sončna elektrarna

sajkek

Guru
16. mar 2008
36.008
11.130
113
hehe, jaz sem s toplotno na 800... torej...lahko se še potem deodatno zakreditiram za električarja v rangu 40kilo... zmagovalec. NOT.

wilburxxx

Guru
29. sep 2010
5.275
986
113
Eno vprašanje.
Glede vseh teh izračunov a se splača al ne, a je v teh izračunih vkalkulirana življenjska doba in odstranitev stare SE?

piagolo

Guru
22. nov 2009
7.274
3.901
113
Glej danes čakam končno ponudbo, pa da mi pridejo drug teden zmontirat. Letno sem na 500€ (z besedo petsto). Ali se po izračunih splača? NE! Ali lahko naredim, da se mi bo splačalo? DA! Plinsko peč ukinem in grem na toplotno, kupim še kak mali mestni elektro avto (velikega ne bom kupoval - še), bazen grejem 24/7,...

Ša na zadnje cene: 11,3 kW elektrarna na ključ med 13.500 in 15.500 € Vsi pa mi nekih 500 € kasirajo za urejanje papirjev - kakih pa? Sam sem dal vlogo na Elektro, sam sem "sprojektiral" postavitev na streho, sam bom podpisoval pogodbe za priklop in dobavo,...?
Prosim kaj več info od koga si dobil ponudbe in kateri je bil izbran?
Lahko tudi na ZS.

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.464
6.969
113
Eno vprašanje.
Glede vseh teh izračunov a se splača al ne, a je v teh izračunih vkalkulirana življenjska doba in odstranitev stare SE?

izračunana je ničla, od takrat dalje si na boljšem kot če bi plačeval elektriko. Ničlo sem jaz sam pri sebi zahtevala na manj kot 10 let, vse stvari so v garanciji najmanj 10 let. Ali bo upoštevana v primeru da gre kaj narobe ali ne, ne vem.

Odstranitev je že v ceni, mislim, da to mora biti. Torej po koncu življenjske dobe vzame material izvajalec nazaj brezplačno in poskrbi za ustrezno uničenje. Spet... kaj bo, ko bo čez 20 pa 30 let, bomo pa videli...

Matko

pohodnik
18. jul 2007
5.626
722
113
Odstranitev je že v ceni, mislim, da to mora biti. Torej po koncu življenjske dobe vzame material izvajalec nazaj brezplačno in poskrbi za ustrezno uničenje. Spet... kaj bo, ko bo čez 20 pa 30 let, bomo pa videli...
Izvajalec ali ustrezni pooblaščenec?
mutibarič d.o.o. že davno ne bo več obstajal

bom vprašala soseda ob priliki, na koliko je sedaj. pa kaj že ima pa na koliko računa na koncu... Se pa muza, da ga bo prišlo kar nekaj več, kot je najprej takole na hitro računal kot ti sedaj. Malo preveč je dal v postavko čiračara. Ne vem pa, kake je ponudbe imel on od izvajalcev.
Pri samogradnji je DDV 22%, ne 9,5%

ncnifrej

Guru
14. avg 2013
2.068
878
113
Mislim, meni je nedojemljivo, da nekdo reče, da je vsa matematika, ki jo rabi, da je zelen stolpec večji od rdečega in se smeje temu, da je nekdo šel nekaj računati z namenom, da pride do enega kredibilnega rezultata na koncu.

nikar tako slabe volje no..

vsekakor zaslužiš čestitke za metodičen pristop. lepo da ga deliš z nami.
Vse kar sem hotel povedati - da na "brzino" in za lastno dušo mi je zeleni > rdeči stolpec dovolj.

Kdaj se mi bo SE izplačala - v mojem primeru ve ciganka (v tvojem pa excel).. Spet - če greva po moji logiki - več kot bom imel stvari na elektriko (oz. bližje ko bo rdeč stolpec zelenemu) - hitreje bom v +.

