sončna elektrarna

sajkek

Guru
16. mar 2008
36.008
11.131
113
cca 400€ do 450€ pride 1 kw celic če kupiš kontejner (z davkom vred cena) iz kitajske.
optimizator za celico 70€ in razsmernik kolk pač pride. 2 do 3 kilo. To je reala.. potem pa ostalo, kolk si pač kdo vzame, montaža, podkonstrukcija, meritve in papirji.

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
6.654
2.732
113
cca 400€ do 450€ pride 1 kw celic če kupiš kontejner (z davkom vred cena) iz kitajske.
optimizator za celico 70€ in razsmernik kolk pač pride. 2 do 3 kilo. To je reala.. potem pa ostalo, kolk si pač kdo vzame, montaža, podkonstrukcija, meritve in papirji.
Malo si ti nategnil te cene navzgor, po tvoji računici bi goli material za 11kW prišel 19.000 €. ;)

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
6.654
2.732
113
kje je problem? kako si prišel na 19 kilo?

celice 4950, optimizatorji 1890, razsmernik 3000 seštejemo 9840, plus ostalo.
Ja sori sem po komadu celice računal ne po kW, ja je pravi izračun + -.
Je pa res, da sedaj velika večina jemlje evropske celice, ker večine kitajskih ne moreš v omrežje dat, pa razsmernike tudi ne - zaščita evropskih proizvajalcev, čeprav edge solar je Izrael če se ne motim.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.070
6.918
113
pri taščici
Samo r
Ja sori sem po komadu celice računal ne po kW, ja je pravi izračun + -.
Je pa res, da sedaj velika večina jemlje evropske celice, ker večine kitajskih ne moreš v omrežje dat, pa razsmernike tudi ne - zaščita evropskih proizvajalcev, čeprav edge solar je Izrael če se ne motim.
Samo razmsernik je problem ker samo solaredge in sedaj se huawei izpolnjujeta netmetering zahteve.
Seveda med sabo nista kompatibilna. Torej ne mores dat SE razmernika in H optimizatorjev na isto elektratno..

sad

Guru
24. avg 2007
21.169
9.801
113
posluš prjatelj,...
30 let+ je življenska doba.. če jih zdaj gor damo, ni vrag da v 30+ letih ne bodo razviti postopki razgradnje, sploh, ker smo pri nas precej za kako NEM ali drugimi.. bo torej to tam precej prej problem, in ko bomo mi rabili bo to že vpeljan postopek...
dejansko 3% v SLO proizvodnji ni in ne more biti problem.. sistem mora prenesti precej višja odstopanja od tega ali pa je za podret,...
drugo, proizvodnja poleti.. ko najbolj sveti sonce, tudi klime najbolj delajo na vseh 100% države, vpršanje če se že klime s to proizvodnjo pokrijejo, pa so tudi breme le ko sonce sije.. kako pa to sistem zmore..
da tu eni dejansko doktorate delate in probleme s tem malim delčkom proizvodnje ni drugo kot da imate možgane napumpane od antioreklame.. dajte malo vse skupaj v perspektivo postaviti..

energetski lobi ne mara tega,.. zakaj.. ker nima bankomata za injektiranje denarja, ker nekdo mimo njih proizvaja in troši oni pa si ne omastijo brkov.. eni res znate iz nič probleme delat! Mi že slabo ratuje od takega

edina računica / vse ostalo na off / ali je pri posamezniku strošek/prihranek < 1

kapish?
Posluš prijatelj, to je isto kot pri avtomobilih, ko so začeli 100 različnih materialov mešat v plastiko, da je bilo ceneje. Sej se bo že razvilo postopke za reciklažo, dokler bo avto odslužil. In so se: mečkanje in zakop v zemljo, ker je zadeva praktično nemogoča oz. stroškovno v nobenem primeru pozitivna.

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.465
6.969
113
Paneli so kitajski vsi, razsmernika sta bila lani lahko 2. Solaredge in huawei. Ce je zdaj se kaki možen, ne vem, ampak obstaja jih pa bistveno vec, tako da bodite malo previdni pri tem...

Nazadnje urejeno:
  • Všeč mi je
Reactions: sajkek

damirj

Guru
9. maj 2012
5.324
2.425
113
Ali kateri od teh ponudnikov SE preverjeno vgradi Huawei opremo - razsmernik ali je pa kar je na zalogi? In ali potem ko vgradijo opremo, zaklepajo nastavitve oz. opcije? Lahko nakdnadno na mojo željo dogradim nekoč v prihodnosti baterije?

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.924
113
Tisti ki imate zadevo vgrajeno več kot eno leto...a vas posiljujejo z letnim vzdrževanjem? Če ja, koliko si vzamejo za 'strokovni pregled'?

futuristic

geđet frik
Osebje foruma
13. jul 2007
7.915
654
113
Optimizatorji crkujejo po tekocem traku. Jih pa mebjujejo v garanciji. Vprasanje je pa koliko casa traja da jih zamenjajo..
Ja Solaredge optimizatorji ki so za dva panela so ful crkovali (določena serija).
Zato sem jaz hotel 1 optimizator za 1 panel, pa da je še mal bufferja na moči. Torej 550W optimizatoji za 455W panele.

Če že crkne je samo en panel down namesto dveh. No v petih mesecih na srečo še noben ni crknil...