prehranska dopolnila - holesterol, cuker

matej_

Guru
25. okt 2007
2.212
740
113
Zdravo!
Čez slaba 2 mesca mam zdravniškega pa me zanima glede na stil življenja in leta -41let, ker vem, da krvna slika ne bo najboljša.
Pijem ne, kadim ne, kava 3x na dan, stresa je full, hrana ni primerna ko sem v službi (bureki, menze ipd.), doma se kuha ampak tudi vse možno, mesojed, čokoholik, sladkosned, fizično oz. športno neaktiven, čeprav mi ni težko prehodit recimo 10km na dan.
Kil je tut kakih 15 preveč ampak glih za glih da sem še na dvomestni številki pri 178cm.

Ali obstajajo kakšna prehranska dopolnila, da se človek malo prečisti?
vem, da me bojo za cuker pa za holesterol pregledali, pa bi rad za vsak slučaj prej kaj vzel preventivno se malo prečistil, da vsaj malo pomagam telesu in krvi za boljšimi rezultati.

kak liverin forte? hepafar? kaj podobnega?
jetrne encime sem imel res rahlo povečane nazadnje pred 2 letoma.

kaj se priporoča?
sprememba prehrane pa stila na tako kratki rok ne bo delovala.

lp
matej_

damirj

Guru
9. maj 2012
5.553
2.558
113
V resnici ni pravila, lahko si suh, natreniran, športnik itd, pa boš vseeno lahko imel tako povišan holesterol, kot tudi visok pritisk. To dvoje je pa na vsake nekaj let znižajo meje. Kdo ve zakaj...

Drugače pa sprememba hrane bo tudi v dveh mesecih pomagala. Črtaj kavo in ostale pijače, ki imajo v sebi poživila. Črtaj sladkor in ogljikove hidrate kolikor le moreš in boš do pregleda pripravljen. Bi ti rekel tudi, da črtaj stres v službi, ampak...

Sulc

Majstr
22. avg 2007
1.002
204
63
Zakaj mu pišete o spremembi življenjskega sloga?? Človek bi rad samo boljše rezultate na zdravniškem pregledu.

Nasvet: pošlji na pregled svojega bolj zdravega bratranca in uživaj v njegovih rezultatih.

• Všeč mi je
  • Haha
Reactions: Zgaga in philips

jezek

Guru
24. jul 2008
4.115
1.758
113
Neko stvar za jetra, plus rmanov čaj plus glodanje stebelne zelene. To ke to. Min 2 meseca pa bo ok

Vadim

Guru
2. jul 2020
5.875
7.523
113

Za začetek si lahko nehaš lagat sam sebi. Očeta sem nedavno pokopal, pa je bil podoben padalec. Za obisk dohtarja je do zadnjega zavlačeval, čakal 3 mesece, da se "spuca" - stara fora iz yugo podjetij. 2 tedna kasneje je bil klic iz bolnišnice. Beri temo od Carja, on je šel po pravi poti.

• Všeč mi je
Reactions: philips

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.912
722
113
kak liverin forte? hepafar? kaj podobnega?
jetrne encime sem imel res rahlo povečane nazadnje pred 2 letoma.

kaj se priporoča?
Prehranska dopolnila so v veliki večini en velik nateg. Če si zdrav, ješ uravnoteženo hrano, se dovolj giblješ in si dovolj na soncu... ne rabiš nič dodatno jemati.

Da pa želiš samo boljše rezultate zavoljo zdravniškega pregleda pa je rahlo smešno. Medicincu dela je navsezadnje vseeno za tvoje zdravje - tudi če boš imel porazne rezultate holesterola ti bo kvečjemu svetoval obisk osebnega zdravnika da ti predpiše kako terapijo.

Edinemu, ki mu mora biti mar do tvojega zdravja si ti sam. Vprašaj se ali bi raje živel dolgo ali pa bi rad naključno umrl čez 10-15 let zaradi srčno-žilnih zapletov.

Yogi

Guru
1. sep 2007
4.636
1.205
113
Brez veze kar koli. Sladkor boš najbrž imel še OK, holesterol pa itak povišan, četudi vase vržeš vse "čudežno".