Verjamem, pa da so tudi v tvojem excelu neznanke.. zavarovanje SE recimo - upoštevaš? 150 € / leto oz. na pridelanih 15 MWh.. 10€ / MWh recimo.. tko "na uč" ;)

• Všeč mi je
Reactions: Samo Svoj

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.464
6.969
113
Izvajalec ali ustrezni pooblaščenec?
mutibarič d.o.o. že davno ne bo več obstajal

Pri samogradnji je DDV 22%, ne 9,5%

SOL NAVITAS d.o.o. ima sklenjeno pogodbo z družbo ZEOS d.o.o., ki za nas izvaja obveznosti ravnanja z odpadno električno in elektronsko opremo, za celotno količino odpadne EE opreme, ki jo vsako leto damo na trg. Reciklaža modulov po koncu življenjske dobe je za stranke SOL NAVITAS brezplačna!

tole mi piše... kam kdo paše in kje bo že 20 ali 30 let pa pitaj boga....

Kar se tice davkov je res. Pac vprasnje seveda na koncu, koliko te je prišlo. Saj meni je vseeno koliko od tega je slo za davke.

Nazadnje urejeno:

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.464
6.969
113
Verjamem, pa da so tudi v tvojem excelu neznanke.. zavarovanje SE recimo - upoštevaš? 150 € / leto oz. na pridelanih 15 MWh.. 10€ / MWh recimo.. tko "na uč" ;)

SE imam za svoje pojme ustrezno zavarovano že znotraj obstoječe police. Je bila debata ravno na to temo tudi tu na forumu.

nimam pa vzdrževanja, karkoli naj to pomeni, ker ne vem koliko je. Imam pa notri vsa dela (gradbena, električna in vsa ostala, ki so bila potrebna za to, da je SE gor in dela, ter seveda vse stroške elektra - storitve in števce in ne vem kaj...). Takrat ko sem gor dajala, sem imela pavšalno ceno za vzdrževanje 70€/leto. Zdajle v tej debati pa nisem upoštevala.

Kar se ostalega tiče... kot rečeno, zato spremljam še naprej. Da bo lahko rekla koliko me je dejansko SE stala in kdaj sem prišla na ničlo. To bomo potem za nazaj ugotavljali, za kar je treba pa spremljati ta čas.

EDIT:
Ce je v igri puf, pa se seveda mora upostevati tudi tega. Eni pozabijo...

Nazadnje urejeno:
  • Všeč mi je
Reactions: ncnifrej

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.987
9.531
113
nikar tako slabe volje no..

vsekakor zaslužiš čestitke za metodičen pristop. lepo da ga deliš z nami.
Vse kar sem hotel povedati - da na "brzino" in za lastno dušo mi je zeleni > rdeči stolpec dovolj.

Kdaj se mi bo SE izplačala - v mojem primeru ve ciganka (v tvojem pa excel).. Spet - če greva po moji logiki - več kot bom imel stvari na elektriko (oz. bližje ko bo rdeč stolpec zelenemu) - hitreje bom v +.

Pa dejva s temle začet. Da se bo teb splačalo met SE, si boš še gate naredil na elektriko, mal karikiram. Najvišjo porabo boš mel pozimi, ko boš vlekel na polno iz omrežja, polet boš oddajal viške kontra, pa ne sam ti ampak še 20 sosedov. Infrastruktura je pa zastarela. Da štrom je, se mora pa nekje nekaj vrtet in ta hip se po Nemčiji vrtijo turbine na plin, ko ni sonca. Lohk sam 1+1 sešteješ in ti bo hitr jasno da en člen v tej solarni evforiji fali.
Pa da bo jasno, če bi mej jest bajto prav obrnjeno bi bla že sončna gor, tko da proti tebi nimam nič proti Golobovim sanjam, kok bo električen avto dajal v omrežje pa recva da velik.

