh po 50 centov?

Za podjetje, ki je na trgu to v resnici ne igra vloge kaka je dejanska cena produkta glede na prej..če hoče preživeti mora prodajata dražje kot kupi.

(drugače se strinjam...ni nobenega razloga da bi bila kWh elektrike 50 centov).

Podoben štos je s plinom..cene letijo v nebo, distributer ga kupi po ceni ki je trenutno na trgu (zdajle nobeden ne sklepa dolgoročnih pogodb)...vlada pa fiksira ceno na 1/3 nabavne. Koliko časa bo podjetje preživelo? (mislim da so južni sosedje naredili nekaj v tem smislu).

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.464
6.969
113
no, sem zdaj popravila, na mislim, da bolj prav... Ker solaredge ve, kdaj kaj kuri/dobavlja, lahko natančno preračuna kdaj in po koliko je bilo porabe/proizvodnje.
Prej sem bila na geni, na paketu toplotne črpalke in sem vnesla vse tarife od novembra lani. Južnoafričani imajo ravno tako kot mi VT od 6-22 med delovniki. Nekaj dela prostih dni sovpadajo z nami (kaki verski prazniki, 1. maj ipd), kaki pač ne, ampak tisto bo pa napaka, da se ognem pretiranemu ročnemu delu.

Dobila sem tole, če komu prav pride:

po 1.8.2023 seveda vnesem najnižjo tarifo na trgu, ki bi jo lahko imela. In tako dalje, dokler se ne naveličam.

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.464
6.969
113
dobro se ti da :D
meni osebno se zdi to nekako zahteva, če se hoče sodelovati v debati, ki je... predvsem računska in zelo ekzaktna. vedno mora priti isti rezultat ven.

Vedno bolj opažam sicer, da se marsikomu ne. Emocije, podžgane lahko s povem nepovezanimi stvari, bi kar rade bile ekvivalenten doprinos k stvari.

Mislim, meni je nedojemljivo, da nekdo reče, da je vsa matematika, ki jo rabi, da je zelen stolpec večji od rdečega in se smeje temu, da je nekdo šel nekaj računati z namenom, da pride do enega kredibilnega rezultata na koncu.

• Všeč mi je
Reactions: tomi, sajkek in sad

sajkek

Guru
16. mar 2008
36.008
11.130
113
malo sem kalkuliral na svojo porabo, ce se celoten račun poveča za 10% ali 8% letno kdaj prelomim to ceno investicije...11 ali 12 let....

1662723578605.png

Edit: porabo imam celo nižjo med 5500 in 6200...v zadnjih 5 letih.

letni znesek pa se je spreminjal takole: od 2018 dalje, ki so primerljivi: 840, 810, 790, 818, torej nič.... tako da realno se lahko sklepamo da se cena elektrike ne bo drastično višala vsako leto.
tako da sem bolj pri 15 let plus....

Nazadnje urejeno:

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.464
6.969
113
na podlagi česa? takole sem jaz plačevala povprečen kwh v zadnjih 8 letih:

obdobja so vezana na kurilno sezono, ne koledarsko leto, ampak za občutek bo. Res je, kar je bilo, ni nujno da bo še naprej, ampak tle še trenda v to smer ni nobenega.

sajkek

Guru
16. mar 2008
36.008
11.130
113
kalkuliral sem črni scenarij, da bo vsako leto konc sveta kot je letos. Če bo neka normalna cena tudi naprej , potem se mi še manj splača karkoli v tej smeri, ker sem premali uporabnik. mogli bi skurit vsaj 10k kwh na leto... potem ja.

sajkek

Guru
16. mar 2008
36.008
11.130
113
malo sem kalkuliral, če bi za 8kw, kupil sam - fizično panele, razsmernik in optimizatorje je to rang med 8500 do 9000€.... vse ostalo je potem montaža, nosilici, dokumentacija, projekti, čira čara, torej cca 4 k€...

Večjo firmo pride material zagotovo 10 do 15% ceneje, sumim da tudi več...tako da za čira čara v mojem primeru poberejo 5k€... ni mi všeč.

futuristic

geđet frik
Osebje foruma
13. jul 2007
7.915
654
113

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.464
6.969
113
projekt te stane v vsakem primeru nekaj, en podpis nekje rabiš. Vloge in ostalo lahko sam pošiljaš naokoli. Konstrukcijo boš tudi plačal, zakaj to ne gre pod material v tvoji računici, mi ni jasno, niti najbrž ne gre za neko minorno postavko. Sosed se je lotil na tvoj način, pa med kolegi pa take in onake kompenazcije s štromarji in krovci, da ga bo manj prišlo, ampak ni taka razlika vseeno ne. Sooča se pa seveda s še enim problemom. lahko gledat cenike in računati, ampak zračunati bo treba na podlagi tega, kaj lahko dobiš. Pa če štartaš na najcenejših postavkah, je neizogibno, da bo cena na koncu višja ob dejanskem nakupu.

sajkek

Guru
16. mar 2008
36.008
11.130
113
nisem na najcenejših, ampak prvih ko sem našel, 5 minut brskanja...vem da ni vse v rožicah..podkonstrukcija ne stane toliko...

vseeno 5 kilo si vzamejo za ćiračara... za 5 kilo lahko marsikaj narediš, če nisi levi levosuk. Samo to. Pač debatiramo.
Verjamem da nekaterim ki serjejo denar, 5 kilo ne predstavlja nič.

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.464
6.969
113
bom vprašala soseda ob priliki, na koliko je sedaj. pa kaj že ima pa na koliko računa na koncu... Se pa muza, da ga bo prišlo kar nekaj več, kot je najprej takole na hitro računal kot ti sedaj. Malo preveč je dal v postavko čiračara. Ne vem pa, kake je ponudbe imel on od izvajalcev.

• Všeč mi je
Reactions: sajkek

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
6.654
2.732
113
kalkuliral sem črni scenarij, da bo vsako leto konc sveta kot je letos. Če bo neka normalna cena tudi naprej , potem se mi še manj splača karkoli v tej smeri, ker sem premali uporabnik. mogli bi skurit vsaj 10k kwh na leto... potem ja.
Glej danes čakam končno ponudbo, pa da mi pridejo drug teden zmontirat. Letno sem na 500€ (z besedo petsto). Ali se po izračunih splača? NE! Ali lahko naredim, da se mi bo splačalo? DA! Plinsko peč ukinem in grem na toplotno, kupim še kak mali mestni elektro avto (velikega ne bom kupoval - še), bazen grejem 24/7,...

Ša na zadnje cene: 11,3 kW elektrarna na ključ med 13.500 in 15.500 € Vsi pa mi nekih 500 € kasirajo za urejanje papirjev - kakih pa? Sam sem dal vlogo na Elektro, sam sem "sprojektiral" postavitev na streho, sam bom podpisoval pogodbe za priklop in dobavo,...?