Karkoli "popravljati" za ta pregled je prepozno. Za zdravje v starosti pa zadnji čas... Ampak začenjaš na napačnem koncu... Pa saj to najbrž veš. Pogovori se malo sam s sabo kaj bi rad v življenju...

matej_

Guru
25. okt 2007
2.212
740
113
Življenjski slog spremenit. Lažje reči kot storiti.
Stresa na šihtu se ne bom losal do konca svoje kariere. Sem prvi v familiji, kateri imam plešo. 3/4 mojih sodelavcev ima enako plešo. Na istih mestih.

Prehrana me jebe. Sem zmanjšal vnos junk fooda ampak še vedno ne jem solatnoh krožnikov pa teh novodobnih zdravih jedi. pa ne vem kaj. Meso mora bit. Solata z bučnim oljem pa tudi. Kava tudi, sicer espresso z malo sladkorja. Čipsa recimo sploh ne jem.

Zdravniški je malo bolj rigorozen za naš poklic. Oz. Bolje rečeno specifičen.
1.8let nazaj je bilo vse ok tudi na krvi.
Ampak leta so tu.
Bratranca tut ne morem poslat na zdravniški ker se tam že vsi osebno poznamo. Poleg tega zdravnika, ki se podpiše pod moj pregled, preveri še en neodvisni zdravnik.

Nisem misli kot da sam "zgoljufam" zdravniškega ampak nasploh, če je ob tem tempu življenja oz. Stresa pametno in kaj še jemat zraven.

Slišim vse, vidim pa tudi 5to vrstico

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.388
4.305
113
Tako cuker kot holesterol lahko zbiješ če ravno hočeš v 14 dneh. Samo ne s prehranskimi dopolnili, imaš zdravila "na recept".

Tudi pritisk pa pulz se da zbit v 14 dneh, spet z zdravili "na recept".

"na recept" pomeni da ima več ali manj 3/4 starostnikov nad 70 let predpisana tovrstna zdravila, tako da si lahko tam "sposodiš" dozo za 14 dni če ti je vseeno za zdravje.

Jetrni encimi če 14 dni paziš na dieti pa da nimaš res MOČNO zamaščenih jeter se jetra v 14 dneh spravijo na normalo. Jetra so dejansko edini organ, ki ima tako sposobnost obnavljanja (in ne rabiš nobenega "liverina", samo ustrezno dieto). Če si na meji ciroze pa boljjše, da ti to sedaj ugotovijo kot pa ko je prepozno.

BMI je itak previsok, tega v 14 dneh ne boš zbil, tako da tudi če imaš vse ostalo ok bodo rekli da moraš shujšat! ;)

Vojnik

Guru
16. apr 2017
1.474
1.010
113
Sem bil popolnoma na istem, kot ti. Iskal sem izgovore sam pri sebi, kupoval prehranska dopolnila, ipd. Na koncu je vrag odnesel šalo, ko sem opazil, da nič ne pomaga.

Zdaj hodim 3x tedensko na telovadbo. Ne vem, kaj je hujše, to, da grem na telovadbo zgodaj zjutraj, ali to, da delovadim. Ti pa povem, da se po telovadbi full bolje počutim. Ne samo, da mi pomaga pri kondiciji, ampak tudi pri stresu. Začel sem jesti manj, ampak večkrat na dam. Sladkarijam sem se odpocedal, oz. drugače, jih zmanjšal za 90%. Probaj jesti čim manj belega kruha, ipd.

Skratka, počutim se full bolje, ni pa enostavno. :)

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.912
722
113
Življenjski slog spremenit. Lažje reči kot storiti.
Stresa na šihtu se ne bom losal do konca svoje kariere. Sem prvi v familiji, kateri imam plešo. 3/4 mojih sodelavcev ima enako plešo. Na istih mestih.
Mogoče bo se komu zdelo to nepojmljivo, ampak stres sam po sebi nima (direktnih) negativnih posledic na zdravje.
Kar se pa v praksi zgodi je, da zaradi stresa poješ več junk fooda, kakšnega več pokadiš, popiješ, se manj giblješ ker si izmučen... in ta del potem negativno vpliva na vse skupaj.

Torej bottom line - ni problem stres, ampak samo-disciplina.

Kar se pa tiče (moške) plešavosti pa je spet vezano predvsem na genetiko, slab življenjski slog lahko zadevo zgolj pohitri.

• Všeč mi je
Reactions: Vojnik