• Všeč mi je
Reactions: sad

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
6.654
2.731
113
Matr vas boli to "hranjenje" 3% poletnega štroma v EE sistemu. :bonk:Nič več ne plačujete zaradi tega, kvečjemu manj, ker če država ne dosega znotraj EU zaukazanih % obnovljivih virov, plača penale!

Prosim kaj več info od koga si dobil ponudbe in kateri je bil izbran?
Lahko tudi na ZS.
BeSolar - 13.400,00 rok dobave/postavitve 5-6 tednov po pridobitvi EE soglasja, takrat plačilo 50% avansa
Enerson - 15.100,00 dobava/postavitev januar '23, plačilo 500 takoj, 12.000 ob dobavi modulov, ostanek po zagonu in zaključku del (tu mi je že povedal da imajo zaradi gneče pri enih tudi po mesec dni module na dvorišču).
Tretji je "kolega" in poslovni partner oz. naš podizvajalec. Ceno mi je dal čez prst 1000€/kW, potem mi je dal ponudbo za Sklad 15.500, zdaj pa čakam na končno ponudbo - vsekakor mora bit v okviru prve ponudbe, ki mi jo je dal.

piagolo

Guru
22. nov 2009
7.274
3.901
113
BeSolar - 13.400,00 rok dobave/postavitve 5-6 tednov po pridobitvi EE soglasja, takrat plačilo 50% avansa
Enerson - 15.100,00 dobava/postavitev januar '23, plačilo 500 takoj, 12.000 ob dobavi modulov, ostanek po zagonu in zaključku del (tu mi je že povedal da imajo zaradi gneče pri enih tudi po mesec dni module na dvorišču).
Tretji je "kolega" in poslovni partner oz. naš podizvajalec. Ceno mi je dal čez prst 1000€/kW, potem mi je dal ponudbo za Sklad 15.500, zdaj pa čakam na končno ponudbo - vsekakor mora bit v okviru prve ponudbe, ki mi jo je dal.
Lepe cene, hočem rači kar visoke za 11,5 kW. Kaj pa pri "večjih" firmah?

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
6.654
2.731
113
Lepe cene, hočem rači kar visoke za 11,5 kW. Kaj pa pri "večjih" firmah?
Kolko pa ti pričakuješ ob pomanjkanju vse robe?

Nisem drugih (še) lovil okoli, ker vsi pričakujejo, da si vsaj dva koraka za mano - nimaš EE soglasja in ne načrta postavitve. Naslednji teden je obrtni sejem v Celju in grem še tja pofirbcat.

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
6.654
2.731
113
Kako ne plačamo več? Kok je že cena štroma letos? Hint...nima Putin kej dost s tem.
Sigurno nič več zaradi 3% slovenske solarne elektrike - to da pa nas EU komisija nateguje pa spada v drugo temo. Aja koliko bi že plačali penalov če nebi lani z nakupon češke "zelene" elektrike izboljšali okoljsko bilanco in črpali kohezijska sredstva? Kar poišči, saj ti gugl dela. ;)

Ker sem dober: https://www.zurnal24.si/pod-streho/...bomo-pet-milijonov-evrov-placali-cehom-376762

Kdo je že vladal takrat? Aja častni doktor politologije s Kosova.

• Všeč mi je
Reactions: Hanzi

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.987
9.531
113
Ta hip je problem nemška "zelena" elektrika. Oni so ga najglobje zavozili, pa se kar ne dojamejo, mogoče bojo, ko se jih odklopi. Naša še ne. Glede na sanje marsikoga, par jih maš v tej temi, gremo pa po tej poti.
Skratka, s solarno energijo ni nič narobe, sam način je napačen.

• Všeč mi je
Reactions: sad

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
6.654
2.731
113
Ta hip je problem nemška "zelena" elektrika. Oni so ga najglobje zavozili, pa se kar ne dojamejo, mogoče bojo, ko se jih odklopi. Naša še ne. Glede na sanje marsikoga, par jih maš v tej temi, gremo pa po tej poti.
Skratka, s solarno energijo ni nič narobe, sam način je napačen.
Torej po tvoje ne smemo vlagat nič v solarno energijo, dokler ne iznajdemo načina kako shraniti poletne viške za zimo - po možnosti brezplačno. :oops1:

• Všeč mi je
Reactions: ales85

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
6.654
2.731
113
Ker vem da ne odpirate linkov:

Zgradili premalo sončnih elektrarn, zato bomo pet milijonov evrov plačali Čehom​

AVTOR K. N.
22. NOVEMBER 2021, OB 7:31

sončna elektrarna
PROFIMEDIA

Cilja, 25 odstotkov obnovljivih virov energije v bruto končni rabi energije, ki si ga je Slovenija sama postavila do leta 2020, nismo dosegli, zato bomo morali manjkajoči delež kupiti na trgu, kar nas bo stalo približno pet milijonov evrov.

Po zadnjih začasnih revidiranih podatkih statističnega urada je konec lanskega leta delež OVE v končni bruto rabi energije znašal 24,16 odstotka, kar pomeni, da cilja, ki je zavezujoč in smo si ga zastavili sami, nismo dosegli. Lahko rečemo, da smo zgradili premalo sončnih elektrarn, a ni vse odvisno od teh, cilj bi lahko dosegli tudi z več bioplinarnami, kogeneracijami na lesno biomaso ali s kakšno hidroelektrarno ali dvema.
Čeprav se zdi manj kot ena odstotna točka, ki nam manjka do cilja, malo, pa je izjemno pomembna. Dosega cilja je pogoj, da bomo v obdobju od 2021 do 2027 lahko črpali evropska kohezijska sredstva.
Vlada je zato pred nekaj dnevi sprejela sklep o sporazumu o statističnem prenosu obnovljive energije med Republiko Slovenijo in Češko republiko ter Borzenom kot sopodpisnikom sporazuma. Gre za tako imenovani zeleni prenos. Manjkajoči delež, ki predstavlja 455 GWh energije, bomo odkupili od Češke, ki je zastavljene cilje presegla, zato lahko deleže prodaja, in zanj odšteli približno pet milijonov evrov.
sončne elektrarne NOVA REŠITEVPriključitev sončne elektrarne spet možna, a pod enim pogojem
A to ne pomeni, da bomo toliko energije iz OVE tudi dejansko dobili, gre le za statistični prenos, pri čemer se Sloveniji delež OVE na papirju poveča za kupljeno količino, Češki pa za toliko zmanjša.

Glede na evropske direktive in zahteve za črpanje kohezijskih sredstev, mora Slovenija sporazum o statističnem prenosu skleniti najkasneje do konca leta, pred tem pa ga mora notificirati še Evropska komisija.
Evropska zakonodaja sicer predvideva tudi druge možne mehanizme, če katera od držav članic ne doseže zavezujočih ciljev. Druga možnost je vlaganje v skupne projekte OVE s tretjimi državami ter sodelovanje v mehanizmu EU za financiranje OVE. V tem primeru države del sredstev vplačajo v poseben evropski sklad, iz katerega se nato financirajo različni projekti OVE.
Najugodneje oziroma cenejše bi bilo, če bi cilj dosegli z lastnimi projekti in zgradili dovolj elektrarn in kogeneracij na obnovljive vire energije.

Na kratko "kupili" smo 455 GW za 5.000.000,00 € = 11€ za MW, dobili pa nismo nič - no razen možnosti koriščenja kohezijskih sredstev.

Nazadnje urejeno:

wilburxxx

Guru
29. sep 2010
5.275
986
113
Koliko stane odstranitev SE?
Se spomnim pred par leti, ko se je zaradi preveč snega podrla streha z SE, takrat je bila odstranitev skoraj pol cene postavitve. S tem da je bila težava sploh najti firmo z dovoljenji da to lahko počne. Mislim da so bili tist čas Avstrijci edini v bližini z vsemi dovoljenji.

• Všeč mi je
Reactions: sandra